Jump to content

Sprzęt lotniskowy

kopernik
 Share

Recommended Posts

W dniu 27.05.2023 o 12:14, barszczo napisał:

Tutaj ponownie Jelcz PO-1 i Ursus, a w tle piękny Jaczek-12:

Poprawiam sam siebie: w tle piękny PZL-101 Gawron we wczesnej wersji z garbem.

• Confused 1

• 2 weeks later...

GAZ-63, którego popełniłem w 2014 roku.

Na fotce, którą się wzorowałem holował TS-11 Iskrę.

gaz-63.JPG.b6403cf3a90fe938da8b59d4af522dbd.JPG

• Like 4

Posted (edited)

Taką kolażówkę z pierwszego🚴‍♂️ planu też miałem tyle że dojeżdżałem z obiektu koszarowego kompanii krt na tzw. "górkę" czyli na teren techniczny kompanii radiotechnicznej (czyli na radary).

Edited by jmx62
  • Like 1

Wakacje między VII i VIII-mą klasą cały sezon na truskawkach, skup makulatury,  butelek i złomu i ... jest rowerek jak się patrzy.

Ale to tylko może zrozumieć nasze pokolenie, weź to powiedz teraźniejszej młodzieży.

• Like 1

Posted (edited)

spójrz na historię wstecz i obecnie: rowery różnej maści aktualne non stop na aeroklubowych i wojskowych lotniskach, obecnie dochodzą jeszcze hulajnogi na prąd i na napęd nożny (co do lotnisk komunikacyjnych to nie mam wiedzy)

Edited by panmopsik

12 godzin temu, barszczo napisał:

Z cyklu sprzęt lotniskowy:

1655424_390333434436675_868356521_o.jpg.74177079a186c1bac6dc3a4b2f63eed9.jpg

W Babimoście w latach 80-tych do przemieszczania się po lotnisku służyły "bzyki" czyli wszelkiej maści motorowery. A zdjęcie jest dla modelarzy świetne bo pokazuje jak wyglądała przyskrzydłowa osłona podwozia. Zwykle na zdjęciach zasłania ją zbiornik paliwa.

• Like 1

Kolejne wygrzebane z dysku zdjęcia ze sprzętem lotniskowym. Na początek trochę starsze:

97090851_543249339593952_7424877674478174208_n.jpg.b5a92da9667bb42079c775f8f90a2bc7.jpg

I dwa kolejne z piękną Krasulą na Starze 20 z dwóch ujęć:

prev154.jpg.7b7fea4cba5b6fd3cefe31573d41b4ac.jpg

prev153.thumb.jpg.80c48cde2154021e637b5733f52f65c9.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, barszczo napisał:

Kolejne wygrzebane z dysku zdjęcia ze sprzętem lotniskowym. Na początek trochę starsze:

97090851_543249339593952_7424877674478174208_n.jpg.b5a92da9667bb42079c775f8f90a2bc7.jpg

Pierwszy raz widzę taki barakowóz 😮Może ktoś wyjaśni co oznacza tajemniczy napis DIS , i co było w tym barakowozie ?

Posted (edited)

Dyżurny Inżynier Startów?

Dzisaj bym tak to rozszyfrował. Ale wtedy? Nie wiem.

Edited by jmx62

23 minuty temu, jmx62 napisał:

Dyżurny Inżynier Startów?

Dzisaj bym tak to rozsyfrował. Ale wtedy? Nie wiem.

Dyżurny Inżynier Startu, dziś DIL  -Dyżurny Inżynier Lotniska , i tez przed przylotem ,,niezwykle ważnej postaci...,, chodzą wszyscy z głowami w dół po całej płycie postojowej, jak na lotniskowcu...może Mario wreszcie za pożyczke od korei, kupi taki gadżet marynarce. Kto wie...

• Haha 1

W czasach kiedy ja służyłem w lotnictwie DIS był dyżurnym inżynierem startu i podlegał KL czyli kierownikowi lotów. DIS-owi w trakcie lotów podlegał cały personel SIL (służby inżynieryjno-lotniczej), który był wyznaczony do obsługi lotów. DIS-em był zawsze jeden z inżynierów eskadry. Wóz DIS-a tak jak na zdjęciu nie był specjalnie oznaczony tak jak kraciaka DL-a ale był specjalnie wyposażony. Wóz był wyposażony w radiostację do nasłuchu sytuacji w powietrzu, środki łączności do komunikacji z DL-em i DIL-em (o którym za chwilę) i zewnętrzne megafony do wydawania poleceń personelowi SIL. Wóz DIS-a w trakcie lotów stał na trawie naprzeciw PPS (płaszczyzny postoju samolotów). Dla mniej zorientowanych wyjaśnię że „loty” były zorganizowaną i zaplanowaną formą wykonywania różnych zadań lotniczych przez pilotów i trwały zawsze 6 godzin. Pewnie teraz też tyle trwają. W czasie gdy na lotnisku nie było lotów zarządzanie (dowodzenie) lotniskiem przejmował DKL czyli dyżurny kierownik lotniska. DKL-owi podlegał DIL czyli dyżurny inżynier lotniska który fizycznie przyjmował i obsługiwał obce samoloty lub śmigłowce na PPS czyli płaszczyźnie postoju samolotów. DIL w trakcie lotów przechodził pod zarządzanie DIS-a i przyjmował na PPS obce samoloty lub śmigłowce, które w trakcie lotów lądowały na lotnisku. DIL-em był zawsze któryś z techników samolotu lub starszych mechaników samolotów i za moich czasów rola DIL-a nie miała nic wspólnego z rolą DIS-a. Tak było za moich czasów. Niestety nie wiem jak jest teraz.

• Like 1
  • Thanks 4

Ja dorzucę odśnieżaczy i trochę innej zbieraniny

image.png.96c1d9433f24590c989b4f2f8fd25656.png

• Like 1

1 godzinę temu, Grzes napisał:

Ja dorzucę odśnieżaczy i trochę innej zbieraniny

image.png.96c1d9433f24590c989b4f2f8fd25656.png

A wiesz może co to za lotnisko?

15 godzin temu, Endrju napisał:

A wiesz może co to za lotnisko?

Niestety, nie wiem.

O proszę. Nie miałem pojęcia, że Wojsko Polskie używało ciężarówki Żubr. Myślałem, że tylko Stary, Jelcze, Tatry i Krazy.

Bywalcy lotnisk na pewno nie zawiodą i oświecą nieoświeconych co to za ustrojstwa widać na zdjęciu. Z góry dziękuję.

7.jpg