kowal76 Napisano 10 Lipca 2022 Autor Share Napisano 10 Lipca 2022 7 minut temu, barszczo napisał: Ładnie idzie. Kolor też Gunze? Tak, H 71 i H 72 na górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 10 Lipca 2022 Share Napisano 10 Lipca 2022 4 godziny temu, kowal76 napisał: Maluję powoli górne powierzchnie Powoli to ja maluję. Ty malujesz szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 16 Lipca 2022 Autor Share Napisano 16 Lipca 2022 Góra pomalowna i jutro poprawki. Myślałem aby malować z ręki, ale chyba nie wyszło mi by to za bardzo. Użyłem plasteliny, choć chyba lepsze by było wycięcie masek z taśmy. Jednak jestem leniwy i jest jak jest :). 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Lipca 2022 Share Napisano 16 Lipca 2022 Dobrze jest, fajnie wyszło. Jak ci nie leży, to zawsze możesz jeszcze pojechać z ręki ciemniejszym odcieniem po linii rozgraniczającej kolory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Lipca 2022 Autor Share Napisano 17 Lipca 2022 Model pomalowany. Porobiłem trochę obić metodą drapania wykałaczką i suchego pędzla. Może przesadzone, ale tak lubię i po nałożeniu washa, oleji i pigmentów pewnie trochę przygasną. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Lipca 2022 Autor Share Napisano 18 Lipca 2022 Kalki położone. Niestety trochę mnie choróbsko wzięło, więc może być przerwa w relacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 Wciąż jeszcze masz szansę ogarnąć ten wiatrochron... . Zakładając, że były te walk away lines, to i tak jest ich za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Lipca 2022 Autor Share Napisano 18 Lipca 2022 27 minut temu, greatgonzo napisał: Wciąż jeszcze masz szansę ogarnąć ten wiatrochron... . Zakładając, że były te walk away lines, to i tak jest ich za dużo. Chodzi o uskok w wiatrochronie z przodu przy podstawie i o dużą ilość obić , tak ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 Może i uskok. Tamiya przewidziała montaż dwóch rodzajów wiatrochronów w jednym kadłubie. W rezultacie żaden z nich nie jest wykrojony jak w rzeczywistości. Zawsze jest jakiś fragment przezroczystego elementu, który powinien być częścią poszycia kadłuba, bez żadnych linii podziałowych. W tym przypadku mamy taki ząbek. A może i uskok :). Walk away lines to czarne linie na skrzydłach wyznaczające strefy, gdzie wolno chodzić obsłudze. Do czasu montowania w Spitfire Merlinów serii 60 i idącej za tym modyfikacji chłodnic, linie te były niesymetryczne: kąt na jednym skrzydle i prosta kreska na drugim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 19 Lipca 2022 Autor Share Napisano 19 Lipca 2022 4 godziny temu, greatgonzo napisał: Może i uskok. Tamiya przewidziała montaż dwóch rodzajów wiatrochronów w jednym kadłubie. W rezultacie żaden z nich nie jest wykrojony jak w rzeczywistości. Zawsze jest jakiś fragment przezroczystego elementu, który powinien być częścią poszycia kadłuba, bez żadnych linii podziałowych. W tym przypadku mamy taki ząbek. A może i uskok :). Walk away lines to czarne linie na skrzydłach wyznaczające strefy, gdzie wolno chodzić obsłudze. Do czasu montowania w Spitfire Merlinów serii 60 i idącej za tym modyfikacji chłodnic, linie te były niesymetryczne: kąt na jednym skrzydle i prosta kreska na drugim. Dzięki za odpowiedz. Zdaję się że o te linie i napisy pytałem wcześniej w wątku . Co do wiatrochronu, to fakt nie jest on dobrze spasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Lipca 2022 Share Napisano 19 Lipca 2022 Nie chodzi o spasowanie. Po prostu konstrukcja zestawu nie odpowiada konstrukcji oryginału i wymaga nieco korekty. Nie wydaje mi się, by pojawił się temat przebiegu walk away lines. Ale mogę źle pamiętać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Lipca 2022 Share Napisano 19 Lipca 2022 13 godzin temu, greatgonzo napisał: Nie wydaje mi się, by pojawił się temat przebiegu walk away lines. Ale mogę źle pamiętać. Temat linii dotyczył pytania: były, czy nie były. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Lipca 2022 Autor Share Napisano 20 Lipca 2022 Model po lakierze pod washa. Na spód ciemny szary Tamki , a na górę ciemny brąz od AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Lipca 2022 Autor Share Napisano 21 Lipca 2022 (edytowane) Doszedłem do wniosku , że sklejanie modeli jest chyba nie dla mnie. Dzisiaj pobiłem rekord w gubieniu części i wystrzeliwaniu ich z pensety w odchłań pokoju. Nie wiem, być może osłabienie daję się we znaki, które mam od przechodzonej właśnie choroby. Lusterko wypadało ze dwadzieścia razy i w końcu wystrzeliło w dal. Szukałem chyba z godzinę, co chwila rzucając k.... . Potem nie mogłem dokleić światla na grzbiecie kadłuba, które tutaj uwaga rekord, wypadło chyba z pięćdziesiąt razy na dywan :(. W końcu po paru godzinach się udało, ale dzień był ciężki . Generalnie model skończony, ale chyba trzeba jeszcze dać anteny druciane po bokach kadłuba ?. Edytowane 21 Lipca 2022 przez kowal76 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 21 Lipca 2022 Share Napisano 21 Lipca 2022 27 minut temu, kowal76 napisał: ... Lusterko wypadało ze dwadzieścia razy i w końcu wystrzeliło w dal. Szukałem chyba z godzinę, co chwila rzucając k.... . ... Co prawda nie do końca się na tym znam, ale wydaje mi się, że na lusterko jakoś inaczej się woła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Lipca 2022 Share Napisano 21 Lipca 2022 No i bardzo fajnie wyszedł . Ruchomą osłonę kabiny tylko odwróć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Lipca 2022 Autor Share Napisano 22 Lipca 2022 11 godzin temu, barszczo napisał: No i bardzo fajnie wyszedł . Ruchomą osłonę kabiny tylko odwróć. Jasne już poprawiłem :). Jak jest z tą anteną, robić ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi