Endrju Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 Z czego wykonujecie szyby do modeli pojazdów w skali 1:72? Ewentualne uwagi związane z tym tematem są mile widziane. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 Ja bym ciął, gdybym musiał, z cienkiej pleksi. Te o grubości 0,5mm tnie się dość łatwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 Endrju , wg mnie najlepszy patent to , narysować kształt szyby w jakimkolwiek programie graficznym , oczywiście w skali 1/72 i wydrukować na przeźroczystej foli do drukarek. Potem tylko wycinasz po liniach i wklejasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 To ja mam pytanie, jakiej nazwy używać do wyszukiwania w internecie takiego cienkiego tworzywa ? Próbowałem znaleźć i mam kłopot. Może ktoś, coś by podlinkował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 2 godziny temu, tomekk napisał: To ja mam pytanie, jakiej nazwy używać do wyszukiwania w internecie takiego cienkiego tworzywa ? Próbowałem znaleźć i mam kłopot. Może ktoś, coś by podlinkował. https://avery-zweckform.poznan.pl/produkt/folia-do-rzutnikow-3552-avery-zweckform-format-a4-100-arkuszy-drukarki-laserowe.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 (edytowane) W życiu bym nie pomyślał o folii do rzutników. Dziękuję. Edytowane 4 Lutego 2023 przez tomekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Lutego 2023 Autor Share Napisano 4 Lutego 2023 58 minut temu, tomekk napisał: W życiu bym nie pomyślał o folii do rzutników. Dziękuję. Miałem dokładnie ten sam problem. Nie potrafiłem znaleźć słowa kluczowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Lutego 2023 Autor Share Napisano 4 Lutego 2023 15 godzin temu, krn78 napisał: Ja bym ciął, gdybym musiał, z cienkiej pleksi. Te o grubości 0,5mm tnie się dość łatwo. Pleksi już testowałem. Pleksi ma to do siebie, że lubi pękać podczas cięcia, nawet taka 0,5 mm. Tnąc nożyczkami tniesz szybko ale szybko też pęka. Cięcie Olfą jest bezpieczniejsze ale trwa długo. W jednym i drugim przypadku na lini cięcia powstaje taka jakby bruzda, którą trzeba usunąć. A pleksi stosunkowo ciężko się obrabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Lutego 2023 Autor Share Napisano 4 Lutego 2023 10 godzin temu, Cypis napisał: Endrju , wg mnie najlepszy patent to , narysować kształt szyby w jakimkolwiek programie graficznym , oczywiście w skali 1/72 i wydrukować na przeźroczystej foli do drukarek. Potem tylko wycinasz po liniach i wklejasz. Dzięki za poradę. Szybki, które potrzebuję to prostokąty 9 na 6 mm. Kwestia narysowania (wydrukowania) nie jest problemem. Problemem jest materiał na tyle miękki żeby wyciąć go Olfą (lub nożyczkami) bez pęknięć ale na tyle gruby żeby dobrze się wklejał i ładnie wyglądał. A tę folię do drukarek sprawdzę sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 Wycinałem jakieś szybki z pozostałosci po różnego rodzaju blistrach ( opakowaniach) - tworzywo jest elastyczne i przyjazne do cięcia nożyczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 (edytowane) Tamiya ma w ofercie przezroczysty styren w kilku grubościach, np: https://www.martola.com.pl/pl144/produkty97044/clear_pla_plate_0_2mm_b4 Podejrzewam, że można go kleić klejem do polistyrenu, ale nie jestem pewien. Edytowane 4 Lutego 2023 przez Fixer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 26 minut temu, myszaty napisał: Wycinałem jakieś szybki z pozostałosci po różnego rodzaju blistrach ( opakowaniach) - tworzywo jest elastyczne i przyjazne do cięcia nożyczkami. Dokładnie tak jak Myszaty . Ja też używam opakowania po różnych produktach. Jest przeźroczyste cienkie można ciąć nożyczkami i jest elastyczne że daje się bezproblemowo wyginać. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 Kupiłem kiedyś płytkę i okazało się że jest cała w pajączkach i bez folii zabezpieczającej - słabo to wyglądało. Ale płytka z taniej ramki na zdjęcia z LM okazała się rewelacyjna - łatwa do cięcia, idealnie przeźroczysta, dwustronnie foliowana tylko grubość 0,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 Tak to wygląda po wydrukowaniu , zdjęcie z mojego zestawu do konwersji Pantery na Bergepanther. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 A co myślicie o foliowej okładce do bindowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 3 minuty temu, radziu_82 napisał: A co myślicie o foliowej okładce do bindowania? Gruba jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 Starsi wiekiem powinni pamiętać jeszcze astralon. https://exito.sklep.pl/pl/p/Astralon-25-x-18%2C5-cm-Klisza-przezroczysta-film-/29994 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 3 minuty temu, _OldMan_ napisał: 7 minut temu, radziu_82 napisał: A co myślicie o foliowej okładce do bindowania? Gruba jest. Może i masz rację. Zastanawiałem się kiedyś jeszcze nad folią do laminowania przepuszczoną przez laminator. Ale nie przetestowałem tego. Folie do laminatora są różnej grubości. Teoretycznie można je też w pewnym drobnym zakresie formować termicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Lipca Share Napisano 5 Lipca wiem, ze to juz rok temu, ale: firma Evergreen ma przezroczyste arkusze A4 o grubosci od 0.13 mm przezroczystosc super szkoda tylko, ze nie da sie tloczyc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi