Jump to content

ZiS-5 , 1/35

krzychu83
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim 😀

Radziecki wół roboczy w służbie Wojska polskiego - ZiS-5 W

Model Zvezdy z dodatkiem blaszek Eduard i kołami MiniArt.

Całość malowana niebieską Hataką.

Pozdrawiam serdecznie 🍻

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

Edited by krzychu83
  • Like 21

21 minut temu, Rafał B napisał:

Fajny jest, mocno schetany, prócz blach Eduarda widać też wkład własny 👍

Koła żywiczne z Panzerart?

Dzięki :)

No może troszeczkę 😉 zaraz pewnie będą głosy, że za taki stan kierowca dostałby po przepustce 🤣

Jak napisałem - koła z MiniArtu

https://www.scalemates.com/pl/kits/miniart-35196-zis-5-family-wheels-set--975543

3 godziny temu, krzychu83 napisał:

Model Zvezdy z dodatkiem blaszek Eduard i kołami MiniArt.

A faktycznie, Eduarda widzę, a Miniart był mi umknął :haha:

2 godziny temu, krzychu83 napisał:

...zaraz pewnie będą głosy, że za taki stan kierowca dostałby po przepustce 🤣

Dlatego zdała by mu się jakaś mała podstawka z polną drogą, która bardziej uzasadniła by taki wygląd 😉

Chciałem jeszcze dopytać o ten wichajster wystający z lewej strony chłodnicy, to ma być jakaś improwizowana blokada maski, bo zapinki mu już nie trzymają? 😎

Ogólnie jednak bardzo fajnie 👏

34 minuty temu, Rafał B napisał:

Dlatego zdała by mu się jakaś mała podstawka z polną drogą, która bardziej uzasadniła by taki wygląd 😉

No może w przypływie mocy przerobowych coś się skombinuję😉

34 minuty temu, Rafał B napisał:

Chciałem jeszcze dopytać o ten wichajster wystający z lewej strony chłodnicy, to ma być jakaś improwizowana blokada maski, bo zapinki mu już nie trzymają? 😎

Ogólnie jednak bardzo fajnie 👏

Teoretycznie na tym powinna opierać się maską, ale ni ch..ja nie dało się tego tak spasować 😀

Edited by krzychu83
  • Thanks 1

1 godzinę temu, krzychu83 napisał:

Teoretycznie na tym powinna opierać się maską, ale ni ch..ja nie dało się tego tak spasować 😀

Ok. rozumiem i może dlatego wygląda to tak, jakby ta blacha wystawała (na zewnątrz) nieco poza obrys chłodnicy. Mam parkę Zisów na stanie (oba w pudle), więc zaintrygowało mnie to trochę i sprawdziłem jak to wyglądało w oryginale. Tam od tyłu tej blachy powinna być jeszcze taka łapka, na której spoczywała otwarta żaluzja, o ile w danym momencie po otwarciu nie leżała całkiem na masce. Jak widać poniżej na 2 pierwszych zdjęciach, były też chyba różne wzory tych chwytaków, ten pierwszy bardziej wyrafinowany 😄 

images?q=tbn:ANd9GcTNR0gjraLg3X_0fj3jZo-

novmdwmsgfu91.jpg?width=640&crop=smart&a

dvigatel-zis-5_21.jpg

4f47511s-960.jpg

Fotki z sieci w celach poglądowych

Tak czy inaczej, dzięki 😉

• Like 1

Model jest świetny. Doskonały warsztat. :super:

Widzę, że chyba znalazłeś w końcu zdjęcia silnika, które szukałeś jakiś czas temu?

4 godziny temu, Rafał B napisał:

Jak widać poniżej na 2 pierwszych zdjęciach, były też chyba różne wzory tych chwytaków, ten pierwszy bardziej wyrafinowany

Sowieci po napaści Niemiec kontynuowali produkcję pojazdów w dotychczasowych konfiguracjach. Z biegiem wojny zaczęli stosować różnego rodzaju uproszczenia aby zaoszczędzić czas lub materiały strategiczne. Niewykluczone że to co widzimy na Twoich zdjęciach jest efektem tych uproszczeń.

• Like 2

2 godziny temu, Endrju napisał:

Z biegiem wojny zaczęli stosować różnego rodzaju uproszczenia aby zaoszczędzić czas lub materiały strategiczne. Niewykluczone że to co widzimy na Twoich zdjęciach jest efektem tych uproszczeń.

Niewątpliwie tak, a najlepszym tego przykładem, jest produkcja wersji ZiS-a 5 z drewnianą kabiną oznaczonego jako 5W.

• Like 1

Bardzo porządny model. Konkretnie ubrudzony ale bez przesady, która zakrywa inne walory. Zawartość paki też mi się podoba i nieśmiertelny "plus za polskie malowanie" :super:

• Thanks 1

4 godziny temu, Endrju napisał:

Model jest świetny. Doskonały warsztat. :super:

Widzę, że chyba znalazłeś w końcu zdjęcia silnika, które szukałeś jakiś czas temu?

Tak 😀 coś tam dodałem, ale mało widoczne na zdjęciach 

Godzinę temu, TAW napisał:

Bardzo porządny model. Konkretnie ubrudzony ale bez przesady, która zakrywa inne walory. Zawartość paki też mi się podoba i nieśmiertelny "plus za polskie malowanie" :super:

Dziękuję 🍻 na pace beczki z zestawu Tamyia, skrzynki ze styroduduru przykryte husteczkami namoczonymi wikolem 😁

18 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Fajna fura w sam raz do słów żołnierskiej piosenki'' wczoraj łach mundur dziś ''.

Dzięki 😊 mam gdzieś na magazynie Studebakera, jego zrobię na drugowojennego 😉

W dniu 30.01.2023 o 09:09, krzychu83 napisał:

Dzień dobry wszystkim 😀

Super , bardzo mi sie podoba ten model w twoim wykonaniu. Czy to jest ta wersja o ktorej w 1 Dyw. Piechoty im T. Kosciuszki mówiono  ,, Zis piat, z góry jechać , a pod górę pchać ,, ?

• Thanks 1

13 godzin temu, bulik58 napisał:

Super , bardzo mi sie podoba ten model w twoim wykonaniu. Czy to jest ta wersja o ktorej w 1 Dyw. Piechoty im T. Kosciuszki mówiono  ,, Zis piat, z góry jechać , a pod górę pchać ,, ?

Dziękuję 🍻

Zapewne tak 😀 

• Like 1

Bardzo miły dla oka model. Taki bardzo naturalny w odbiorze.

Niebieska Hataka kojarzy mi się tylko z malowaniem pędzlem. Czyżbym się mylił i tu była psiukana?

• Thanks 1

2 godziny temu, Woit napisał:

Bardzo miły dla oka model. Taki bardzo naturalny w odbiorze.

Dzięki 🍻

2 godziny temu, Woit napisał:

Niebieska Hataka kojarzy mi się tylko z malowaniem pędzlem. Czyżbym się mylił i tu była psiukana?

Niekoniecznie, z powodzeniem używam jej w aero, tylko trzeba potrenować 😀