LuckyStrike Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 Cześć i czołem! Długo myślałem nad zakupem Pantery. A potem zadałem sobie pytanie co jest lepsze os Pantery i odpowiedź jakoś sama tak się nasunęła: oczywiście ,że Jagdpanthera.Zaczynam tym co jest w pudle ale na pewno będę dokładał jakieś zestawy waloryzacyjne. Co do oryginału chciałbym się wzorować na Jagdpantherze o numerze 323 z Panzerjager Abteilung 654. A jak wyjdzie w praniu to zobaczymy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) Fajny model wybrałeś, łatwy, prosty i przyjemny. Lużna sugestia: Edytowane 1 Października 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 Wybrałeś trochę stary model, trochę przeróbek będziesz musiał wykonać. Lepszym wyborem byłby Meng ale będę obserwował Twoje zmagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 3 Listopada 2022 Autor Share Napisano 3 Listopada 2022 8 minut temu, StarBourne napisał: Wybrałeś trochę stary model, trochę przeróbek będziesz musiał wykonać. Lepszym wyborem byłby Meng ale będę obserwował Twoje zmagania. Wybrałem ten z Tamiya bo ma prostsze w montażu gumowe gąsienice. Na ogniwkowe z Meng'a jestem za cienki w uszach. Próbowałem ostatnio ogniwkowe z innego czołgu i poległem. Może w przyszłości opanuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 3 Listopada 2022 Autor Share Napisano 3 Listopada 2022 Kombinuje też nad biżuteria dla mojej kicii Szanowni doradzą czy zestaw aber 25005 będzie odpowiedni? Pytam bo pisze o jagdpanterach ale nie ma doprecyzowane czy do każdej wersji. Wg. mnie się nada ale wolę sprawdzić zanim zostawię dukaty u jubilera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 Godzinę temu, LuckyStrike napisał: Kombinuje też nad biżuteria dla mojej kicii Szanowni doradzą czy zestaw aber 25005 będzie odpowiedni? Pytam bo pisze o jagdpanterach ale nie ma doprecyzowane czy do każdej wersji. Wg. mnie się nada ale wolę sprawdzić zanim zostawię dukaty u jubilera Jak to nie do twojej skali ten zestaw, już bardziej taki pasuje Aber G04 Jagdpanther grills Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 aber 25005 , na pewno nie pasuje , bo to inna skala , 1/25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 3 Listopada 2022 Autor Share Napisano 3 Listopada 2022 7 minut temu, Cypis napisał: aber 25005 , na pewno nie pasuje , bo to inna skala , 1/25 Ahhh, faktycznie przeoczyłem skale ale znalazłem takie do 1:35 ale wczesnej wersji a ja mam późną, myślisz, że w przypadku siatek to będzie miało znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 Wystarczy, że dokupisz metalowe plecione siarki nadsilnikowe - tak jak w poście powyżej firm Amber lub Eduard oraz metaliwą toczoną lufę. Na początek taka waloryzacja znacznie podniesie wygląd modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 Zamieszczam jeszcze zdjęcie wzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 W dniu 3.11.2022 o 09:08, LuckyStrike napisał: Co do oryginału chciałbym się wzorować na Jagdpantherze o numerze 323 z Panzerjager Abteilung 654. 4 godziny temu, LuckyStrike napisał: Zamieszczam jeszcze zdjęcie wzoru. Powyższe zdjęcie, jeśli mnie wzrok nie myli, przedstawia hybrydę wersji G1 z co prawda skręcanym na śruby kołnierzem jarzma armaty, ale jednoczęściowym działem Pak 43/3. Twój zestaw Tamiya takowego działa nie posiada, więc jeśli planujesz wykonać wóz o numerze 323 z Panzerjager Abteilung 654, to powinieneś wymieć lufę. Jeśli się mylę, mądrzejsi mnie poprawią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 43 minuty temu, Rafał B napisał: Powyższe zdjęcie, jeśli mnie wzrok nie myli, przedstawia hybrydę wersji G1 z co prawda skręcanym na śruby kołnierzem jarzma armaty, ale jednoczęściowym działem Pak 43/3. Twój zestaw Tamiya takowego działa nie posiada, więc jeśli planujesz wykonać wóz o numerze 323 z Panzerjager Abteilung 654, to powinieneś wymieć lufę. Jeśli się mylę, mądrzejsi mnie poprawią. Dzięki , że zwróciłeś uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 (edytowane) Wybrany egzemplarz ma lufę bez schodka i jak podano w poście wyżej, należy dokupić np. taką. https://www.mojehobby.pl/products/Lufa-Jagdpanther-G-early.html Edytowane 1 Października 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 3.11.2022 o 09:08, LuckyStrike napisał: Co do oryginału chciałbym się wzorować na Jagdpantherze o numerze 323 z Panzerjager Abteilung 654. Pojazd ten to produkt MIAG z końca października 1944 roku - Fgst.300100. "Jaga" tak zwana wersja G1 - powstała na bazie podwozia Pantery ausf.A. Ten model to baza dla G2 czyli na podwoziu Pantery ausf.G. Pozdrawiam Krzysztof PS. Gniazda na dźwig na dachu (ich rozmieszczenie) wskazują w modelu że to produkt MNH. Edytowane 5 Listopada 2022 przez meser262 PS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 5 Listopada 2022 Autor Share Napisano 5 Listopada 2022 34 minuty temu, meser262 napisał: Pojazd ten to produkt MIAG z końca października 1944 roku - Fgst.300100. "Jaga" tak zwana wersja G1 - powstała na bazie podwozia Pantery ausf.A. Ten model to baza dla G2 czyli na podwoziu Pantery ausf.G. Pozdrawiam Krzysztof PS. Gniazda na dźwig na dachu (ich rozmieszczenie) wskazują w modelu że to produkt MNH. Czyli innymi słowy musialbym sobie znale źć inny wzór pod mój model z tamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 Buduj pudełkową 121 w trójkolorowym, bardzo efektownym i prostym w wykonaniu kamuflażu. Jest parę fotek tego egzemplarza. Działaj i sklejaj!!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 15 godzin temu, LuckyStrike napisał: Dzięki , że zwróciłeś uwagę. Wiesz, kiedyś zrobiłem ten model i też z tamki, więc gdy rzuciłem okiem na zamieszczone przez Ciebie "wzorcowe" zdjęcie, to pierwsze co mi się w oczy rzuciło, to właśnie wcześniejsza wersja działa Wykonanie tej wersji pojazdu wiąże się z zakupem metalowej lufy, którą sugerowali Ci koledzy powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 5 Listopada 2022 Autor Share Napisano 5 Listopada 2022 Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Poszperałem jeszcze po internecie i chyba znalazłem odpowiedniejszą panterkę na wzór dla mojej Tamki. Znalazłem póki co tylko zdjęcie od frontu ale armata by się zgadzała i brak zimmeritu. Ostrość zdjęcia nie pozwala jednoznacznie ocenić czy camo dwu czy trzy kolorowe. Ale stawiałbym na to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 To również jest MIAG z października 1944 roku - Fgst.300099. Nie tylko lufa jest istotna. Popatrz na osłonę w modelu Tamki, a na zdjęciach Fgst.300100 i Fgst.300099. Grafika to powinna wyjaśnić odpowiednio - To tylko jeden ze szczegółów na które powinieneś popatrzeć - najpierw do modelu który jest w tak zwanej wersji G2. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 5 Listopada 2022 Autor Share Napisano 5 Listopada 2022 19 minut temu, meser262 napisał: To również jest MIAG z października 1944 roku - Fgst.300099. Nie tylko lufa jest istotna. Popatrz na osłonę w modelu Tamki, a na zdjęciach Fgst.300100 i Fgst.300099. Grafika to powinna wyjaśnić odpowiednio - To tylko jeden ze szczegółów na które powinieneś popatrzeć - najpierw do modelu który jest w tak zwanej wersji G2. Pozdrawiam Krzysztof Między dwa a trzy jest jakaś różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 9 minut temu, LuckyStrike napisał: Między dwa a trzy jest jakaś różnica? Porównaj dolne śruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 16 godzin temu, LuckyStrike napisał: Między dwa a trzy jest jakaś różnica? 16 godzin temu, Gregory napisał: Porównaj dolne śruby Dokładnie tak - porównaj otwory na dolnych mocowaniach śrub. Może na tych fotkach lepiej to będzie widać i jeszcze rysunki. Właśnie w poprzednim wpisie jako nr.1 jest oznaczona część z modelu Tamki która jest w wersji ostatniej z tymi większymi otworami przy śrubach. Wcześniej były śruby mocowane jeszcze inaczej - Na koniec pierwsza wersja bez śrub na zewnątrz - Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 Wszedłem w posiadanie publikacji na temat jagdpanther i sobie dokładnie temat zagłębie prawilnie oldschoolowo czytając książkę. Autentyczne foty sobie chyba póki co daruje... Starać się będę trzymać rysunków technicznych z książki i wg tego model robić a potem jak już będzie złożony z aero strzelę mu potrójne camo. W tzw. między czasie zamówiłem też blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 11 minut temu, LuckyStrike napisał: Wszedłem w posiadanie publikacji na temat jagdpanther i sobie dokładnie temat zagłębie prawilnie oldschoolowo czytając książkę. Co to za publikacja? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 6.11.2022 o 14:17, LuckyStrike napisał: Wszedłem w posiadanie publikacji na temat jagdpanther i sobie dokładnie temat zagłębie prawilnie oldschoolowo czytając książkę. Autentyczne foty sobie chyba póki co daruje... Starać się będę trzymać rysunków technicznych z książki i wg tego model robić a potem jak już będzie złożony z aero strzelę mu potrójne camo. W tzw. między czasie zamówiłem też blachy. To jest dostępne i dla amatora zipełnie wystarczające, ale bardzo pomocne przy budowie Jagdpanther. Edytowane 17 Maja 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi