JollyMonk Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Cześć przyjaciele! W 2019 roku zacząłem montować ten wspaniały model, ale jakoś się rozproszyłem. A teraz jest zdecydowany dokończyć to, co zaczął. Myślę, że wybór tego samolotu był przesądzony legendarnym modelem NOVO, który pozostawił niezatarte wrażenia z dzieciństwa. Do tej pory model został już zmontowany, zagruntowany i gotowy do malowania. Mam nadzieję, że regulamin forum pozwoli na dalsze budowanie modelu. Cały proces montażu jest fotografowany i jestem gotowy do odtworzenia go w porządku chronologicznym. Zacząłem budować ściśle według instrukcji - prawdziwa przyjemność! Byłem zadowolony z wysokich detali fotela pilota Martin-Baker Mk.4 - nie trzeba szukać żywicy (resin part). Paski (w zestawie tablica fototrawiona) uzupełniały obraz. Dalej na budowie: kokpit połączony z wnęką (niszej) na przednie koło. W tym modelu używam podkładu (surface primier) poliuretanowego Vallejo Plate Mail Metal. Zrobiłem pranie (wash) w niszy (jak zawsze: olej + benzyna lakowa (white-spirit)). 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 I jak spasowanie tego modelu? Jako chyba jedyny Mirage z tej firmy którego tak ponitowali. Chyba trochę niepotrzebnie jak dla mnie. Sam detal jest świetny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Warsztat wzór 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2022 14 hours ago, rudy0007 said: I jak spasowanie tego modelu? Przyjaciele, uczyłem się trochę polskiego, ale piszę przez tłumacza Google i nie zawsze rozumiem wszystkie odcienie znaczeń. A ze słowami technicznymi to w ogóle fatalnie. Przepraszam, jeśli coś źle zrozumiałem. Będę wdzięczny, jeśli poprawicie moje błędy językowe. Jeśli mówimy o rozczłonkowaniu części, to jest straszne. Trudno jest skleić i szpachlować bez uszkodzenia linie cięcia i nitowania. Nie zrobiłem tego perfekcyjnie – to trochę widoczne. Po prostu zmęczony przywracaniem. W kolejnych modelach zrobili to inaczej, ale nitów jest mniej. Patrząc w przyszłość, pokażę, jak to wygląda. To było: Więc teraz: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 Pozdrowienia! Chciałbym dalej pokazywać etapy budowy. Kokpit. Właśnie dodałem kilka kropek na górze kalkomanii. Chodziłem trochę z suchym pędzlem (srebro na czarnym). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 16 Września 2022 Autor Share Napisano 16 Września 2022 Dzień dobry! Następny krok: praca z dyszą. Trochę popracowałem, żeby zdobyć doświadczenie, ale ogólnie nie ma tam zbyt wiele do zobaczenia. Biała baza, zielone wypełnienie, czarny pigment, przecieranie wzdłuż żeber. Nie wygląda na pustą - i to dobrze 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 23 Września 2022 Autor Share Napisano 23 Września 2022 Dzień dobry wszystkim! Przykleiłem kadłub, skrzydła, włożyłem dyszę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 18 Października 2022 Autor Share Napisano 18 Października 2022 Cześć wszystkim! Czasami udaje mi się pracować z modelem i już zacząłem malować. Dlatego chcę szybko pokazać wszystko, co zrobiłem wcześniej. Przewierciłem przerywacze płomieni (jeśli to jest prawidłowa nazwa) - po pomalowaniu wstawię igły (pistolety). Podłączono kokpit do kadłuba. Trudno to wytłumaczyć - jeśli wszystko jest nawet z góry, to od dołu tworzy się stopień. Uznałem, że będzie to mniejsze zło - od dołu nie widać żadnej korekty. Ponieważ stopień od góry jest łatwiejszy do wyszlifowania, ale wtedy połączenia i nity są tracone. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 2 Listopada 2022 Autor Share Napisano 2 Listopada 2022 Cześć wszystkim! Zaktualizuję trochę. Zrobiłem celownik (film z zestawu). Przyklejono nieruchomą część szkła kabiny. Maski są również z pudelka. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 8 Listopada 2022 Autor Share Napisano 8 Listopada 2022 Chyba ostatni szczegół przed malowaniem. Wykończono dyszę fototrawieniem z zestawu. Chciałem poćwiczyć lutowanie - musiałem wstawić tylko jeden punkt. To mógł być klej. Ale teraz trzymaj się mocno Rozumiem, że żywica wygląda bardziej naturalnie i efektownie, ale chciałem zobaczyć, jak model wyjdzie z pudełka. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 15 Listopada 2022 Autor Share Napisano 15 Listopada 2022 Cześć koledzy! Przejdźmy do części zabawnej - malowania. Chciałem malować farbą HATAKA, ale nie znalazłem zestawu nowoczesnych francuskich sił powietrznych. Ale Vallejo zgłosił się na ochotnika jako ratownik, który ma właśnie taki zestaw: Kupiłem tylko dwa podobno potrzebne szary i zielony. Medium Gunship Grey okazał się za ciemny, a Intermediate Blue za jasny (poza tym myślałem, że to do nowoczesnych lekkich kamuflaży i nie brał udziału w schematach z lat 70-tych). Następnie wymieszałem je 1:1. Oto jak to wygląda: Podobało mi się i postanowiłem na tym poprzestać. Sfotografowany w dwóch odcieniach, które znacznie różnią się od siebie (tak jak w prawdziwym życiu). Sfotografowany w naturalnym świetle przy pochmurnej pogodzie, jednocześnie na północnej i południowej stronie mieszkania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 15 Listopada 2022 Share Napisano 15 Listopada 2022 40 minut temu, JollyMonk napisał: Sfotografowany w naturalnym świetle przy pochmurnej pogodzie, jednocześnie na północnej i południowej stronie mieszkania. Balans bieli w telefonie nie ogarnia temperatury światła. Zrób na tle białej kartki, wtedy będzie widać czy zdjęcie wchodzi w tony cieple/zimne czy jest ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 15 Listopada 2022 Autor Share Napisano 15 Listopada 2022 Dzięki za radę! Chociaż na białym jest dość kontrastowy (ciemny) na zewnątrz. Opcja jaśniejsza (szara) jest bliższa prawdy niż ta, która jest bardziej niebieska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 15 Listopada 2022 Share Napisano 15 Listopada 2022 39 minut temu, JollyMonk napisał: Chociaż na białym jest dość kontrastowy (ciemny) na zewnątrz. Jeśli masz taką opcję, a w większości telefonów jest to dostępne, w ustawieniach zaawansowanych daj korektę ekspozycji (EV) na +1 albo i więcej. Spowoduje to mocniejsze doświetlenie kadru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 15 Listopada 2022 Autor Share Napisano 15 Listopada 2022 Dzięki, spróbuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 15 Listopada 2022 Share Napisano 15 Listopada 2022 Dawałeś podkład przed malowaniem czy leciałeś po plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 16 Listopada 2022 Autor Share Napisano 16 Listopada 2022 11 hours ago, rudy0007 said: Dawałeś podkład przed malowaniem czy leciałeś po plastiku? Nie, nie po plastiku - akryle Vallejo nie będą dobrze przylegać. Potrzebuje podkładu - użyłem ich Plate Mail Metal Surface Primer Akrylowo-poliuretanowy do eksperymentu. Nie jestem pewien, czy użyję ponownie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 28 Listopada 2022 Autor Share Napisano 28 Listopada 2022 Nie wiem jak, ale w mojej historii budowy przegapiłem fakt, że pomalowałem dolne powierzchnie. Prawdopodobnie w pośpiechu, aby przejść na kamuflaż z góry . Użyłem Hataka Light Aircraft Grey BS381C:627. Dziwne, że nikt nie zwrócił na to uwagi 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Listopada 2022 Share Napisano 30 Listopada 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 30 Listopada 2022 Share Napisano 30 Listopada 2022 Póki co zapowiada się dobrze. Ciekaw jestem jak górę pomalujesz i co z tego wszystkiego Ci wyjdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 1 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2022 Dzięki za wsparcie wszystkim, którzy zajrzeli! 21 hours ago, HK1885 said: Ciekaw jestem jak górę pomalujesz i co z tego wszystkiego Ci wyjdzie. Też jestem zainteresowany . Martwię się, czy wszystko dobrze się ułoży Wykonano obramowania kamuflażu za pomocą papeterii rzep (nie wiem, czy to jasne). Na wierzchu przykleiłam folię spożywczą. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 1 Grudnia 2022 Share Napisano 1 Grudnia 2022 Wygląda bardzo dobrze Ciekawy patent z tą folią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 1 Grudnia 2022 Share Napisano 1 Grudnia 2022 Folia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 1 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2022 38 minutes ago, rudy0007 said: Ciekawy patent z tą folią. 31 minutes ago, alienus said: Folia łatwe do przyklejenia i tanie Daję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 1 Grudnia 2022 Share Napisano 1 Grudnia 2022 3 godziny temu, JollyMonk napisał: Wykonano obramowania kamuflażu No dobrze. To czekam na malowanie i efekty. Godzinę temu, rudy0007 napisał: Ciekawy patent z tą folią. Zamiast foli możesz użyć maskolu, albo poprzestać na wałeczkach z patafixu: malujesz kształt plamy, ściągasz patafix i dalej jedziesz z ręki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi