Kolekcjoner WP Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 (edytowane) Pomyślałem sobie, że skoro przekazaliśmy większość naszych T-72 na Ukrainę, to doskonały moment na zbudowanie jego modelu, póki jeszcze mamy te czołgi na stanie. Czołg pomaluję w standardowy wczesny kamuflaż NATO. Model będzie w zasadzie prosto z pudła, ale m.in. bez reflektora na wieży. Okładka: Inbox: Rozpocząłem również sklejanie. Już widzę, że wieża wymaga szpachli, ale to w swoim czasie. Realna maszyna. Taki kamuflaż namaluję. O ile wieżyć Cobi, to model jest już niedostępny na rynku. Edytowane 1 Listopada 2022 przez Kolekcjoner WP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 (edytowane) Brawo za pomysł i rozpoczęcie budowy tego bardzo popularnego czołgu. Kamuflaż jako wzór jest ok, ale pojazd ze zdjęcia ma inne gąsienice: https://zbiam.pl/artykuly/gasienice-dst/ tu też można poczytać: https://docplayer.pl/112939361-Niemieckie-gasienice-dla-polskiego-pancerza.html Skrzyneczkę mu dorób na wieży. Edytowane 9 Kwietnia 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Listopada 2022 Autor Share Napisano 14 Listopada 2022 Wanna pomalowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Listopada 2022 Autor Share Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) Kilka zdjęć do pomalowania kamuflażu. Ciężko znaleźć zdjęcia w pierwszym kamuflażu natowskim. Farby: Hataka B152 NATO Green FS 34094, Hataka B188 NATO Brown FS 30051, Hataka B125 NATO Black FS 37030. Edytowane 15 Listopada 2022 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 18 Listopada 2022 Share Napisano 18 Listopada 2022 Niestety wieża Revella ma zły kształt. Możesz albo zamówić żywiczną do M1 u ruskich, albo nową wieżę w standardzie M1R, po modyfikacji z Łabęd, którą ostatnio wypuścił Modelltrans, ja akurat też zamierzam pójść w tę stronę T-72M1R Poland/Ukraine (modelltrans.com) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 18 Listopada 2022 Autor Share Napisano 18 Listopada 2022 3 godziny temu, GreGG24 napisał: Niestety wieża Revella ma zły kształt. Możesz albo zamówić żywiczną do M1 u ruskich, albo nową wieżę w standardzie M1R, po modyfikacji z Łabęd, którą ostatnio wypuścił Modelltrans, ja akurat też zamierzam pójść w tę stronę T-72M1R Poland/Ukraine (modelltrans.com) 56 zł za wieżę? Ja tyle dałem za cały model tego T-72 Co dokładnie jest nie tak z tą wieżą? Z resztą zanim dojdę do wieży, to chcę skleić cały układ jezdny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 18 Listopada 2022 Share Napisano 18 Listopada 2022 W dniu 15.11.2022 o 23:14, Kolekcjoner WP napisał: Kilka zdjęć do pomalowania kamuflażu. Ciężko znaleźć zdjęcia w pierwszym kamuflażu natowskim. Zajrzyj do walkaroundów na forum to może ze zdjęć Tomka Mroczkowskiego coś ci podpasuje. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 Swoją drogą analizując zdjęcia naszych T-72 zauważyłem, że w zasadzie używano takich farb jakie były dostępne. Część czołgów miała naniesione barwy NATO na typowy ,,khaki prl" , część ma bardzo jasny i jaskrawy zielony, a kolejna grupa ma regulaminowy wczesny kamuflaż NATO. Inną kwestią są czołgi w kamuflażu wz.2014. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 W dniu 18.11.2022 o 19:57, Kolekcjoner WP napisał: 56 zł za wieżę? Ja tyle dałem za cały model tego T-72 Co dokładnie jest nie tak z tą wieżą? Z resztą zanim dojdę do wieży, to chcę skleić cały układ jezdny. Możesz wyrzeźbić poprawny jej kształt ze szpachlówki dwuskładnikowej. Generalnie chodzi o to, że ma zbyt duży spadek, boki wieży powinny być bardziej pionowe i potem zaokrąglone w ok. 2/3 wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Lutego 2023 Autor Share Napisano 9 Lutego 2023 Póki co wyszedł T-72 z Ludowego Wojska Polskiego, ale jutro dostanie kamuflaż. Odnośnie wieży, to chyba zostanie tak jak jest, oczywiscie przeszlifuję ten brzydki schodek . W 1/72 aż tak nie będzie widać różnicy kształtu. Jak kiedyś będę robić T-72 w 1/35, to zadbam o poprawną wieżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Lutego 2023 Autor Share Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) Idąc za ciosem, pomalowałem koła. Dzisiaj miałem pancerny dzień, bo wykańczałem Crusadera Mk.III od IBG i odnowiłem 7TP. Oczywiście obydwa usyfiłem. Rano wstawię do portfolio. Niecierpliwych zapraszam na mojego bloga na facebooku. Nazwa pod awatarem <<< Edytowane 9 Lutego 2023 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 Koła złożone w całośc. Teraz zajmę się przybrudzenem wanny i przykleję koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 Wanna pobrudzona brązową farbą olejną, a gąsienice pomalowane na rdzawo i przejechane suchym pędzlem w kolorze gun metal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 Brązowe plamy kamuflażu pomalowane. Przykleiłem też boczne osłony. Rano dostanie czarne warstwy i zajmę się montażem podwozia i układu napędowego. Powoli myślę nad kolejną pancerną relacją i myślę, że będzie to model nietypowego czołgu. A przed nim skleję poza kadrem Pz.Kpfw 38(t), żeby potrenować maksymalne syfienie modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 2 hours ago, Kolekcjoner WP said: Wanna pobrudzona brązową farbą olejną, a gąsienice pomalowane na rdzawo i przejechane suchym pędzlem w kolorze gun metal. Popracuj jeszcze nad tymi olejami, spróbuj je bardziej zblendowac na krawędziach oraz zróżnicować odcienie. Za kołami tego syfu przeważnie jest zdecydowanie więcej i nie tylko przy wachaczach... oleje, pigmenty, emalie, walcz, próbuj na złomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Lutego 2023 Autor Share Napisano 11 Lutego 2023 12 godzin temu, orzechu500 napisał: Popracuj jeszcze nad tymi olejami, spróbuj je bardziej zblendowac na krawędziach oraz zróżnicować odcienie. Za kołami tego syfu przeważnie jest zdecydowanie więcej i nie tylko przy wachaczach... oleje, pigmenty, emalie, walcz, próbuj na złomie Spokojnie, będzie bardziej usyfiony od spodu. Ten brąz, to bazowa warstwa brudu. Pigmenty zrobię z suchych pasteli. Koła przyklejone, a na górze pierwsza warstwa czarnego. Bardzo ładnie się będzie prezentować. Teraz najtrudniejsze, czyli gąsienice... a wieża będzie pomalowana i złożona na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Lutego 2023 Autor Share Napisano 11 Lutego 2023 Gąsienice przyklejone. Skorzystałem z porady Plasmo i klejenie ogniw rozpocząłem od koła napędowego. Teraz albo brudzenie podwozia, albo przyklejam górę czołgu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 12 Lutego 2023 Autor Share Napisano 12 Lutego 2023 Już bliżej niż dalej Teraz dostanie lakier błyszczący i brązowy wash w liniach podziałowych. Teraz skupię się na wieży. Plasmo podał ciekawy przepis na błoto: pigment, woda i gips. Spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Natknąłem się na takiego Twojego posta: W dniu 19.01.2023 o 13:16, Kolekcjoner WP napisał: A z resztą, po co ja się rozpisuję. Jak nie chcecie oglądać moich galerii, to wracam do wrzucania jednego zdjęcia do portfolio i zamykam wątki warsztatowe, żeby nie zaburzać waszego poczucia estetyki. Pewnie, że bym kupił aerograf, tylko nie mam jak nim malować, ze względu na mieszkanie w bloku. Mam gniazdko w piwnicy, ale jest tam za zimno na malowanie aero. Tyle. Wracam na mojego bloga na facebooka i to tam będę wrzucać zdjęcia. A jak się nauczę sklejać modele, malować modele, brudzić modele i fotografować modele, to wrócę na forum. Wnioskuję z tego, że już nauczyłeś się sklejać modele, malować modele, brudzić modele i fotografować modele. Brawo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) 4 godziny temu, _OldMan_ napisał: Natknąłem się na takiego Twojego posta: Wnioskuję z tego, że już nauczyłeś się sklejać modele, malować modele, brudzić modele i fotografować modele. Brawo !!! Ja przynajmniej pokazuję swoje modele na forum. A tak na poważnie, to przemyślałem sprawę i przestudiowałem metody brudzenia modeli i myślę, że podołam. Moją Tatrę Oa udostępniło First to Fight na swoim firmowym facebooku. A modele pancerki łatwiej jest niemożliwie usyfić niż lotnicze, więc teraz na forum pokażę kilka warsztatów pancernych, a lotnictwo pobrudzę poza forum i jak już wypracuję satysfakcjonujące wyniki to zrobię jakąś fajną relację na forum. Może jakiegoś bombowca z airfixa, albo naszego Canta Airone, który już za mną chodzi od dłuższego czasu. Albo parowóz Big Boy. Zobaczę... Edytowane 13 Lutego 2023 przez Kolekcjoner WP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Lutego 2023 Autor Share Napisano 17 Lutego 2023 Wieża ogarnięta. Karabin i reflektor przykleję na samym końcu. Teraz niech sobie lakier przeschnie i wieczorem wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 Wyrzutnie granatów dymnych do całkowitej poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 18 Lutego 2023 Autor Share Napisano 18 Lutego 2023 2 godziny temu, Tomek Mroczkowski napisał: Wyrzutnie granatów dymnych do całkowitej poprawy. Przejrzałem kilka zdjęć wieży i nie było jednego wzoru rozmieszczenia granatów dymnych, więc przykleiłem tak. Czołg dostał wash z ciemnobrązowej farby olejnej zmieszanej z benzyną ekstrakcyjną. Teraz przykleję drobnicę i przykurzę go suchymi pastelami. A gąsienice dostaną czarny wash. Gdzieniegdzie dodam chipping, ale muszę przyjrzeć się dokładnie które elementy najszybciej się zużywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 32 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Przejrzałem kilka zdjęć wieży i nie było jednego wzoru rozmieszczenia granatów dymnych, więc przykleiłem tak. Żartujesz mam nadzieję? T-72M1 ma jeden schemat rozmieszczenia wyrzutni, są proste w linii i mają określony kąt pochylenia względem wieży. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 10 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Czołg dostał wash z ciemnobrązowej farby olejnej zmieszanej z benzyną ekstrakcyjną. Dostał a nie widać. Pewnie dlatego, że wash ciemnobrązowy a model też ciemnobrązowy i w ogóle za ciemny więc co się tu ma akcentować przez ten wash... Użyj raczej jakiegoś kurzowego washa żeby wprowadzić jakiś kolor, który będzie widać. 10 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Przejrzałem kilka zdjęć wieży i nie było jednego wzoru rozmieszczenia granatów dymnych, więc przykleiłem tak. Nie to żebym nie dowierzał ale czy mógłbyś pokazać te zdjęcia bo sam się na takie nie natknąłem? No dobra, trochę niedowierzam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi