Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Są nieco za wysokie, bo były trochę od siebie się różniące. W części mustangów wchodziły delikatnie na owiewkę skrzydło/kadłub, ale nie w tym. Numer fabryczny ma nazwijmy to takie „poprzeczki” na literach i cyfrach. Tutaj się nie upieram,  bo być może macie jakieś zdjęcia super ostre i to widać.  Zdjęć nie będę wstawiał, odsyłam do model hobby, pewnie fotki są również w Polish Fighters. 
Nie są to rzeczy które jakoś specjalnie mnie  zajmują, natomiast zwracam uwagę na jakieś dziwne uwielbienie.

Mówisz, że cena jest subiektywna. Ale zależy w jakim kontekście. Ja porównuje z modelami o podobnej  jakości. I ona jest wyraźnie wyższa. To czemu nie jesteś w stanie powiedzieć, tak, model jest bardzo drogi ale zajebisty? Tylko wymyślane są coraz to zabawniejsze argument? Tego nie rozumiem.

11 minut temu, Xmen napisał:

Panowie zróbcie przerwę bo muszę iść do sklepu po popcorn

Tu jest jak w brazylijskiej telenoweli: opuszczasz kilka(naście) odcinków, wracasz do oglądania i właściwie jesteś w tym samym momencie.

• Like 3
  • Haha 1

Już nie pisze tego jakoś złośliwie, ale najbardziej w AH irytuje mnie takie podejście wszystkich wokoło tego grona, że cały czas się wychwala jakość tych modeli, mówi się o jakiś badaniach, odkrywaniu jakiś wspaniałości tych zestawów, a ewidentne wtopy tak cicho zamiata się pod dywan i udaje, że nie ma problemu.

Kalki w WCoD są po prostu błędne i tyle, po co mi przytaczanie jakiś dowodów, badania itp. jak te kalki po prostu są błędne.

Osobiście wolałbym usłyszeć, coś w stylu, no cóż, w tym aspekcie popełniliśmy błąd...     

Nie piszę tego, żeby udowadniać, że model jest do niczego i nie wolno go kupować, bo ma jakiś babol, ale babol jest babol i tyle.

AH nie potrafi się przyznać do tego, że w ich zestawach coś nie wyszło, tylko głupio broni swoich racji, albo udaje, że jest ok.

Tak było od czasów pamiętnej, uginającej się sklejki na Fokerze i niewiele się zmieniło. W mustangu był bieżnik na kołach, no to najlepiej jest pokazać tutorial jak upaćkać koła, żeby problemu nie było 😁 11 w 48 to już w ogóle, zrobiliśmy tak bo tak, i tak jest najlepiej, a jak komuś się nie podoba, to niech se kupi Miraga.. 

• Like 2

Godzinę temu, Luljan napisał:

Na brak kultury i impotencję modelarską nic Ci nie pomogę. Wybacz.

Napisał koleś, który obraża innych bez żadnych zahamowań, coś w stylu "wpieprzania się w walonkach". A o tej "impotencji modelarskiej" to już kuriozum, może ty masz taki problem, bo nie wiem na jakiej podstawie doszedłeś do takich wniosków, może z braku moich galerii na Modelworku? Tylko świat się nie zaczyna i kończy na tym forum... Więc potwierdzasz tylko to, że jesteś nieuleczalnym gawędziarzem-nudziarzem żyjącym w swoim świecie. Ciągle żałuję, że wszedłem z Tobą w jakąkolwiek dyskusję.

• Like 1

Godzinę temu, Luljan napisał:

Hahahahahahaha No to jest kabaret normalnie.

Taaaak, No to sobie  porównaj owe litery w mustangu PK G ze zdjęciami. Tutaj się jakieś czary wyprawiaja.  Możemy być poważni?

Po takim wpisie spodziewałem się, że zmiażdżysz argumentami projekt AH, a teraz piszesz: "Nie są to rzeczy które jakoś specjalnie mnie  zajmują,"

Czyli rzucasz czymś lepkim i liczysz, że się przyklei? 

Litery są OK.  Zdjęcia masz tutaj: 

https://armahobbynews.pl/en/blog/2022/02/24/the-legendary-mustang-pk-g-of-s-ldr-dziubek-horbaczewski/

Kalkomanie do porównania masz? 

27 minut temu, arhtus napisał:

Kalki w WCoD są po prostu błędne i tyle, po co mi przytaczanie jakiś dowodów, badania itp. jak te kalki po prostu są błędne.

Osobiście wolałbym usłyszeć, coś w stylu, no cóż, w tym aspekcie popełniliśmy błąd...     

image.jpeg.7e922200969218230923b6644d2ab63c.jpeg

Jest czarnobiałe zdjęcie. Jest widoczny kontrast między pasem Sky, a literami. Nikt nie wie jakie to były kolory wg współczesnych standardów które są używane w drukarniach. Modelarz malując pas i kołpak powinien ten kontrast między literami i wymienionymi elementami zaznaczyć.  Litery na kalkomaniach są wystarczająco ciemne, żeby ten zabieg mógł dać widoczny efekt. Tak, czy nie? 

25 minut temu, letalin napisał:

image.jpeg.7e922200969218230923b6644d2ab63c.jpeg

Jest czarnobiałe zdjęcie. Jest widoczny kontrast między pasem Sky, a literami. Nikt nie wie jakie to były kolory wg współczesnych standardów które są używane w drukarniach. Modelarz malując pas i kołpak powinien ten kontrast między literami i wymienionymi elementami zaznaczyć.  Litery na kalkomaniach są wystarczająco ciemne, żeby ten zabieg mógł dać widoczny efekt. Tak, czy nie? 

Czyli teraz mam namalować pas sky dodając do białego kilka kropel "typowego" sky na rynku, żeby pokazać ten kontrast?  Zdjęcia pierwszego sklejonego Hurrasia pokazują, że trzeba iść właśnie taką drogą, żeby ten kontrast zachować.. Oczywiście można dalej uparcie udowadniać, że ten pas wypłowiał wcześniej itd.... 😀

No ale jednak wszystkie zdjęcia Hurri z 309 jakie widziałem (choć mało ich jest 😀) wskazują, że kolor/odcień liter znacząco różni się od pasa sky, więc coś jest na rzeczy.. 

I żeby nie było kupiłem trzy pudełka i choć początkowo zamierzałem zostawić sobie jedno, zostawiłem sobie dwa, więc nie narzekam tylko dla narzekania bo AH to mój największy wróg😀 nie zmienia to faktu, że jak dla mnie AH i jej forumowi samurajowie mnie irytują, no i że wycena tych zestawów jest bardzo ambitna 😀

Edytowane przez arhtus

27 minutes ago, letalin said:

Litery są OK.  Zdjęcia masz tutaj: 

Nie nie są, na tych zdjęciach tego nie widać a są za wysokie. To co napisałem, że mnie nie zajmuje oznacza, że nie robie z tego dymu. Napisałem w reakcji na twoje achy i ochy. Ja sobie to zmieniam tak jak  uważam i kończę temat.  Mam,  bo robię ten model, nie będę pytał o twój bo mi jaskółki doniosły co i jak :) , wiec wiesz, rozumiem, nie można mieć, wszystkiego.

57 minutes ago, arhtus said:

11 w 48 to już w ogóle, zrobiliśmy tak

Nie, nie do końca. Przyznali się, że z owiewkami zastrzałów popełnili błąd. Reszta zgoda. Sprawdziłem kto był w Mirage redaktorem naczelnym i już wiem wszystko. To stara szkoła Mirage, tym tez było zawsze idealnie a to modelarze upierdliwi kłody pod nogi rzucają. Finał chyba znacie :) :) :) . Starzy bajeranci :) :) .

4 minuty temu, arhtus napisał:

Czyli teraz mam namalować pas sky dodając do białego kilka kropel "typowego" sky na rynku, żeby pokazać ten kontrast? 

A możesz malować litery jakimś innym kolorem, ale raczej prościej jest dodać białego do farby Sky, albo poszukać farby Sky, która jest jaśniejsza. Zdjęcie pokazuje, że pas i kołpak są b.jasne. Nie jest to pewna wskazówka, bo cuda na fotografiach wychodzą, ale jest to jakieś wyjście z sytuacji bez dodatkowych kłopotów. 

Nie ma jednego Sky wśród kolorów modelarskich. Są interpretacje. Kolor kalkomanii jest dobrany do farby Gunze, ale też nie idealnie, bo nie ma we wzorniku farb do drukowania kalkomanii dokładnego odpowiednika. 

Na obrazku są wzorniki farb trzech producentów. Lewa kolumna MSG, prawa OG. Na pewno wszyscy chcą dobrze, ale kto ma rację? 

Sky nie malowałem, ale rozrzut też jest. 

image.thumb.jpeg.c926a989cf767e74bc7e487d3afaf158.jpeg

12 minut temu, Luljan napisał:

Nie nie są, na tych zdjęciach tego nie widać a są za wysokie.  .

Jeśli nie widać tego na tych zdjęciach, a widać na nich całe litery,  to jak możesz stwierdzić, że są za wysokie? 

Nie rozumiem. Masz inne zdjęcia? 

No i właśnie to mnie najbardziej irytuje w AH.. 😀

Zobacz sobie zdjęcie WCoS, to jest albo inny kolor, albo zdecydowanie ciemniejszy odcień sky.. 

Jak dla mnie to jest jednak inny kolor. 

PS

Teraz AH będzie udowadniać, że wszyscy producenci farb się mylą i powinni robić kolor sky zdecydowanie jaśniejszy tylko po to, żeby im to pasowało pod linię obrony zaproponowanego koloru kalek w nowym Huraganie, i to jest właśnie to o czym piszę na temat AH 😁

A wystarczy tylko napisać, no po prostu popełniliśmy błąd...😁

Edytowane przez arhtus

8 minutes ago, letalin said:

Nie rozumiem. Masz inne zdjęcia? 

Nie rozumiesz bo nie kładłeś tych kalek ani  nie robiłeś na ich podstawie szablonów pod ploter. A ja tak. Ty pokazujesz fotki i co to ma niby dowieść? No tak, na fotkach są Ok :) :) . Ale kalki są za wysokie. Nie ma problemu, każdy może popełnić błąd, można sobie bez spiny pogadać. Ja Ci zwracam uwagę, żebyś ważył słowa, geniusz, 1000 razy sprawdzane itp, za stary jestem na takie bajery :) .

Czarnobiałe zdjęcie nie zawiera informacji o kolorze. Wg Twojej interpretacji jest to inny kolor. Jaki? Możesz podać dokładnie symbol FS, albo lepiej BS? Ja nie potrafię. Widzę tylko kontrast, który świadczy o tym, że litery i pas to różne kolory. Nic więcej nie ma pewnego. Reszta jest interpretacją. Widziałem nawet taką z czerwonymi literami. 

Dla mnie inny kolor to też po prostu inny wariant sky.. 

Można zrobić czarno białe zdjęcie modelu  Hurricane'a z kalkami jakie AH zaproponowała w 1/72 i z tymi w 1/48 ciekawe jakie będą wnioski, która wersja jest bardziej prawdopodobna 🤔  

Tak czy inaczej, te litery nie były malowane tym samym sky co pasy, choć ja wiem, że będziesz mi udowadniał, że jest inaczej... 

Dla AH nawet zdjęcia nie są zbyt mocnym argumentem, żeby przyznać się do błędu...

Po prostu musimy zmienić nastawienie i zaakceptować, że kolor sky, nad rozgryzaniem którego, też wiele "badań" zostało przeprowadzonych, nie był taki, jakim go teraz producenci proponują, a wszystko to po to, żeby AH mogła obronić kolor kalek jakie zaproponowała w swoim modelu...😁

Edytowane przez arhtus

2 minuty temu, Luljan napisał:

Nie rozumiesz bo nie kładłeś tych kalek ani  nie robiłeś na ich podstawie szablonów pod ploter. A ja tak. Ty pokazujesz fotki i co to ma niby dowieść? No tak, na fotkach są Ok :) :) . Ale kalki są za wysokie. Nie ma problemu, każdy może popełnić błąd, można sobie bez spiny pogadać. Ja Ci zwracam uwagę, żebyś ważył słowa, geniusz, 1000 razy sprawdzane itp, za stary jestem na takie bajery :) .

Zrobiłem sobie herbatkę i zaraz coś sobię przegryzę. Napadła mnie w czasie gotowania wody myśl, że możesz mieć rację. Chodzi może  0,3mm grubości linii podziału. Z obu stron litery będzie już 0,6mm. Kalkomania jest wg zdjęcia, bo nie było modelu, gdy była opracowywana. Nie mierzyłem ile jest miejsca między liniami podziału, może to jest problem? W oryginale da to różnicę ponad 42mm, już widoczną gołym okiem. 

No tak mniej więcej, nie powinna wchodzić na owiewkę. W innych mustangach wchodziła. I spoko. Można? Bez zadymy? Ktoś to weźmie pod uwagę inny oleje, bywa.  To jeszcze im powiedz, żeby z cenami nie w…..li :) :) :)  i będzie git.

7 minut temu, arhtus napisał:

Dla mnie inny kolor to też po prostu inny wariant sky.. 

Można zrobić czarno białe zdjęcie modelu  Hurricane'a z kalkami jakie AH zaproponowała w 1/72 i z tymi w 1/48 ciekawe jakie będą wnioski, która wersja jest bardziej prawdopodobna 🤔  

Żadnych wniosków nie uzyskasz, bo nie mamy wiedzy jaki film użyto, jaki filtr i  jak mocno było zdjęcie obrabiane do publikacji. 

Takie eksperymenty są stratą czasu i nie dają odpowiedzi, chyba, że tak poprowadzisz eksperyment, żeby uzyskać wnioski zgodnę z założoną tezą😎

Ja skromnie stwierdzę, że nie widzę kolorów na czarnobiałych zdjęciach.  Porównanie z różnych warunków, z różnego rodzaju projekcji daje czasem odpowiedź niemal pewną, ale zdarza się, że ktoś potem wygrzebie świadectwo pilota sprzed 80 lat i cała koncepcja upada. 

Dla zabawy możesz porównać interpretacje jakie zrobił Eduard i te od AH. Niektóre przedstawiają te same samoloty. 

I teraz wiedza insiderska: W AH też się kłócą o różne detale i interpetacje. Ja np. uważam, że Hurricane V6864 Stanforda Tucka nie miał czerwonego kołpaka śmigla. 

dta.png

Czyli uważasz, że ten kontrast widoczny na zdjęciach z epoki jest bez znaczenia i że to ten sam kolor? 

Wiesz, jakbyś mi udowadniał, że kolor tych liter był czerwony, miałoby to jednak więcej sensu..

Generalnie AH w swojej wielkiej formie...

• Like 1

Nie, nigdzie nie napisałem, że to bez znaczenia i że to ten sam kolor:) Z nazwy mógł być ten sam, ale wystarczyło, że były to Sky innych producentów i mamy taki obraz jak na zdjęciu. Dzisiejsi producenci też mają rozrzut w odcieniach. 

Napisałem natomiast, że nie wiem. Napisałem, że sposobem na oddanie sytuacji na zdjęciu w modelu jest domieszanie białego do farby Sky, albo użycie farby jaśniejszej niż Hataka i Gunze. 

Luljan, daj sobie spokój. Tyle wpisów i nic. Czy nie dociera do Ciebie, że ludzie robią że swoimi pieniędzmi co chcą? 

Np gadają o ekologii i jeżdżą SUW-em 6l pojemności do sklepu 200m od domu.

Otwiera taki jeden z drugim model w sklepie ( internecie itp) i sobie decyduje. A jeśli obok stoi gostek, i mówi, że drogi, to załącza się tryb: co ja nie kupuję? Zastawię nerkę, a pokażę- stać mnie.

Z czym walczysz? Czy raczej nabijasz kasę AH?? Przekora, to też forma marketingu. 

Dosyć - to tylko bicie piany...

• Like 1

Oczywiście, teraz wszyscy będziemy rozjaśniać "farbki sky" żeby pasowało to  pod linię obrony AH.. 

No ale skoro to tak rzetelnie i drobiazgowo opracowany zestaw to może faktycznie było lepiej dać dwa warianty kalek, albo zrobić ten kolor nieco ciemniejszy niż zaproponowane farbki? 

16 minutes ago, India said:

Czy nie dociera do Ciebie, że ludzie robią że swoimi pieniędzmi co chcą? 

A jak myślisz? Ale popatrz, dzięki temu mogłeś się pokazać światu i zająć stanowisko. Czy nie jest to piękne? 

• Greif locked this temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.