socjo1 Napisano 10 Grudnia 2022 Share Napisano 10 Grudnia 2022 Zaczyna wyglądać apetycznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 10 Grudnia 2022 Share Napisano 10 Grudnia 2022 Godzinę temu, Marcin M. napisał: Troszkę poszarpania widać poniżej białej kreski na dziobie Zahaczył o nabrzeże przy cumowaniu. Jak na produkt spoza stoczni - dobrze wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2022 2 godziny temu, Marcin M. napisał: Troszkę poszarpania widać poniżej białej kreski na dziobie, ale to chyba do podmalowania z pędzla, nawet nie będzie widać. Dokładnie - najbardziej wyoblenie dziobu i rufy daje popalić przy maskowniu, ale już jest jako tako... Perfekcyjnie nie będzie ale może na 2 z+ się obroni jako całokształt...najgorszy jest ten biały kolor wyprasek, gorszego już nie mogli dać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Grudnia 2022 Share Napisano 10 Grudnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2022 Przeglądam fotki znakomitego modelu 1/130 z muzeum w Gdańsku. Jest ten Mirage w paru miejscach dziwny.... Może się da kilka detali poprawić... Windę kotwiczną zrobiłem własną - teraz tylko cieniutki łańcuszek, poprawi trochę tę pustkę. Świetliki ? - pokrywy ładowni miały skośne daszki - to da się zrobić. Na ,, mostku?" chyba im się poręcz nie wtrysnęła. Nie wiem co to te dwa skośne kloce mają imitować przy schodach z pokładu dziobowego na wyższy poziom??? Chyba wytne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledak Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 Kloce to elementy wentylacji. Nie mam teraz możliwości sprawdzić czego, ale dla Ciebie liczy się wygląd. Zdjęcia publikowane do celów dyskusji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledak Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 A, chyba że zastanawiałeś się nad schodkami. Na małym zdjęciu wyraźnie zobaczysz że schodki są "samodzielne" bez żadnych brył podpierających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 3 godziny temu, myszaty napisał: teraz tylko cieniutki łańcuszek, poprawi trochę tę pustkę. Zrób go z drutu nawojowego. Sposób chyba jest Ci znany? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2022 22 minuty temu, ledak napisał: A, chyba że zastanawiałeś się nad schodkami Dzięki za zdjęcia - zrozumiałem o co kaman. Tak, chodziło o nawiewy/ wentylacje - na modelu z muzeum tego brak. Zdjęcie w celu dyskusji: Na tej podstawie można kilka drobiazgów ,,dorobić" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledak Napisano 11 Grudnia 2022 Share Napisano 11 Grudnia 2022 Delikatnie sugeruję nie opierać się na tym modelu z muzeum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2022 2 minuty temu, ledak napisał: Delikatnie sugeruję nie opierać się na tym modelu z muzeum. Rozumiem. Muszę trochę przychamować zapędy ,, ulepszania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2022 Tyle na dziś - lotnictwo łatwiejsze Kominy jeszcze na patafix. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 12.12.2022 o 00:30, myszaty napisał: Tyle na dziś - lotnictwo łatwiejsze Ja, po powrocie do fregaty po rocznej przerwie na modelowanie samolotów, urwaniu na dzień dobry jakiejś cześci i przyklejeniu po raz czwarty bocianiego gniazda, też ukułem sobie sentencję. Oto ona: "okręty są jakieś inne". Trochę dziwny kolor pokładów sobie wybrałeś. Widziałbym go jaśniejszym i bardziej stonowanym, wypłowiałym. Słomkowym. Ale mogę się mylić, nie mówię - masz przemalować. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2022 Godzinę temu, socjo1 napisał: Oto ona: "okręty są jakieś inne Kompletnie nie ,,czuję" skali... Godzinę temu, socjo1 napisał: Trochę dziwny kolor pokładów sobie wybrałeś. Widziałbym go jaśniejszym i bardziej stonowanym, wypłowiałym. Słomkowym. No właśnie...jest jaśniejszy w rzeczywistości, ale zbyt jednolity, drewno to ciężki temat i znów. ,,skala" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) 2 minuty temu, myszaty napisał: No właśnie...jest jaśniejszy w rzeczywistości, ale zbyt jednolity, drewno to ciężki temat Jak i tak nie widzisz się po tej stronie mocy, to jedź "do brzegu" i już. Może model idealny nie powstanie, ale i tak, jak to mówią "będzie cieszył oko". Jak pisałem wcześniej, moje cieszy. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 Wszystko byłoby , gdyby nie kolor...pokładów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2022 1 godzinę temu, Superbe napisał: Wszystko byłoby , gdyby nie kolor...pokładów Rozjadę ten kolorek... Spróbuję na gunze 336?, 45 lub 111 z żółtym transparentnym + kropla pomarańczowego...na kawałku hipsu...zobaczymy co z tego wyjdzie. Maziaje nie wchodzą raczej w grę bo skala...to nie szmatopłat w 72. Biały na burtach i nadbudówkach próbować ,,złamać" szarym? Czysta biel wygląda trochę zabawkowo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2022 @socjo1 @Superbe Oceńcie to rozjaśnienie: Nie jest już takie jednolite...nie wiem???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Biel bym zostawił na tym etapie. Najlepiej - i najbezpieczniej - było to załatwić preszejdingiem ciemnym i bezpiecznym zamalowywaniem białymi warstwami, aż efekt Cię usatysfakcjonuje. W tej chwili, jeśli myślisz o postszejdingu, czeka Cię podróż w nieznane i eksperyment na żywym organiźmie. Dodałbym być może KILKA DELIKATNYCH szarych zacieków spod bulajów. PS. Sam lubię flejtuchy i złomy i takie robię (kolega @Superbe to nawet wzdragnął się z obrzydzeniem ;-))) ... ... ale tutaj mamy do czynienia z lajnerem, hi-exclusiv, więc nie bał bym się tej bieli. Michał Edytowane 13 Grudnia 2022 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2022 Rozjaśniłem pokłady 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Wg mnie znacznie lepiej ale jeszcze za zółto...Może nieco pobielić? Ale to tylko moja luźna myśl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 14 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2022 36 minut temu, Superbe napisał: lepiej ale jeszcze za zółto... Trochę mi się kolorystyka na zdjęciach rozjeżdża : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 12 godzin temu, myszaty napisał: Rozjaśniłem pokłady jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 (edytowane) 19 godzin temu, socjo1 napisał: "okręty są jakieś inne". To pewne. Tutaj sama nadbudówka może robić za osobny model. Ilość drutologii i dupereli powala. Pomimo tego, że to lotnictwo jest głównym tematem moich prac to skleiłem kiedyś kilka okrętów z kartonu, zdarzyło się kilka mniejszych okrętów i żaglowców z plastiku. Nie ukrywam, że coraz bardziej kieruje mnie na jakiś okręcik. Wracając do meritum. Dobrze idzie. Pokład już zdecydowanie lepiej. 17 godzin temu, myszaty napisał: Kompletnie nie ,,czuję" skali... 1:500 to dość mała skala. Tak się zastanawiam: kolory tu powinny być bardziej stonowane. Czarny, może za czarny? może trochę rozjaśnić? Idzie dobrze. Powodzenia! Edytowane 14 Grudnia 2022 przez burzatg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 I to już inny świat...lepszy świat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi