Sławekb Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 6 godzin temu, Marudek napisał: Hej Artek82, Dokładnie tak. Powoli dłubię Kruka w 1:32. Tylko zapędziłem się trochę w kozi róg podwójnym termo-formowaniem. Uparłem się na wygniatanie wypukłych nitów. I tak termo-formowałem z HIPS-u bazę, a na kopycie z nałożoną na nie wytłoczką z HIPS-u - ponownie termo-formowałem z cienkiej folii PVC. Następnie blister PVC nitowałem kółkiem od wewnętrznej strony i doklejałem do bazy z HIPS-u. Trochę to trudne i dlatego w ten sposób mam zrobione jedynie okaptowanie silnika. Natomiast w modelu Anakondy nitowanie ogarnę tak jak większość modelarzy - kalkami. Kupiłem kilka arkuszy kalkomanii HGW i mam nadzieję że to mi wystarczy na całość modelu. A w zależności jak pójdzie robota z tymi kalkami - prawdopodobnie wrócę do Kruka ale już z nitami z kalki. No i oczywiście postępy z budowy będę relacjonował tu na forum . Robiłeś już coś z tymi nitami HGW wcześniej?......właśnie w większych skalach 1/35,32?....ciekaw jestem jak to wygląda na modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 majstersztyk łał podgladam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 Hej, Dzięki za doping w następnym odcinku będzie trochę o tłoczeniu na zimno Nigdy nie używałem kalek z nitami, ale widziałem świetne efekty - chociażby na latających wyścigówkach Marcina Matejko na forum Large Scale Planes https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/77420-pzl-p11-iii-“cleveland”-1932-from-scratch-scale-132/page/3/ Co prawda On używa kalek Archera, ale myślę że HGW nie różnią się od nich zbytnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 http://hellcat.pl/mrar/index.php?option=com_content&view=article&id=188:imitowanie-wypukego-nitowania&catid=37:techniki-modelarskie&Itemid=60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 kilka fotek zegarów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) Wow! Wielkie dzięki @Adamsky Edytowane 13 Lutego 2023 przez Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Tak wygląda w 0209 SAR obecnie zdaje się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 14 Lutego 2023 Autor Share Napisano 14 Lutego 2023 23 godziny temu, Sławekb napisał: http://hellcat.pl/mrar/index.php?option=com_content&view=article&id=188:imitowanie-wypukego-nitowania&catid=37:techniki-modelarskie&Itemid=60 Pamiętam te nity.. Na ostatnim (niestety) spotkaniu twórców portalu Modelarstwo Redukcyjne.pl Krzysztof zaprezentował je na żywo. Próbowałem metody z kulkami BGA, ale niestety nie mam takiej precyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 Hej, Ostatnio zajmowałem się detalami kokpitu do których w późniejszych etapach budowy nie będę miał łatwego dostępu. Chodzi o podstawę konsoli radiowej i przetłoczenia poniżej podłogi kabiny pilotów (widoczne przez okienka w dziobie). Do wykonania tych przetłoczeń musiałem najpierw przygotować odpowiednie narzędzia. Nic wyrafinowanego i na pewno już widzieliście to w warsztatach kolegów którzy dłubią takie detale od podstaw 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Lutego 2023 Share Napisano 15 Lutego 2023 pięknie i równiutko jak mogę poprosić opisz swoją technike robienia przetłoczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 Hej Irek_M1, Nic nadzwyczajnego. Ja tylko odrobinę uprościłem metod, którą pokazał GEM w swojej relacji z budowy Zlina 42 Zamiast robić dokładną matrycę - zrobiłem podkładkę A z jednym rowkiem i prowadnicą, n której ołówkiem narysowałem gdzie wypada linia (konieczne bo tłoczony arkusik zasłania ten rowek). Do kawałków plastiku B i D, na których miało być przetłoczenie dokleiłem z jednej strony (tylko przy krawędzi - miejsce klejenia zaznaczone czerwoną linią) prosty pasek - który miał prowadzić całość po prowadnicy i ograniczać długość tłoczenia z jednej strony. Na wierzchu przykleiłem fragment rysunku żeby wiedzieć gdzie mają wypaść przetłoczenia. Ponadto na arkusiku do tłoczeń Bi D dokleiłem drugi ogranicznik, żeby linie przetłoczeń miały ustaloną długość. Potem jedynie odpowiednio oszlifowaną wykałaczką wyciskałem linie uważając na to by arkusik przesuwał się równo po prowadnicy A2 i żeby zaznaczone miejsca przetłoczeń na części B2 - pokrywały się z kreską na części A2 i przesuwając pod naciskiem przyrządem C pomiędzy częściami B1 i B2 otrzymywałem kolejne rowki. A - podstawa z rowkiem, A1 rowek do wygniatania linii, A2 prowadnica z kreską wskazującą w którym miejscu wypada rowek B - arkusik do przetłaczania, B1 ogranicznik, B2 prowadnica z naklejonym kawałkiem rysunku i wskazaniem gdzie mają być wygniecione rowki) Czerwonymi liniami zaznaczyłem miejsca klejenia prowadnicy i ogranicznika, które po wygnieceniu linii odkleiłem C - przyrząd do wygniatania rowków D - prawie gotowe element - wygniecione rowki, zostaje jedynie odkleić prowadnicę i ogranicznik i odpowiednio dociąć element. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Lutego 2023 Share Napisano 15 Lutego 2023 Super dzięki za podpowiedź bo ja również robiłem tzw. negatyw cały-moja podłoga w luku etażerki i półka, Jakiej grubości jest tworzywo w którym tłoczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 To akurat jest folia PVC grubości 0,25 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 15 Lutego 2023 Share Napisano 15 Lutego 2023 6 godzin temu, Marudek napisał: Hej, Ostatnio zajmowałem się detalami kokpitu do których w późniejszych etapach budowy nie będę miał łatwego dostępu. Chodzi o podstawę konsoli radiowej i przetłoczenia poniżej podłogi kabiny pilotów (widoczne przez okienka w dziobie). To nie jest konsola radiowa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 Serio? No tak - zasugerowałem się opisem jakiegoś zdjęcia i klepię dalej ufając że autor wiedział lepiej... Dzięki, że mi powiedziałeś bo pewnie dalej bym to powtarzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 15 Lutego 2023 Share Napisano 15 Lutego 2023 Fajne to.....i już jest się z czego uczyć.....na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Lutego 2023 Autor Share Napisano 22 Lutego 2023 (edytowane) Hej, Tak jak się tego spodziewałem model siadał na tyłek. Ciężki szkielet w części ogonowej zrobił swoje. Ale równo odmierzone porcje ołowianego śrutu rozwiązały problem. Prawdopodobnie gondola silnika również dociążyłaby przód modelu, ale wolę dmuchać na zimne. Teraz pracuję nad belką ogonową. Mam już uformowane połówki belki, które dokleję do szkieletu. Na zdjęciach - przyklejona dolna część belki. Górna część belki ogonowej wymaga jeszcze dopracowania, żeby idealnie pasowała do reszty. Na razie założyłem ją na sucho. Edytowane 23 Lutego 2023 przez Marudek 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 Hej, Kolega @jonathan pięknie wydrukował kilka bambetli do mojego śmiglaka. Jeszcze raz wielkie dzięki 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Toszto szok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 wydruczki nieźle wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 34 minuty temu, Marudek napisał: Hej, Kolega @jonathan pięknie wydrukował kilka bambetli do mojego śmiglaka. Jeszcze raz wielkie dzięki No very cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Fajnie, że Kolega zamieścił zdjęcia bambetli z cenami P.s. Przepraszam, jak przeglądałem tak mi ten psikus wpadł do głowy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Chyba faaaajny będzie Sokół.....świetne rzeczy porobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Jakby to przeskalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi