Skocz do zawartości

Jakowlew Jak 11 WAKU 1/72

myszaty

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, mig napisał:

, że Ci się chce dłubać takie badziewie jak jest dostępny model wtryskowy, który też wymaga nakładu pracy. Ale zdecydowanie mniejszego. 

No właśnie cały czas trawię co jest bardziej pracochłonne...wtrysk czy wacuś? Jak mam ryć w podejrzanym chemicznie wtrysku, gdzie plastik sam z siebie stawia opór narzędziom i chemii, to wacuś jako płytka polistyrenu jest bardziej przyjazne - toż to reaguje na klej od razu, jest miękki i zarazem na tyle elastyczny że łatwo się obrabia.

Ale znów trzeba wyszlifować detale z płytki i sporo zrobić od zera...

Daj spokój, te szarozielone ładniejsze.

Poza tym, nie wiem czy te ich samoloty są robione na podstawie wiarygodnej dokumentacji, czy bardziej na pokaz.

Jak tak dalej pójdzie, to będę musiał wyciągnąć ze składziku Wilgę Wacu firmy OBR Łódź, ale to już wyższa szkołą jazdy. Prędzej zrobię warsztat jakiegoś wypustu Froga lub Novo 😉

40 minut temu, myszaty napisał:

Kalki 16702813921203558224938176835631.thumb.jpg.b2a2a2caf5e64f9d09995da97ac74fbc.jpg

od razu z rysunkiem by ubiec zakon  tropicieli odwróconych szachownic :szczerbol:

Jak na tak wiekowe, to ładnie siadły na powierzchni modelu :super:

8 godzin temu, myszaty napisał:

od razu z rysunkiem by ubiec zakon  tropicieli odwróconych szachownic :szczerbol:

Warto tu zwrócić uwagę na rzetelność producenta i opisanie na instrukcji faktu odwrócenia szachownic.

To nieczęsto się zdarza.

• Like 1

1 godzinę temu, myszaty napisał:

Tu otwiera się prosta droga do produktów Broplan-u... oraz  Wilgi z WAKU  i Irydy z Marfixa.

Co za czasy! Żeby pójść do przodu z kolekcją, trzeba się cofnąć... do modeli vacu :wow:

@GrzesNiechęć do wacusiów chyba wynikała bardziej z braku narzędzi, materiałów i dokumentacji i pewnej bieda technologii?? Na zachodzie mieli ramki, kolorowe pudełka, farby itd...

Teraz jak jest wszystko - kupujesz model za worek grajcarów i potem zaczyna się cięcie, rycie, nitowanie, szukanie blach, żywic, druku, kalek...to taki wacuś gładki,  bez linii : idealna surówka pod model jaki sobie wymyśliłeś...

Nie ma narzekania że panele nie takie, że rowy, że nity jak na parowozie itp...

U @Vieh_san-a ten kadłub wygląda  jak dłubanka maoryska ( nie mam nic do Maorysów) która z deka nie wyszła,  a nie jak samolot i to odrzutowy... gdyby to była wytłoczka z hipsu 0,75 lub 0,5 - to była by  sama przyjemność w obróbce.

• Haha 1

3 minuty temu, myszaty napisał:

Niechęć do wacusiów chyba wynikała bardziej z braku narzędzi, materiałów i dokumentacji i pewnej bieda technologii??

Wiesz, ja wtedy żadnej niechęci nie czułem.

Sklejałem wszystko, co się udało kupić.

Sam z vacu zrobiłem Orlika, Jaka-11, Jaka-15 i PZL Sum (1:48).

Zrobienia nie doczekała się tylko Airacobra.

5 godzin temu, Grzes napisał:

Żeby pójść do przodu z kolekcją, trzeba się cofnąć... do modeli vacu

W szaleństwie jest metoda :super:

Jakby kogoś jarało to mam P-24 w greckich barwach.  Jutro postaram się wrzucić fotki. 

Godzinę temu, myszaty napisał:

Orlik! Właśnie!, bo ardpol jak już się pojawi to koszmarnie drogi...

Miej tylko świadomość, że Orliki vacu to prototypy: tłokowy i pierwszy turbinowy, kanadyjski. Zdecydowanie inne niż samoloty, które ostatecznie trafiły do linii.

Edytowane przez Wymysl

W dniu 6.12.2022 o 14:10, myszaty napisał:

Tu otwiera się prosta droga do produktów Broplan-u... oraz  Wilgi z WAKU  i Irydy z Marfixa.

Ja się nadal nie mogę jakoś przekonać do modeli vacu, a Broplan ma multum samolotów, których potrzebuję w kolekcji...

8 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

Ja się nadal nie mogę jakoś przekonać do modeli vacu,

Jedyna upierdliwość to wycięcie i wyszlifowanie elementów - potem to już  idzie jak mistercraft...albo inny ,,vintydż"...

Edytowane przez myszaty
  • Like 1

Godzinę temu, myszaty napisał:

Jedyna upierdliwość to wycięcie i wyszlifowanie elementów - potem to już  idzie jak mistercraft...albo inny ,,vintydż"...

Dobra. To w przyszłym roku na warsztat biorę pierwsze waku i pierwszą żywicę.