Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hiszpania znajduje się poza kręgiem moich zainteresowań. Może kiedyś. Na chwilę obecną będzie pudełkowe malowanie 

image.thumb.png.c7fe3d2674edee34b5bd49fcbb5db3d6.png

Samolot na stronie opisany "Polikarpov I 16 type 10 89IAP Red 13 captured at Mlynow Poland during the Barbarosa onslaught 1941 0B". Co ciekawe w instrukcji też jest opisany w tej samej lokalizacji z tym że z 46IAP. Od czego ten skrót IAP, coś z armią powietrzna? 

Znalazłem też inne kolorowe zdjęcie maszyny z czerwoną trzynastka, ale nie widać już czy ma literę H. Zresztą opisana jako zdobyta na Litwie.  Krój nr 13 wydaje się inny.

image.thumb.png.f343486533f3ef94147c26ccbbe1b211.png

• Like 4
Napisano (edytowane)

IAP -istriebitielnyj awiacionnyj połk -pułk lotnictwa myśliwskiego.

Edytowane przez Xmen
  • Thanks 1
Napisano

Szaleństw z tymi proponowanymi malowaniami nie ma, myślę, że Twój wybór jest w sam raz.

• Like 1
Napisano

W 72 to maleństwo.  Chętnie popatrzę jak powstaje model wielkości chipsa. 

19 godzin temu, barszczo napisał:

Hiszpana zrób

Że się spytam mało dyskretnie :cool:

Co z Twoim?

• Like 1
Napisano

Po małym zgłębieniu historii pozostałych i nowo zbudowanych w Hiszpanii Polikarpowów, to nie jest niestety tylko kwestia przemalowania i naklejenia nowych oznaczeń. Temat jest konkretny, no chyba że zamknę oczy i uznam że to co w pudełku całkowicie odpowiada temu co widać na zdjęciu. I tak chyba trzeba będzie zrobić. Przepraszam za biadolenie nie w swoim wątku.

• Like 1
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, panDespota napisał:

Hiszpania znajduje się poza kręgiem moich zainteresowań. Może kiedyś. Na chwilę obecną będzie pudełkowe malowanie 

image.thumb.png.c7fe3d2674edee34b5bd49fcbb5db3d6.png

Samolot na stronie opisany "Polikarpov I 16 type 10 89IAP Red 13 captured at Mlynow Poland during the Barbarosa onslaught 1941 0B". Co ciekawe w instrukcji też jest opisany w tej samej lokalizacji z tym że z 46IAP. Od czego ten skrót IAP, coś z armią powietrzna? 

Znalazłem też inne kolorowe zdjęcie maszyny z czerwoną trzynastka, ale nie widać już czy ma literę H. Zresztą opisana jako zdobyta na Litwie.  Krój nr 13 wydaje się inny.

image.thumb.png.f343486533f3ef94147c26ccbbe1b211.png

Ten na dolnym zdjęciu to chyba rzeczywiście jest typ 10 (lub późniejszy, niestety skrzydło jest kiepsko widoczne) - zdaje się że ma karabiny maszynowe w kadłubie. Ten na górnym to z kolei istotnie typ 5.

Edytowane przez Jostein
  • Thanks 1
  • 3 weeks later...
Napisano

Miniatura wygląda bardzo przyjemnie. Czekam na efekt po nałożeniu bazowej barwy kamuflażu :super:

• Like 1
Napisano (edytowane)

Dziękuję za komentarze.

W dniu 28.10.2022 o 23:59, Adamo722 napisał:

Jakie proporcje farby dajesz?

Nanoszę kilka transparentnych warstw. 1/1 farba z miksturą 😆 Mikstura to retarder/flow improver/thinner w stosunku 1/3/3. Wszystko z Vallejo.

Edytowane przez panDespota
Napisano
On 10/24/2022 at 12:00 PM, zaruk said:

Robi wrażenie.

Po prostu super! Zwłaszcza biorąc pod uwagę wielkość tego wróbla. Mistrzostwo aerografu! :brawo:Chcę się nauczyć, a przynajmniej spróbować 🙄
Należy jednak zwrócić uwagę, aby szwy łączące nie były widoczne (ani z góry, ani z dołu). Dwukrotnie szpachluję mój model.

i-16 type 5 07.jpg

Napisano
24 minuty temu, JollyMonk napisał:

Po prostu super! Zwłaszcza biorąc pod uwagę wielkość tego wróbla. Mistrzostwo aerografu! :brawo:Chcę się nauczyć, a przynajmniej spróbować 🙄
Należy jednak zwrócić uwagę, aby szwy łączące nie były widoczne (ani z góry, ani z dołu). Dwukrotnie szpachluję mój model.

i-16 type 5 07.jpg

Trzeba malować. Im więcej modeli natłuczesz z tym większą łatwością będziesz operował aerografem z każdym nastepnym.

Co do szpachlówki. Poszpachlowałem łączenia połówek kadłuba. Nie wiem czemu te podziały przyjąłem jako łączenia paneli. Tak ładnie były zrobione 😆 Boże, ale laszczarska wtopa 😲 Dobrze że piszesz, ktoś kto zaglądanie uniknie babola. 

Ja już nie będę tego poprawiał, szkoda mi czasu na odtwarzanie malowania. Co do malowania, jakie planujesz?

Napisano
8 minutes ago, panDespota said:

Trzeba malować. Im więcej modeli natłuczesz z tym większą łatwością będziesz operował aerografem z każdym nastepnym.

Dziękuję Ci! Jest coś do nauczenia))

8 minutes ago, panDespota said:

Nie wiem czemu te podziały przyjąłem jako łączenia paneli. Tak ładnie były zrobione 😆 Ja już nie będę tego poprawiał, szkoda mi czasu na odtwarzanie malowania. 

To oczywiście zrozumiałe! :piwo: Montaż modelu nie jest łatwy - łatwo popełnić błąd.

14 minutes ago, panDespota said:

Co do malowania, jakie planujesz?

Zrobiłem już swojego Hiszpana :pilot:Powodzenia - chętnie zobaczę budowę!

Napisano
1 godzinę temu, panDespota napisał:

Boże, ale laszczarska wtopa 😲

Proszę Cię, nie żartuj. Ty przyjąłeś łączenia części jako granice paneli. Czyli poddałeś zagadnienie analizie myślowej (mniejsza o efekt). Ja, jak się okazuje, wyłączam okresowo myślenie. Oto przykład. Maluję camela, oto przybliżony wzór:

Instrukcja.jpg.c2f64dcdb5e3bc8f7d0af6c861892fda.jpg

Jak już zmiksowałem ten zielono-brązowy kolorek to zabrałem się do malunków. Stwierdziłem, że bezpieczniej będzie najpierw pomalować dolne powierzchnie płatów, na wypadek gdyby coś nie wyszło. No i pomalowałem... 😉

Wybacz offf - może trochę Cie pocieszy.

• Haha 1
Napisano
12 hours ago, panDespota said:

Ja już nie będę tego poprawiał, szkoda mi czasu na odtwarzanie malowania. 

Oto, co pomyślałem: oczywiście nie warto tego powtarzać. Ale może przynajmniej nie podkreślaj te podziały cienieniem? Nałóż grubszą warstwę farby na wierzch. Mniej rzucający się w oczy. :roll:

• Like 1