Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf109G-4 - Eduard 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
14 godzin temu, barszczo napisał:

No to do zobaczenia w przyszłym roku :D :

Wszystkiego dobrego w 2023! :piwo:

Jak się był zszedł do kupy? Nie wygląda na przesadnie pomęczonego przy montażu.

Napisano
Godzinę temu, HK1885 napisał:

Jak się był zszedł do kupy? Nie wygląda na przesadnie pomęczonego przy montażu.

Najgorzej nie było, ale zmęczenie form już widać. Trochę szpachli na krawędzi natarcia skrzydeł i standardowo przed kokpitem, trochę szlifowania przez co linie  i nity do odtworzenia.  Stateczniki poziome i ster kierunku nadal wchodzą na wcisk. Niemniej jednak nadal uważam, że ktoś ten model dobrze przemyślał.

• Like 2
Napisano (edytowane)

W oczekiwaniu na podkład. Miejscowo pójdzie 1000, a potem czarny po całości. A jeszcze wcześniej osłona kabiny od zewnątrz na ciemno szaro:

IMG_20230101_213108.jpg.9da9210c4efe0e926f800741ac7dd374.jpg

Edytowane przez barszczo
  • Like 2
Napisano

Zawsze możesz nałożyć na niego kalkomanie już teraz i zrobić z niego jakiegoś Ergänzung NachtjägeraErgänzungsnachtjagdstaffel... :twisted:

10 godzin temu, barszczo napisał:

Ambitny plan zakłada wymalować go do końca weekendu

Też mam ambitne plany na ten weekend. :lol:

Napisano
W dniu 12.12.2022 o 00:50, barszczo napisał:

Z mocnym postanowieniem ukończenia projektu do końca roku, rozgrzebałem kolejny model.

10 godzin temu, barszczo napisał:

Ambitny plan zakłada wymalować go do końca weekendu:

Wszystko przed nami. Jak się cieszę. :mrgreen:

• Like 1
  • Haha 1
Napisano

Jest dobrze - prace idą zgodnie z planem. :cool:

Trochę musiałeś nadwyrężyć sprężarkę, żeby jasnym RLM 76 zamalować czarnego Surfa...

• Like 1
Napisano
8 godzin temu, barszczo napisał:

No to RLM76 na miejscu. Malowanie MRP, to sama przyjemność:

Nigdy nie miałem okazji używać tych farb, możesz napisać o nich coś więcej? Da radę rozcieńczać to MLT jak Gunziaki i Tamije? Nie ma problemów z zapychaniem aerka?

Napisano
3 godziny temu, jachud3 napisał:

Nigdy nie miałem okazji używać tych farb, możesz napisać o nich coś więcej? Da radę rozcieńczać to MLT jak Gunziaki i Tamije? Nie ma problemów z zapychaniem aerka?

Da radę MLT ale w zasadzie nie jest to potrzebne bo farby są bardzo mocno rozcieńczone oryginalnie. Trzeba tylko pamiętać żeby przed użyciem dobrze je wymieszać.

Napisano
12 godzin temu, barszczo napisał:

Malowanie MRP, to sama przyjemność:

To są farby do modeli?? No patrz!  Kiedyś tu na forum ktoś pokazywał że do malowania łyżeczek.:haha:

• Like 1
  • Haha 2
Napisano
12 godzin temu, HK1885 napisał:

Trochę musiałeś nadwyrężyć sprężarkę, żeby jasnym RLM 76 zamalować czarnego Surfa...

Nawet nie, esy - floresy i różne pierdółki maluję na niskim ciśnieniu, dopiero jak kładę warstwy to nieco podnoszę. Mówiąc szczerze, nie pamiętam kiedy używałem sprężarki pracującej w sposób ciągły. Poza tym MRPy są wręcz stworzone do black basingu, nawet jasne kolory fajnie kryją. Oczywiście nie na raz. Tego tymi farbami nie zrobisz.

3 godziny temu, jachud3 napisał:

RogerM odpowiedział już praktycznie na wszystkie twoje pytania. Nie ma mowy o zapychaniu aerografu. Jedynie co może od nich odrzucać to cena. Bezcenna za to jest wygoda przy ich używaniu i przyjemność malowania. Zatrzepiesz i wlewasz, potrzebujesz miękkie przejście - to malujesz z ręki bez żadnego maskowania i odkurzu, mottling - nic prostszego, post shading, okopcenia, zabrudzenia - bajka, skończy ci się farba w trakcie sesji - odkręcasz butelkę i dolewasz, zostanie ci farba - zlewasz z powrotem do butelki. Godzinami można by pisać. No i robią dużo ciekawych odcieni, których u innych producentów nie znajdziesz. Jedna uwaga na koniec, trzeba się tych farb porządnie nauczyć. Początki mogą być trudne wink4.

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano
13 minut temu, barszczo napisał:

Oczywiście nie na raz. Tego tymi farbami nie zrobisz.

Żadną - DOBRZE rozcieńczoną - farbą tego się nie da zrobić.
Zresztą na tym polega cały urok malowania - budowanie kolejnych, niejednolitych, niejednorodnych warstw. :cool:

18 minut temu, barszczo napisał:

Bezcenna za to jest wygoda przy ich używaniu i przyjemność malowania.

No to muszę wypróbować.

• Like 1
Napisano

Malowanki zakończone, pozwoliłem sobie wprowadzić parę modyfikacji w stosunku do instrukcji. Wszystko machnięte za jednym posiedzeniem, zmieniałem tylko farby w aerku:

IMG_20230108_222654.jpg.fd0b9673e737e3954f3837a650b55777.jpg

IMG_20230108_222751.jpg.bba5875ae65f3c685d407a8552b17989.jpg

IMG_20230108_222817.jpg.1da86c47ad070c5149587cc13d050d6b.jpg

• Like 5
Napisano

Za jednym posiedzeniem, że też rękę dała radę? Jak dla mnie wyczyn🙂

Dół bardzo mi się podoba, góra jakby za intensywnie. Na lewej lotce rzuca mi się w oczy podkreślenie krawędzi, a'la preshading i to chyba tylko w tym miejscu. Planujesz jakieś poprawki?

• Like 1
Napisano
38 minut temu, DamianPoltorak napisał:

Dół bardzo mi się podoba, góra jakby za intensywnie. Na lewej lotce rzuca mi się w oczy podkreślenie krawędzi, a'la preshading i to chyba tylko w tym miejscu. Planujesz jakieś poprawki?

Poprawek nie będzie, wyszło dokładnie tak jak miało być. Reszty dopełnią siuwaksy wink4.

Napisano (edytowane)

Elegancki avion romanesc :cool:

Już mi się podoba. Paski na usterzeniu będziesz malował czy kalkomania?

Edytowane przez HK1885
  • Like 1
Napisano

Jeszcze tylko kalki i możesz brudzić Rumunescu Gustavescu... :cool:

9 godzin temu, barszczo napisał:

Pasy na sterze kierunku namalowane

Żółty to zapewne RLM 04, czym machnąłeś niebieski?

• Like 1