Skocz do zawartości

Plażing 1/350

socjo1

Rekomendowane odpowiedzi

Jed czeka na "the final cut", więc pora odpalić nowy warsztat. Wicie, zima-niezima, brak słońca, plucha, mam dość. Żeby chociaż był mróz i snieg. No więc, trzeba sobie jakoś imaginować wakacje aby przetrwać. Najlepiej w klimatach jak poniżej:

637351633729400000

Zatem zaczęlismy od stróżowki:

lgetP7o.jpg

Potem całość biura ratowników. Aby zapewnić niezbedną intymność, dostali klapki na rozwiercone okienka oraz wywietrznik (wilgoć się daje we znaki)

kDUonpM.jpg

Plażowa przebieralnia i restauracja. Kominki dojdą niedługo:

6U0VRCO.jpg

Widać rezerwowe stanowiska obserwacyjne, a także włazy na daszek. W razie ostrych imprez, towarzystwo może łapać się relingów.

ATfrHph.jpg

Aby uniknąć odwodnienia - przygotowałem świnkowe korytko. A może - basenik wewnętrzny? W każdym razie - napełniamy!

afjCUZ7.jpg

Tymczasem na fajrancie...

MxQFKjR.jpg

Jeszcze kilka miesięcy i our deams come true...

Michał

PS. Projekt bierze udział w konkursie tematycznym "Transport" na forum PWM. Zachęcam Was do zerknięcia, znajdziecie tam wiele nietuzinkowych warsztatów ciekawych obiektów.

https://pwm.org.pl/viewforum.php?f=899

Edytowane przez socjo1
  • Like 2

7 minut temu, M.A.V. napisał:

bydom w brzuścu czołgy ??  :szczerbol:

Bedzie plaża, bendom młode byki, to i musowo bendom bryki!

Ale czołgi???? Nie, czemu?

San-Diego-beach-rescue-effort.png

• 3 weeks later...

Michał chce robić prom do Szwecji, a Wy mu tutaj o jakiejś pancernej pięści...

I jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki. To nie ludzie...

• Haha 1

Godzinę temu, laskonogi napisał:

łał ale fotki - ciekawe ile im zajmowało zrobienie takiej kosntrukcji, rozumiem ze te wagony były transportowane puste ? 

Ciekawe czym transportowali lokomotywę do tego pociągu:hmmm:????

Fajne fotki, dzięki. 

CZy puste wagony, czy pełne? Nie wiem. LST mógł wziąć do 30 czołgów, więc wagowo powinno dać radę. Zresztą chyba nie byłoby wielkiego sensu wozić pustych - armię trzeba było zaopatrzyć, nakarmić...

Lokomotywa zapewne mogła wjeżdżać sama. 

3 godziny temu, socjo1 napisał:

Fajne fotki, dzięki. 

CZy puste wagony, czy pełne? Nie wiem. LST mógł wziąć do 30 czołgów, więc wagowo powinno dać radę. Zresztą chyba nie byłoby wielkiego sensu wozić pustych - armię trzeba było zaopatrzyć, nakarmić...

Lokomotywa zapewne mogła wjeżdżać sama. 

Nie wiem ile ważyły amerykańskie lokomotywy, średnia waga naszych parowozów to około 200ton wychodzi na to że LST mógł zabrać  trzy- cztery sztuki , ale z tym wyjazdem na plażę to już większy problem. Pozdr. A.

no własnie wydaje mi sie że wbrew pozorom pływały puste i po wyładowaniu ładowane, ale jaki fajny nie dotykany temat - wszak wagony tez trzeba jakoś przewieźć

Tak sobie myślę, że wąskotorówki chyba nie - na bliską skalę i odległości Amerykanie chyba mieli dostatecznie rozwinięty transport samochodowy, żeby się w to nie bawić. Mówimy o Normandii - podkreślmy. Natomiast nie mieli portu żadnego przez długi czas, a chyba potrzebowali się "wpiąć" w system kolejowy.  Na tym foto też zresztą nie widać, żeby to były wąskie tory:

1016002104.jpg

Poszukałem w mojej literaturze parę chwil:

3n6B8di.jpg

I tyle się zdołałem dowiedzieć, że lokomotywy przewożono czym innym: w inwazji na Normandię wzięło udział pięć promów kolejowych, normalnie pływających sobie pomiędzy Anglią południową oraz Calais i Zeebrugge. Tu macie foty z wyładunkku w Cherbourgu w lipcu:

hmstwickenhamunloadsatcherbourg.jpg

724px-Unloading_a_train_from_the_Twicken

więcej:

http://www.stolly.org.uk/ETO/hmstwickenhamunloadsatcherbourg.html

Na niezawodnym youtube też można znaleźć filmik:

A w ogóle widzę, że strasznie was kręci temat bryk i zagadnienie rozjedżania naszej pięknej Bahama Beach. No więc żadnych czołgów i pendolino nie będzie! Ale możecie dowieźć piach na plażę albo driny. No dobra, kilka bryczek do wożenia panien też się znajdzie. Do wyboru, do koloru:

XQaruBo.jpg

Michał

• Like 3

Amerykanie to pomysłowy i praktyczny naród(?). Na Saipanie np. nim ustały walki naprawili kolej wąskotorową i używali jej do transportu zaopatrzenia. Dlaczego więc i w Europie mieli by nie używać kolei skoro była możliwość?

• Like 3