myszaty Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 No to teraz potrzebował byś 3 takiej farby by mieć stopień porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 25 Marca 2023 Autor Share Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) 32 minuty temu, myszaty napisał: No to teraz potrzebował byś 3 takiej farby by mieć stopień porównania. Tak wygląda podkład mr surfacer 1500 czarny. Jak chyba widać nie wiem co jest tego powodem ale idąc coraz bardziej w prawą stronę to łyżki bardziej się świecą niż te po lewej. I nie chodzi mi tu tylko o kąt padania światła ale również widać na nich takie mikroskopijne drobinki farby/kropki i to właśnie one się świecą Edytowane 25 Marca 2023 przez Kudacior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 Czyli musisz malować w taki sposób jak tę lewą łyżeczkę, żeby uzyskać mat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) A jaki masz aerek/dyszę? Malowałeśn je jednym strzałem po kolei czy zrobiłeś przerwę na przetarcie igły i backflush??? P.s to tak wygląda jakby warstwa była coraz bardziej ,,mokra". Edytowane 25 Marca 2023 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 25 Marca 2023 Autor Share Napisano 25 Marca 2023 2 minuty temu, giberes napisał: Czyli musisz malować w taki sposób jak tę lewą łyżeczkę, żeby uzyskać mat. z tym, że wszystkie malowałem tak samo Teraz, myszaty napisał: A jaki masz aerek/dyszę? Malowałeśn je jednym strzałem po kolei czy zrobiłeś przerwę na przetarcie igły i backflush??? h&s ultra dysza i igła 0,2mm. wszystkie malowałem w tym samym czasie. nie robiłem backfushingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 25 Marca 2023 Autor Share Napisano 25 Marca 2023 5 minut temu, giberes napisał: Czyli musisz malować w taki sposób jak tę lewą łyżeczkę, żeby uzyskać mat. wszystkie malowałem w ten sam sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 Widzisz manometr na reduktorze w czasie malowania? Jak mocno spada ci ciśnienie, bo że spada to jestem pewny. Taka konstrukcja tych reduktorów. Może właśnie dlatego zaczyna delikatnie rzucać kropelkami bo atomizacja spada. Pomaluj jedną, przerwij przemieszaj i poczekaj aż ci kompresorek podniesie ciśnienie. Zrób taką próbę: spuść całkowicie ciśnienie, zamknij na zero wyjście i zmierz czas napełnienia zbiornika od 0 do 6. Zobaczymy jak u ciebie z kondycją sprężarki. Gdzieś tu jest wątek gdzie luczyliśmy to dla takiego AS-sa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 Ale serial... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 25 Marca 2023 Autor Share Napisano 25 Marca 2023 5 minut temu, myszaty napisał: Widzisz manometr na reduktorze w czasie malowania? Jak mocno spada ci ciśnienie, bo że spada to jestem pewny. Taka konstrukcja tych reduktorów. Może właśnie dlatego zaczyna delikatnie rzucać kropelkami bo atomizacja spada. Pomaluj jedną, przerwij przemieszaj i poczekaj aż ci kompresorek podniesie ciśnienie. Zrób taką próbę: spuść całkowicie ciśnienie, zamknij na zero wyjście i zmierz czas napełnienia zbiornika od 0 do 6. Zobaczymy jak u ciebie z kondycją sprężarki. Gdzieś tu jest wątek gdzie luczyliśmy to dla takiego AS-sa ... mam zakręcić reduktor maksymalnie, odpalić i zmierzyć czas aż dojdzie do 6 bar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 No. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 25 Marca 2023 Autor Share Napisano 25 Marca 2023 11 minut temu, myszaty napisał: No. Maksymalnie doleciał do 4 bar w ciągu 1 min 44s po czym się wyłączył. Ale z tego co mi wiadomo ten kompresor ma chyba jakieś zabezpieczenie, że większego ciśnienia nie osiągnie dla bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 Do 4? A nie powinien do 6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 1 minutę temu, myszaty napisał: Do 4? A nie powinien do 6? Nie. Zakres działania wył. ciśnieniowego to 2-4 bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 No to jak maluje ciurkiem to mu może spadać poniżej nastaw reduktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 25 Marca 2023 Autor Share Napisano 25 Marca 2023 32 minuty temu, myszaty napisał: No to jak maluje ciurkiem to mu może spadać poniżej nastaw reduktora. To jak z tym kompresorem w końcu? Jest w dobrym stanie czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 Musze znaleźć wątek z obluczeniami...gdzieśctu był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 25 Marca 2023 Autor Share Napisano 25 Marca 2023 Na tym zdjęciu chyba jak widać zamiast takiej ładnej gładkiej struktury, występują takie malutkie kropki i to właśnie one chyba wywołują ten błyszczący efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 25 Marca 2023 Autor Share Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) Dobra, ja już nie mam pojęcia, nie mam już żadnego pomysłu co może być przyczyną. Teraz pomalowałem brązowym one shotem od ammo i w tym przypadku farba ma ładną matową strukturę, nie ma żadnych kropek a powierzchnia jest ładnie przykryta, Edytowane 25 Marca 2023 przez Kudacior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 17 minut temu, Kudacior napisał: Na tym zdjęciu chyba jak widać zamiast takiej ładnej gładkiej struktury, występują takie malutkie kropki i to właśnie one chyba wywołują ten błyszczący efekt Jak szukasz rozwiązania problemu na forum to pisz łaskawie co to za farba i czym rozcieńczana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 25 Marca 2023 Autor Share Napisano 25 Marca 2023 3 minuty temu, _OldMan_ napisał: Jak szukasz rozwiązania problemu na forum to pisz łaskawie co to za farba i czym rozcieńczana. Łaskawie pisałem już 20 razy na jakich farbach to występuje. Mrp, gunze i tamiya. Ten konkretny to mrp, którego nie trzeba rozcieńczać. tamiya i gunze rozcieńczałem tamiya x-20a albo mr leveling thinner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 Konkretnie nr farby, niektóre farby matowe nie są matowe tylko wpadają właśnie w taką satynę. Weź farbę Tamiyi, dobrze rozcieńcz, jeszcze lepiej wymieszaj i pomaluj. Jak się będzie błyszczeć pomaluj XF-86 i zobaczymy co ci z tego wyjdzie. Po każdym etapie zrób zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 25 Marca 2023 Autor Share Napisano 25 Marca 2023 Robiłem tak już ze 20 razy. W dodatku xf-86 nic nie pomaga. Bo nie wydaje mi się żeby tak matt wyglądał… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 Prawdopodobnie zbytnio spada ci ciśnienie i zaczyna lać farbą i stąd te kropelki - po chwili malowania. Dlaczego? Minuta 44??? Tam @cudi miał czas nabicia 1,17min i to dawało tylko 9,35l/m. U ciebie 6,9... A niby powinien mieć ok. 23-25... Ja bym sprawdził tak: nabił bańkę, ustawił ciśnienie na 2 bary i krók poszedł bardzo krótkimi strzałami. Żeby się nie zdążył włączyć - a jak się właczy to nie pryskać tylko czekać aż stanie. Chyba że masz możliwość zrobienia próby na innej sztuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 25 Marca 2023 Autor Share Napisano 25 Marca 2023 27 minut temu, myszaty napisał: Prawdopodobnie zbytnio spada ci ciśnienie i zaczyna lać farbą i stąd te kropelki - po chwili malowania. Dlaczego? Minuta 44??? Tam @cudi miał czas nabicia 1,17min i to dawało tylko 9,35l/m. U ciebie 6,9... A niby powinien mieć ok. 23-25... Ja bym sprawdził tak: nabił bańkę, ustawił ciśnienie na 2 bary i krók poszedł bardzo krótkimi strzałami. Żeby się nie zdążył włączyć - a jak się właczy to nie pryskać tylko czekać aż stanie. Chyba że masz możliwość zrobienia próby na innej sztuce. Tylko jak wyjaśnisz to, że jak używam one shota z ammo to struktura jest ładna i gładka i do tego matowa a na reszcie farb ten problem występuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 Wiesz...farba farbie nierówna. Chyba za dużo już oczekujesz od forum. Wiem jedno - adlerem nigdy nie umiałem zrobić połysku bo skubany równo psikał dopiero powyżej 1,3 -1,5 bara. A tak wysokie ciśnienie powodowało szybsze przesychanie farby i wszystko było matowe że aż zęby bolały ( nawet pytałem na forum jak się pozbyć tego efektu), na dodatek używałem acetonu, a on też szybko schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi