kowal76 Napisano 10 Lipca 2022 Autor Napisano 10 Lipca 2022 7 minut temu, barszczo napisał: Ładnie idzie. Kolor też Gunze? Tak, H 71 i H 72 na górę Cytuj
zaruk Napisano 10 Lipca 2022 Napisano 10 Lipca 2022 4 godziny temu, kowal76 napisał: Maluję powoli górne powierzchnie Powoli to ja maluję. Ty malujesz szybko. Cytuj
kowal76 Napisano 16 Lipca 2022 Autor Napisano 16 Lipca 2022 Góra pomalowna i jutro poprawki. Myślałem aby malować z ręki, ale chyba nie wyszło mi by to za bardzo. Użyłem plasteliny, choć chyba lepsze by było wycięcie masek z taśmy. Jednak jestem leniwy i jest jak jest :). 5 Cytuj
barszczo Napisano 16 Lipca 2022 Napisano 16 Lipca 2022 Dobrze jest, fajnie wyszło. Jak ci nie leży, to zawsze możesz jeszcze pojechać z ręki ciemniejszym odcieniem po linii rozgraniczającej kolory. 1 Cytuj
kowal76 Napisano 17 Lipca 2022 Autor Napisano 17 Lipca 2022 Model pomalowany. Porobiłem trochę obić metodą drapania wykałaczką i suchego pędzla. Może przesadzone, ale tak lubię i po nałożeniu washa, oleji i pigmentów pewnie trochę przygasną. 2 Cytuj
kowal76 Napisano 18 Lipca 2022 Autor Napisano 18 Lipca 2022 Kalki położone. Niestety trochę mnie choróbsko wzięło, więc może być przerwa w relacji. 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 18 Lipca 2022 Napisano 18 Lipca 2022 Wciąż jeszcze masz szansę ogarnąć ten wiatrochron... . Zakładając, że były te walk away lines, to i tak jest ich za dużo. Cytuj
kowal76 Napisano 18 Lipca 2022 Autor Napisano 18 Lipca 2022 27 minut temu, greatgonzo napisał: Wciąż jeszcze masz szansę ogarnąć ten wiatrochron... . Zakładając, że były te walk away lines, to i tak jest ich za dużo. Chodzi o uskok w wiatrochronie z przodu przy podstawie i o dużą ilość obić , tak ?. Cytuj
greatgonzo Napisano 18 Lipca 2022 Napisano 18 Lipca 2022 Może i uskok. Tamiya przewidziała montaż dwóch rodzajów wiatrochronów w jednym kadłubie. W rezultacie żaden z nich nie jest wykrojony jak w rzeczywistości. Zawsze jest jakiś fragment przezroczystego elementu, który powinien być częścią poszycia kadłuba, bez żadnych linii podziałowych. W tym przypadku mamy taki ząbek. A może i uskok :). Walk away lines to czarne linie na skrzydłach wyznaczające strefy, gdzie wolno chodzić obsłudze. Do czasu montowania w Spitfire Merlinów serii 60 i idącej za tym modyfikacji chłodnic, linie te były niesymetryczne: kąt na jednym skrzydle i prosta kreska na drugim. 1 Cytuj
kowal76 Napisano 19 Lipca 2022 Autor Napisano 19 Lipca 2022 4 godziny temu, greatgonzo napisał: Może i uskok. Tamiya przewidziała montaż dwóch rodzajów wiatrochronów w jednym kadłubie. W rezultacie żaden z nich nie jest wykrojony jak w rzeczywistości. Zawsze jest jakiś fragment przezroczystego elementu, który powinien być częścią poszycia kadłuba, bez żadnych linii podziałowych. W tym przypadku mamy taki ząbek. A może i uskok :). Walk away lines to czarne linie na skrzydłach wyznaczające strefy, gdzie wolno chodzić obsłudze. Do czasu montowania w Spitfire Merlinów serii 60 i idącej za tym modyfikacji chłodnic, linie te były niesymetryczne: kąt na jednym skrzydle i prosta kreska na drugim. Dzięki za odpowiedz. Zdaję się że o te linie i napisy pytałem wcześniej w wątku . Co do wiatrochronu, to fakt nie jest on dobrze spasowany. Cytuj
greatgonzo Napisano 19 Lipca 2022 Napisano 19 Lipca 2022 Nie chodzi o spasowanie. Po prostu konstrukcja zestawu nie odpowiada konstrukcji oryginału i wymaga nieco korekty. Nie wydaje mi się, by pojawił się temat przebiegu walk away lines. Ale mogę źle pamiętać. 1 Cytuj
barszczo Napisano 19 Lipca 2022 Napisano 19 Lipca 2022 13 godzin temu, greatgonzo napisał: Nie wydaje mi się, by pojawił się temat przebiegu walk away lines. Ale mogę źle pamiętać. Temat linii dotyczył pytania: były, czy nie były. 1 Cytuj
kowal76 Napisano 20 Lipca 2022 Autor Napisano 20 Lipca 2022 Model po lakierze pod washa. Na spód ciemny szary Tamki , a na górę ciemny brąz od AK. Cytuj
kowal76 Napisano 21 Lipca 2022 Autor Napisano 21 Lipca 2022 (edytowane) Doszedłem do wniosku , że sklejanie modeli jest chyba nie dla mnie. Dzisiaj pobiłem rekord w gubieniu części i wystrzeliwaniu ich z pensety w odchłań pokoju. Nie wiem, być może osłabienie daję się we znaki, które mam od przechodzonej właśnie choroby. Lusterko wypadało ze dwadzieścia razy i w końcu wystrzeliło w dal. Szukałem chyba z godzinę, co chwila rzucając k.... . Potem nie mogłem dokleić światla na grzbiecie kadłuba, które tutaj uwaga rekord, wypadło chyba z pięćdziesiąt razy na dywan :(. W końcu po paru godzinach się udało, ale dzień był ciężki . Generalnie model skończony, ale chyba trzeba jeszcze dać anteny druciane po bokach kadłuba ?. Edytowane 21 Lipca 2022 przez kowal76 3 Cytuj
Slawek_26869 Napisano 21 Lipca 2022 Napisano 21 Lipca 2022 27 minut temu, kowal76 napisał: ... Lusterko wypadało ze dwadzieścia razy i w końcu wystrzeliło w dal. Szukałem chyba z godzinę, co chwila rzucając k.... . ... Co prawda nie do końca się na tym znam, ale wydaje mi się, że na lusterko jakoś inaczej się woła 1 Cytuj
barszczo Napisano 21 Lipca 2022 Napisano 21 Lipca 2022 No i bardzo fajnie wyszedł . Ruchomą osłonę kabiny tylko odwróć. 1 Cytuj
kowal76 Napisano 22 Lipca 2022 Autor Napisano 22 Lipca 2022 11 godzin temu, barszczo napisał: No i bardzo fajnie wyszedł . Ruchomą osłonę kabiny tylko odwróć. Jasne już poprawiłem :). Jak jest z tą anteną, robić ?. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi