bsnt3k Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Pnie jeden z drugim.. kiedyś to było. A teraz to tylko jakieś wydruki 3d i jakieś CNC. Po czym stwierdzacie że nie potrafię robić modeli jak żadnego nie widzieliście Do listy można dopisać brak znajomości języka japońskiego. Pozdrawiam relację i z popcornem wyczekuję poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 To pokaż te skończone, coś Ci stoi w tym na przeszkodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Godzinę temu, CH123 napisał: To pokaż te skończone, coś Ci stoi w tym na przeszkodzie? Przypomnę że zaczynam swoją przygodę z modelarstwem. Uczę się programów 3d, kupuje książki i narzędzia. Nigdzie mi się nie śpieszy. Najwięcej zejdzie mi się z zorganizowaniem miejsca do malowania żeby mojej rodzinie nie przeszkadzało moje nowe hobby. A boomerzy niech sobie piszą. Prosiłbym admina o czystkę w wątku bo trochę go zaśmieciliśmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 20 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2022 (edytowane) Na ebayu pojawiły się drewniane pokłady do Yamato. Edytowane 20 Sierpnia 2022 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 1 Września 2022 Autor Share Napisano 1 Września 2022 Witam,zaczynamy budowę tego bydlaka. Pierwsze prace to uzupełnienie tego czego niema czyli łączniki czy też kawałki blach przy barbetach wież. Doliczyłem się 14 sztuk,więc jeśli się nie pomyliłem to umieszczam fotkę szablonu. Dodatkowo przerobiłem rufę szlifując na płasko koniec rufy,mam takie dwa modele do zbudowania więc różnice widać. Pokład się nie liczy coś tam pomalowałem ale udało mi się zamówić pokłady drewniane w chinach wiec temat olewamy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelist constructor Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 I pieknie ze ktos zaczal. Szlif na plasko rufy -a materialu wystarczylo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 Nie, jak widać powstała dwumetrowa dziura W sensie o to był cały ten dramat?? Że model do śmietnika, rufa ZŁA i ZDRADA TYSIONCLECIA??????? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 1 Września 2022 Autor Share Napisano 1 Września 2022 (edytowane) Dobrze napisane rufa jest jaka jest ale jest.to szlifowanie trzeba jeszcze dopracować. Plastiku jest na tyle żeby coś z tą rufą zrobic, Edytowane 1 Września 2022 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 (edytowane) 24 minuty temu, Szydercza Gała napisał: W sensie o to był cały ten dramat?? Że model do śmietnika, rufa ZŁA i ZDRADA TYSIONCLECIA??????? no wiesz - dużo trzeba przerabiać.... EDIT ------------------- @zoltan1 - serio prowadzisz produkcje taśmową jajmotów ?? kto to kupuje Edytowane 1 Września 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 1 Września 2022 Autor Share Napisano 1 Września 2022 coś podobnego wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 1 Września 2022 Autor Share Napisano 1 Września 2022 (edytowane) Kolory szary LP-12 Tamiya część podwodna mieszanka XF-7 Flat RED i XF-9 Full RED Edytowane 1 Września 2022 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelist constructor Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 Pokazuj jeśli to nie problem etapy malowania washowania weatherningu itp. Moze sie wielu przydac. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 2 Września 2022 Autor Share Napisano 2 Września 2022 Będę starał się wszystko pokazać,ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu dziś listonoszka przytargała pokłady. Zamawiałem je 2 tygodnie temu z reguły minimum miesiąc trzeba było czekać na pakę z chin. Pokład pasuje ma jak widać jedna wadę widać słoje drewna,zobaczymy jak to będzie wyglądać po brudzeniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 Koniec śFiata, zebym ja śledził relację z budowy Jajamota Na Twoim miejscu najpierw bym go wysycił lakierem, najlepiej sido, jest dobry bo jest tani i dobry , a potem zapuścił baaaaardzo rozwodnionym Van Dyckiem. Wyciągnie Ci łącznia desek i troszke go przyciemni. To powinno ukryć nieco jego meblościankowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 (edytowane) 40 minut temu, Szydercza Gała napisał: Koniec śFiata, zebym ja śledził relację z budowy Jajamota Coś w tym jest Edytowane 2 Września 2022 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 Życzę Ci utrzymania tempa bo model zapowiada się miodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 Model będzie na pewno ekstra, jak to zwykle u Zoltana... Ale że Ty Gała, przy tym warsztacie.A może zmieniłeś zapatrywania? Czyżby zapowiadała się kolejna "dobra zmiana"? No,no, zobaczymy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 2 Września 2022 Autor Share Napisano 2 Września 2022 (edytowane) Postaram się żeby wyszło jak najlepiej,wiadomo nie wszystkich da się zadowolić. Na budowę obu Yamato mam 3 miesiące więc muszę się wyrobić. Pokład, myślę że nie ma się co narzekać jest jaki jest dali du.. ze strukturą drewna,może liczyli na szybki zarobek. Z drugiej strony liczenie na Pontosa MK1 czy Wood Hunter że coś zrobią to Przypominam Scharnhorst 1:200 wyszedł już jakiś czas temu i pokładu z tych firm brak a w chinach jest dostępny. Polecam szukać właśnie w chinach pokładów. Przykładowo budowałem Akagi i Kage,kto zna ceny pokładów do tych modeli w Polsce to wie że 400 minimum w Chinach za te pokłady zapłaciłem po 130 zł bardzo dobrej jakości. Edytowane 6 Września 2022 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 (edytowane) zoltan1 jeśli mogę się wtrącić co do kształtu rufy. Wydaje mi się że bazując na najnowszych badaniach wraku (Musashi albo Yamato) w najnowszym wydaniu Anatomy of the Ship, Stefan Dramiński zwizualizował jak z dużą dozą pewności ta rufa wyglądała. Nie mogę znaleźć zdjęć aczkolwiek na kanale YT Pana Stefana jest dość spory materiał z jego renderów uwzględniających właśnie te ostatnie badania: Gdyby uwzględnić taki kształt to z pewnością przeróbek było by więcej. Edytowane 3 Września 2022 przez wieslaw_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 3 Września 2022 Autor Share Napisano 3 Września 2022 (edytowane) Temat jest mi znany,przy budowie modeli korzystam tylko z jego opracowań. Widać ewidentnie że dolna część płaskiej powierzchni zwęża się w klin,co ciekawe Yamato Nichimo tam była rufa lepiej wykonana. Tylko to jest tak z jednej strony jest model 1:10 i tam jest inaczej,w modelach Tamiya jest inaczej ,ogólnie burdel. Jedno jest pewne była tam plaska blacha,czasami trzeba średnią wyciągnąć. Gdzieś mam tą fotę z Nichimo ,poszukam. Edytowane 3 Września 2022 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 3 Września 2022 Autor Share Napisano 3 Września 2022 Jest ,tylko tą fotę rufy mam z budowy tamtego Yamato. Słabo to widać ale kształtem najbardziej przypomina opracowania Dramińskiego . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 6 Września 2022 Autor Share Napisano 6 Września 2022 (edytowane) Czas na lakierowanie bydlaka. Dokładnie proces malowania będzie pokazany jutro przy lakierowaniu drugiego modelu ,ten powstawał w nocy wiec lipa z fotkami. Tak wstępnie to wyszło wygląda i tak na razie zostanie coś poprawie na końcu budowy. Problemy są ze zdjęciami takiego gabarytu i ściany brakuje, więc kwiatek jest na fotach dla ozdoby Edytowane 6 Września 2022 przez zoltan1 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelist constructor Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 i gitara póki co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yamamoto Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 GratkiŁadnie panie ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek-M128 Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 Pięknie Wydłuż sobie czas na wykonanie modelu, bo Pontos już zakończył prace nad zestawem: https://m.facebook.com/profile.php?id=100083140460147&_rdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi