socjo1 Napisano 19 Lutego 2023 Share Napisano 19 Lutego 2023 (edytowane) Jed czeka na "the final cut", więc pora odpalić nowy warsztat. Wicie, zima-niezima, brak słońca, plucha, mam dość. Żeby chociaż był mróz i snieg. No więc, trzeba sobie jakoś imaginować wakacje aby przetrwać. Najlepiej w klimatach jak poniżej: Zatem zaczęlismy od stróżowki: Potem całość biura ratowników. Aby zapewnić niezbedną intymność, dostali klapki na rozwiercone okienka oraz wywietrznik (wilgoć się daje we znaki) Plażowa przebieralnia i restauracja. Kominki dojdą niedługo: Widać rezerwowe stanowiska obserwacyjne, a także włazy na daszek. W razie ostrych imprez, towarzystwo może łapać się relingów. Aby uniknąć odwodnienia - przygotowałem świnkowe korytko. A może - basenik wewnętrzny? W każdym razie - napełniamy! Tymczasem na fajrancie... Jeszcze kilka miesięcy i our deams come true... Michał PS. Projekt bierze udział w konkursie tematycznym "Transport" na forum PWM. Zachęcam Was do zerknięcia, znajdziecie tam wiele nietuzinkowych warsztatów ciekawych obiektów. https://pwm.org.pl/viewforum.php?f=899 Edytowane 19 Lutego 2023 przez socjo1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Lutego 2023 Share Napisano 19 Lutego 2023 bydom w brzuścu czołgy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 7 minut temu, M.A.V. napisał: bydom w brzuścu czołgy ?? Bedzie plaża, bendom młode byki, to i musowo bendom bryki! Ale czołgi???? Nie, czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Lutego 2023 Share Napisano 19 Lutego 2023 Godzinę temu, socjo1 napisał: Ale czołgi???? Nie, czemu? bocianie gniazdo wskazuje LST-eciaka więc myślałem że będzie słoneczna kąpiel pancernej pięści 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Lutego 2023 Share Napisano 19 Lutego 2023 Ne wskazane je taplanie czołka we wodzie solonej bo rudziejo. I piach gonsienice zapycha. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 Michał chce robić prom do Szwecji, a Wy mu tutaj o jakiejś pancernej pięści... I jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki. To nie ludzie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 9 Marca 2023 Share Napisano 9 Marca 2023 Wkażdym razie wykonywania modelu w konwencji "plażowej" jeszcze nie widziałem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) sorry za spam ale znalazłem ciekawe foty w tematyce plażingu szynowego.... oczywiście Normandia '44 Edytowane 10 Marca 2023 przez M.A.V. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 łał ale fotki - ciekawe ile im zajmowało zrobienie takiej kosntrukcji, rozumiem ze te wagony były transportowane puste ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 Godzinę temu, laskonogi napisał: łał ale fotki - ciekawe ile im zajmowało zrobienie takiej kosntrukcji, rozumiem ze te wagony były transportowane puste ? Ciekawe czym transportowali lokomotywę do tego pociągu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 10 Marca 2023 Autor Share Napisano 10 Marca 2023 Fajne fotki, dzięki. CZy puste wagony, czy pełne? Nie wiem. LST mógł wziąć do 30 czołgów, więc wagowo powinno dać radę. Zresztą chyba nie byłoby wielkiego sensu wozić pustych - armię trzeba było zaopatrzyć, nakarmić... Lokomotywa zapewne mogła wjeżdżać sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 3 godziny temu, socjo1 napisał: Fajne fotki, dzięki. CZy puste wagony, czy pełne? Nie wiem. LST mógł wziąć do 30 czołgów, więc wagowo powinno dać radę. Zresztą chyba nie byłoby wielkiego sensu wozić pustych - armię trzeba było zaopatrzyć, nakarmić... Lokomotywa zapewne mogła wjeżdżać sama. Nie wiem ile ważyły amerykańskie lokomotywy, średnia waga naszych parowozów to około 200ton wychodzi na to że LST mógł zabrać trzy- cztery sztuki , ale z tym wyjazdem na plażę to już większy problem. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 no własnie wydaje mi sie że wbrew pozorom pływały puste i po wyładowaniu ładowane, ale jaki fajny nie dotykany temat - wszak wagony tez trzeba jakoś przewieźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 Lawety puste to i te drugie pewnie też. Pod kątem widać, że przynajmniej 1/4 od góry pusta. Fajny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 Co do wielkosci to raczej bym stawiał na coś bardziej zbliżonego do wąskotorówki. Loki też mogły być spalinowe i mniejsze/lżejsze. Temat fajny na dioramkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 Tak sobie myślę, że wąskotorówki chyba nie - na bliską skalę i odległości Amerykanie chyba mieli dostatecznie rozwinięty transport samochodowy, żeby się w to nie bawić. Mówimy o Normandii - podkreślmy. Natomiast nie mieli portu żadnego przez długi czas, a chyba potrzebowali się "wpiąć" w system kolejowy. Na tym foto też zresztą nie widać, żeby to były wąskie tory: Poszukałem w mojej literaturze parę chwil: I tyle się zdołałem dowiedzieć, że lokomotywy przewożono czym innym: w inwazji na Normandię wzięło udział pięć promów kolejowych, normalnie pływających sobie pomiędzy Anglią południową oraz Calais i Zeebrugge. Tu macie foty z wyładunkku w Cherbourgu w lipcu: więcej: http://www.stolly.org.uk/ETO/hmstwickenhamunloadsatcherbourg.html Na niezawodnym youtube też można znaleźć filmik: A w ogóle widzę, że strasznie was kręci temat bryk i zagadnienie rozjedżania naszej pięknej Bahama Beach. No więc żadnych czołgów i pendolino nie będzie! Ale możecie dowieźć piach na plażę albo driny. No dobra, kilka bryczek do wożenia panien też się znajdzie. Do wyboru, do koloru: Michał 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 (edytowane) Łeee taka spalinówka jak nasze SM- ki - to zaledwie ok. 80ton hłe, hłe...na filmiku to jeszcze mniejsza - jak manewrówka. Edytowane 11 Marca 2023 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Amerykanie to pomysłowy i praktyczny naród(?). Na Saipanie np. nim ustały walki naprawili kolej wąskotorową i używali jej do transportu zaopatrzenia. Dlaczego więc i w Europie mieli by nie używać kolei skoro była możliwość? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi