panmopsik Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 13 minut temu, Grzes napisał: To tam mają Sm-2? Może jakąś fotkę zrobiłeś? No nieeee, nie myślisz chyba, że @jmx62 to ot taki zwykły człowiek z ulicy... no nie, o sobie myślałem bo ja często po ulicy tak sobie chodzę więc jestem człowiek z ulicy 1 Cytuj
panmopsik Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) 5 minut temu, Grzes napisał: ooo! ciekawe. aaa, już pamiętam. Ten obity blachą zamiast okien. wersja opancerzona ale o tym w Świdniku nie mówili, czyli trzeba w podróż do Dęblina ruszać Edytowane 7 Maja 2023 przez panmopsik Cytuj
jmx62 Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 Dokładnie ten "blaszak" Drugi to wygląda jakby dopiero z taśmy zjechał ze Świdnika. I bardzo podobny obok stoi SM-1, też "funkiel nówka" Nie wiem, może otworzyli nową linię produkcyjną. Nie obraziłbym się. Cytuj
panmopsik Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 Policja dostała swoje, to i Straży Miejskiej coś skapnie Cytuj
Endrju Napisano 8 Maja 2023 Napisano 8 Maja 2023 (edytowane) 10 godzin temu, jmx62 napisał: Może ktoś z Kolegów namierzy co to za "ustrojstwo"? Kolega @panmopsik podrzucił już link z którego wynika, że to wózek zasilania lotniskowego ale z tekstu nie do końca wynika, że to zwykły wózek z akumulatorami. Za tymi drzwiczkami był schowek gdzie mieściły się kable do podłączenia do samolotu. Wózki te w lotnictwie lat osiemdziesiątych kolokwialnie były określane jako teleżka. Dodam, że wózki te były na pewno używane w Babimoście na Limach. Dla oszczędzania akumulatorów pokładowych służyły one do przeprowadzania obsług głównie przez specjalistów osprzętu, radia i uzbrojenia ale również przez specjalistów od płatowca i silnika czyli nafciarzy. W trakcie tzw. lotów Limy były odpalane z AP-y ale w przypadku konieczności wykonania okresowej próby silnika podczas dnia technicznego silniki uruchamiano również z tych wózków a w eskadrze technicznej uruchamianie silnika z wózka było praktycznie standardem. AP-ę do eskadry technicznej zamawiano tylko wtedy gdy była potrzeba wykonania kilku prób silnika w ciągu dnia i wózek by nie dał rady. Jeśli mnie pamięć nie myli to wózki te ładowne były w nocy przez podłączenie ich do sieci. Prostownik był chyba elementem wózka. Nie jestem tego pewien. Wózkami zajmowali się specjaliści osprzętu. Edytowane 8 Maja 2023 przez Endrju 1 1 Cytuj
jmx62 Napisano 8 Maja 2023 Napisano 8 Maja 2023 22 godziny temu, Grzes napisał: To tam mają Sm-2? Może jakąś fotkę zrobiłeś? Grzes, na Twoją prośbę wrzuciłem nowy temat w dziale L[1:1} pt. MSP Dęblin`23 Cytuj
kopernik Napisano 10 Maja 2023 Autor Napisano 10 Maja 2023 (edytowane) Tankowanie naszego DC-2. Może któryś z kolegów podpowie, co to za holownik i cysterna ? Edytowane 10 Maja 2023 przez kopernik 1 Cytuj
barszczo Napisano 11 Maja 2023 Napisano 11 Maja 2023 Ciężko stwierdzić, ale na tej serii zdjęć jest więcej fajnego sprzętu . Cytuj
kopernik Napisano 11 Maja 2023 Autor Napisano 11 Maja 2023 Teraz, barszczo napisał: Ciężko stwierdzić, ale na tej serii zdjęć jest więcej fajnego sprzętu . Podpowiesz, gdzie można obejrzeć więcej zdjęć z tej serii ? Chętnie bym zobaczył . Cytuj
barszczo Napisano 11 Maja 2023 Napisano 11 Maja 2023 Strony już nie pamiętam, ale to co mam to wrzucę tylko do domu muszę wrócić. To są zdjęcia z Palestyny. 1 Cytuj
Grzes Napisano 11 Maja 2023 Napisano 11 Maja 2023 Godzinę temu, kopernik napisał: Podpowiesz, gdzie można obejrzeć więcej zdjęć z tej serii ? Jak to gdzie, u Kolegi @barszczo w domu! Sam bym się chętnie wybrał na oglądanie... Cytuj
barszczo Napisano 11 Maja 2023 Napisano 11 Maja 2023 6 minut temu, Grzes napisał: Sam bym się chętnie wybrał na oglądanie... Tak na tydzień co najmniej, bo szybciej nie damy rady... Cytuj
barszczo Napisano 11 Maja 2023 Napisano 11 Maja 2023 (edytowane) W dniu 11.05.2023 o 16:40, kopernik napisał: Podpowiesz, gdzie można obejrzeć więcej zdjęć z tej serii ? Chętnie bym zobaczył . Post pod postem, ale wrzucam obiecane zdjęcia. Tutaj pod skrzydłem widać cysternę i piękną flagę lotu w oknie kokpitu: Tutaj ciągnik na gąsienicach: I obsługa handlingowa podczas podstawiania sprzętu, jeszcze śmigła się kręcą : Podstawione schody pasażerskie i wózek bagażowy, pasażerowie wysiadają, piesek pilnuje : Edytowane 25 Kwietnia przez barszczo 3 Cytuj
Adamsky Napisano 11 Maja 2023 Napisano 11 Maja 2023 W dniu 7.05.2023 o 20:39, jmx62 napisał: Może ktoś z Kolegów namierzy co to za "ustrojstwo"? Wózek ST-5 - wózek do rozruchu , popularna "teleszka" 1 Cytuj
Rafał B Napisano 11 Maja 2023 Napisano 11 Maja 2023 23 godziny temu, kopernik napisał: Może któryś z kolegów podpowie, co to za holownik i cysterna ? Ten holownik to Scammell Mechanical Horse MH6, konstrukcja z lat 30-ych. Produkowany także przez Francuzów na licencji pod nazwą Poney Mécanique. Fotka z sieci w celach dyskusji. 1 Cytuj
kopernik Napisano 11 Maja 2023 Autor Napisano 11 Maja 2023 1 godzinę temu, Rafał B napisał: Ten holownik to Scammell Mechanical Horse MH6, konstrukcja z lat 30-ych. Produkowany także przez Francuzów na licencji pod nazwą Poney Mécanique. Fotka z sieci w celach dyskusji. Fajny cudak ! Coś takiego razem z naszym DC to byłoby coś niespotykanego. Cytuj
Rafał B Napisano 12 Maja 2023 Napisano 12 Maja 2023 8 godzin temu, kopernik napisał: Fajny cudak ! Coś takiego razem z naszym DC to byłoby coś niespotykanego. Prezentowałyby się zapewne osobliwie Cytuj
kopernik Napisano 12 Maja 2023 Autor Napisano 12 Maja 2023 14 godzin temu, Rafał B napisał: Prezentowałyby się zapewne osobliwie Cudaka znalazłem jako gotowca w skali 1:76. Jest jakiś punkt zaczepienia 1 Cytuj
kopernik Napisano 21 Maja 2023 Autor Napisano 21 Maja 2023 (edytowane) Kolejne ruchome stanowisko startowe. Wiem, że zdjęcie zrobiono na szybowisku Żar w 1975r. Może któryś z kolegów ma jakieś inne zdjęcia i wie co to dokładnie był ? Edytowane 21 Maja 2023 przez kopernik Cytuj
barszczo Napisano 22 Maja 2023 Napisano 22 Maja 2023 (edytowane) Bo to jest przerobiona przyczepa Jelcz PO-1. Na zdjęciu poniżej fragment tej samej przyczepy z Międzybrodzia, rok 1978, a ten gość w krótkich gaciach to ja . To były jedne z moich najlepszych wakacji: Edytowane 25 Kwietnia przez barszczo 4 Cytuj
panmopsik Napisano 23 Maja 2023 Napisano 23 Maja 2023 (edytowane) nie aeroklubowa ale skala 1/72 http://www.buslodz.pl/temat/250/1-72-przyczepa-Jelcz-PO1 @barszczo , widać po zdjęciu profilowym, że przedłużyłeś te wakacje dalej Edytowane 23 Maja 2023 przez panmopsik 1 Cytuj
barszczo Napisano 27 Maja 2023 Napisano 27 Maja 2023 (edytowane) W dniu 23.05.2023 o 10:03, panmopsik napisał: @barszczo , widać po zdjęciu profilowym, że przedłużyłeś te wakacje dalej Tak, na lotnisku zostałem, to jest jak choroba . Na płycie i pod samolotem bywam już co prawda tylko jako trener, ale jak kilka dni mnie tam nie ma, to czegoś brakuje. A tymczasem wygrzebałem z dysku jeszcze trochę sprzętu lotniskowego. Podejrzewam że to zdjęcia nieocenionego Wacława Hołysia. Tutaj ponownie Jelcz PO-1 i Ursus, a w tle piękny Jaczek-12: A tutaj kilka beczek na podwoziach Jelcza. Na pierwszym planie ponownie Jaczek-12 i Aero-45: Edytowane 25 Kwietnia przez barszczo 2 Cytuj
Wojtek59 Napisano 27 Maja 2023 Napisano 27 Maja 2023 Jeszcze z poletka RAF - Bedford z katalogu IBG 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi