imt Napisano 18 Listopada 2023 Share Napisano 18 Listopada 2023 3 godziny temu, jmx62 napisał: ... niezastąpiony rower taaak rower. W latach gdzie szachownica była w prawidłowym położeniu (piszę o emblemacie a nie o czasach), rower był bardzo ważnym środkiem lokomocji. Doświadczyłem osobiście. Sprawa do załatwienia. Odległość w linii prostej ok 500 m. Były loty, do sprawy i droga powrotna to ok 10 km. Wiosną w ładną pogodę rewelacja. żaden rower nie był dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Listopada 2023 Share Napisano 19 Listopada 2023 To teraz wygrzebane na stronach www przedwojenne cywilne gąsienice. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Listopada 2023 Share Napisano 19 Listopada 2023 A tymczasem przenosimy się Węgierskiej Republiki Ludowej: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 20 Listopada 2023 Share Napisano 20 Listopada 2023 (edytowane) Trochę sprzętu do ubezpieczenia lotów z lotniska cywilnego. Lata 60te ubieglego wieku. Zdjęcia zapożyczone z SP 1966/03 Edytowane 20 Listopada 2023 przez jmx62 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Listopada 2023 Share Napisano 21 Listopada 2023 Kadry z filmu "Jesienią o szczęściu" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Listopada 2023 Share Napisano 22 Listopada 2023 Zostajemy w madziarskich klimatach. Jak widać rower to podstawowy środek transportu na wszystkich lotniskach świata: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Listopada 2023 Share Napisano 23 Listopada 2023 Zawsze chciałem zrobić kolekcję jednego typu w barwach wszystkich państw UW. Myślałem o MiG-15 lub -21. Po tych zdjęciach barszcza pomysł znowu powrócił i zaczyna kiełkować. A może dołączyć Jugosławię, Kubę, KRLD i Chiny? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Listopada 2023 Share Napisano 23 Listopada 2023 5 godzin temu, jmx62 napisał: Zawsze chciałem zrobić kolekcję jednego typu w barwach wszystkich państw UW. Myślałem o MiG-15 lub -21. Czyżby kolega @abtb zainspirował Cię kolekcją śledzików? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Listopada 2023 Share Napisano 23 Listopada 2023 Nieeee. Myślałem już o tym w latach 70/80 jak w SH pojawiły się modele MiGaczy z czeskiego KP ale jakoś to wszystko rozmyło się w czasie. Zresztą nie było ani dostępnych odpowiednich danych do malowania ani kalkomanii ani ... ech co tam wspominać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Listopada 2023 Share Napisano 23 Listopada 2023 3 godziny temu, jmx62 napisał: ech co tam wspominać No właśnie, nie ma co wspominać, tylko brać się za realizację. Teraz jest wszystko! A nawet więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Listopada 2023 Share Napisano 23 Listopada 2023 Ale ja mam tylko chore pomysły, mrzonki jakieś, nierealne projekty. Coś mi się chyba w baniaku pomerdało i tylko tak marudzę. Jak coś mi wpadnie pod skalpel i klej to dam znać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 23 Listopada 2023 Autor Share Napisano 23 Listopada 2023 Lotnisko w Sudanie i nasze "Gawrony". Co oni tankowali 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 20 godzin temu, jmx62 napisał: Zawsze chciałem zrobić kolekcję jednego typu w barwach wszystkich państw UW. Myślałem o MiG-15 lub -21. Ja aż tak ambitnych planów nie mam, ale przez chwilę miałem ochotę na kolekcję MiG 15/17 na których latali znani obrońcy demokracji ludowej np Pepelajew czy też Nguyen Van Bay. Nawet Czesi mieli swojego Jaroslava Sramka. A my tradycyjnie NIC w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, abtb napisał: miałem ochotę na kolekcję MiG 15/17 na których latali znani obrońcy demokracji ludowej (...) A my tradycyjnie NIC w temacie Obstawiam, że najbardziej znanym polskim pilotem MiGa-15 jest Franciszek Jarecki. Aczkolwiek do obrońców demokracji ludowej raczej bym go nie zaliczał Edytowane 24 Listopada 2023 przez Grzes 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 (edytowane) 12 godzin temu, jmx62 napisał: Ale ja mam tylko chore pomysły, mrzonki jakieś, nierealne projekty. Janusz, pamiętaj, że z takich chorych pomysłów, mrzonek i nierealnych projektów powstało wiele fantastycznych wynalazków np, samolot. A takie pomysły na kolekcje ma chyba wielu z nas. Ja też mam taki plan już częściowo realizowany. Ja dla odmiany chce skleić kolekcję różnych Shermanów ale używanych tylko w PSZ. Na razie kupiłem 9 sztuk, zacząłem 2 a dalej zobaczymy. Edytowane 24 Listopada 2023 przez Endrju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 7 godzin temu, Grzes napisał: Obstawiam, że najbardziej znanym polskim pilotem MiGa-15 jest ... A... "czerwona szczała" Grundmana z MMaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 11 godzin temu, Endrju napisał: z takich chorych pomysłów, mrzonek i nierealnych projektów powstało wiele fantastycznych wynalazków polecieli na Księżyc i nawet wrócili. Sam pomysł bardzo ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 38 minut temu, imt napisał: Sam pomysł bardzo ciekawy. Lotu na ksieżyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 Kończymy wizytę u Madziarów: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 2 godziny temu, jmx62 napisał: Lotu na ksieżyc? nie, to już było. Jak pisałem nawet wrócili. Natomiast: W dniu 23.11.2023 o 11:12, jmx62 napisał: Zawsze chciałem zrobić kolekcję jednego typu w barwach wszystkich państw UW. Myślałem o MiG-15 lub -21. I to jest pomysł ciekawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 A ja, jeśli pozwolicie, będę Was ciągał po Polsce. Mińsk Mazowiecki 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Listopada 2023 Autor Share Napisano 25 Listopada 2023 Taki "sprzęt" lotniskowy używali nasi w Libii. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 26 Listopada 2023 Share Napisano 26 Listopada 2023 Panowie, potrzebuję Waszej pomocy. Szukam lepszej jakości fotek wodzidełka wykorzystywanego przy An-26. Mam tylko dwie niewyraźne fotki. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc. A może ma ktoś fotki naszych An-26 "na holu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Listopada 2023 Share Napisano 26 Listopada 2023 Może nie do końca pomogę, ale wrzucam ci zdjęcie tabliczki znamionowej dyszla i sposób mocowania do przedniej goleni. Przy okazji masz dobry widok na samą goleń . Zdjęcia zrobione w KTW kilka lat temu, gdzie stało jeszcze kilka bezpańskich Antków: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2023 Share Napisano 26 Listopada 2023 Mam cóś takiego, czyli też słabo... 3 godziny temu, zenek_65 napisał: może ma ktoś fotki naszych An-26 "na holu". Ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi