panmopsik Posted May 7 Share Posted May 7 13 minut temu, Grzes napisał: To tam mają Sm-2? Może jakąś fotkę zrobiłeś? No nieeee, nie myślisz chyba, że @jmx62 to ot taki zwykły człowiek z ulicy... no nie, o sobie myślałem bo ja często po ulicy tak sobie chodzę więc jestem człowiek z ulicy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted May 7 Share Posted May 7 (edited) 5 minut temu, Grzes napisał: ooo! ciekawe. aaa, już pamiętam. Ten obity blachą zamiast okien. wersja opancerzona ale o tym w Świdniku nie mówili, czyli trzeba w podróż do Dęblina ruszać Edited May 7 by panmopsik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmx62 Posted May 7 Share Posted May 7 Dokładnie ten "blaszak" Drugi to wygląda jakby dopiero z taśmy zjechał ze Świdnika. I bardzo podobny obok stoi SM-1, też "funkiel nówka" Nie wiem, może otworzyli nową linię produkcyjną. Nie obraziłbym się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted May 7 Share Posted May 7 Policja dostała swoje, to i Straży Miejskiej coś skapnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted May 8 Share Posted May 8 (edited) 10 godzin temu, jmx62 napisał: Może ktoś z Kolegów namierzy co to za "ustrojstwo"? Kolega @panmopsik podrzucił już link z którego wynika, że to wózek zasilania lotniskowego ale z tekstu nie do końca wynika, że to zwykły wózek z akumulatorami. Za tymi drzwiczkami był schowek gdzie mieściły się kable do podłączenia do samolotu. Wózki te w lotnictwie lat osiemdziesiątych kolokwialnie były określane jako teleżka. Dodam, że wózki te były na pewno używane w Babimoście na Limach. Dla oszczędzania akumulatorów pokładowych służyły one do przeprowadzania obsług głównie przez specjalistów osprzętu, radia i uzbrojenia ale również przez specjalistów od płatowca i silnika czyli nafciarzy. W trakcie tzw. lotów Limy były odpalane z AP-y ale w przypadku konieczności wykonania okresowej próby silnika podczas dnia technicznego silniki uruchamiano również z tych wózków a w eskadrze technicznej uruchamianie silnika z wózka było praktycznie standardem. AP-ę do eskadry technicznej zamawiano tylko wtedy gdy była potrzeba wykonania kilku prób silnika w ciągu dnia i wózek by nie dał rady. Jeśli mnie pamięć nie myli to wózki te ładowne były w nocy przez podłączenie ich do sieci. Prostownik był chyba elementem wózka. Nie jestem tego pewien. Wózkami zajmowali się specjaliści osprzętu. Edited May 8 by Endrju 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmx62 Posted May 8 Share Posted May 8 22 godziny temu, Grzes napisał: To tam mają Sm-2? Może jakąś fotkę zrobiłeś? Grzes, na Twoją prośbę wrzuciłem nowy temat w dziale L[1:1} pt. MSP Dęblin`23 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 8 Share Posted May 8 Dziękuję! @jmx62 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted May 10 Author Share Posted May 10 (edited) Tankowanie naszego DC-2. Może któryś z kolegów podpowie, co to za holownik i cysterna ? Edited May 10 by kopernik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 11 Share Posted May 11 Ciężko stwierdzić, ale na tej serii zdjęć jest więcej fajnego sprzętu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted May 11 Author Share Posted May 11 Teraz, barszczo napisał: Ciężko stwierdzić, ale na tej serii zdjęć jest więcej fajnego sprzętu . Podpowiesz, gdzie można obejrzeć więcej zdjęć z tej serii ? Chętnie bym zobaczył . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 11 Share Posted May 11 Strony już nie pamiętam, ale to co mam to wrzucę tylko do domu muszę wrócić. To są zdjęcia z Palestyny. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 11 Share Posted May 11 Godzinę temu, kopernik napisał: Podpowiesz, gdzie można obejrzeć więcej zdjęć z tej serii ? Jak to gdzie, u Kolegi @barszczo w domu! Sam bym się chętnie wybrał na oglądanie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 11 Share Posted May 11 6 minut temu, Grzes napisał: Sam bym się chętnie wybrał na oglądanie... Tak na tydzień co najmniej, bo szybciej nie damy rady... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 11 Share Posted May 11 3 godziny temu, kopernik napisał: Podpowiesz, gdzie można obejrzeć więcej zdjęć z tej serii ? Chętnie bym zobaczył . Post pod postem, ale wrzucam obiecane zdjęcia. Tutaj pod skrzydłem widać cysternę i piękną flagę lotu w oknie kokpitu: Tutaj ciągnik na gąsienicach: I obsługa handlingowa podczas podstawiania sprzętu, jeszcze śmigła się kręcą : Podstawione schody pasażerskie i wózek bagażowy, pasażerowie wysiadają, piesek pilnuje : 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamsky Posted May 11 Share Posted May 11 W dniu 7.05.2023 o 20:39, jmx62 napisał: Może ktoś z Kolegów namierzy co to za "ustrojstwo"? Wózek ST-5 - wózek do rozruchu , popularna "teleszka" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted May 11 Share Posted May 11 23 godziny temu, kopernik napisał: Może któryś z kolegów podpowie, co to za holownik i cysterna ? Ten holownik to Scammell Mechanical Horse MH6, konstrukcja z lat 30-ych. Produkowany także przez Francuzów na licencji pod nazwą Poney Mécanique. Fotka z sieci w celach dyskusji. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted May 11 Author Share Posted May 11 1 godzinę temu, Rafał B napisał: Ten holownik to Scammell Mechanical Horse MH6, konstrukcja z lat 30-ych. Produkowany także przez Francuzów na licencji pod nazwą Poney Mécanique. Fotka z sieci w celach dyskusji. Fajny cudak ! Coś takiego razem z naszym DC to byłoby coś niespotykanego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted May 12 Share Posted May 12 8 godzin temu, kopernik napisał: Fajny cudak ! Coś takiego razem z naszym DC to byłoby coś niespotykanego. Prezentowałyby się zapewne osobliwie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted May 12 Author Share Posted May 12 14 godzin temu, Rafał B napisał: Prezentowałyby się zapewne osobliwie Cudaka znalazłem jako gotowca w skali 1:76. Jest jakiś punkt zaczepienia 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted May 21 Author Share Posted May 21 (edited) Kolejne ruchome stanowisko startowe. Wiem, że zdjęcie zrobiono na szybowisku Żar w 1975r. Może któryś z kolegów ma jakieś inne zdjęcia i wie co to dokładnie był ? Edited May 21 by kopernik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 21 Share Posted May 21 Wygląda jak przerobiona przyczepa PO-1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 22 Share Posted May 22 Bo to jest przerobiona przyczepa Jelcz PO-1. Na zdjęciu poniżej fragment tej samej przyczepy z Międzybrodzia, rok 1978, a ten gość w krótkich gaciach to ja . To były jedne z moich najlepszych wakacji: 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted May 23 Share Posted May 23 (edited) nie aeroklubowa ale skala 1/72 http://www.buslodz.pl/temat/250/1-72-przyczepa-Jelcz-PO1 @barszczo , widać po zdjęciu profilowym, że przedłużyłeś te wakacje dalej Edited May 23 by panmopsik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 27 Share Posted May 27 W dniu 23.05.2023 o 10:03, panmopsik napisał: @barszczo , widać po zdjęciu profilowym, że przedłużyłeś te wakacje dalej Tak, na lotnisku zostałem, to jest jak choroba . Na płycie i pod samolotem bywam już co prawda tylko jako trener, ale jak kilka dni mnie tam nie ma, to czegoś brakuje. A tymczasem wygrzebałem z dysku jeszcze trochę sprzętu lotniskowego. Podejrzewam że to zdjęcia nieocenionego Wacława Hołysia. Tutaj ponownie Jelcz PO-1 i Ursus, a w tle piękny Jaczek-12: A tutaj kilka beczek na podwoziach Jelcza. Na pierwszym planie ponownie Jaczek-12 i Aero-45: 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek59 Posted May 27 Share Posted May 27 Jeszcze z poletka RAF - Bedford z katalogu IBG 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts