robertmodelarz Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 43 minuty temu, Dorotka napisał: Z modelarskiego punktu widzenia niczego lepszego niż książki Michaela Massa raczej nie znajdziesz... Publikacji angielskojęzycznych o Merkavach i IDF jest natomiast całkiem sporo.... Ja ma to i ten model Teraz muszę, to pożenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 (edytowane) Tu masz fajną fotkę złomowanej I To zdjęcie będzie bardzo pomocne na późniejszym etapie malowania modelu: Edytowane 29 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 (edytowane) W dniu 29.05.2022 o 15:50, bulik58 napisał: Co do kulek - wprowadzono je po pierwszych walkach w warunkach miejskich , gdy sie okazalo iz uszkodzeniu i zniszczeniu uleglo pare pojazdow po trafieniu z RPG w tylnia czesc wiezy. Temat anti slipa byl wynikiem wnioskow jakie nasunely sie po pierwszym okresie sluzby tych pojazdow. Co do publikacji : jest ich wiele na rynku tylko pytanie czy znajdziesz w nich odpowiedz na swoje pytania. Do najlepszych z nich naleza np. IDF Armor Series , Manasherob Sabinga Martin Publikactions , ogolnie autorow izraelskich. Wiele pozycji na rynku sa to pozycje typu misz masz, wszystko w jednym , poza zdjeciami z ktorych wiekszosc mozna znalezsc w internecie. Do takich naleza m.in te ponizej. Czesc pozycji ksiazkowych mozna sciagnac z internetu za darmo lub za pare groszy . zdjęcia wraków, czy je potrzebujesz? Wbrew pozorom zdjęcia wraków są arcyciekawe i przedstawiają masę szczegółów: Edytowane 17 Maja 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 41 minut temu, bulik58 napisał: Grzegorzu to co bylo na twoich zdjeciach to calkiem inna bajka , mieszasz w temacie. Na czerwono w temacie Merkavy 1 zaznaczylem miejsce do zaszpachlowania a nie wklejania jakis elementow. I to jest wyraznie opisane. Zgoda Bulik58, tylko że zaznaczyłeś do zaszpachlowania otwory, na moim modelu Merkavy. Na modelu autora tego wątku nie ma tych otworów, bo w modelu Tamiyi nie ma koszy, które są w moim modelu. Autor wątku chciał szpachlować te szczeliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 (edytowane) 18 minut temu, bulik58 napisał: A tak , masz racje cofam swoje slowa , przez to mieszanie z tymi zdjeciami wrzucilem rownierz nie potrzebnie zdjecia . Chociarz rownierz w przypadku twojej wersji te otwory powinne byc zaszpachlowane . U mnie to są otwory w które wkleja się kołeczki od stelaży koszy na osprzęt. Powinny tam być. Ja je oczywiście zlikwiduje, ponieważ standardowe kosze, zastąpie czymś innym. W Takomie jest prawie tak samo jak w oryginale... Edytowane 29 Maja 2022 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 15 minut temu, bulik58 napisał: Pare zdjec jak powstawala Merkava I , widac wyraznie iz pierwsze pojazdy uzywane operacyjnie byly bez anty ... , i lancuchow ..... Saarot Szulamit - bo tak to się nazywa wprowadzono dopiero w Mk 2 wraz z nowym koszem po walkach w Libanie. Później do tego "standardu" podniesiono większość z 300 sztuk Mk 1. Część z załóg je montowała, część nie, stąd kosze z MK 2 na MK 1 bez Saarot Szulamit . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 2 minuty temu, bulik58 napisał: Inaczej nazywane Pejsami Szulamita , Z pejsami ta nazwa nie ma nic wspólnego... Wywodzi się od postaci "oblubienicy" (Sulamitki/Szulamitki - istnieje różna pisownia przy tłumaczeniach z idisz) z pieśni zawartej w Starym Testamencie, tzw. "Pieśni nad Pieśniami". Nazywana "oblubienicą" symbolizuje i uosabia ona naród Izraela, a jej imię ma się wywodzić wprost od króla Salomona. Śledzenie zmian w Merkavach szczególnie w odniesieniu do wersji 1 i 2 jest moim zdaniem pozbawione jakiegokolwiek sensu, bowiem ich ilość ówcześnie była bardzo duża i właściwie nie poddana żadnej systematyce. Michael wciąż znajduje nowe fotki zawierające przeróżne ciekawostki i publikuje je w sieci. Sam już się poddał i napisał w której z części, że ogarnięcie tego jest praktycznie niemożliwe... Z modelarskiego punktu widzenia oznacza to tyle, że trzeba robić konkretny pojazd ze zdjęcia i tyle. Ale to oczywiście jedynie mój punkt widzenia Warto przeczytać także tę pozycję, tym bardziej, że grono autorów zacne a i tekst bardzo ciekawy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 Jeszcze raz dziękuję wszystkim już na tym etapie za wszystkie źródła, podpowiedzi, materiały, itp. Biorąc pod uwagę co napisał @Dorotka chyba bym się skłaniał ku wzorowaniu się na autentycznej Merkavie o numerze 818414, której zdjęcie wcześniej wrzucił @bulik58. Bez anti slipa i bez kulek za wieżą, natomiast może żeby dodać coś od siebie pokombinuje nad jakimiś bambetlamii, które widać na zdjęciu na wieży 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 Teraz, LuckyStrike napisał: Jeszcze raz dziękuję wszystkim już na tym etapie za wszystkie źródła, podpowiedzi, materiały, itp. Biorąc pod uwagę co napisał @Dorotka chyba bym się skłaniał ku wzorowaniu się na autentycznej Merkavie o numerze 818414, której zdjęcie wcześniej wrzucił @bulik58. Bez anti slipa i bez kulek za wieżą, natomiast może żeby dodać coś od siebie pokombinuje nad jakimiś bambetlamii, które widać na zdjęciu na wieży Bardzo dobry pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 Podobno nie ma głupich pytań więc zaryzykuję. Czy dobrze kombinuję, że na kołach te nadmiary plastiku na krawędziach należy zeszlifować pilnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 Ja mam lepszy patent. Wrzeciono z regulacją obrotów, wykałaczka , patafix i papier ścierny. Szybko, równo i bezboleśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 Lepiej papierem ściernym, pilnikiem to koło będzie niewycentrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 Wanna się robi. Niedługo przyjdzie pora na koła i tu mam pytanie otwarte. Jak wy to robicie zazwyczaj? przyklejacie koła do wanny i jak całą resztę dokleicie to wszystko malujecie już jak jest cały model gotowy?Czy koła i jakieś inne drobne elementy malujecie oddzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 Koła najłatwiej malować osobno, choć są tacy, którzy malują je razem z wanną. Zbuduj całą wannę z wszystkimi podzespołami podwozia i pomaluj. Koła maluj osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 57 minut temu, LuckyStrike napisał: Wanna się robi. Niedługo przyjdzie pora na koła i tu mam pytanie otwarte. Jak wy to robicie zazwyczaj? przyklejacie koła do wanny i jak całą resztę dokleicie to wszystko malujecie już jak jest cały model gotowy?Czy koła i jakieś inne drobne elementy malujecie oddzielnie? Ja preferuję przyklejanie kół po wszelkich zabiegach związanych z wanną... Czyli głównie związanych z jej usywieniem... Warto tylko zabezpieczyć taśmą "kołki" na których mają być zamontowane koła, bo później może być problem i nie da się ich włożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 Teraz, Dorotka napisał: Ja preferuję przyklejanie kół po wszelkich zabiegach związanych z wanną... Czyli głównie związanych z jej usywieniem... Warto tylko zabezpieczyć taśmą "kołki" na których mają być zamontowane koła, bo później może być problem i nie da się ich włożyć Wow, widzę tu grubo brud wjechał na tym zdjęciu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 5 minut temu, LuckyStrike napisał: Wow, widzę tu grubo brud wjechał na tym zdjęciu Błotniste podłoże było, no i zdjęcie makro z "przyłożenia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 1 minutę temu, Dorotka napisał: Błotniste podłoże było, no i zdjęcie makro z "przyłożenia" Wygląda extra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 2 minuty temu, bulik58 napisał: Ktos buduje podobny model do twojego moze znajdziesz w nim cos dla siebie Raczej budował.... 7 lat temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 5 minut temu, bulik58 napisał: Ktos buduje podobny model do twojego moze znajdziesz w nim cos dla siebie meditations on a hobby meditations on a hobby: Tamiya Merkava Israeli Main Battle Tank, 1/35 Build and Paint Review, Part One: Lebanon 1982 Już czytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 15 minut temu, LuckyStrike napisał: Już czytam Po przeczytaniu z pewnością zgadzam się z autorem tego bloga co do spasowania części w modelu. Składa się to wszystko bardzo przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 31 Maja 2022 Share Napisano 31 Maja 2022 12 godzin temu, bulik58 napisał: Ale rzeczy ktore dorobil sa aktualne To prawda, tylko, że świat w tym czasie poszedł do przodu.... Jak ktoś chce się bawić w waloryzację na poważnie może popatrzeć sobie na wieloczęściowy film Łukasza. Co prawda to Merkava 2D, ale wiele rzeczy można wykorzystać także w 1 czy standardowej 2. To świetny materiał! Całość to chyba 6 odcinków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 31 Maja 2022 Autor Share Napisano 31 Maja 2022 34 minuty temu, Dorotka napisał: To prawda, tylko, że świat w tym czasie poszedł do przodu.... Jak ktoś chce się bawić w waloryzację na poważnie może popatrzeć sobie na wieloczęściowy film Łukasza. Co prawda to Merkava 2D, ale wiele rzeczy można wykorzystać także w 1 czy standardowej 2. To świetny materiał! Całość to chyba 6 odcinków. Właśnie wczoraj oglądałem tą serię. Fajnie by było też jakby Nightshift kiedyś też zrobił jakąś Merkavę. Od czasu jak zobaczyłem jego film jak robił tygrysa od RFM jestem uzależniony od oglądania jego kanału. Zawsze w piątki czekam aż będzie 18.00 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 31 Maja 2022 Share Napisano 31 Maja 2022 1 godzinę temu, bulik58 napisał: Nie bardzo rozumie powodu pisania tego postu, i co chciales mi przekazac , bo to ze zmienila sie technika budowy modeli to wiem i tego nie musiales mi akuratnie pisac. Pozostaje zadac sobie pytanie : czy ty jako poczatkujacy modelarz budujac twoj 2 model bylbys zainteresowany nie zaleznie czy to 20 lat temu czy w chwili obecnej , tymi 3 prostymi przerobkami modelu ? Napewno nie (no chyba ze , to zwracam honor) bylbys zadowolony gdyby udalo ci sie skleic model i pomalowac . I nie sadze zeby ten stan zmieniloby ogladniecie tego czy podobnego filmiku , dlatego tez wrzucilem te 3 proste sposoby waloryzacji tego modelu a nie np. takie jak ponizej. Poza tym autor tego watku juz na poczatku okreslil sie sam jak zamierza podejsc do budowy . co rownierz podkreslil pozniej. Merkava I Tamiyi Ja tam nie wiem z czego chce czerpać Autor tego wątku i jakie są jego umiejętności... Wydaje mi się jedynie, że lepiej jest wiedzieć jakie są możliwości dziś i dostosować je do własnego poziomu, niż czerpać z tych, które były kiedyś. Możesz się z tym nie zgadzać, a ja nie zamierzam polemizować, bo szkoda mi na to czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2022 Z gumą czy bez gumy? Oto jest pytanie To co widać na zdjęciu to gumowe gąski z pudełka. Zaletą ich jest to, że są z pudła i to opcja budżetowa. Wadą, że wyglądają "tak se" no i robienie weatheringu, przynajmniej z mojego doświadczenia przy poprzednim modelu, to droga przez mękę (chyba, że ja coś źle robiłem bo co chwila mi się z nich farba łuszczyła). Alternatywą jest oczywiście plastik ale przeglądając gugla i alegrosza widzę, że gąski, za przeproszeniem dedykowane, są albo niedostępne albo drogie do tego stopnia, że za taki wydatek kupiłbym kolejnym model. I teraz pytanie czy jest jakaś budżetowa opcja gąsek z plastiku, której nie wziąłem pod uwagę? Czy jednak chcąc żeby to miało ręce i nogi trzeba wyłożyć sporo dukatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi