abtb Posted March 13 Share Posted March 13 1 godzinę temu, Grzes napisał: można samemu coś postrugać... Ten gustowny zbiornik połozony w poziomie to chyba z Ził-a 157 5 minut temu, Grzes napisał: zrobiłem zabudowę na ZiŁa-131 do transportu azotu Zdolna bestia - czyżbyś terminował u Adama Słodowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted March 13 Share Posted March 13 (edited) 16 minut temu, abtb napisał: Ten gustowny zbiornik połozony w poziomie to chyba z Ził-a 157 Wiesz jak robiłem to wodzidło? Podobnie jak się robi obwarzanka - bierze się dziurkę i obkleja ciastem. Ja wziąłem patyczek i obkleiłem duperelkami CBPR (Co Było Pod Ręką). Pojęcia nie mam skąd to pochodzi. 16 minut temu, abtb napisał: czyżbyś terminował u Adama Słodowego? No wiadomo! Jestem ze starej rzemieślniczej szkoły Edited March 13 by Grzes 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted March 13 Share Posted March 13 2 godziny temu, kopernik napisał: Dziś już można kupić takie i inne wodzidła ( ok 30 zł ) druk 3d. Podasz jakieś szczegóły, u kogo, skala ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted March 14 Author Share Posted March 14 18 godzin temu, panmopsik napisał: Podasz jakieś szczegóły, u kogo, skala ? http://shop.ciromodels.com/10-1-72-doplky-k-letadlm. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seven up Posted March 14 Share Posted March 14 Ciekawe podnośniki hydrauliczne mają. Czy ktoś wie czy u na są wykorzystywane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazman79 Posted March 16 Share Posted March 16 W dniu 14.03.2023 o 18:25, seven up napisał: Ciekawe podnośniki hydrauliczne mają. Czy ktoś wie czy u na są wykorzystywane? Do podnoszenia samolotów typu MiG i Su jak najbardziej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted March 16 Author Share Posted March 16 Trochę sprzętu lotniskowego i Skorpion podobno w Mińsku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted March 16 Share Posted March 16 (edited) jedna z wielu stron o ważnych dodatkach: plugs, covers, sun shades,,, https://aircraftcovers.com/ np. Edited April 13 by panmopsik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted March 17 Share Posted March 17 (edited) 10 godzin temu, kopernik napisał: Trochę sprzętu lotniskowego i Skorpion podobno w Mińsku Mińsk jak nic. Byłem w tej hali jak jeszcze była zastawiona MiGami. I Skorpiona też widziałem... Edited March 17 by Grzes 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted March 23 Author Share Posted March 23 Może ktoś rozpozna ten pojazd lotniskowy ? Zdjęcie z 1975r zrobione na lotnisku w Lesznie podczas Szybowcowych Mistrzostw Polski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted March 24 Share Posted March 24 18 godzin temu, kopernik napisał: Może ktoś rozpozna ten pojazd lotniskowy ? To autobus Mavag TS5, poprzednik Ikarusa. Po Krakowie takie jeździły. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Stróżek Posted April 1 Share Posted April 1 miniReplika 9 - podesty, drabinki, wózki, dźwigi, wodzidła miniReplika 30 - MiG-21 na podnośnikach miniReplika 31 - Mig-23 na podnośnikach miniReplika 32 - Su-20, -22 na podnośnikach PART S72-117 - MiG-29 - zagłuszki, drabinka, podesty PART S72-118 - Su-22 - podesty PART S72-119 - Su-22 - zagłuszki, osiatkowany wózek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted May 4 Share Posted May 4 (edited) A tutaj paliwo i holownik w jednym (foto + film karurasports.com, oraz mojehobby.pl) i któryś z rodziny MAZ ale nie potrafię wskazać konkretnego więc pokazuję podobne z wyglądu modele TZA-7 / MAZ 5334 w różnych skalach https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235116264-148-135-russian-fuel-truck-maz-tza-75-5334-3d-printed-kits-by-kepmodels-released/https://www.mojehobby.pl/zdjecia/9/8/5/50510_rd.png Edited May 5 by panmopsik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted May 5 Share Posted May 5 (edited) lotnictwo cywilne: sprzęt lotniskowy dostępny w różnych skalach zaznaczony na żółto (fot.Wikipedia) Edited May 5 by panmopsik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted May 5 Share Posted May 5 (edited) Ciekawe zdjęcie. A czy ktoś zwrócił uwagę na samochód stojący w tle, widoczny między szybowcami? Wygląda to na jakiegoś Bentleya z lat 20-tych. Edited May 5 by Endrju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted May 5 Super Moderator Share Posted May 5 2 godziny temu, Endrju napisał: Ciekawe zdjęcie. A czy ktoś zwrócił uwagę na samochód stojący w tle, widoczny między szybowcami? Wygląda to na jakiegoś Bentleya z lat 20-tych. To chyba "Bentley Vanden Plas", taki jak ma Brian Johnson z ACDC. Ale mogę się mylić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted May 5 Share Posted May 5 Ja się zastanawiałem czy to nie Bentley Spęd Six że względu na ten charakterystyczny kolor. Ale pewności nie mam. Oba auta były jak dla mnie podobne do siebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted May 5 Share Posted May 5 (edited) pozwolę sobie na żartobliwy OT, tutaj można sobie zmaksymalizować po powiększeniu i otwarciu grafiki w nowej karcie także pozostałych zdjęć, np. prawdopodobnie osoby obsługi płyty postojowej w pozycji "at rest" , akcesoria tematyczne dostępne w różnych skalach https://www.wikiwand.com/fr/Alexander_Schleicher_ASH_26 Edited May 5 by panmopsik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted May 5 Share Posted May 5 przesuwnica dla śmigłowca, szczegóły https://www.hak.com.pl/hak/produkty/przesuwnice/przesuwnice-do-smiglowcow/przesuwnica-do-transportu-smiglowcow.html identyczny link zamieściłem w Modelworkowej Śmigłowcowej Galerii pokazanej przez forumowicza Ungreez 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmx62 Posted May 7 Share Posted May 7 (edited) W piątek byłem w MSP w Dęblinie, pierwszy raz po pięciu latach, zaprosił mnie i zafundował mój syn Łukasz, dzięki Ci Synku. Trochę (sporo) się pozmieniało. A m.in. w namioto-hangarze typu "piłka golfowa" taki sprzęt lotniskowy Pod Jakiem-40 jakieś wodzidło (nie opisane) A w hangarze przy śmigłowcach Mi-2, SM-1 i _2 taki wózek, niestety również bez opisu, chyba że źle szukałem. Może ktoś z Kolegów namierzy co to za "ustrojstwo"? A, i przy Su-22M4 takie podesty obsługowe, drabinki. Edited May 7 by jmx62 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted May 7 Share Posted May 7 (edited) @jmx62, tak na szybko znalazłem to wrzucam by nie zniknęło bo to w necie normalne, https://www.ceneo.pl/96167604 , oraz do poczytania na spokojnie i ogarnięcia tematu ponieważ jest tego więcej na stronie https://www.polot.net/pl/agregaty_rozruchowe_i_inne_pojazdy_techniczne_na_lotniskach_wojskowych_w_70_lata_xx_wieku a w Dęblinie ta wystawa, to dostępna dla człowieka z ulicy ? Edited May 7 by panmopsik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmx62 Posted May 7 Share Posted May 7 12 minut temu, panmopsik napisał: a w Dęblinie ta wystawa, to dostępna dla człowieka z ulicy ? Jak "człowiek z ulicy" zapłaci 15PLNów za bilet to dostępna dla każdego. Są też ulgowe, rodzinne i ... Wystarczy wejść na stronę Muzeum Sił Powietrznych Dęblin i wszystko jasne. Polecam wirtualne zwiedzanie niektórych eksponatów, fajmie zrobione. Ale nie ma jak w realu. Po Krakowie to najlepsze muzeum lotnicze w Polsce. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 7 Share Posted May 7 2 godziny temu, jmx62 napisał: A w hangarze przy śmigłowcach Mi-2, SM-1 i _2 To tam mają Sm-2? Może jakąś fotkę zrobiłeś? 16 minut temu, panmopsik napisał: a w Dęblinie ta wystawa, to dostępna dla człowieka z ulicy ? No nieeee, nie myślisz chyba, że @jmx62 to ot taki zwykły człowiek z ulicy... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmx62 Posted May 7 Share Posted May 7 4 minuty temu, Grzes napisał: To tam mają Sm-2? Może jakąś fotkę zrobiłeś? No nieeee, nie myślisz chyba, że @jmx62 to ot taki zwykły człowiek z ulicy... Są aż dwa. Jeden w hangarze(nowość, przynajmniej dla mnie) w cywilnym malowaniu i jeden ten co zawsze był w Deblinie (w tragicznym stanie przynajmniej przedniej części kabiny). Ale fotki to wrzucę już jutro bo mam przerzucone na kompa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 7 Share Posted May 7 4 minuty temu, jmx62 napisał: Są aż dwa. ooo! ciekawe. 5 minut temu, jmx62 napisał: jeden ten co zawsze był w Deblinie aaa, już pamiętam. Ten obity blachą zamiast okien. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts