rudolf24 Napisano 31 Grudnia 2022 Napisano 31 Grudnia 2022 Tempo iście wyścigowe ! :D. Jak ze spasowaniem modelu ? Cytuj
Pawel.G Napisano 1 Stycznia 2023 Napisano 1 Stycznia 2023 W dniu 30.12.2022 o 08:50, HK1885 napisał: Fakt. Licząc po Twojemu mam 16 tygodni zajęcia. Ja na szczęście tylko na 3 tyg. Cytuj
HK1885 Napisano 1 Stycznia 2023 Napisano 1 Stycznia 2023 14 godzin temu, barszczo napisał: No to do zobaczenia w przyszłym roku : Wszystkiego dobrego w 2023! Jak się był zszedł do kupy? Nie wygląda na przesadnie pomęczonego przy montażu. Cytuj
barszczo Napisano 1 Stycznia 2023 Autor Napisano 1 Stycznia 2023 Godzinę temu, HK1885 napisał: Jak się był zszedł do kupy? Nie wygląda na przesadnie pomęczonego przy montażu. Najgorzej nie było, ale zmęczenie form już widać. Trochę szpachli na krawędzi natarcia skrzydeł i standardowo przed kokpitem, trochę szlifowania przez co linie i nity do odtworzenia. Stateczniki poziome i ster kierunku nadal wchodzą na wcisk. Niemniej jednak nadal uważam, że ktoś ten model dobrze przemyślał. 2 Cytuj
barszczo Napisano 1 Stycznia 2023 Autor Napisano 1 Stycznia 2023 (edytowane) W oczekiwaniu na podkład. Miejscowo pójdzie 1000, a potem czarny po całości. A jeszcze wcześniej osłona kabiny od zewnątrz na ciemno szaro: Edytowane 1 Stycznia 2023 przez barszczo 2 Cytuj
barszczo Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Napisano 6 Stycznia 2023 Zrobiony na czarno, czas na malunki. Ambitny plan zakłada wymalować go do końca weekendu: 5 Cytuj
HK1885 Napisano 7 Stycznia 2023 Napisano 7 Stycznia 2023 Zawsze możesz nałożyć na niego kalkomanie już teraz i zrobić z niego jakiegoś Ergänzung Nachtjägera z Ergänzungsnachtjagdstaffel... 10 godzin temu, barszczo napisał: Ambitny plan zakłada wymalować go do końca weekendu Też mam ambitne plany na ten weekend. Cytuj
marek d Napisano 7 Stycznia 2023 Napisano 7 Stycznia 2023 W dniu 12.12.2022 o 00:50, barszczo napisał: Z mocnym postanowieniem ukończenia projektu do końca roku, rozgrzebałem kolejny model. 10 godzin temu, barszczo napisał: Ambitny plan zakłada wymalować go do końca weekendu: Wszystko przed nami. Jak się cieszę. 1 1 Cytuj
HK1885 Napisano 7 Stycznia 2023 Napisano 7 Stycznia 2023 7 minut temu, marek d napisał: Wszystko przed nami. Jak się cieszę. BMW jak mawiał pewien mój znajomy: "będziemy widzieć". 2 Cytuj
barszczo Napisano 7 Stycznia 2023 Autor Napisano 7 Stycznia 2023 No to RLM76 na miejscu. Malowanie MRP, to sama przyjemność: 5 Cytuj
HK1885 Napisano 7 Stycznia 2023 Napisano 7 Stycznia 2023 Jest dobrze - prace idą zgodnie z planem. Trochę musiałeś nadwyrężyć sprężarkę, żeby jasnym RLM 76 zamalować czarnego Surfa... 1 Cytuj
jachud3 Napisano 8 Stycznia 2023 Napisano 8 Stycznia 2023 8 godzin temu, barszczo napisał: No to RLM76 na miejscu. Malowanie MRP, to sama przyjemność: Nigdy nie miałem okazji używać tych farb, możesz napisać o nich coś więcej? Da radę rozcieńczać to MLT jak Gunziaki i Tamije? Nie ma problemów z zapychaniem aerka? Cytuj
RogerM Napisano 8 Stycznia 2023 Napisano 8 Stycznia 2023 3 godziny temu, jachud3 napisał: Nigdy nie miałem okazji używać tych farb, możesz napisać o nich coś więcej? Da radę rozcieńczać to MLT jak Gunziaki i Tamije? Nie ma problemów z zapychaniem aerka? Da radę MLT ale w zasadzie nie jest to potrzebne bo farby są bardzo mocno rozcieńczone oryginalnie. Trzeba tylko pamiętać żeby przed użyciem dobrze je wymieszać. Cytuj
marek d Napisano 8 Stycznia 2023 Napisano 8 Stycznia 2023 12 godzin temu, barszczo napisał: Malowanie MRP, to sama przyjemność: To są farby do modeli?? No patrz! Kiedyś tu na forum ktoś pokazywał że do malowania łyżeczek. 1 2 Cytuj
barszczo Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Napisano 8 Stycznia 2023 12 godzin temu, HK1885 napisał: Trochę musiałeś nadwyrężyć sprężarkę, żeby jasnym RLM 76 zamalować czarnego Surfa... Nawet nie, esy - floresy i różne pierdółki maluję na niskim ciśnieniu, dopiero jak kładę warstwy to nieco podnoszę. Mówiąc szczerze, nie pamiętam kiedy używałem sprężarki pracującej w sposób ciągły. Poza tym MRPy są wręcz stworzone do black basingu, nawet jasne kolory fajnie kryją. Oczywiście nie na raz. Tego tymi farbami nie zrobisz. 3 godziny temu, jachud3 napisał: Nigdy nie miałem okazji używać tych farb, możesz napisać o nich coś więcej? Da radę rozcieńczać to MLT jak Gunziaki i Tamije? Nie ma problemów z zapychaniem aerka? RogerM odpowiedział już praktycznie na wszystkie twoje pytania. Nie ma mowy o zapychaniu aerografu. Jedynie co może od nich odrzucać to cena. Bezcenna za to jest wygoda przy ich używaniu i przyjemność malowania. Zatrzepiesz i wlewasz, potrzebujesz miękkie przejście - to malujesz z ręki bez żadnego maskowania i odkurzu, mottling - nic prostszego, post shading, okopcenia, zabrudzenia - bajka, skończy ci się farba w trakcie sesji - odkręcasz butelkę i dolewasz, zostanie ci farba - zlewasz z powrotem do butelki. Godzinami można by pisać. No i robią dużo ciekawych odcieni, których u innych producentów nie znajdziesz. Jedna uwaga na koniec, trzeba się tych farb porządnie nauczyć. Początki mogą być trudne . 1 1 Cytuj
HK1885 Napisano 8 Stycznia 2023 Napisano 8 Stycznia 2023 13 minut temu, barszczo napisał: Oczywiście nie na raz. Tego tymi farbami nie zrobisz. Żadną - DOBRZE rozcieńczoną - farbą tego się nie da zrobić. Zresztą na tym polega cały urok malowania - budowanie kolejnych, niejednolitych, niejednorodnych warstw. 18 minut temu, barszczo napisał: Bezcenna za to jest wygoda przy ich używaniu i przyjemność malowania. No to muszę wypróbować. 1 Cytuj
jachud3 Napisano 8 Stycznia 2023 Napisano 8 Stycznia 2023 Namówiliście, zamówię sobie na próbę 1 Cytuj
barszczo Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Napisano 8 Stycznia 2023 Malowanki zakończone, pozwoliłem sobie wprowadzić parę modyfikacji w stosunku do instrukcji. Wszystko machnięte za jednym posiedzeniem, zmieniałem tylko farby w aerku: 5 Cytuj
DamianPoltorak Napisano 8 Stycznia 2023 Napisano 8 Stycznia 2023 Za jednym posiedzeniem, że też rękę dała radę? Jak dla mnie wyczyn Dół bardzo mi się podoba, góra jakby za intensywnie. Na lewej lotce rzuca mi się w oczy podkreślenie krawędzi, a'la preshading i to chyba tylko w tym miejscu. Planujesz jakieś poprawki? 1 Cytuj
barszczo Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Napisano 8 Stycznia 2023 38 minut temu, DamianPoltorak napisał: Dół bardzo mi się podoba, góra jakby za intensywnie. Na lewej lotce rzuca mi się w oczy podkreślenie krawędzi, a'la preshading i to chyba tylko w tym miejscu. Planujesz jakieś poprawki? Poprawek nie będzie, wyszło dokładnie tak jak miało być. Reszty dopełnią siuwaksy . Cytuj
HK1885 Napisano 9 Stycznia 2023 Napisano 9 Stycznia 2023 (edytowane) Elegancki avion romanesc Już mi się podoba. Paski na usterzeniu będziesz malował czy kalkomania? Edytowane 9 Stycznia 2023 przez HK1885 1 Cytuj
barszczo Napisano 9 Stycznia 2023 Autor Napisano 9 Stycznia 2023 3 godziny temu, HK1885 napisał: Już mi się podoba. Paski na usterzeniu będziesz malował czy kalkomania? Dzięki . Pasy będą malowane. 1 Cytuj
barszczo Napisano 14 Stycznia 2023 Autor Napisano 14 Stycznia 2023 Pasy na sterze kierunku namalowane, a całość pryśnięta X-22 na błysk pod kalki: 6 Cytuj
HK1885 Napisano 15 Stycznia 2023 Napisano 15 Stycznia 2023 Jeszcze tylko kalki i możesz brudzić Rumunescu Gustavescu... 9 godzin temu, barszczo napisał: Pasy na sterze kierunku namalowane Żółty to zapewne RLM 04, czym machnąłeś niebieski? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi