Cinis Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 Cześć! Pełen optymizmu postanowiłem otworzyć mój pierwszy warsztat z moim piątym modelem, którego złożę prosto z pudła i pomaluję zgodnie z instrukcją głównie farbkami Vallejo Model Air. Ten model traktuję jako takie "przygotowanie" do budowy Supermarine Spitfire Mk.IXc od Revell'a w 1/32, którego dostałem na święta. Mam zamiar skupić się na poprawności złożenia modelu, aby było jak najmniej rzeczy, do których można się przyczepić. Chętnie przeczytam co myślicie na temat mojej pracy. Pierwsze zdjęcia z frontu już wkrótce . Pozdrawiam. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 Obrodziło zadymiaczami na forum . Zestaw nie powinien przysparzać większych trudności. Kibicuję i życzę powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinis Napisano 11 Lutego 2023 Autor Share Napisano 11 Lutego 2023 Rozpocząłem już prace nad modelem. Kokpit jest już w całości. Postanowiłem, że urozmaicę go kilkoma kolorami. Dodatkowo zastanawiam się czy potrzebne jest dociążenie dzioba i czy taka śrubka (3g) wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 1. Obciążenie jak najbardziej potrzebne, co do wagi-ja jestem zdania że zawsze lepiej ciut więcej wepchnąć niż potem żałować 2.Szczerze ? Tablica do poprawek, a fotelowi przyda się drybrush. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 Swoje dwa Smokery od Italeri zrobiłem bez dodatkowego obciążenia i modele nie przewracały się na dysze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 Obciążenie w tym modelu jest zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinis Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 Na wszelki wypadek wkleiłem śrubkę i wcisnąłem trochę plasteliny. Całą podstawę już skleiłem. Tutaj pojawiło się średnie spasowanie i w niektórych miejscach brakuje plastiku. Model czeka na zaszpachlowanie i drobne poprawki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Sporo uwagi poświęć na łączeniu kadłuba w okolicy kabiny. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinis Napisano 17 Lutego 2023 Autor Share Napisano 17 Lutego 2023 Kolejna aktualizacja. Dokleiłem wloty powietrza, które były niezbyt dobrze spasowane. Zacząłem uzupełniać braki. Na początek za pomocą cienkich kawałków stopionej ramki, następnie dopełniłem szpachlówką, której używałem po raz pierwszy. Zeszlifuję, poprawię ewentualne braki i będę działać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 Szacun za oklejenie taśmą miejsc do szpachlowania,a i szpachlówka porządna, powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 Ooo posiadam ten zestaw w kolejce do zrobienia. Bacznie obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 Ja tak nieśmiało napomknę że punkty mocowania węzłów (pylonów) są z d..py wzięte i wymagają przesunięcia. Proponuję zerknąć do mojego warsztaty MiG-a 29UB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 Problem w tym, że w tym zestawie sporo rzeczy jest wzięte……… no właśnie. Pozostaje albo dłubać albo bezstresowo się bawić . Kolega wybrał chyba to drugie, i dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinis Napisano 22 Lutego 2023 Autor Share Napisano 22 Lutego 2023 Po 3 krotnych poprawkach i 10 godzinach poświęconych na szpachlowanie uzyskałem efekt widoczny na zdjęciach. Troszkę go zmaltretowałem, ale większość defektów powinno być zakrytych. Wloty powietrza zostawiłem jakie są. Szpachlówka w tamtych miejscach zaczęła pękać, tyle ile dałem rady wypełniłem stopionym plastikiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 22 Lutego 2023 Share Napisano 22 Lutego 2023 Jeszcze bym popracował z dziobową częścią, gdyż będzie to naprawdę widoczne. Nie poddawaj się, bo idziesz w dobrym kierunku. Spójrz na fotki spodu oryginału w miejscu gdzie idą RD 33. Tam jest linia podziału którą zaszpachlowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinis Napisano 22 Lutego 2023 Autor Share Napisano 22 Lutego 2023 Dziób wygląda lepiej na żywo niż na zdjęciach. Mam problem z liniami podziału bo nie mam nożyka do tego, choć nawet gdybym go miał to nie wiem czy coś by to zmieniło. Będę jeszcze starał się poprawić tyle ile dam radę i pójdę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 22 Lutego 2023 Share Napisano 22 Lutego 2023 (edytowane) Niestety używając klasycznej szpachlówki będzie z tym problem. Wyjścia masz trzy, kupować nowe modele które są znacznie lepiej spasowane, używać zamiast szpachlówki kleju CA i nauczyć się tego obrabiać, albo rozpuścić ramki w kleju tamki i tym szpachlować. Oczywiście cienkimi warstwami, niewielkie ubytki. Wtedy będziesz mógł odtwarzać linie, wzierniki i takie tam. Edytowane 22 Lutego 2023 przez Luljan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinis Napisano 22 Lutego 2023 Autor Share Napisano 22 Lutego 2023 Właściwie to wydawało mi się, że ten model jest nowszy (mój błąd, nie sprawdziłem tego), ale następny jest z bodajże 2013, skala też większa więc nie powinno być takich problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinis Napisano 17 Marca 2023 Autor Share Napisano 17 Marca 2023 Dawno nie było aktualizacji, ale kiepsko stoję z czasem ostatnio. Zamontowałem mocowania pylonów, rurki pitota, resztę części wyciąłem i wstawiłem na patafix. Podjąłem się maskowania szyb. Myślę, że nie wyszło najgorzej. Martwi mnie szpara między nimi na samolocie i też ta za pilotem. Mogę coś z tym zrobić? Czy sama szybka powinna być przyklejona na gotowe przed malowaniem czy może jakimś patafixem czy w ogóle? Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 On 3/17/2023 at 6:18 PM, Cinis said: Martwi mnie szpara między nimi na samolocie i też ta za pilotem. Mogę coś z tym zrobić? Najłatwiej zbudować otwarty cockpit. wtedy szpara nie przeszkadza Albo spróbuj ją delikatnie ją zaszpachlować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinis Napisano 29 Marca 2023 Autor Share Napisano 29 Marca 2023 W dniu 25.03.2023 o 08:18, AnatolPigwa napisał: Najłatwiej zbudować otwarty cockpit. wtedy szpara nie przeszkadza Albo spróbuj ją delikatnie ją zaszpachlować To już było troche po fakcie. Zabezpieczyłem od środka patafixem i taśmą maskującą, nie powinno być tragedii. Model jest zapodkładowany primerem vallejo na 3 warstwy (a nadal szału nie ma). Teraz preshading o ile uda mi sie uzyskać tak cienką kreskę. Chyba o niczym nie zapomniałem. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinis Napisano 30 Marca 2023 Autor Share Napisano 30 Marca 2023 Preshading gotowy. Trudno mi było uzyskać cienką linię więc jest jak jest. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 12 godzin temu, Cinis napisał: jest jak jest. Jest całkiem dobrze - trza to teraz tylko umiejętnie wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 W dniu 17.03.2023 o 18:18, Cinis napisał: Tę antenę za kabiną to dorabiałeś, czy jest z zestawu? Jeśli to drugie to znaczy, że Italeri zmodyfikowało ramki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinis Napisano 1 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2023 1 minutę temu, Wymysl napisał: Tę antenę za kabiną to dorabiałeś, czy jest z zestawu? Jeśli to drugie to znaczy, że Italeri zmodyfikowało ramki! Jest w zestawie do wyboru dla wersji rosyjskiej i polskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi