panDespota Napisano 3 Listopada 2022 Autor Napisano 3 Listopada 2022 9 godzin temu, JollyMonk napisał: Oto, co pomyślałem: oczywiście nie warto tego powtarzać. Ale może przynajmniej nie podkreślaj te podziały cienieniem? Nałóż grubszą warstwę farby na wierzch. Mniej rzucający się w oczy. Model jest już po błyszczącym lakierze, kalkach i łoszu, tak że już za późno. Niedługo wrzucę jakieś zdjęcie. Mam w sumie z telefonu, ale w takiej jakości że wstyd wrzucać Cytuj
JollyMonk Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 On 11/3/2022 at 7:08 PM, panDespota said: Model jest już po błyszczącym lakierze, kalkach i łoszu, tak że już za późno. Niedługo wrzucę jakieś zdjęcie. Mam w sumie z telefonu, ale w takiej jakości że wstyd wrzucać Rozumiem. Czekamy na zdjęcia. Okazuje się tylko, że jest to krótka budowa - jeśli coś pójdzie nie tak, to znowu będzie za późno na komentarze. I nie możesz niczego naprawić 1 Cytuj
panDespota Napisano 5 Listopada 2022 Autor Napisano 5 Listopada 2022 Bardzo spadły mi morale po tej wtopie z liniami Kalki kładłem jak wróciłem do domu po kilku drinkach. Jedna gwiazda mi pękła. Nieudolnie próbowałem ją podmalować. Picie jednak nie idzie w parze ze sklejaniem Obecnie model wygląda tak 2 Cytuj
barszczo Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 6 minut temu, panDespota napisał: Bardzo spadły mi morale po tej wtopie z liniami Nie widzę, nie słyszę . Malowanie i kalki skutecznie odciągają wzrok od, naprawdę, mini wtopy . 1 Cytuj
HK1885 Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 Wygląda świetnie, po lakierze matowym i brzydzeniu nabierze jeszcze więcej wyrazu. Tylko te gwiazdy zgaś, żeby nie waliły po oczach. Jakbyś nie napisał, że to Clear Prop 1/72 myślałbym, że to Eduard w czteryósemce. 1 Cytuj
lord_karton Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 2 godziny temu, panDespota napisał: Bardzo spadły mi morale po tej wtopie z liniami Stare ludowe porzekadło mezopotamskich wynalazców modelarstwa głosi, że i tak nic nie będzie widać. Modelki wygląda coraz lepiej. 1 Cytuj
zaruk Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 Żeby zapijać brak szpachli w kilku miejscach - to prawdziwie modelarska dusza musi być. Ech, chodzą jeszcze tacy ludzie po świecie. Jedź Waćpan dalej. 1 Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 5 godzin temu, panDespota napisał: Kalki kładłem jak wróciłem do domu po kilku drinkach. Piłeś? Nie klej! Chyba jestem ślepy, nie potrafię rozróżnić, która gwiazda to ta poprawiana. 1 Cytuj
JollyMonk Napisano 6 Listopada 2022 Napisano 6 Listopada 2022 13 hours ago, HK1885 said: Wygląda świetnie, po lakierze matowym i brzydzeniu nabierze jeszcze więcej wyrazu. Tylko te gwiazdy zgaś, żeby nie waliły po oczach. 15 hours ago, barszczo said: Malowanie i kalki skutecznie odciągają wzrok . W pełni popieram opinię kolegów! Weathering rozjaśni drobne błędy, a model będzie wyglądał naturalnie. Iszak i na brzuchu mogę być dość brudne, a połączenie skrzydła z kadłubem może być postrzępione. 1 Cytuj
panDespota Napisano 6 Listopada 2022 Autor Napisano 6 Listopada 2022 11 godzin temu, Roland_Sebastian napisał: Chyba jestem ślepy, nie potrafię rozróżnić, która gwiazda to ta poprawiana. Lewe górne skrzydło. Mniej więcej na środku. Na zdjęciu tak tego nie widać ale w rzeczywistości jest spora różnica w odcieniu między plamką a gwiazdą. Będę musiał jeszcze nad tym popracować. Tym razem na trzeźwo 58 minut temu, JollyMonk napisał: W pełni popieram opinię kolegów! Weathering rozjaśni drobne błędy, a model będzie wyglądał naturalnie. Iszak i na brzuchu mogę być dość brudne, a połączenie skrzydła z kadłubem może być postrzępione. Jeszcze się muszę zastanowić jak go ubrudzić. Wstępnie planowałem delikatnie, no ale po tym co zaszło będę chyba musiał trochę zmienić plany Cytuj
JollyMonk Napisano 7 Listopada 2022 Napisano 7 Listopada 2022 On 11/6/2022 at 9:44 AM, panDespota said: Lewe górne skrzydło. Mniej więcej na środku. Na zdjęciu tak tego nie widać ale w rzeczywistości jest spora różnica w odcieniu między plamką a gwiazdą. Nic, dzieje się to również na prawdziwych samolotach - retuszowali uszkodzenia płótna. Cytuj
panDespota Napisano 15 Stycznia 2023 Autor Napisano 15 Stycznia 2023 Udało się ukończyć szkraba jeszcze przed nowym rokiem, ale z braku czasu dopiero teraz ogarnąłem sesję. Szczerze wszystkim polecam model. Z byków jakich mam świadomość i jakich nie udało mi się uniknąć- brak szpachlowania linii na łączeniu skrzydeł kadłub od góry i na dole. Raz że pośpiech, dwa że wziąłem to za łączenia paneli. A co jeszcze pewnie okaże się w galerii Zapraszam 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi