socjo1 Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 Komin wspaniały, ale te ażurowe kurniki skradły moje serce - mam słabość do do takich struktur. Czy to były jakieś osłony wentylatorów? Na brytyjskich eskortowcach (korwety, fregaty) często były to schowki na... ziemniaki i warzywa. Niestety, producenci modeli w skali 1/350 ida na łatwiznę i odtwarzają to jako blokowe monolity, więc potem trzeba kombinować samemu. Michał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 W dniu 23.12.2022 o 00:18, wieslaw_ napisał: mam pytanie czy to jest drut a jesli tak to jaki a jesli jest to rurka to jak to wyginasz iż nie masz splaszczeń na zaobleniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2023 Drut miedziany 0,4 mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 (edytowane) Hej, Trochę udało się "polepić" w święta. Zostały jeszcze platformy na reflektory, anteny radaru i naciągi komina a potem nadbudówka rufowa. Edytowane 8 Stycznia 2023 przez wieslaw_ 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 Naprawdę super wykonanie! Gratulować czystości, dokładności i podziwiać! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 9 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2023 (edytowane) Czasem ludzie mnie na privie pytają jak powstały przewody kominowe. Zrobiłem je w "czyde" na podstawie monografii Fuso w Anatomy of the Ship, autorstwa Pana Janusza Skulskiego. Można by było same przewody zrobić z drutu odpowiedniej grubości, (którymi wtedy nie dysponowałem) a wydrukować same końcówki. Edytowane 9 Stycznia 2023 przez wieslaw_ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 (edytowane) wiesz Pan co... akurat kominy z rurek mogłeś Pan porobić i tylko końcówki druknąć to się nazywa lenistwo XXI wieku a poza tym - to się drukuje dłużej niźli wycięcie rurek ! Edytowane 10 Stycznia 2023 przez blacman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 10 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2023 7 godzin temu, blacman napisał: wiesz Pan co... akurat kominy z rurek mogłeś Pan porobić i tylko końcówki druknąć to się nazywa lenistwo XXI wieku a poza tym - to się drukuje dłużej niźli wycięcie rurek ! rurek nie miałem tak samo jak drucików a jeszcze nie ogarniałem wtedy zwijania z papieru takich cienkich i długich rurek. Dopiero w święta ogarnąłem technologię ale przyjmuję krytykę na klatę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 7 Lutego 2023 Autor Share Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) Dobry, Mały update po miesiącu. Udało mi się zrobić platformy pod reflektory, przy czym przetestowałem sobie wydrukowany przeze mnie wzornik do robienia relingów, chyba zdał egzamin. Uplastyczniłem same osłony platformy z przodu komina, wydrukowanymi nakładkami z wymodelowanymi nitami. Taki mały eksperyment, który powinien dać efekty gdy na koniec przyjdzie na to wash. Przy kominie zostały mi jeszcze do zrobienia, małe boczne platformy i dwie anteny radarowe, plus naciągi. To chyba tyle, do następnego. Wszystkie elementy przedniej platformy, Złożona platforma, Wzorniki na relingi, Przymiarka platform na "sucho", Pomalowane platformy, Na kadłubie... Edytowane 7 Lutego 2023 przez wieslaw_ 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 pięknie .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 Jak ja lubię takie dłubanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 Już pisałem...SUPER! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 relingi robisz przewlekając drut przez słupki? na rufie będziesz dorabiał zewnętrzne elementy mocujące linoleum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 7 Lutego 2023 Autor Share Napisano 7 Lutego 2023 Godzinę temu, bsnt3k napisał: relingi robisz przewlekając drut przez słupki? na rufie będziesz dorabiał zewnętrzne elementy mocujące linoleum? Na pokładach tak głównie relingi będą robione na słupkach z Model Hobby dla skali 1/200 i przeciągany drut lub gumonitka 0,03 mm natomiast na platformach pod reflektory użyłem drutu miedzianego 0,2 mm z tym, że pionowe słupki były ze sztywniejszego drutu a poziome z bardziej elastycznego. Na rufie mocowania linoleum już są także z zestawów Model Hobby dla skali 1/200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 Chyba nie zrozumiałeś pytania o mocowanie linoleum. Widziałem że dodałeś pasy blachy mocującej na pokładzie ale.. cały obwód linoleum był mocowany taką blachą. Do łatwego demontażu w razie uszkodzeń linoleum mocowania występowały także przy wszelkich otworach wentylatorów itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 7 Lutego 2023 Autor Share Napisano 7 Lutego 2023 Godzinę temu, bsnt3k napisał: Chyba nie zrozumiałeś pytania o mocowanie linoleum. Widziałem że dodałeś pasy blachy mocującej na pokładzie ale.. cały obwód linoleum był mocowany taką blachą. Do łatwego demontażu w razie uszkodzeń linoleum mocowania występowały także przy wszelkich otworach wentylatorów itd. Nie tyle nie zrozumiałem co nie wiedziałem o takim detalu. Tym bardziej, że w opracowaniu Halińskiego na brzegach linoleum nie było blachy mocującej. Nie jestem pewny czy w monografii Skulskiego także coś takiego jest co nie znaczy, że w rzeczywistości nie było tak jak piszesz. Poszperam w materiałach ale jeśli masz coś na podorędziu to będę wdzięczny za jakieś zdjęcia. Temat oczywiście do ogarnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) powinno być po obwodzie całego linoleum. wystarczy kupić parę książek żeby to zauważyć. i to jest metoda mocowania. robili tak na każdym statku Edytowane 8 Lutego 2023 przez bsnt3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) Godzinę temu, bsnt3k napisał: wystarczy kupić parę książek żeby to zauważyć Kolego @bsnt3k, chciałbym zauważyć, że ten dość protekcjonalny ton nie bardzo pasuje w tym wątku. Tym bardziej, iż kolega wcześniej napisał 9 godzin temu, wieslaw_ napisał: Tym bardziej, że w opracowaniu Halińskiego na brzegach linoleum nie było blachy mocującej. Nie jestem pewny czy w monografii Skulskiego także coś takiego jest co nie znaczy, że w rzeczywistości nie było tak jak piszesz. To oznacza, że do swojej pracy w jakiś sposób się przygotował. Nie ulega też wątpliwości, że jak już ktoś zacznie studiować stosy książek na pewien temat, to czasu na modelowaniu zostaje już niewiele. Także prosiłbym o docenienie wysiłku kolegi jaki wkłada w swoją pracę i tu to pokazuję. PS. Przepraszam za off top. Edytowane 8 Lutego 2023 przez burzatg 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) 10 godzin temu, wieslaw_ napisał: ..... ale jeśli masz coś na podorędziu to będę wdzięczny za jakieś zdjęcia. ...... nie mam chyba szczególnie Fuso ale taka zasada była na każdym japońskim okręcie. Tu masz Myoko: 1 godzinę temu, bsnt3k napisał: wystarczy kupić parę książek żeby to zauważyć. i to jest metoda mocowania. robili tak na każdym statku wystarczy kupić parę książek aby zauważyć, że statki to przewożą musztardę i majonez. Jednostki w służbie wojskowej to okręty. Jeśli możesz pomóc w zdobyciu informacji dla autora - to zrób to proszę. Edytowane 8 Lutego 2023 przez blacman 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 8 Lutego 2023 Autor Share Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) Chyba faktycznie coś przeoczyłem bo nawet w monografii Skulskiego na łączeniu pokładu drewnianego z linoleum są te listwy. Problemem natomiast jest brzeg pokładu i już Wam piszę dlaczego. Wszelkie materiały, które znalazłem w necie czy też "zanabyłem drogą zakupu" (tak kupuję książki ) pokazują generalnie detale pokładu na mniejszych jednostkach jak krążowniki czy niszczyciele i w tych przypadkach faktycznie listwy są też przy brzegu pokładu, natomiast... każdy z tych pokładów kończy się i zaczyna częścią blachy ryflowanej. Dlaczego jest to takie ważne w przypadku Fuso? Otóż listwy mocujące zawsze są w prostych kawałkach (wyłączając obramowania wywietrzników) a tam gdzie są jakieś mocne krzywizny jak kształt dziobu czy rufy są właśnie wyżej wspomniane blachy. Fuso do końca swojego pokładu lotniczego ma podobno linoleum jak więc miałyby wyglądać w miejscu zakończenia samej rufy te proste listwy? Problem pokazałem na obrazkach poniżej (czerwony łuk na rysunku z monografii Janusza Skulskiego). To bardziej moja wątpliwość niż jakiś wielki problem bo łuk zawsze można z takiej listwy zrobić ale w zasadzie to by chyba były tylko dwa przypadki we flocie japońskiej czyli Fuso i Yamashiro. Także sam teraz nie wiem... P.S. @bsnt3k odniosę się tylko raz i więcej tego nie będę podnosił bo chyba nie ma sensu. Mianowicie masz dość szczególny sposób prowadzenia dyskusji i raczej nie zjednuje on sympatii interlokutora... Edytowane 8 Lutego 2023 przez wieslaw_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) @wieslaw_musieli zabezpieczyć listwami. Inaczej się nie dało. Czytałem w archiwalnych raportach USN z misji do Japoni (ad.1946), że tylko lateksowe pokłady na Taiho i kilku mniejszych lotniskowcach eskortowych były klejone (marnym spoiwem zresztą). Co do zasady linolemum było mocowane listwami. Apropo - nie tylko Fuso i Yamashiro. Typ Kongo oraz Ise też miały pokłady lotnicze . Koliste listwy były również wokół wież art głównej krążowników . tak więc - chyba Japończcy "potrafili w łuki" zawsze można takie blaszki potrawić - daj znac - będę wysyłał do trawienia za jakieś 7-10 dni. Blaszka mosiężna 0,1mm. Mogę wysłać też Twój projekt Można go zrobić na 0,2mm - jak tak robiłem na moim Takao i wyszło super. powodzenia! Edytowane 8 Lutego 2023 przez blacman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 8 Lutego 2023 Autor Share Napisano 8 Lutego 2023 4 minuty temu, blacman napisał: zawsze można takie blaszki potrawić - daj znac - będę wysyłał do trawienia za jakieś 7-10 dni. Blaszka mosiężna 0,1mm. Mogę wysłać też Twój projekt Można go zrobić na 0,2mm - jak tak robiłem na moim Takao i wyszło super. powodzenia! Super dzięki za info i pomoc, co do trawienia to chyba powinienem dać radę wygiąć ale będę pamiętał na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) j/w . listwy przy linileum służyły do jego montażu i demontażu. jeżeli masz książki to wyciągasz prosty wniosek że reguła była zawsze taka sama. samo mocowanie i ich system tego mocowania jest tu bardzo ważny bo linolenum się zużywało i taka modułowość pozwalała na szybką wymianę. patrząc na przykładowe zdjęcia np te które wkleił blacman łatwo wyciągnąć wniosek że ten materiał pracował na pokładzie. nie mam żadnego zdjęcia fuso od strony rufy z tego okresu na którym to widać ale znając ich system można być pewnym tego że tak to wyglądało w przypadku tego okrętu. ps. trudno co zrobić edit: tak ciekawostka, grafika z relacji japońskiego modelarza. ciekawe rozłożenie blach przytrzymujących linoleum. co go interesowało to bodajże miejsce demontażu działka przeciwlotniczego Edytowane 8 Lutego 2023 przez bsnt3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 5 godzin temu, blacman napisał: @wieslaw_musieli zabezpieczyć listwami. Inaczej się nie dało. Czytałem w archiwalnych raportach USN z misji do Japoni (ad.1946), że tylko lateksowe pokłady na Taiho i kilku mniejszych lotniskowcach eskortowych były klejone (marnym spoiwem zresztą). Co do zasady linolemum było mocowane listwami. Apropo - nie tylko Fuso i Yamashiro. Typ Kongo oraz Ise też miały pokłady lotnicze . Koliste listwy były również wokół wież art głównej krążowników . tak więc - chyba Japończcy "potrafili w łuki" zawsze można takie blaszki potrawić - daj znac - będę wysyłał do trawienia za jakieś 7-10 dni. Blaszka mosiężna 0,1mm. Mogę wysłać też Twój projekt Można go zrobić na 0,2mm - jak tak robiłem na moim Takao i wyszło super. powodzenia! Czy ktoś wykonuje usługi trawienia projektu w ilości jednej sztuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi