Testament Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 Dobry wieczór, pracę nad zerówką zbliżają się ku końcowi... Zeke dostał podkład Mr.Finishing surfacer 1500 black następnie Alclad Polished aluminium. Góra została pomalowana Mr.Hobby H59, spód H336 + H70 (50% - 50%). Rozjaśniłem panele używając kolorów bazowych + flat white, według uznania. Następnie mocno rozcieńczona baza aby stonować panelowanie. Na krawędziach skrzydeł, również rozjaśniłem używając bazy + flat white. Następnie poskrobałem tu i ówdzie i użyłem kredek akrylowych żeby rozjaśnić krawędzie uszkodzonej farby. Hinomaru jest od Eduarda i powiem, że dobrze się je nakłada, aczkolwiek wydają się być grube i micro set nie bierze ich tak jak zwykłych kalek. Mianowicie po nanoszeniu Micro set, krawędzie kalek lekko się marszczą lecz środek ma trudności z chłonnością. Z obserwacji wynika, że powierzchnia musi być gładka, lakier "NIE POLIURETANOWY" ponieważ przy moczeniu Micro SET, SOL możemy podnieść kalkę razem z lakierem. Trzeba się wyzbyć wszelkich nierówności i pęcherzyków powietrza, dopiero na następny dzień (12H mi wystarczyło) nanieść patyczkiem do uszu white spirit lub terpentynę na kalkę, powoli rolować folię z kalki patyczkiem do uszu, cały czas uważając aby folia była namaczana w terpentynie lub white spiricie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 Masz jakieś kwity na tak zjechane hinomaru? Co jak co. ale o nie to Japońce akurat dbały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 ladne Zero bardzo ladny zielony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 Ładny model, zajechany, poobijany. Robi wrażenie, podoba mi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament Napisano 21 Listopada 2022 Autor Share Napisano 21 Listopada 2022 16 godzin temu, Baas ArK napisał: Masz jakieś kwity na tak zjechane hinomaru? Co jak co. ale o nie to Japońce akurat dbały. Zapewne nie mam, ale biorąc pod uwagę fakt jak farba złaziła z zerówek, odważyłem się je "zjechać". Widziałem jedno zdjęcie, ostatni lot tego myśliwca, gdzie hinomaru jest wręcz w idealnym stanie, jakby zostało odmalowane specjalnie na tę okazję, co prawda przyniosło pilotowi szczęście bo jako jedyny zatopił lotniskowiec USA w ataku kamikadze. Następna rzecz to taka, że w początkowym okresie wojny, zapewne Japończycy dbali o swoje maszyny, każdy malował je jak chciał i tak sobie latali. Później Koku Hombu ujednoliciła kamuflaż zerówek i dostały jedno i dwu kolorowe kamuflaże. Pod koniec wojny, przy braku dostaw odpowiednich farb, pigmentów wszystko wróciło na stare tory, a zero zostało tak zaprojektowane aby wytrzymało od 3-5 lat służby, więc nie zawracano sobie głowy super-duralem i powłokami lakierniczymi, stąd moja odwaga aby je zjechać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 W odniesieniu do stanu Hinomaru nie chodzi o jakiś okres służby tylko o stosunek do znaku przynależności państwowej. Japończycy bywali fanatyczni, także w kwestii szacunku dla w/w znaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament Napisano 21 Listopada 2022 Autor Share Napisano 21 Listopada 2022 5 minut temu, RogerM napisał: W odniesieniu do stanu Hinomaru nie chodzi o jakiś okres służby tylko o stosunek do znaku przynależności państwowej. Japończycy bywali fanatyczni, także w kwestii szacunku dla w/w znaku. Rozumiem, ale jak napisałem..... Temat dotyczy konkretnego modelu i konkretnego okresu w którym latały te samoloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 (edytowane) 35 minut temu, Testament napisał: Temat dotyczy konkretnego modelu i konkretnego okresu w którym latały te samoloty. 1 godzinę temu, Testament napisał: Widziałem jedno zdjęcie, ostatni lot tego myśliwca, gdzie hinomaru jest wręcz w idealnym stanie, Coś mi się tutaj kłóci. Dodam tylko, że nic mi do tego jak wygląda Hinomaru na Twoim modelu. Robisz jak uważasz, ale jeśli chcesz żeby było poprawnie to warto posłuchać przedmówców. Zwłaszcza, jeśli nie masz zdjęcia potwierdzającego tak duży brak szacunku względem znaków państwowych. Niedawno wywiązała się dyskusja na ten temat pod galerią innego japońskiego myśliwca, podobno niedopatrzenia obsługi naziemnej w tej kwestii mogło skutkować egzekucją. Edytowane 21 Listopada 2022 przez Roland_Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament Napisano 21 Listopada 2022 Autor Share Napisano 21 Listopada 2022 Tak słucham, oraz jestem takiego samego zdania, że Japończycy dbali o swoje "barwy", w moim modelu pozdzierałem je uważając, że jeśli samolot był strasznie pozdzierany podczas swojej służby to Hinomaru na moim modelu będzie pozdzierane ot to i tylko to. To, że zauważyłem na zdjęciu, że Hinomaru było idealne na tak pozdzieranej powłoce lakieru może świadczyć o tym, iż również mogło być pozdzierane przed malowaniem i ten stan chciałem ukazać na moim modelu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 42 minuty temu, Testament napisał: To, że zauważyłem na zdjęciu, że Hinomaru było idealne na tak pozdzieranej powłoce lakieru może świadczyć o tym, iż również mogło być pozdzierane przed malowaniem A pewnie, że tak. Mogła tam też być świnka Pepa, ale ją zamalowali. Albo goła baba być mogła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 Nie lubię się czepiać, ale zdarcia są trochę przesadzone. Zacząłbym od tego, że nigdy nie widziałem, że pod Hinomaru był jakiś zielony/szary kolor. Jeżeli było już złuszczenie lakieru, to wyskakiwał kolor duraluminium. Generalnie, Hinomaru i pasy szybkiej identfikacji trzymały się lepiej niż kolory zielony/szary. Poza tym, nie każde Zero było mocno pozdzierane. Część A6M2 i A6M5 na lotniskowcach wyglądała bardzo dobrze, były hangarowane i dbano o nie. Część trafiła wprost z fabryki, wykonała jedną-dwie misje i została strącona, zwłaszcza tak się działo od 1944 roku. Wracajac do znaków przynależności państwowej - używany tam kolor trzymał lepiej, niż szarości i zieleń. Zastanawiam się, czy to czasem nie była farba używana jako podkład, bo on miał właśnie w Marynarce Japonii kolor ciemnoczerwony, ale to moje dywagacje, dowodów nie mam. Generalnie, modelarstwo to hobby i robisz jak chcesz. Natomiast tu robisz konkretny model, z konkretnym oznakowaniem - tak? Oczywiście - można zrobić sobie lekkie 'widzimisię' i po swojemu (też tak czasem mam), albo spróbować mniej więcej dokładnie odtworzyć. Uważam, że z odrapaniami przesadziłeś nieco w tym modelu, ale warsztatowo to się nie będę czepiał, zwłaszcza kokpit wyszedł bardzo dobrze. Reszta - widać włożony wysiłek, ale mnie rażą trochę te zbyt mocne odrapania w tym konkretnym Zero. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament Napisano 21 Listopada 2022 Autor Share Napisano 21 Listopada 2022 Rozumiem oraz szanuję wasze zdanie. Cieszę się, że każdy ma swoje zdanie, poparte prawdopodobnie wiedzą. Dziękuję za słowa uznania jak i za konstruktywną krytykę. Pozdrawiam oraz życzę miłego popołudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 Tak a propos hinomaru - zwróć uwagę, ze na wszelkich zdjęciach samolotów w czynnej służbie, gdzie pod nim są ukryte wejscia czy wzierniki, luki czy inne punkty serwisowe - jest ono zawsze prawie w idealnym stanie. Do dzisiaj w sumie pamietam swoje zdziwienie sprzed wielu, wielu lat, kiedy zobaczyłem plany Betty z drzwiami w kadłubowym hinomaru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament Napisano 21 Listopada 2022 Autor Share Napisano 21 Listopada 2022 Macie rację, Hinomaru pójdzie do poprawy. Dziękuję za uświadomienie mi błędu. Do usłyszenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 Tak do zobaczenia: zobacz jak wyglada hinomaru na wraku, który już trochę poleżał bez obsługi (spłowiała farba na osłonie silnika, podkładówka wychodzi przed kabiną, a hinomaru jak świeżo malowane (pewnie fotoszop się przysłużył trochę, ale w sieci można znaleźć nieretuszowane czarno-białe i kolorowe zdjęcia tego samolotu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament Napisano 23 Listopada 2022 Autor Share Napisano 23 Listopada 2022 Dobry wieczór, wstawiam poprawioną kalkomanię od Eduarda. Tym razem szybciej się z nią uporałem, nie trzeba było czekać aż 12H, kwadrans wystarczył. Pozdrawiam 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 Moim zdanie, z "podmalowanymi" hinomaru wygląda lepiej. 22 minuty temu, Testament napisał: Dobry wieczór, wstawiam poprawioną kalkomanię od Eduarda. Tym razem szybciej się z nią uporałem, nie trzeba było czekać aż 12H, kwadrans wystarczył. W sensie że? Zdejmowanie filmu z nałożonej kalkomanii? To teraz czas na brzydzenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament Napisano 23 Listopada 2022 Autor Share Napisano 23 Listopada 2022 Tak, chodziło o zdjęcie "filmu" z kalkomanii ;). No jeszcze "chwila", ponieważ na warsztacie robię równolegle drugą zerówkę ;). Ale zapewne już bliżej jak dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 (edytowane) Według mnie z poprawionym Hinomaru wygląda dużo lepiej. Co do drapanek, to może wykonałbym nieco mniejsze na krawędziach natarcia ( ale to o oczywiście tylko moja wizja ) a skupiłbym się głównie na miejscach gdzie szwendał się pilot z obsługą. Generalnie jest bardzo obiecująco i czekam na brudzenia oraz wszelkie wypłowienia. Trzymam kciuki życząc powodzenia Edytowane 23 Listopada 2022 przez kapsel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 To samo co przedmówcy: od razu lepiej . Ze zdrapkami z czasem znajdziesz balans, za pierwszym razem odarłem połowę modelu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 25 Listopada 2022 Share Napisano 25 Listopada 2022 Nie interesują mnie (poza paroma wyjątkami) samoloty, ale... fajna drukowana podstawka pod model. Mogę prosić o link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament Napisano 25 Listopada 2022 Autor Share Napisano 25 Listopada 2022 Witam, Proszę bardzo https://allegrolokalnie.pl/oferta/podstawka-modelarska-wgl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 25 Listopada 2022 Share Napisano 25 Listopada 2022 Dzięki i przepraszam za zaśmiecanie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament Napisano 25 Listopada 2022 Autor Share Napisano 25 Listopada 2022 Nic się nie stało. Życzę miłego weekendu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament Napisano 18 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2022 Dzień Dobry!, Ostatnimi czasy nie miałem czasu aby wrzucić jakieś zdjęcia na forum. Dobra nowina zapewne dla mnie i dla osób zainteresowanych. Zeke skończony, pracy było co nie miara, a i problemów tyle samo. Jednak cieszę się, że model został ukończony i wygląda lepiej niż jego poprzednik ;D. Wrzucam parę zdjęć z ukończonej pracy i lecę choinkę ubierać. Dla zainteresowanych budową zerówki wrzucam link do mojego dysku google ze zdjęciami w wyższej rozdzielczości. https://drive.google.com/drive/folders/1R2iRFge_o6u_Qr1kUJx1md96bmuT33Ol?usp=sharing Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego popołudnia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi