laskonogi Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 matko i teraz rozumiem czemu nie dla mnie japońskie okręty - przecież ja bym w życiu tych listw nie złożył :). Piekny warsztat podziwiam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) Dla jak najlepszego odwzorowania rufy można porównać ją z rufą Ise/Hyuga. Do 1942 ten typ okrętu miał podobne rozwiązania konstrukcyjne na rufie co Fuso. Przykładowe zdjęcie ze starego Maru. Edytowane 8 Lutego 2023 przez bsnt3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 8 Lutego 2023 Autor Share Napisano 8 Lutego 2023 No nie wiem. Mam materiały z monografii Waldemara Góralskiego IJN Hyuga i właśnie tam występuje to o czym pisałem wcześniej. Na samym końcu rufy jest kawałek pokładu ryflowego. Nie jest to zdjęcie ale w pełni ufam Waldkowi w tym zakresie. Swoją drogą niezła zorkmina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) To co wrzuciłeś wydaje się najbardziej logicznym zakończeniem pokładu. W ten sposób kończy się na niszczycielach i krążownikach. Mam jeszcze takie zdjęcie ale mało wyraźne raz że plama dwa że samolot. Edytowane 8 Lutego 2023 przez bsnt3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 8 Lutego 2023 Autor Share Napisano 8 Lutego 2023 Teraz, bsnt3k napisał: To co wrzuciłeś wydaje się najbardziej logicznym zakończeniem pokładu. W ten sposób kończy się na niszczycielach i krążownikach. Właśnie o tym pisałem we wcześniejszym poście, co by nas doprowadziło do wniosku, że Janusz Skulski mógł popełnić błąd w swojej monografii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 To zależy, cześć szczegółów może pochodzić z relacji światków. Nie wiem czy wiesz ale w Japonii po wojnie była grupa badawcza zajmująca się zbieraniem i analizą materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) 19 godzin temu, bsnt3k napisał: ... ciekawe rozłożenie blach przytrzymujących linoleum. co go interesowało to bodajże miejsce demontażu działka przeciwlotniczego ... to raczej nie do przytrzymywania linoleum ale bardziej jako element przeciwpoślizgowy dla obsługi działka 25mm. Ale technologia podobna Edytowane 9 Lutego 2023 przez blacman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 mnie interesowało linoleum, jego gdzie było zamontowane działko. to jest jakieś powojenne zdjęcie z rozbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) 11 godzin temu, wieslaw_ napisał: Właśnie o tym pisałem we wcześniejszym poście, co by nas doprowadziło do wniosku, że Janusz Skulski mógł popełnić błąd w swojej monografii. to chyba nie pierwszy błąd - należy pamiętać, że od czasu kiedy Skulski tworzyła Anatomie nieco japońskich archiwów się otworzyło i pojawiło się sporo nieznanych wcześniej fotografii ... Edytowane 9 Lutego 2023 przez blacman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 17 godzin temu, bsnt3k napisał: Czy ktoś wykonuje usługi trawienia projektu w ilości jednej sztuki? co potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 coś tam będę się uczył trawić ale zważywszy na dziecko nie chcę tego trzymać w domu. pytam czy można robić jednostkowe zamówienia i jakie to są koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 tu masz firmę z Czech - ja tam trawię od lat. Są bardzo OK. Hauler Ltd. (etchworks.eu) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 super to wygląda. jakim materiałem sugerowałeś się że 1) te elementy są wygięte od wewnątrz komina do zewnątrz 2) że te elementy były tak mocno wygięte 3) że tam były takie nity. tylko proszę bez obrażania się. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 17 minut temu, bsnt3k napisał: jakim materiałem sugerowałeś się że 1) te elementy są wygięte od wewnątrz komina do zewnątrz 2) że te elementy były tak mocno wygięte 3) że tam były takie nity. tylko proszę bez obrażania się. pozdrawiam Absolutnie się nie obrażam. Wszystko z monografii Janusza Skulskiego Anatomy of the Ship. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 (edytowane) patrząc na dostępne zdjęcie mam wrażenie że ten element z szablonu Z3 który wykonałeś z drutu powinien być gięty w dwóch płaszczyznach. on omija podest i wraca pod wygiętą osłonę. możesz wrzucić zdjęcie na wprost tego podestu? Edytowane 11 Marca 2023 przez bsnt3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) W dniu 11.03.2023 o 18:23, bsnt3k napisał: patrząc na dostępne zdjęcie mam wrażenie że ten element z szablonu Z3 który wykonałeś z drutu powinien być gięty w dwóch płaszczyznach. on omija podest i wraca pod wygiętą osłonę. Jest wielce prawdopodobne, że masz rację natomiast ponieważ skupiłem się na tym żeby poprawić ten szablon bo był za krótki w oryginale (z resztą jak oba pomosty na których są przyrządy kierowania plot) i poprawiałem je trzy razy, teraz już zostaną jak są. Nadbudówka kominowa jest wreszcie skończona ("ploty" zostawiam na później) więc czas na nadbudówkę rufową. Dziobowa zostaje na deser. . Edytowane 12 Marca 2023 przez wieslaw_ 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 bardzo pieknie ci to wychodzi, jak tak sie patrzy na to twoje modelarstwo to za każdym razem zbieram zeby = piknie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Piękna robota Merytorycznie niewiele wniosę, ale przynajmniej będziesz wiedział, że bardzo przyjemnie się to ogląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Potwierdzam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Już to pisałem, jednak muszę powtórzyć, bo nie sposób przejść obojętnie obok czegoś takiegi: po prostu kapitalne! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 14 Marca 2023 Autor Share Napisano 14 Marca 2023 Dzięki Panowie, lecę dalej z tematem. Teraz czeka mnie nieco prac w kartonie ale mam nadzieję, że mimo tego będziecie zainteresowani 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 Na konradusie mogłem widzieć relację? Super praca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 W dniu 14.03.2023 o 08:42, wieslaw_ napisał: Dzięki Panowie, lecę dalej z tematem. Teraz czeka mnie nieco prac w kartonie ale mam nadzieję, że mimo tego będziecie zainteresowani czekamy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 1 Lipca 2023 Autor Share Napisano 1 Lipca 2023 (edytowane) Dobry po przerwie, Nie mam co prawda żadnego updateu, nadbudówka rufowa się robi ale nie ma jeszcze czego pokazać. Z racji tego iż nie udało mi się znaleźć odpowiedniego działu żeby zadać pytanie to pozwalam sobie podłączyć je pod mój wątek. Chodzi mianowicie o pewne wątpliwości dotyczące innego okrętu - HMS Exeter z okresu bitwy na Morzu Jawajskim. Mam problem z dziobową sekcją. Rozumiem, że zaraz po zwodowaniu Exeter miał na dziobie pokład deskowany, nie jestem natomiast pewny jak to wyglądało po przebudowie po bitwie w ujściu La Platy. Większość krążowników ciężkich po przebudowach zyskiwały na pokładach dziobowych blachy ryflowane. Pytanie brzmi czy Exeter był wyjątkiem i do końca swoich dni miał na dziobie deski? Poniżej pokład po bitwie z Grafem Spee: Czy raczej jak w tym przypadku ryfle: Będę zobowiązany za wszelkie informacje. Obiecuję następnego posta już z Fuso Edytowane 1 Lipca 2023 przez wieslaw_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 2 Lipca 2023 Share Napisano 2 Lipca 2023 może zapytaj użytkownika który napisał w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi