panmopsik Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października (edytowane) co do jego ciekawej historii, to niekoniecznie ( koinobori, こいのぼり ) Edytowane 16 Października przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października 2 godziny temu, kret69 napisał: Pojęcia nie miałem, że rękawem można określić prędkość wiatru z taką dokładnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października (edytowane) 55 minut temu, Grzes napisał: Pojęcia nie miałem, że rękawem można określić prędkość wiatru z taką dokładnością Rękaw pokazuje przede wszystkim kierunek wiatru, na podstawie wypełnienia można tylko oszacować jego przybliżona prędkość . Edytowane 16 Października przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października 3 godziny temu, barszczo napisał: Rękaw pokazuje przede wszystkim kierunek wiatru, na podstawie wypełnienia można tylko oszacować jego przybliżona prędkość No też mi się tak wydawało. A'propos biało-czerwonych elementów lotniskowych - Kania Straży Granicznej RP na lotnisku w Rumunii Fot. L.Malinowski 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 18 Października Autor Share Napisano 18 Października (edytowane) Kocyk ( tu jakiś materac ) , mniej oczywisty ale obowiązkowy, element wyposażenia podczas lotów. Edytowane 18 Października przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października Dziś taka ratownicza "dioramka" z lotniska w Nowym Glinniku z dedykacja dla Kolegi @kret69 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października 4 minuty temu, Grzes napisał: Dziś taka ratownicza "dioramka" z lotniska w Nowym Glinniku z dedykacja dla Kolegi @kret69 To jakiś TurboDaily? Bo wygląda podobnie do bo tego NAVECO co go ostatnio zlepiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października (edytowane) 23 minuty temu, kret69 napisał: To jakiś TurboDaily? Iveco SCAM SM50 Edytowane 19 Października przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października Dyspenser hydrantowego systemu tankowania SP. W szafie na zwijaku są węże do bezpośredniego tankowania statków powietrznych na stojance. Jedna szafa co do zasady obsługiwała dwa samoloty. System był na większości polskich lotnisk, gdzie były maszyny bojowe. Nafta płynęła pod ciśnieniem rurociągiem z MPS-u do nalewaka. Są to skrzynie z lat 80. Wcześniej były inne konstrukcje. Rura zasilająca biegła w kanale w płycie. Zauważcie, że tam gdzie była posadowiona szafa odległości między osiami stanowisk postojowych są mniejsze - samoloty stoją bliżej siebie (tak przynajmniej sprawdziłem i skonsultowałem dla interesujących mnie lotnisk w Pile i Debrznie). Czeka mnie dioramka, gdzie ten element ten zamierzam pokazać Swoja droga przydałyby się jakieś rysunki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października W dniu 20.07.2024 o 08:16, Grzes napisał: Taka ciekawostka z Mińska Mazowieckiego przed przebudową lotniska Dyspenser hydrantowego systemu tankowania SP. W szafie na zwijaku są węże do bezpośredniego tankowania statków powietrznych na stojance. Jedna szafa co do zasady obsługiwała dwa samoloty. System był na większości polskich lotnisk, gdzie były maszyny bojowe. Nafta płynęła pod ciśnieniem rurociągiem z MPS-u do nalewaka. Są to skrzynie z lat 80. Wcześniej były inne konstrukcje. Rura zasilająca biegła w kanale w płycie. Zauważcie, że tam gdzie była posadowiona szafa odległości między osiami stanowisk postojowych są mniejsze - samoloty stoją bliżej siebie (tak przynajmniej sprawdziłem i skonsultowałem dla interesujących mnie lotnisk w Pile i Debrznie). Czeka mnie dioramka, gdzie ten element ten zamierzam pokazać Swoja droga przydałyby się jakieś rysunki ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października (edytowane) ktoś to musi podczepić: np. DEF Model 1/48, 1/35 fuel man, Reedoak 1/48 Edytowane 19 Października przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października Tankowanie Embriona . Ok. 1 tona paliwa na minutę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października 5 minut temu, barszczo napisał: Tankowanie Embriona . Ok. 1 tona paliwa na minutę. To ile tego bierze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października Zależy gdzie leci, jaką trasą, jaka pogoda po drodze i na miejscu, ilu pasażerów, ile bagażu, i jeszcze wiele innych zmiennych. Block fuel, czyli ile lejemy wynika zawsze z planu lotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października (edytowane) policzę sobie jak pozamiatam (różny sprzęt dot. FOD, Foreign Object Debris), poniżej sprzęt podstawowy do utrzymania porządku inna robota zawsze się też znajdzie Edytowane 19 Października przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Października Share Napisano 20 Października Bardzo fajna seria wygrzebana ze strony weteranów wojny wietnamskiej, trochę zabawek lotniskowych służących do obsługi wybuchowych pigułek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października W dniu 19.10.2024 o 18:17, kuki napisał: Dyspenser hydrantowego systemu tankowania SP. W szafie na zwijaku są węże do bezpośredniego tankowania statków powietrznych na stojance. Jedna szafa co do zasady obsługiwała dwa samoloty. System był na większości polskich lotnisk, gdzie były maszyny bojowe. Nafta płynęła pod ciśnieniem rurociągiem z MPS-u do nalewaka. Są to skrzynie z lat 80. Wcześniej były inne konstrukcje. Rura zasilająca biegła w kanale w płycie. Zauważcie, że tam gdzie była posadowiona szafa odległości między osiami stanowisk postojowych są mniejsze - samoloty stoją bliżej siebie (tak przynajmniej sprawdziłem i skonsultowałem dla interesujących mnie lotnisk w Pile i Debrznie). Czeka mnie dioramka, gdzie ten element ten zamierzam pokazać Swoja droga przydałyby się jakieś rysunki ... Fajna garść informacji uzupełniających A dziś wrzucę Wam bardzo ciekawą fotkę z albumu "Specjaliści od Su-22" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października @barszczo- dzięki, bardzo ładne foty. Jak może widziałeś jakiś czas temu tutaj: http://vietnam.net.pl/BUFFmod4en.htm weteran z Wietnamu opisał, jak niektóre z tych rzeczy można zbudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października 13 godzin temu, Grzes napisał: Fajna garść informacji uzupełniających A dziś wrzucę Wam bardzo ciekawą fotkę z albumu "Specjaliści od Su-22" Ciekawe zdjęcie. To ściągarka do opon używana jeszcze na Lim-ach. Czyżby kupując Su-ki nie zakupiono nowych ściągarek? Ja niestety nie miałem okazji się przekonać bo mój pułk nie doczekał przezbrojenia. Czy ktoś z kolegów ma może wiedzę na ten temat albo inne zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października https://truckinfocus.com/de/zeitschrift/artikel/Flugfeldfahrzeuge 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października Takie dwie fotki na czasie - tankowanie aeroklubowego Biesa 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Października Share Napisano 31 Października (edytowane) Bohater drugiego planu Edytowane 31 Października przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Października Share Napisano 31 Października 22 minuty temu, Grzes napisał: Bohater drugiego planu Mówisz o Ile, czy pięknym Unimogu? Służył w porcie dłuuuugie lata, został kupiony przez kolekcjonera z Niemiec, który wypatrzył go w garażu kiedy przyleciał do KRK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Października Share Napisano 31 Października 2 minuty temu, barszczo napisał: Mówisz o Ile, czy pięknym Unimogu? Wiesz, kto co bardziej lubi, ale oba obiekty bardzo ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 1 Listopada Share Napisano 1 Listopada W dniu 31.10.2024 o 10:13, barszczo napisał: Mówisz o Ile, czy pięknym Unimogu? Służył w porcie dłuuuugie lata, został kupiony przez kolekcjonera z Niemiec, który wypatrzył go w garażu kiedy przyleciał do KRK. Mówi o tym gościu, który stoi przy podwoziu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi