p2288 Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Ten warsztat jest za piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 @p2288 wróć proszę do swojej piaskownicy, a moderację proszę o usunięcie tego posta, jak i poprzednika. Jak nie widzisz różnicy między dyskusją na temat modelu, kolorów i farb, a o kolejnym porzuconym modelu i nazistach, to nie mój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Z mojej też, ale Twoja reakcja sprawiła, że nie byłem pewny Twoich intencji. Dlatego wolałem załagodzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 Wytłumaczcie mi jedną rzecz, bo nadal tego nie rozumiem. Znalazłem że kadłub to Light Grey. No i skąd ja mam wiedzieć, że Vallejo Light Grey to właśnie ten kolor? Bo nazwać tak kolor, to może każdy producent. To jest właśnie zagadka, bo nie wierzę że każdy kupuje garść farbek, a potem dobiera do najpewniej nieskalibrowanego monitora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 https://www.mojehobby.pl/products/RC255-M-485-Light-Grey.html https://www.martola.com.pl/pl2681/produkty79922/m_485_light_gray_acrylic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 @Moses dziękuję! No ale pytam także o ogólną zasadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Kolory są najczęściej określane jakimś kodemw USA jest to FS a wcześniej ANA, w Niemczech RAL a kiedyś RLM, UK ma jakiś swój. Szuka się odpowiedników właśnie tych kolorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 13 minut temu, Moses napisał: ... UK ma jakiś swój... BS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 nie rozumem, napisałem tylko że model i kokpit bardzo mi się podobają @ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 35 minut temu, ChuChu napisał: skąd ja mam wiedzieć, że Vallejo Light Grey to właśnie ten kolor? Ano właśnie. Nie będziesz wiedział, o ile nie wyrobisz sobie pojęcia o tym kolorze. To jednak sporo pracy, bo choć oglądanie kolorowych zdjęć z okresu w sieci i na papierze sprawia, że w świadomości tworzy się pewna uśredniona wersja, która na ogół przypomina oryginał, to lepiej jest dorzucić do tego trochę informacji. Ta istnieje, bo są ludzie, którzy poświęcili sporo wysiłku i czasu by rozgryźć temat. Ale jest to wiedza rozrzucona, bo raczej nie zdarza się by ktoś ogarniał wszystkie kolory świata. Modelarz, którego zainteresowania są szerokie w zasadzie musi polegać na autorytetach. Niestety, bo to nieco ryzykowne źródło. I tu tez jest trochę pracy, bo trzeba sobie znajdować typów, którym się zaufa, albo polegać na autorytecie zbiorowym, np. zadać pytanie na forum i wnioskować z odpowiedzi. Też z ryzykiem. Działając samemu trzeba jeszcze zobaczyć na własne oczy farbki różnych producentów. Jeśli chce się ten problem ograniczyć, to sporo pomaga nawet podstawowa umiejętność korygowania barwy mieszaniem farb. By zachować spójność kolekcji warto notować receptury. Producenci farbek tworzą kolory i podają odnośniki, których wartość bywa bardzo różna. Choć na ogół farby modelarskich producentów nieźle oddają docelowy kolor, to zdarzają się spore odchyłki. I jeszcze wśród modelarzy i producentów pokutują czasem pomyłki powstałe lata temu, ale inercja środowiska ciągnie błędny kolor przez dziesięciolecia. Dodatkowym problemem jest to, że powszechnie w modelarstwie przyjął się standard FS jako odnośnik do barw. A FS nie jest systemem kolorystycznym tylko ograniczonym zestawem kolorów i z definicji nie nadaje się do bycia wzorcem dla zdecydowanej większości używanych w modelarstwie odcieni. Tym samym nawet posiadanie fizycznego wzornika FS nie załatwi sprawy, co jest nawet dobrą informacją, bo kosztuje on absurdalne pieniądze. To trochę kłopot z tym FS-em, bo nierzadko bywa, że podane na etykiecie nazwa koloru i nr FS dotyczą wyraźnie innych odcieni. Ale na koniec to i tak tylko informacja do jakiego efektu dążył wytwórca. To, w jakim stopniu udało się mu ten efekt osiągnąć jest zupełnie inna kwestią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 Godzinę temu, Moses napisał: https://www.mojehobby.pl/products/RC255-M-485-Light-Grey.html https://www.martola.com.pl/pl2681/produkty79922/m_485_light_gray_acrylic Ostatnie pytanie, bo zaczyna nam się tutaj robić wątek o wszystkim. Jakieś odpowiedniki z Vallejo lub Hataka Blue? Bo podanymi, to pędzlem raczej nie pomaluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Mozesz uzyc przelicznika farb. Ja np uzywam aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pulgadas.hobbycolorconverter&hl=pl&gl=US Vallejo 71298 - to podobno bedzie pasowało 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 51 minut temu, ChuChu napisał: Jakieś odpowiedniki z Vallejo lub Hataka Blue? Hataka ma też zestawy dedykowane ale jak z oddaniem kolorów nie wiem. US pokładowce to nie moja bajka. Jeżeli sięgnę jednak po zestaw który robisz to będzie Twoja wina. /www.mojehobby.pl/products/HTK-AS53-Early-US-Navy-USMC-paint-Set.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 22 minuty temu, Moses napisał: Mozesz uzyc przelicznika farb. Ja np uzywam aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pulgadas.hobbycolorconverter&hl=pl&gl=US Vallejo 71298 - to podobno bedzie pasowało Zamówione, a właściwie podmienione za Hataka FS36440. No i na tym zakończmy tę opowieść Kolejna aktualizacja gdy prace posuną się dalej, czyli najwcześniej na początku kolejnego tygodnia. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 9 minut temu, marek d napisał: Hataka ma też zestawy dedykowane ale jak z oddaniem kolorów nie wiem. US pokładowce to nie moja bajka. Jeżeli sięgnę jednak po zestaw który robisz to będzie Twoja wina. /www.mojehobby.pl/products/HTK-AS53-Early-US-Navy-USMC-paint-Set.html Tyle ze własnie Hataka podaje 36440 jako Light gray HTK-A048 – Light Gull Grey – FS36440, the best match for ANA 602 „NS Light Grey”, overall (from 01/1941) and undersides (from 10/1941) colour of US Navy planes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Moses ty tu robisz za experta. 31 minut temu, marek d napisał: US pokładowce to nie moja bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 2 minuty temu, marek d napisał: Moses ty tu robisz za experta. co najwyzej mam blade pojecie. Do eksperta duzo mi brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 16 Września 2022 Autor Share Napisano 16 Września 2022 Szybka aktualizacja, bo czasu mam mniej niż sądziłem. W końcu pomalowałem wszystko z kokpitu i złożyłem. No prawie wszystko, bo zostały dwie kalki. Trochę z bólem musiałem iść na pewne kompromisy, ale uznałem że wolę zrobić "estetyczny" model, niż za wszelką cenę próbować robić wszystko tak jak być powinno. Oczywiście nie mowa o tym, że pominąłem jakieś elementy. Po prostu, jeżeli chociażby było do pomalowania całe pokrętło ( dwa na prawej konsoli, obok fotela), to wolałem zamalować sam wystający element, niż mazać po całym panelu. Próbowałem także obić z użyciem kredki, ale kompletnie nie rozumiem jak to działa. Metaliczne obicia odpuściłem zupełnie, a skupiłem się na lżejszym, bądź mocniejszy Dry Brush. Następna aktualizacja raczej później, niż szybciej. Nałożę kalki i na chwilę odstawiam ten model, żeby od niego odpocząć. Miałem parę problemów, które doprowadziły mnie do szału. Jako przerywnik wezmę się na Soviet Komitern Tractor w 1/72. Ma zaledwie kilka elementów, coś tam dorobię od siebie i poćwiczę techniki Weatheringu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 16 Września 2022 Share Napisano 16 Września 2022 Ja bym się pobawił w detale przy takim pięknym kokpicie jakim są kokpity F4F-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 16 Września 2022 Autor Share Napisano 16 Września 2022 No może i ładne. Tyle że potem to zamkniesz i nigdy więcej nie zobaczysz. Raczej nie jestem z tych, którzy robią sobie robotę dla zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 16 Września 2022 Share Napisano 16 Września 2022 25 minut temu, ChuChu napisał: No może i ładne. Tyle że potem to zamkniesz i nigdy więcej nie zobaczysz. Raczej nie jestem z tych, którzy robią sobie robotę dla zasady. Jak nie widać jak widać. Zdjęcie zrobione poza kokpitem a wszystko widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 16 Września 2022 Autor Share Napisano 16 Września 2022 A to jest model, czy prawdziwy samolot? Chyba że ktoś zbudował bardzo duży model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 5 Października 2022 Autor Share Napisano 5 Października 2022 (edytowane) Szybki Update: Już dość dawno ukończyłem przedział podwozia. Niestety pech, a właściwie brak umiejętności zrobił swoje. Przy przyklejaniu elementu odpowiedzialnego za składanie podwozia, nalałem za dużo kleju od tyłu przyklejanego elementu. Wszystko było dobrze, aż następnego dnia zauważyłem, że podpora na grodzi po prostu częściowo się odkształciła. Nie do końca podoba mi się jak Eduard zaprojektował te elementy. Normalnie bym "olał" temat, z racji że to błąd jak każdy inny, ale postanowiłem że ten model robię najstaranniej jak potrafię. No i korzystając z okazji, zamówiłem cały nowy przedział drukowany w 3D. Będzie z nim sporo roboty, ale mam nadzieję że wyjdzie to sensownie. Kiedy kolejny Update? Nie wiem, ciężko powiedzieć. Dokończę na pewno. Tymczasem wziąłem się za czołg w 1/72 i mimo że za "pancerką" średnio przepadam, tak sam proces malowania i dodatkowych efektów wciągnął mnie na tyle, że to chyba kategoria z którą zostanę na dłużej. Edytowane 5 Października 2022 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi