Skocz do zawartości

M/S Piłsudski 1:500 Mirage

myszaty

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Marcin M. napisał:

Troszkę poszarpania widać poniżej białej kreski na dziobie

Zahaczył o nabrzeże przy cumowaniu.

Jak na produkt spoza stoczni - dobrze wygląda.

2 godziny temu, Marcin M. napisał:

Troszkę poszarpania widać poniżej białej kreski na dziobie, ale to chyba do podmalowania z pędzla, nawet nie będzie widać.

Dokładnie - najbardziej wyoblenie dziobu i rufy daje popalić przy maskowniu, ale już jest jako tako...

Perfekcyjnie nie będzie ale może na 2 z+ się obroni jako całokształt...najgorszy jest ten biały kolor wyprasek, gorszego już nie mogli dać...

Przeglądam fotki znakomitego modelu 1/130 z muzeum w Gdańsku.

Jest ten Mirage w paru miejscach dziwny....

Może się da kilka detali poprawić...16707545741199090358900605281362.thumb.jpg.3315a53e08694ec709526febc8c64da4.jpg

Windę kotwiczną zrobiłem własną - teraz tylko cieniutki łańcuszek, poprawi trochę tę pustkę.

Świetliki ? - pokrywy ładowni miały skośne daszki - to da się zrobić.

Na ,, mostku?" chyba im się poręcz nie wtrysnęła.

Nie wiem co to te dwa skośne kloce mają imitować przy schodach z pokładu dziobowego na wyższy poziom??? Chyba wytne...

16707699004127947515406639070394.thumb.jpg.86a20f095a74177220f0612a41cd89a9.jpg

22 minuty temu, ledak napisał:

A, chyba że zastanawiałeś się nad schodkami

Dzięki za zdjęcia - zrozumiałem o co kaman.

Tak, chodziło o nawiewy/ wentylacje - na modelu z muzeum tego brak. 

Zdjęcie w celu dyskusji:

chrome_screenshot_1670769577172.thumb.png.39289e29a1b6914ffff43787672795bb.png

Na tej podstawie można kilka drobiazgów ,,dorobić" .

W dniu 12.12.2022 o 00:30, myszaty napisał:

Tyle na dziś - lotnictwo łatwiejsze 😀

Ja, po powrocie do fregaty po rocznej przerwie na modelowanie samolotów,  urwaniu na dzień dobry jakiejś cześci i przyklejeniu po raz czwarty bocianiego gniazda, też ukułem sobie sentencję.

Oto ona:  "okręty są jakieś inne". 

Trochę dziwny kolor pokładów sobie wybrałeś. Widziałbym go jaśniejszym i bardziej stonowanym, wypłowiałym. Słomkowym. Ale mogę się mylić, nie mówię - masz przemalować.  

Edytowane przez socjo1

Godzinę temu, socjo1 napisał:

Oto ona:  "okręty są jakieś inne

Kompletnie nie ,,czuję" skali...

Godzinę temu, socjo1 napisał:

Trochę dziwny kolor pokładów sobie wybrałeś. Widziałbym go jaśniejszym i bardziej stonowanym, wypłowiałym. Słomkowym.

No właśnie...jest jaśniejszy w rzeczywistości, ale zbyt jednolity, drewno to ciężki temat i znów. ,,skala" ...

2 minuty temu, myszaty napisał:

No właśnie...jest jaśniejszy w rzeczywistości, ale zbyt jednolity, drewno to ciężki temat 

Jak i tak nie widzisz się po tej stronie mocy, to jedź "do brzegu" i już.  Może model idealny nie powstanie, ale i tak, jak to mówią "będzie cieszył oko". Jak pisałem wcześniej, moje cieszy.  

Edytowane przez socjo1
  • Thanks 1

1 godzinę temu, Superbe napisał:

Wszystko byłoby :super:, gdyby nie kolor...pokładów🙁

Rozjadę ten kolorek...

Spróbuję na gunze 336?, 45 lub 111 z żółtym transparentnym + kropla pomarańczowego...na kawałku hipsu...zobaczymy co z tego wyjdzie.

Maziaje nie wchodzą raczej w grę bo skala...to nie szmatopłat w  72.

Biały na burtach i nadbudówkach próbować ,,złamać" szarym?

Czysta biel wygląda trochę zabawkowo....

Biel bym zostawił na tym etapie. Najlepiej - i najbezpieczniej - było to załatwić preszejdingiem ciemnym i bezpiecznym zamalowywaniem białymi warstwami, aż efekt Cię usatysfakcjonuje.  W tej chwili,  jeśli myślisz o postszejdingu, czeka Cię podróż w nieznane i eksperyment na żywym organiźmie. Dodałbym być może KILKA DELIKATNYCH szarych  zacieków spod bulajów. 

PS. Sam lubię flejtuchy i złomy i takie robię (kolega @Superbe to nawet wzdragnął się z obrzydzeniem ;-))) ...

P1050102 (Copy).jpg... ale tutaj mamy do czynienia z lajnerem, hi-exclusiv, więc nie bał bym się tej bieli. 

Michał 

Edytowane przez socjo1
  • Thanks 1

19 godzin temu, socjo1 napisał:

"okręty są jakieś inne". 

To pewne. Tutaj sama nadbudówka może robić za osobny model.

Ilość drutologii i dupereli powala.

Pomimo tego, że to lotnictwo jest głównym tematem moich prac to skleiłem kiedyś kilka okrętów z kartonu, zdarzyło się kilka mniejszych okrętów i żaglowców z plastiku.

Nie ukrywam, że coraz bardziej kieruje mnie na jakiś okręcik.

Wracając do meritum. Dobrze idzie. Pokład już zdecydowanie lepiej.

17 godzin temu, myszaty napisał:

Kompletnie nie ,,czuję" skali...

1:500 to dość mała skala. Tak się zastanawiam: kolory tu powinny być bardziej stonowane.

Czarny, może za czarny? może trochę rozjaśnić?

Idzie dobrze. Powodzenia!

Edytowane przez burzatg