Seb Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 Pierwszy raz udało mi się tak nałożyć kalkomanie, że pięknie widoczny jest uskok między kalką a powierzchnią modelu. Trzy cyfrowy numer na wieże producent zapodał jako jedna duża naklejka, Pewnie jakbym pojedynczo nakładał cyfry byłoby lepiej. Trudno mój błąd. Czy da radę jakoś to uratować? Macie jakieś patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 Ja pędzluję okolice schodka sidoluxem, a potem szlifuję. Niestety trzeba operację powtarzać kilka razy. Może jakimś gęstszym lakierem wystarczyłoby raz. Jak już jest w miarę równo, nakładam docelowy lakier/ werniks. Efekt końcowy możesz zobaczyć tu: Jeśli solidnie zabezpieczyłeś powłokę akrylem przed nałożeniem kalek, możesz spróbować natrysnąć na kalkę octan butylu albo Tamiya Extra Thin Cement aerografem. Powinno rozpuścić folię a zostawić farbę z kalkomanii. Efekt różni się zależy od producenta kalek, więc lepiej najpierw przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 Możesz zrobić tak. Natrysnąć na kalkę lakier błyszczący - polecam GX100. 2 grube warstwy, żeby utworzyć na kalką warstwę lakieru. Potem delikatnie gąbką o gradacji 3000 delikatnie je zeszlifować. Tylko najpierw daj dobrze wyschnąć lakierowi. Szlifuj powolim sprawdzaj czy przypadkiem już nie starłeś całego lakieru. Jak coś to powtórz czynność od początku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 Instrukcja stosowania: https://www.facebook.com/552270644807394/posts/4247236835310738/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 (edytowane) Godzinę temu, Juffre napisał: Możesz zrobić tak. Natrysnąć na kalkę lakier błyszczący - polecam GX100. 2 grube warstwy, żeby utworzyć na kalką warstwę lakieru. Potem delikatnie gąbką o gradacji 3000 delikatnie je zeszlifować. Tylko najpierw daj dobrze wyschnąć lakierowi. Szlifuj powolim sprawdzaj czy przypadkiem już nie starłeś całego lakieru. Jak coś to powtórz czynność od początku. To najlepsza metoda, bez pospiechu - daj lakierowi porządnie wyschnąć - minimum 24 h- wodny papier ścierny do szlifowania. Delikatność, umiar i częsta kontrola procesu szlifowania.. Powtarzać do osiągnięcia zamierzonego efektu. Grubaśne kalki ma z reguły Tamiya i stare model Academy. Edytowane 21 Maja 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 Miałem kalkomanie Star Decals, ale nie zdały testu ze zmiękczaczami. Kupiłem kalki Colibri, które wydawały się cienkie i już próby na wraku nie zrobiłem. Nie zauważyłem, że w koło oznaczeń mają od groma filmu, który powinienem odciąć. Swoja drogą nie polecam wyżej wymienionych firm. Oprócz kłopotów z nakładaniem, kalki pełne błędów i przesunięć kolorów. Będę kombinował z lakierem i szlifowaniem. Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Września 2022 Super Moderator Share Napisano 29 Września 2022 U mnie podobnie, okazało się że firma przeszła na "nowoczesną" technologię -druk cyfrowy- i został zmieniony podkład - kompletnie nie reaguje z SOL i SET, jakaś inna opcja na rozpuszczenie filmu? Ktoś próbował? Wcześniej z sitodrukiem nie było kłopotu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 3 film wtopi, ale go nud usunie. Niestety nie jest yo remedium na taki problem. Greif niestety tylko szlifowanie wg metody o której wcześniej chłopaki pisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 1 Października 2022 Share Napisano 1 Października 2022 W dniu 21.05.2022 o 14:55, robertmodelarz napisał: To najlepsza metoda, bez pospiechu - daj lakierowi porządnie wyschnąć - minimum 24 h- wodny papier ścierny do szlifowania. Delikatność, umiar i częsta kontrola procesu szlifowania.. Powtarzać do osiągnięcia zamierzonego efektu. Grubaśne kalki ma z reguły Tamiya i stare model Academy. Truth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi