Przemek Przybulewski Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 Jako, że na sklejanie łatwiej znaleźć czas niż na malowanie, rozgrzebuję kolejny model Jeste to jeden z pierwszych modeli jakie kupiłem więc swoje odleżał. W międzyczasie doszły jakieś duperele do niego. Blaszki Edka, kiedyś gratisowe koła PanzerArt, upolowana w promocji za granicą lufa, liny to nawet nie wiem ską i czy bedą pasowały, do tego gąski ogniwkowe i resztki zestawu BlackDoga (częsiowo zużytego przy AS-90). Po otworzeniu pudełka, miłą niespodzianka w postaci sklejonych gąsek, część roboty z głowy. Ale od początku. Wanna i typowe wzmocnienia, mocowania fartuchów bocznych - chyba pierwsza moja tamka która nie ma miejsca na silniczek i baterie No i pierwszy zonk, koła napędowe są za wąskie - albo gąsienice za szerokie. Chcąc nie chcąc, musiałem rozciąć i wkleić 2 cienkie arkusze hipsu. Całość potraktowana klejem CA i przeszlifowana: I teraz pasuje: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 Czy te wszystkie dodatki do Challenger 2- to tarcza antyinflacyjna? Rozumiem, że tak chronisz wolne środki finansowe przed utratą wartości. W pełni popieram takie inwestycje. Posiadam model tego potwora, ale niestety tańszą wersję firmy Trumpeter z 2003 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Maja 2022 Autor Share Napisano 18 Maja 2022 4 minuty temu, bulik58 napisał: Ktory to model bo tamka ma chyba 2? modele Tamiya 35274 - Challenger 2 (Desertised) 3 minuty temu, robertmodelarz napisał: Czy te wszystkie dodatki do Challenger 2- to tarcza antyinflacyjna? Rozumiem, że tak chronisz wolne środki finansowe przed utratą wartości. W pełni popieram takie inwestycje. Posiadam model tego potwora, ale niestety tańszą wersję firmy Trumpeter z 2003 roku. Koła sprzedam - tamkowe są na tyle dobre że nie widzę sensu zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 2 minuty temu, bulik58 napisał: Mam do tej wersji taki zestaw z Accurate Armour , wystawialem go na sprzedaz U grubo- na bogato i z przytupem - na razie Przemysław w dodatki zainwestował co najmniej kwotę, za którą nabył model!!!! Był taki teleturniej: Idź na całość!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 19 Maja 2022 Autor Share Napisano 19 Maja 2022 11 godzin temu, robertmodelarz napisał: U grubo- na bogato i z przytupem - na razie Przemysław w dodatki zainwestował co najmniej kwotę, za którą nabył model!!!! Był taki teleturniej: Idź na całość!!!!! Eee tam - ja za skąpy jestem. Wszystko zdobywane na jakiś promocjach albo gratisy. A że model leżał na półce długo to kilka rzeczy się uzbierało 11 godzin temu, bulik58 napisał: Moja tamka pustynna czeka juz.... lat na swoja kolej Wygląda zacnie - to kończ Waść bo szkoda takiego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Maja 2022 Share Napisano 19 Maja 2022 4 godziny temu, bulik58 napisał: Mam tylko jeden problem, ktorego konczyc bo mam ich w podobnym stanie 5 , Jak to, który? Po kolei zrób wszystkie. Zacznij od najtańszego, albo najstarszego modelu........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 23 Maja 2022 Autor Share Napisano 23 Maja 2022 Klejenia ciąg dalszy - głównie wanna i jakies elementy do wykorzystania na później: . I kilka dni temu zacząłem robić ammunicję. Dzisiaj skończyłem. Teraz próbny druk: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 26 Maja 2022 Autor Share Napisano 26 Maja 2022 Próbny druk . I próbne malowanie: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 Zazdroszczę tych wydruków 3D. Mieć takie możliwości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 5 minut temu, Lipstein napisał: Zazdroszczę tych wydruków 3D. Mieć takie możliwości.... A czego tu zazdrościć - wszystko, prędzej czy później, trafi na handel Zrobiłem już kilka zestawów Jest starszy APFSDS, jak i nowszy z programu CHARM-3, jest też ćwiczebny. Do tego HESH i dymny. Każdy z dedykowanym ładunkiem. No i same pociski . . . . . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2022 Kleję i kleję i końca nie widać. Pełno dupereli. W międzyczasie dorobiłem sobie ze starych końcówei kawałków liny Eureka, dodatkowe linki. Zrobiłem też na wzór zbiorników paliwa, dodatkowe beczki Lubie modele Tamki ale zawsze zastanawiało mnie jaki jest cel zostawiania pustych przestrzeni nad gąsienicami: . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2022 Teraz, bulik58 napisał: Moze to wina tego iz wiele model bylo dostosowanych do montazu silniczka w srodku? Zazwyczaj tak chyba było - ale tu już nie widać tych charakterystycznych miejsc na baterię silnik itp. Może z przyzwyczajenia tak zrobili kto tam ich zrozumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2022 4 minuty temu, bulik58 napisał: W tym przypadku mozna podkleic paskami plastyku jak ja zrobilem lub zostawic gdyz i tak bedzie to nie widoczne po zalozeniu fartuchow bocznych . Raczej zostawię - tak jak mówisz, po założeniu osłon i tak gucio bedzie widać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uapa Napisano 1 Czerwca 2022 Share Napisano 1 Czerwca 2022 1 hour ago, Przemek Przybulewski said: Lubie modele Tamki ale zawsze zastanawiało mnie jaki jest cel zostawiania pustych przestrzeni nad gąsienicami: Kleje teraz T-34/85 od Zvezdy i tam jest dokładnie tak samo. Oszczędność 10cm2 plastiku a wygląda słabo (nawet jak nie widać to ja to wiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 15 Października 2022 Autor Share Napisano 15 Października 2022 Czas odgrzać kotleta. Nie wiem jak to zrobiłem ale okazało się że gąski w pudełku to gąsienice od Leclerca Próby złożenia plastikowych ogniwkowych spełzły na niczym - ogniwka bardzo ciężko zrobić ruchome. Kupiłem więc friule. I tu pytanie, czy warto bawic sie w ocet/domestos? Czy kupic dedykowany preparat do poczerniania? Podobno najlepszy jest Black Track Pro ale u nas niedostępny Zmontowałem do końca wiezę - lufa taka sobie Wstępne ustawienie: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Października 2022 Share Napisano 16 Października 2022 Niezła fura z tego wychodzi, mam ten model czeka w niedługiej kolejce do sklejenia. Mieszanka: 50% octu i 50% Domestosa jest tania, działa szybko, efekt jest bardzo naturalny. Niektórzy twierdzą, że substancja działa zbyt agresywnie na druciki łączące ogniwa i przez to gąsienica się nadmiernie rozciąga. Ammo of MIG Metallic Tracks Burnishing Fluid robi taki siuwaks, sporo droższy, ale działa!!!! Takie coś jest: Uschi Jest też specyfik od AK- działa podobnie: Można i tak z wymienionym Black Track Pro: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polosss Napisano 16 Października 2022 Share Napisano 16 Października 2022 Witam, Ja również przygotowuję owego kotleta po tym jak spędził na szafie dobre 7 lat. Mój jest na etapie malowania po uzbrojeniu w blaszki od Eduarda i gąski od RFM. Chętnie będę śledził dalsze postępy z Twoim egzemplarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 16 Października 2022 Share Napisano 16 Października 2022 Sam projektujesz dodatki w 3D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 16 Października 2022 Autor Share Napisano 16 Października 2022 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Niezła fura z tego wychodzi, mam ten model czeka w niedługiej kolejce do sklejenia. Mieszanka: 50% octu i 50% Domestosa jest tania, działa szybko, efekt jest bardzo naturalny. Niektórzy twierdzą, że substancja działa zbyt agresywnie na druciki łączące ogniwa i przez to gąsienica się nadmiernie rozciąga. Ammo of MIG Metallic Tracks Burnishing Fluid robi taki siuwaks, sporo droższy, ale działa!!!! Już nie pamiętam ale Mig albo AK to przepakowane Uschi Z octem i domestosem się boję, bo efekty różne, bardzo żre druciki (a tu są po dwa na ogniwko - króciutkie 3,5mm). 30zł to dużo nie dużo za dedykowany specyfik, gdzie gwarantowany efekt i nic mi nie wybuchnie w twarz ani się nie uduszę oparami. Godzinę temu, Polosss napisał: Witam, Ja również przygotowuję owego kotleta po tym jak spędził na szafie dobre 7 lat. Mój jest na etapie malowania po uzbrojeniu w blaszki od Eduarda i gąski od RFM. Chętnie będę śledził dalsze postępy z Twoim egzemplarzem A zapraszam - miejsc jest dużo 16 minut temu, Tap-chan napisał: Sam projektujesz dodatki w 3D? Tak, to co mogę to projektuję sam - niektóre rzeczy pozyskuje na zasadzie barteru - ale zawsze za zgodą projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 27 Października 2022 Share Napisano 27 Października 2022 Kurcze Przemek ale warsztat .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 Co do wieży to trochę się spóźniłeś albo ja się pośpieszyłem - bo zdążyłem podoklejać większość osprzętu :-( Podstawkę chciałbym zrobić coś a'la takie ustawienie bardzo mnie się to podoba: Zaczęłem w tym celu przygotowywać podstawkę, trochę nietypowo jak na mnie, nigdy nie bawiłem sie w boki z balsy itp ale postanowiłem spróbować: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 29 Października 2022 Share Napisano 29 Października 2022 18 godzin temu, Przemek Przybulewski napisał: Zaczęłem w tym celu przygotowywać podstawkę, trochę nietypowo jak na mnie, nigdy nie bawiłem sie w boki z balsy itp ale postanowiłem spróbować: Balsa to super materiał na podstawki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 29 Października 2022 Autor Share Napisano 29 Października 2022 7 godzin temu, bulik58 napisał: Fotke z tym podklejeniem miales juz na samym poczatku , teraz byla tylko przypomnieniem Ale nie pokazałeś jak krowie na rowie - a ja nie kumaty inie zwróciłem uwagi. Nakładę może jakiś bambetli, koce czy inne plandeki. Bo teraz wieży już nie otworzę, a dostać sie tam nie ma jak. Mogę gipsem zalać albo plasteliny nawtykać 11 minut temu, Paweł Czarnocki napisał: Balsa to super materiał na podstawki.... No ba - a leży u mnie tyle tego, w różnych grubościach, co ma sie marnować - zobaczymy jak wyjdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 11 Maja 2023 Autor Share Napisano 11 Maja 2023 Minęło pół roku - niewiadomo kiedy ale coś tam zacząłem dłubać przy modelu. Popsikałem beczki, część zrobię pisakowe i zardzewiałe, część z łuszczącą sie farbą - zobaczymy ile wejdzie na podstawkę. Pomalowałem też koła - i tak ich prawie nie będzie widac więc jest gdzie testować i rękę i farby. Malowane RealColors i Tamiyą. . Testowo też dół wanny. Później błyszczący, wash i zabawa olejami, troche brązowego i trochę z Oilbrushera Starship Sludge . . I marmurkuję wieże 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 Ooooo wreszcie coś drgnęło w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi