Sebastian76 Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 Dzień dobry wszystkim, Moja obecność na forum ograniczała się dotąd to podziwiania i podpatrywania prac innych. Moje początki modelarstwa pochodzą z czasów kiedy w składnicach harcerskich można było dostać "Łosia" "Iła", "Jak-a" lub " Czaple" - nie były to udane początki. Spróbowałem więc po raz drugi w czasach studenckich - również z różnych powodów poległem. Trzecią próbę podjąłem rok temu w wieku 46 lat z postanowieniem cierpliwej nauki trudnego lecz pięknego hobby. Dziś odważyłem się, aby poddać ocenie i krytyce niniejszy model, który wykonałem w oparciu tego co dostarcza jego producent w pudełku. Jedynym dodatkiem są dwa pociski do pięćdziesiątki. Chętnie poznam Waszą opinię, będę głęboko zobowiązany za wszelakie uwagi, wskazówki. Krytykę z przyjemnością przyjmę bowiem zależy mi na rozwoju i zgłębiania tajników warsztatu modelarskiego. Serdecznie pozdrawiam Sebastian - Wrocław 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Model FAN Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 (edytowane) Jak dla mnie bardzo fajny model, nie jestem specem we współczesnej pancerce ale podoba się. Edytowane 12 Września 2022 przez Model FAN 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 Świetny model, podoba mi się Temat ciekawy.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 (edytowane) Ładnie choć wydaje mi się, że koła jezdne są za czyste w stosunku do gąsienic. Więcej kurzu by na nich się przydało. Osobiście lubię też "odważniejszy" weathering a nie symboliczny. Wnętrze lufy na czarno lepiej malować. Kolory peryskopów coś mi nie leżą. Jesteś pewien, że takie wpadające w granat są ok? Edytowane 12 Września 2022 przez patrykd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 Czysto, schludnie sklejony i pomalowany. Przygotowane teoretyczne jest - widać wash, zacieki, kurz , kalki się nie świecą i model wygląda dobrze. Na pewno przy lufie jeszcze można poprawić wnętrze na czarno a zewnętrze zmatowić bo lufa wydaje się bardziej połyskliwa od reszty modelu Po tak długim czasie jak piszesz to nie nazwę tego powrotem do hobby, ale bardziej debiutem. Bardzo udanym debiutem. Masz potencjał, żeby robić bardzo dobrą pancerkę, więc zakładaj warsztat i kuj żelazo póki gorące. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 Co do samego modelu wypowiedzieli się już Koledzy lepiej znający się na tym ode mnie, ja dodam tylko, że podoba mi się sposób prezentacji czyli sposób wykonania zdjęć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 13 Września 2022 Autor Share Napisano 13 Września 2022 19 godzin temu, patrykd napisał: Ładnie choć wydaje mi się, że koła jezdne są za czyste w stosunku do gąsienic. Więcej kurzu by na nich się przydało. Osobiście lubię też "odważniejszy" weathering a nie symboliczny. Wnętrze lufy na czarno lepiej malować. Kolory peryskopów coś mi nie leżą. Jesteś pewien, że takie wpadające w granat są ok? Serdeczne dzięki za uwagi. Faktycznie chciałem zrobić go z delikatniejszymi śladami zużycia bowiem wynajdując w sieci fotografie oryginału wyglądają na mało eksploatowane. Drugi powodem dla takiego podejścia była próba opanowania i wyważenia, aby nie przesadzić z ilością w myśl zasady - mniej znaczy więcej z powodów o których wspomniałem na początku tego akapitu. Dlatego więcej pracowałem przy odbarwieniach farby (które są słabiej widoczne na tych fotach) niż na bardziej widocznych odpryskach, których chyba na nowocześniejszym sprzęcie jest mniej niż na pojazdach z okresu II wojny. Co do peryskopów też mam mieszane uczucia. Po prostu zadecydowałem, że będą niebieskie i po pryśnięciu foli z zestawu już odwrotu nie było. Pokutuje brak szerszego przyjrzenia się sprawie przed podjęciem decyzji. Jeszcze raz dziękuję za cenne uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 13 Września 2022 Autor Share Napisano 13 Września 2022 16 godzin temu, TAW napisał: Czysto, schludnie sklejony i pomalowany. Przygotowane teoretyczne jest - widać wash, zacieki, kurz , kalki się nie świecą i model wygląda dobrze. Na pewno przy lufie jeszcze można poprawić wnętrze na czarno a zewnętrze zmatowić bo lufa wydaje się bardziej połyskliwa od reszty modelu Po tak długim czasie jak piszesz to nie nazwę tego powrotem do hobby, ale bardziej debiutem. Bardzo udanym debiutem. Masz potencjał, żeby robić bardzo dobrą pancerkę, więc zakładaj warsztat i kuj żelazo póki gorące. Dziękuję za miłe słowa. Jest to mój w zasadzie drugi model, który wykonałem w ciągu ostatniego roku, bowiem podczas prac przy pierwszym (Abrams także od Tamyii - który również zaprezentuje) zatrzymywałem się i trenowałem na modelach, które pozostały mi z wspomnianych czasów studenckich - Czytałem, oglądałem i starałem się przenieść to na stare modele zanim odważyłem się spróbować na nowym. i taka to historia z ciągłym przełamywaniem granic, radością z małych sukcesów i kuciem cierpliwości, która wydaje się być kluczem do efektów. Warsztat założony, skompletowany i czekający na kolejne prace. Dziękuję za słowa, które dodają skrzydeł. Serdecznie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 13 Września 2022 Autor Share Napisano 13 Września 2022 16 godzin temu, Slaw_21 napisał: Co do samego modelu wypowiedzieli się już Koledzy lepiej znający się na tym ode mnie, ja dodam tylko, że podoba mi się sposób prezentacji czyli sposób wykonania zdjęć. Bardzo dziękuję. To akurat bonus z drugiej pasji jaką jest fotografia. Ciągle jeszcze pracuje nad poprawa zdjęć - Szczególnie w kontekście pokazywanie szczegółów i detali ( ale na to jeszcze mam czas - w kontekście poprawienia warsztatu) Potrzebuje innego obiektywu, lub przejściówki macro to posiadanego. Pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 13 Września 2022 Autor Share Napisano 13 Września 2022 16 godzin temu, bulik58 napisał: Bardzo fajny ten japonski ,,Leopard,, Takie skrzyżowanie Leoparda z Abramsem. Zresztą oba pojazdy łączy ta sama armata 120 mm od Rheinmetalla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 Super model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 Podglądanie dało jak widać bardzo dobry efekt! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 8 godzin temu, Sebastian76 napisał: Bardzo dziękuję. To akurat bonus z drugiej pasji jaką jest fotografia. Ciągle jeszcze pracuje nad poprawa zdjęć - Szczególnie w kontekście pokazywanie szczegółów i detali ( ale na to jeszcze mam czas - w kontekście poprawienia warsztatu) Potrzebuje innego obiektywu, lub przejściówki macro to posiadanego. Pozdrawiam! Ja sobie radzę z przyblizwniami poprzez robienie cropa w programie do obróbki zdjęć. Maceo obiektyw ma bardzo mała głębie ostrości i możesz mieć problemy z tym że większe detale będą tylko ostre miejscami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 14 Września 2022 Autor Share Napisano 14 Września 2022 14 godzin temu, patrykd napisał: Ja sobie radzę z przyblizwniami poprzez robienie cropa w programie do obróbki zdjęć. Maceo obiektyw ma bardzo mała głębie ostrości i możesz mieć problemy z tym że większe detale będą tylko ostre miejscami. To bardziej chodzi o przejściówkę "macro" do obiektywów - obiekty macro sam w sobie zdecydowanie nie nadaje się do fotografii modeli. Próbowałem ogarnąć temat Iphonem 12 pro - ale generalnie totalnie mnie jego aparat rozczarował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 29 Lipca 2023 Share Napisano 29 Lipca 2023 Ostro jedziesz jak na powrót po tylu latach... Podoba mi się bardzo. Odważnie z weatheringiem jak na pierwszy model. Ja się cykałem i pierwszy zrobiłem "na czysto" by sie nie zniechęcać jak nie wyjdzie. Peryskopy faktycznie takie bardzo energetycznie/ soczyste kolorystycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi