Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wiele samolotów zagrało główne role w filmach, jeszcze więcej było samolotów w roli statystów. Nie jestem jedyny zainteresowany filmowymi gwiazdami i mam nadzieję, że ten wątek się rozrośnie:) 

Dziś trafiłem Avię S-199 w roli Bf 109 i sądzę, że to może być inspiracją, żeby znowu oznaczyć Avię czarnymi krzyżami. Dla młodziaków informacja: Zestaw Avii S-199 z czechosłowackiego KP, był w latach słusznie minionych jedynym możliwym Messerschmittem do kupienia w polskich sklepach. Nie było chyba nikogo wtedy, kto nie przerabiał Avii na Bf. 

Film pt. "Piloti" z 1988 roku. 

Krzyże niezbyt typowe, trzeba będzie pomocy Bogusia? W modelu natomiast nic przerabiać nie trzeba:)

avia s199.jpg

Edytowane przez letalin
Napisano (edytowane)

To ja proponuję takiego ptaszka z filmu "Gwiazda Afryki" z 1957 roku:

W roli głównej tym razem nie Buchon, a Tripala. SBS robi żywiczne konwersje w skali 1:48 i 1:32, w zestawie kalki na filmowy egzemplarz. A tu emocjonujący fragment walki powietrznej z owego filmu :D:

Edytowane przez barszczo
  • Like 2
Napisano

Podbijam "Historia jednego myśliwca":

Jak 9P jako Spit:

Visegrad Group - Aviation tech tree - Page 6 - Other Nations - War Thunder  - Official Forum

Jak 9W alias Hurri:

YAK-9W alias Hawker Hurricane in movie "Historia jednego myśliwca" | Hawker  hurricane, Fighter jets, Movies

(Zdjęcia oczywiście z internetu i oczywiście tylko na potrzeby dyskusji)

• Like 2
Napisano
W dniu 18.02.2023 o 18:52, Wymysl napisał:

Panowie! Temat zacny, ale raczej do działu 1:1, a nie walkaround.

Chyba masz rację. Dałem się zwieść podtytułowi: Tu gromadzimy dokumentację zdjęciową.

Napisano
W dniu 17.02.2023 o 16:31, letalin napisał:

Dziś trafiłem Avię S-199 w roli Bf 109 i sądzę, że to może być inspiracją, żeby znowu oznaczyć Avię czarnymi krzyżami.

A to ciekawe. Jedyny muzealny egzemplarz tak przemalowali, czy może jednak jakąś makietę zrobili?

Napisano
W dniu 17.02.2023 o 16:31, letalin napisał:

... Nie było chyba nikogo wtedy, kto nie przerabiał Avii na Bf. ...

I tu Kolegę zaskoczę, ja miałem orginalną Avię S-199 z oznaczeniem IV-8 z Dianą na osłonach silnika :mrgreen:

• Like 3
Napisano
W dniu 20.02.2023 o 17:48, Slawek_26869 napisał:

I tu Kolegę zaskoczę, ja miałem orginalną Avię S-199 z oznaczeniem IV-8 z Dianą na osłonach silnika :mrgreen:

Ja też 😃 Nawet ją pomalowałem.

• Like 1
Napisano

To ja Was wszystkich przebiję, miałem chyba z 5-6 S-199, była a jakże "Diana" były pozostałe czeskie no i oczywiście Bf-109x3.

No i CS-199.

Rety ależ to była radocha jak na półce stanął pierwszy mój Messerschmitt.

Napisano (edytowane)
W dniu 22.02.2023 o 13:29, Wachmistrz napisał:

Nie chcę psuć zabawy, ale spójrzcie na to:

http://impdb.org/index.php?title=The_Internet_Movie_Plane_Database

Dlaczego miałbyś psuć?  Link do tej strony jest od poniedziałku,  kilka postów wyżej😛

Strona jest świetna, ale nie ma tam wszystkiego. 

Takiego Buchona przerobionego na Mustanga z filmu o Pattonie tam nie znajdziesz:)

332161914_732439898487446_3950075025539719597_n.jpg

Edytowane przez letalin
Napisano
18 godzin temu, kopernik napisał:

No, faktycznie, nie popsułeś ...  Ts-8 jako myśliwiec.

bies filmowy.jpg

Ciekawe, że  filmu "Komuniści" Ozierow nie ma w swojej filmografii.  Może chodzi o jego "Wyzwolenie"? Nie pamiętam jednak Biesów w tym filmie. Z którego roku pochodzi to zdjęcie?

Napisano
46 minut temu, letalin napisał:

Ciekawe, że  filmu "Komuniści" Ozierow nie ma w swojej filmografii.  Może chodzi o jego "Wyzwolenie"? Nie pamiętam jednak Biesów w tym filmie. Z którego roku pochodzi to zdjęcie?

SP z 1975r. 

Napisano
Godzinę temu, letalin napisał:

Biesy to bardzo często w tamtych latach latały w różnych filmach wojennych a to jako Sztukasy albo przeważnie  jako jakieś myśliwce. Nie pamietam co to był za film nawet Jak-18 były jako drugowojenne. Jak-12, Zlin-42 nawet An-2 gościły na planach filmowych w barwach Luftwaffe.

Napisano
W dniu 20.02.2023 o 17:48, Slawek_26869 napisał:

23 godziny temu, RogerM napisał:

Ja też 😃 Nawet ją pomalowałem.

8 godzin temu, jmx62 napisał:

To ja Was wszystkich przebiję, miałem chyba z 5-6 S-199, była a jakże "Diana"

Dobra, zgłaszam się czwarty 😁.

Wracając do tematu: "Złoto dezerterów" czyli Jak 12 a'la Storch

Jak%2012%20Zloto%20Dezerterow.jpg

https://www.historia.swidnik.net/fotografia-2095

• Like 2
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, jmx62 napisał:

... nawet An-2 gościły na planach filmowych w barwach Luftwaffe.

An-2 w barwach Luftwaffe to w zasadzie norma 😁 Japońca zagrać 😮 to jest coś ! Z filmu " Jednostka 731 - Laboratorium diabła" (1992) 

fi 2.jpg

fi 3.jpg

Edytowane przez kopernik
  • Like 3
Napisano

Quź... kopernik skąd Ty to wszystko wykopujesz?

Jesteś gościu WIELKI. Twój pierwowzór Mikołaj K. chyba jednak Ci nie podskoczyłby.

Kurde, ten Japs jest mega. Nawet nie wiedziałem o istnieniu tego filmu. Da radę gdzieś go obejrzeć?

• Thanks 1