Skocz do zawartości

Kalkomanie - widoczny "schodek".

Seb

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz udało mi się tak nałożyć kalkomanie, że pięknie widoczny jest uskok między kalką a powierzchnią modelu.

Trzy cyfrowy numer na wieże producent zapodał jako jedna duża naklejka, Pewnie jakbym pojedynczo nakładał cyfry

byłoby lepiej. Trudno mój błąd.

Czy da radę jakoś to uratować?

Macie jakieś patenty?

Ja pędzluję okolice schodka sidoluxem, a potem szlifuję. Niestety trzeba operację powtarzać kilka razy. Może jakimś gęstszym lakierem wystarczyłoby raz. Jak już jest w miarę równo, nakładam docelowy lakier/ werniks. Efekt końcowy możesz zobaczyć tu:

Jeśli solidnie zabezpieczyłeś powłokę akrylem przed nałożeniem kalek, możesz spróbować natrysnąć na kalkę octan butylu albo Tamiya Extra Thin Cement aerografem. Powinno rozpuścić folię a zostawić farbę z kalkomanii. Efekt różni się zależy od producenta kalek, więc lepiej najpierw przetestować.

Możesz zrobić tak. Natrysnąć na kalkę lakier błyszczący - polecam GX100. 2 grube warstwy,  żeby utworzyć na kalką warstwę lakieru. Potem delikatnie gąbką o gradacji 3000 delikatnie je zeszlifować. Tylko najpierw daj dobrze wyschnąć lakierowi. 
Szlifuj powolim sprawdzaj czy przypadkiem już nie starłeś całego lakieru. Jak coś to powtórz czynność od początku.

• Like 2

Godzinę temu, Juffre napisał:

Możesz zrobić tak. Natrysnąć na kalkę lakier błyszczący - polecam GX100. 2 grube warstwy,  żeby utworzyć na kalką warstwę lakieru. Potem delikatnie gąbką o gradacji 3000 delikatnie je zeszlifować. Tylko najpierw daj dobrze wyschnąć lakierowi. 
Szlifuj powolim sprawdzaj czy przypadkiem już nie starłeś całego lakieru. Jak coś to powtórz czynność od początku.

To najlepsza metoda, bez pospiechu - daj lakierowi porządnie wyschnąć - minimum 24 h- wodny papier ścierny do szlifowania.  Delikatność, umiar i częsta  kontrola procesu szlifowania..  Powtarzać do osiągnięcia zamierzonego efektu. Grubaśne kalki ma z reguły Tamiya i stare model Academy.

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 1

Miałem kalkomanie Star Decals, ale nie zdały testu ze zmiękczaczami.

Kupiłem kalki Colibri, które wydawały się cienkie i już próby na wraku nie zrobiłem.

Nie zauważyłem, że w koło oznaczeń mają od groma filmu, który powinienem odciąć.

Swoja drogą nie polecam wyżej wymienionych firm.

Oprócz kłopotów z nakładaniem, kalki pełne błędów i przesunięć kolorów.

Będę kombinował z lakierem i szlifowaniem.

Dzięki za rady.

• 4 months later...
  • Super Moderator

U mnie podobnie, okazało się że firma przeszła na "nowoczesną" technologię -druk cyfrowy- i został zmieniony podkład - kompletnie nie reaguje z SOL i SET, jakaś inna opcja na rozpuszczenie filmu? Ktoś próbował? Wcześniej z sitodrukiem nie było kłopotu...

3 film wtopi, ale go nud usunie. Niestety nie jest yo remedium na taki problem. Greif niestety tylko szlifowanie wg metody o której wcześniej chłopaki pisali

W dniu 21.05.2022 o 14:55, robertmodelarz napisał:

To najlepsza metoda, bez pospiechu - daj lakierowi porządnie wyschnąć - minimum 24 h- wodny papier ścierny do szlifowania.  Delikatność, umiar i częsta  kontrola procesu szlifowania..  Powtarzać do osiągnięcia zamierzonego efektu. Grubaśne kalki ma z reguły Tamiya i stare model Academy.

Truth