Boch Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) 23 minuty temu, marskan napisał: Efekt znakomity. Dziękuję ale "znakomitość" tego efektu polega na tym, że dość płaską fakturę taśmy znakomicie eksponuje światło - bez niego tego efektu nie ma. Pytanie jest jaki efekt uzyskam po malowaniu i brudzeniu ? Tak czy inaczej czas zakończyć produkcję chłodnicy. Wymiany elementu dokonam w dalszym etapie pracy przy modelu. Pomaluj tak, żeby pogłębić efekt. Najpierw ciemniejszym kolorem niż ma być finalnie, przyciemnij go brązem np, zagłębienia wzmocnij ciemnym washem, a wystające elementy suchym pędzlem, albo areo psikanym pod kątem bardzo rozcieńczoną farbą. Edytowane 30 Stycznia 2023 przez Boch 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 i najwazniejsze pytanie: tasma, producent, gdzie kupic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 Cytat i najwazniejsze pytanie: tasma, producent, gdzie kupic? Nie wiem. Dostałem ją w spadku. Może ułatwieniem będzie, że ma właściwości pozwalające wykorzystać ją np. do izolowania rur hydraulicznych - odpływowych. Szukałbym w też sklepach motoryzacyjnych - tam też mają takie uniwersalne cuda. Ja na szybko uszczelniłem tym rurę odpływową pod zlewem i dzięki tej awarii znalazłem tę taśmę. Wrzucam zdjęcie jak wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 no to juz wiem, co bede robil do konca tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2023 W razie potrzeby służę pomocą i kawałkiem taśmy. Mam jej kilka metrów i wystarczy chyba na kilkadziesiąt modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 Zdjecie zrobilem . Piec Baumarktow oblecialem i wrocilem z niczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelasz Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 13 minut temu, BRAVO112 napisał: Zdjecie zrobilem . Piec Baumarktow oblecialem i wrocilem z niczym Szukaj taśma PVC karbowana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 W dniu 30.01.2023 o 09:01, marskan napisał: Pytanie jest jaki efekt uzyskam po malowaniu i brudzeniu ? Dobry. Odpowiednio używając oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 (edytowane) W dniu 29.01.2023 o 18:03, marskan napisał: taśma izolacyjna karbowana naklejona na metalową blaszkę. Czas wykonania: ok. 5 minut. Jak to było? "Przyszedł leśniczy, wyrzucił nas i Niemców"? Jestem pod wrażeniem, bo to właśnie jedna z rzeczy, które mi sprawiają taką frajdę w modelarstwie. Totalnie niesztampowe kombinowanie, jak i z czego zrobić to, czy tamto. Edytowane 5 Lutego 2023 przez Helmut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 Niestety w tym tygodniu - a przyszły nie zapowiada się lepiej - prace idą słabiutko. Dlatego tylko drobne przymiarki kolejnych elementów. Ogólnie model nie jest jakiś rewelacyjny choć składa się przyjemnie i wszystkie części są spasowane, to uproszczenia w nim są dość duże. W tym wszystkim zaskakuje całkiem ładnie wykonany silnik, wymagający co prawda niewielkiej korekty, ale mimo wszystko zadowalający. Na pewno jednak lepszy niż w konkurencyjnym Rodenie. Chociaż gdybym miał teraz kupować model Gladiatora, to pewnie nie kupiłbym Merit (I love Kit), ale właśnie Rodena (można go taniej kupić z rabatem) i dokupił żywiczny silnik. Wtedy taki zestaw kosztowałby tylko 25 zł drożej od Merit bez silnika żywicznego. Cena niewiele wyższa, a możliwości dużo większe + lepsze kalkomanie i dodatki np. narty, dwie osłony kabiny - rozcięte w Rodenie. Taka informacja dla tych, przed którymi dopiero zakupy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 18 Lutego 2023 Autor Share Napisano 18 Lutego 2023 Drobne kroki do przodu: kołnierz z nitami i kilka innych drobnych elementów dorobionych do silnika, linki do steru kierunku zamiast uproszczonych wytłoczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 5 minut temu, marskan napisał: kołnierz z nitami Które to, ten kołnierz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 18 Lutego 2023 Autor Share Napisano 18 Lutego 2023 Cytat Które to, ten kołnierz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 18 Lutego 2023 Autor Share Napisano 18 Lutego 2023 Przerobiony fotel do wersji fińskiej. Wycięty otwór w fotelu na przeciągnięcie linek mocujących pasy pilota to już moja fantazja. Nie wiem jak Finowie ten problem rozwiązali, bo nie znalazłem dokumentacji pokazującej sposób mocowania pasów. Zakładam, że zachowali dotychczasowy, a opancerzenie za głową pilota fotela zostało dodane do oparcia istniejącego fotela. W tej sytuacji mogło to tak wyglądać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 A, to OK. Ale jednak ze śrubami. I tak ze dwa razy mniej ich było. Ale przeróbka fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 18 Lutego 2023 Autor Share Napisano 18 Lutego 2023 Racja, racja…ze śrubami ! Rozpędziłem się z tym nitowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 kurcze, te chlodnice trzeba by wydrukowac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 18 Lutego 2023 Autor Share Napisano 18 Lutego 2023 Cytat kurcze, te chlodnice trzeba by wydrukowac.... Chłodnica przecież już ogarnięta z taśmy. Jest całkiem w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 wiem, wiem Ale jak tak patrze na te blaszane zebra, to az korci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) Kadłub zamknięty - do szpachlowania. Usunąłem starą chłodnicę. Edytowane 27 Lutego 2023 przez marskan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 3 minuty temu, marskan napisał: Kadłub zamknięty Coraz ciekawiej. Co z oszkleniem wymyśliłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 Cytat Co z oszkleniem wymyśliłeś? Posłuchałem Twojej rady i kupiłem Rob-Taurus. Jest już w przygotowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 2 Marca 2023 Autor Share Napisano 2 Marca 2023 Oszklenie na miejscu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 4 Marca 2023 Autor Share Napisano 4 Marca 2023 Zamontowana chłodnica i km-y w kadłubie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 6 Marca 2023 Autor Share Napisano 6 Marca 2023 Na własnych nogach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi