Jump to content

Porsche 911 GT3 1:24 Tamiya

Bartas89
 Share

Recommended Posts

Cześć :)  Zaczynam swój drugi warsztat odnośnie aut. Na tapetę biorę mój niegdysiejszy koszmar, czy Porsche od Tamki. Wcześniej nie udało mi się go zwalczyć, teraz mam nadzieję, że mi się uda, bo model mi się bardzo podoba. 

Kolor wybrałem srebrny z palety CC. Mam do tego też zestaw blaszek, z których użyję raczej tylko tarcze hamulcowe i rejestrację.

NMTThh3.jpg

V7WQamL.jpg

h6ccWWk.jpg

Edited by Bartas89

Kolor siadł. Bardzo lubię srebrny. Ktoś się orientuje ile minimum musi schnąć kolor od CC, zanim potraktuje się go bezbarwnym?

CQZqt4f.jpg

Vx7cyto.jpg

N2XIY0h.jpg

Edited by Bartas89

Teoretycznie ja robię dzień przerwy. Ale daj temu spokój na jakieś 3 dni - ot na wszelki wypadek 😉 

Lakier siadł po 24h od położenia koloru.  Żadnych problemów, wżerów czy rozpuszczania. Gdzieniegdzie jakieś paproszki się przykleiły, ale zrobi się je papierem wodnym o wysokiej granulacji. Nakładanie Duxona, to baja. Jedna mokra, od razu lustro, a na drugi dzień można polerować. Żadnych przyprószek, czy nakładania 5 warstw w odstępie 5 dni. Jazda z grubej rury i temat z głowy. Polecam :)

E63UfGW.jpg

xLTIGJE.jpg

dfUJm27.jpg

gmJ1iHn.jpg

• Like 3

Teraz, Bartas89 napisał:

Jak najlepiej wykonać maskę do szyb? W tym zestawie nie ma pięknie i równo wyciętych masek jak w moim poprzednim aucie 😞

Taśma, ołówek i jedziesz po rancie i masz piękną maskę :D
Ewentualnie taśma i kawałeczek po kawałeczku maskujesz, a półokręgi robisz cyrklem. 

• 2 weeks later...

Na jaki klej kleicie szyby? Mam trochę problem w tym modelu z czystym przyklejeniem oszklenia. 

I jeszcze jedno. Czy można jakoś uratować oszklenie? Mam porysowane i ogólnie trochę zabrudzone. Czy papierem na mokro to zrobić, a potem polerka? Czy jeszcze inaczej?

Edited by Bartas89

18 godzin temu, Bartas89 napisał:

Na jaki klej kleicie szyby? Mam trochę problem w tym modelu z czystym przyklejeniem oszklenia. 

I jeszcze jedno. Czy można jakoś uratować oszklenie? Mam porysowane i ogólnie trochę zabrudzone. Czy papierem na mokro to zrobić, a potem polerka? Czy jeszcze inaczej?

Micro Kristal Clear jest do tego ok. Jest jeszcze taki specyfik z AK, ale wypadła mi nazwa z głowy. 

I tak, polerowanie oszklenia to normalna sprawa - możesz to zrobić - zmatowić, potem pastami polerskimi wypolerować. 

1 godzinę temu, toled napisał:

Micro Kristal Clear jest do tego ok. Jest jeszcze taki specyfik z AK, ale wypadła mi nazwa z głowy. 

I tak, polerowanie oszklenia to normalna sprawa - możesz to zrobić - zmatowić, potem pastami polerskimi wypolerować. 

Ammo Ultra Glue

Szyby wklejone. Przednia szyba bez obwódki czarnej, z tego względu, że brzydko to wychodziło i całkiem z niej zrezygnowałem. Szyba tylna i boczne malowane z ręki markerem Tamiya. Myślę, że wyszło znośnie, chociaż wolałbym firmowe maski.

KzGs1bq.jpg

YXu8TqI.jpg

LdoxcfL.jpg

eU7sbws.jpg

• Like 1

3 godziny temu, cayman napisał:

Imitację uszczelek w kaście też poszarpane .🤔  

Też malowane z ręki. Ten model jakoś wybitnie mi nie idzie i nie leży 😞

Edited by Bartas89

Koledzy wyżej już wystarczająco Cię obstukali. Z mojej perspektywy(laika) jedynie ten poszarpany kawałek w lewym górnym rogu odstaje i szczerze mówiąc gdybyś nie napisał, że czegoś nie użyłeś nawet nie miałbym pojęcia o braku. A błędów się nie uniknie nigdy, więc powodzenia i wytrwałości w dalszej pracy👍

• Bartas89 changed the title to Porsche 911 GT3 1:24 Tamiya