panmopsik Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 13 minut temu, Grzes napisał: To tam mają Sm-2? Może jakąś fotkę zrobiłeś? No nieeee, nie myślisz chyba, że @jmx62 to ot taki zwykły człowiek z ulicy... no nie, o sobie myślałem bo ja często po ulicy tak sobie chodzę więc jestem człowiek z ulicy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) 5 minut temu, Grzes napisał: ooo! ciekawe. aaa, już pamiętam. Ten obity blachą zamiast okien. wersja opancerzona ale o tym w Świdniku nie mówili, czyli trzeba w podróż do Dęblina ruszać Edytowane 7 Maja 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 Dokładnie ten "blaszak" Drugi to wygląda jakby dopiero z taśmy zjechał ze Świdnika. I bardzo podobny obok stoi SM-1, też "funkiel nówka" Nie wiem, może otworzyli nową linię produkcyjną. Nie obraziłbym się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 Policja dostała swoje, to i Straży Miejskiej coś skapnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 (edytowane) 10 godzin temu, jmx62 napisał: Może ktoś z Kolegów namierzy co to za "ustrojstwo"? Kolega @panmopsik podrzucił już link z którego wynika, że to wózek zasilania lotniskowego ale z tekstu nie do końca wynika, że to zwykły wózek z akumulatorami. Za tymi drzwiczkami był schowek gdzie mieściły się kable do podłączenia do samolotu. Wózki te w lotnictwie lat osiemdziesiątych kolokwialnie były określane jako teleżka. Dodam, że wózki te były na pewno używane w Babimoście na Limach. Dla oszczędzania akumulatorów pokładowych służyły one do przeprowadzania obsług głównie przez specjalistów osprzętu, radia i uzbrojenia ale również przez specjalistów od płatowca i silnika czyli nafciarzy. W trakcie tzw. lotów Limy były odpalane z AP-y ale w przypadku konieczności wykonania okresowej próby silnika podczas dnia technicznego silniki uruchamiano również z tych wózków a w eskadrze technicznej uruchamianie silnika z wózka było praktycznie standardem. AP-ę do eskadry technicznej zamawiano tylko wtedy gdy była potrzeba wykonania kilku prób silnika w ciągu dnia i wózek by nie dał rady. Jeśli mnie pamięć nie myli to wózki te ładowne były w nocy przez podłączenie ich do sieci. Prostownik był chyba elementem wózka. Nie jestem tego pewien. Wózkami zajmowali się specjaliści osprzętu. Edytowane 8 Maja 2023 przez Endrju 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 22 godziny temu, Grzes napisał: To tam mają Sm-2? Może jakąś fotkę zrobiłeś? Grzes, na Twoją prośbę wrzuciłem nowy temat w dziale L[1:1} pt. MSP Dęblin`23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 Dziękuję! @jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 10 Maja 2023 Autor Share Napisano 10 Maja 2023 (edytowane) Tankowanie naszego DC-2. Może któryś z kolegów podpowie, co to za holownik i cysterna ? Edytowane 10 Maja 2023 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 Ciężko stwierdzić, ale na tej serii zdjęć jest więcej fajnego sprzętu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 11 Maja 2023 Autor Share Napisano 11 Maja 2023 Teraz, barszczo napisał: Ciężko stwierdzić, ale na tej serii zdjęć jest więcej fajnego sprzętu . Podpowiesz, gdzie można obejrzeć więcej zdjęć z tej serii ? Chętnie bym zobaczył . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 Strony już nie pamiętam, ale to co mam to wrzucę tylko do domu muszę wrócić. To są zdjęcia z Palestyny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 Godzinę temu, kopernik napisał: Podpowiesz, gdzie można obejrzeć więcej zdjęć z tej serii ? Jak to gdzie, u Kolegi @barszczo w domu! Sam bym się chętnie wybrał na oglądanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 6 minut temu, Grzes napisał: Sam bym się chętnie wybrał na oglądanie... Tak na tydzień co najmniej, bo szybciej nie damy rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 3 godziny temu, kopernik napisał: Podpowiesz, gdzie można obejrzeć więcej zdjęć z tej serii ? Chętnie bym zobaczył . Post pod postem, ale wrzucam obiecane zdjęcia. Tutaj pod skrzydłem widać cysternę i piękną flagę lotu w oknie kokpitu: Tutaj ciągnik na gąsienicach: I obsługa handlingowa podczas podstawiania sprzętu, jeszcze śmigła się kręcą : Podstawione schody pasażerskie i wózek bagażowy, pasażerowie wysiadają, piesek pilnuje : 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 W dniu 7.05.2023 o 20:39, jmx62 napisał: Może ktoś z Kolegów namierzy co to za "ustrojstwo"? Wózek ST-5 - wózek do rozruchu , popularna "teleszka" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 23 godziny temu, kopernik napisał: Może któryś z kolegów podpowie, co to za holownik i cysterna ? Ten holownik to Scammell Mechanical Horse MH6, konstrukcja z lat 30-ych. Produkowany także przez Francuzów na licencji pod nazwą Poney Mécanique. Fotka z sieci w celach dyskusji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 11 Maja 2023 Autor Share Napisano 11 Maja 2023 1 godzinę temu, Rafał B napisał: Ten holownik to Scammell Mechanical Horse MH6, konstrukcja z lat 30-ych. Produkowany także przez Francuzów na licencji pod nazwą Poney Mécanique. Fotka z sieci w celach dyskusji. Fajny cudak ! Coś takiego razem z naszym DC to byłoby coś niespotykanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 8 godzin temu, kopernik napisał: Fajny cudak ! Coś takiego razem z naszym DC to byłoby coś niespotykanego. Prezentowałyby się zapewne osobliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 12 Maja 2023 Autor Share Napisano 12 Maja 2023 14 godzin temu, Rafał B napisał: Prezentowałyby się zapewne osobliwie Cudaka znalazłem jako gotowca w skali 1:76. Jest jakiś punkt zaczepienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Maja 2023 Autor Share Napisano 21 Maja 2023 (edytowane) Kolejne ruchome stanowisko startowe. Wiem, że zdjęcie zrobiono na szybowisku Żar w 1975r. Może któryś z kolegów ma jakieś inne zdjęcia i wie co to dokładnie był ? Edytowane 21 Maja 2023 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Maja 2023 Share Napisano 21 Maja 2023 Wygląda jak przerobiona przyczepa PO-1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Maja 2023 Share Napisano 22 Maja 2023 Bo to jest przerobiona przyczepa Jelcz PO-1. Na zdjęciu poniżej fragment tej samej przyczepy z Międzybrodzia, rok 1978, a ten gość w krótkich gaciach to ja . To były jedne z moich najlepszych wakacji: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 23 Maja 2023 Share Napisano 23 Maja 2023 (edytowane) nie aeroklubowa ale skala 1/72 http://www.buslodz.pl/temat/250/1-72-przyczepa-Jelcz-PO1 @barszczo , widać po zdjęciu profilowym, że przedłużyłeś te wakacje dalej Edytowane 23 Maja 2023 przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Maja 2023 Share Napisano 27 Maja 2023 W dniu 23.05.2023 o 10:03, panmopsik napisał: @barszczo , widać po zdjęciu profilowym, że przedłużyłeś te wakacje dalej Tak, na lotnisku zostałem, to jest jak choroba . Na płycie i pod samolotem bywam już co prawda tylko jako trener, ale jak kilka dni mnie tam nie ma, to czegoś brakuje. A tymczasem wygrzebałem z dysku jeszcze trochę sprzętu lotniskowego. Podejrzewam że to zdjęcia nieocenionego Wacława Hołysia. Tutaj ponownie Jelcz PO-1 i Ursus, a w tle piękny Jaczek-12: A tutaj kilka beczek na podwoziach Jelcza. Na pierwszym planie ponownie Jaczek-12 i Aero-45: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 27 Maja 2023 Share Napisano 27 Maja 2023 Jeszcze z poletka RAF - Bedford z katalogu IBG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi