tomekk Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 Wygrzebałem w swojej "szufladzie" model F-16C Italeri który kiedyś, około 22 lata temu otrzymałem w prezencie. Z pudełka został tylko schemat malowania, nie ma instrukcji. Pomyślałem żeby zrobić go w polskim malowaniu i z tego miejsca mam pytanie, czy to co mam, do tego się w ogóle nadaje ? Może ktoś wie więcej na temat tego modelu ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 (edytowane) Ten model nie jest w wersji używanej w lotnictwie polskim. należałoby zastosować dyszę silnika P&W zamiast zestawowej Generał Dynamics, mały wlot powietrza, zasobnik na spadochron hamujący oraz dorobić charakterystyczne dla samolotów Block 52+ anteny. No i podwozie wzmocnione z większymi kołami i wybrzuszeniami na pokrywach podwozia głównego. Jeszcze wypadałoby dorobić odgromniki albo kupić z Parta. Zestaw kalkomanii kupisz np z Model Makera. Ja bym proponował wykonać go w malowaniu jednak i wersji amerykańskiej bo skoda czasu na przeróbki. Do wersji używanej przez PSP propojuję zestawu F-16C Solo Turk Revella w 72. Zestaw posiada wlot jaki dyszę silnika odpowiednie dla naszych Jastrzębi. Edytowane 4 Sierpnia 2022 przez Staryfajter1954 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) Dziękuję bardzo za te parę słów. To robimy w wersji USA. Z tego co mam w zestawie i nazwie z pudełka możemy zrobić wersję nocnego myśliwca. Szukając materiałów znalazłem i zidentyfikowałem takie plany, oraz zdjęcie. Czy mam rację ? Wychodzi że jest to Block 25 "podniesiony" do wersji 40. Wychodzi że nie ma antenki na wlocie powietrza, tylko na kadłubie, pod kabiną pilota. Aha, odgromniki, one także się znajdują na planach w tej wersji, tak jak w Block 52+, czy ja może czegoś nie widzę ? Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez tomekk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 5 Sierpnia 2022 Share Napisano 5 Sierpnia 2022 10 minut temu, tomekk napisał: Dziękuję bardzo za te parę słów. To robimy w wersji USA. Z tego co mam w zestawie i nazwie z pudełka możemy zrobić wersję nocnego myśliwca. Szukając materiałów znalazłem i zidentyfikowałem takie plany, oraz zdjęcie. Czy mam rację ? Wychodzi że jest to Block 25 "podniesiony" do wersji 40. Wychodzi że nie ma antenki na wlocie powietrza, tylko na kadłubie, pod kabiną pilota. Aha, odgromniki, one także się znajdują na planach w tej wersji, tak jak w Block 52+, czy ja może czegoś nie widzę ? Jak dobrze pamiętam to tak właśnie jest jak piszesz. Odgromniki są w tych samych miejscach co w Block 52+ i możesz je wykonaź z wsłosia ze szczoteczki do zębów (ja zrobiłem w swoim z żyłki wędkarskiej ale okzały się niestety ale zbyt grube do skali modelu) lub kupić od Mastera. Dzięki odgromnikom model bardzo zyska. To samo tyczy się rurki Pitota ale ją możesz wykonać z dœóch igieł do zastrzyków lub kupić z Mastera. no i to co najgorsze to wymienić fotel na bardziej odpiwiadający fotelom ACES II lub próbować zmodyfikować zestawowy albo pożyczyć od zestawu Hasegawa lub Hobby Boss. Oba będą lepsze niż pudełkowy. Możesz też kupić jakiś ciekawszy zestaw kakomanii bo zestawowy jest średnio ciekawy. Ogólnie model jest bardzo przyjemny w sklejaniu choć nie pozbawiony kilku uproszczeń (takich jak wspomniany fotel pilota, osłona kabiny możliwa do wykonania jedynie w pozycji zamkniętej, puste luki podwozia głównego oraz zbyt krótki kanał wlotu powietrza do silnika. Kanał wlotu możesz zamaskować zaślepką taką jak na zdjęiu, które zamieściłeś. Powodenia w budowie tej 16 ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 22 Września 2022 Autor Share Napisano 22 Września 2022 Na tę chwilę zrobiłem kabinę. Fotel Quickboost Będą ją zamykał i dopiero przejdę do obróbki płatowca. Dysza Reskit też już gotowa do zamocowania. Po lekturze materiałów przyjąłem że będzie to F110-GE dla tej wersji F-16. Aczkolwiek pewnym niczego nie można być. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Września 2022 Share Napisano 22 Września 2022 (edytowane) Chcesz kalki do tego zestawu? Edytowane 22 Września 2022 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 22 Września 2022 Autor Share Napisano 22 Września 2022 Chodzi o oryginalne z kompletu ? Jeśli tak, to mam je. Bardzo dziękuję za propozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 11 Listopada 2022 Autor Share Napisano 11 Listopada 2022 Bryła w całości, zostały detale z blaszek, oraz trzeba jeszcze przeszlifować m.in. nos z rurką Pitot, oraz "wypukłości". Dojdą jeszcze odgromniki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 13 Listopada 2022 Autor Share Napisano 13 Listopada 2022 Powierzchnia wykończona, blaszki, antenki, odgromniki doklejone. Położyłem podkład i wyglądało dobrze. Wnęki podwozia wlot powietrza pomalowałem na biało. Zrobiłem także marmurek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Listopada 2022 Autor Share Napisano 19 Listopada 2022 Położyłem poszczególne kolory. Na koniec rozjaśniłem grzbiet i przyciemniłem wklęsłości. Wstępne cieniowanie lekko prześwituje. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 Już pomalowany a szkoda. Przydałoby się popracować nad łączeniem skrzydło-kadłub, Tam nie ma dziury. Jedynie klapy i sloty powinny odcinać się od kadłuba. Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 24 Listopada 2022 Autor Share Napisano 24 Listopada 2022 1 godzinę temu, burzatg napisał: Już pomalowany a szkoda. Przydałoby się popracować nad łączeniem skrzydło-kadłub, Tam nie ma dziury. Jedynie klapy i sloty powinny odcinać się od kadłuba. Powodzenia Czy piszesz o tym fragmencie ? Jeśli tak, to ja z rozmysłem tak zostawiłem. Przyjąłem to jako linie podziału, którą zabrudzimy i nie powinna się różnić za bardzo w odbiorze od pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 Piszę o tych obszarach + To zdjęcie poglądowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 24 Listopada 2022 Autor Share Napisano 24 Listopada 2022 To piszemy o tym samym. Szpara wyszła ciut większa niż linia podziału, no musi tak zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Szpachla pomoże trochę chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 1 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2022 Skończyłem. Poniżej parę zdjęć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 Niezły model Ci wyszedł z tego zestawu, gratuluję! Wspomniałeś, że użyłeś dyszy Reskita. Można wiedzieć którą konkretnie? W ich ofercie nie mogę znaleźć takiego produktu dedykowanemu Italeri. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 Jak na starą Italerkę to jest super! Mi się podoba! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 25 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2023 Godzinę temu, Woit napisał: Niezły model Ci wyszedł z tego zestawu, gratuluję! Wspomniałeś, że użyłeś dyszy Reskita. Można wiedzieć którą konkretnie? W ich ofercie nie mogę znaleźć takiego produktu dedykowanemu Italeri. F-110 GE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 Do którego zestawu? W ofercie mają te dysze do Tamiyi, Hasegawy, Revella, Kinetica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 25 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2023 Godzinę temu, Woit napisał: Do którego zestawu? W ofercie mają te dysze do Tamiyi, Hasegawy, Revella, Kinetica. Tamiya. Tylko trochę trzeba dopasować. https://www.mojehobby.pl/products/F-16-F110-GE-closed-exhaust-nozzles-for-Tamiya-Kit-36320813.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 Teraz wszystko jasne. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi