sas55 Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2023 (edytowane) Dzień dobry, Na stronie 18 DZ na FB pojawiła się taka grafika z takim komentarzem: Narazie to wizja artystyczna autora, ale proponujemy przyzwyczajać się do tego widoku Edytowane 30 Czerwca 2023 przez sas55 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 2 Lipca 2023 Autor Share Napisano 2 Lipca 2023 (edytowane) Dzień dobry, Na stronie 18 DZ pojawiły się inne zdjęcia z portu. Ciekawe ujęcia z góry pokazują rozkład plam. Cała czternastka jest teraz chyba w Biedrusku. Być może tam będą uzupełnione i ,,spolszczone''. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 2 Lipca 2023 przez sas55 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 9 Lipca 2023 Share Napisano 9 Lipca 2023 Ze strony 1 WBP z fejsa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Lipca 2023 Share Napisano 9 Lipca 2023 No, tu już coś widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 10 Lipca 2023 Autor Share Napisano 10 Lipca 2023 Dzień dobry, Nareszcie. I po co się było martwić? Reflektory są, wyrzutnie granatów dymnych są. Jeszcze coś dojdzie... A na zdjęciu z tej samej strony z fejsa i ze strony MON. Pozdrawiam Andrzej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 Ciekawostka - Syrenka w formie naklejki. Do tej pory widziałem tylko malowanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 11 minut temu, Grzes napisał: Ciekawostka - Syrenka w formie naklejki. Do tej pory widziałem tylko malowanki. Prowizorka w takim razie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 (edytowane) W dniu 10.07.2023 o 08:42, Grzes napisał: Ciekawostka - Syrenka w formie naklejki. Do tej pory widziałem tylko malowanki. ToroModel w zestawie Tablice rejestracyjne wz.2000, godła i napisy eksploatacyjne pojazdów Wojska Polskiego cz.1 ToRo Model 35D11 przewidziało taka ewentualność i mamy kalki na 1 (słownie: jednego) Abramsa. Edytowane 28 Listopada 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 10 Lipca 2023 Autor Share Napisano 10 Lipca 2023 2 godziny temu, Grzes napisał: Ciekawostka - Syrenka w formie naklejki. Do tej pory widziałem tylko malowanki. Godzinę temu, robertmodelarz napisał: ToroModel w zestawie Tablice rejestracyjne wz.2000, godła i napisy eksploatacyjne pojazdów Wojska Polskiego cz.1 ToRo Model 35D11 przewidziało taka ewentualność i mamy kalki na 1 (słownie: jednego) Abramsa. Spokojnie będą na pewno malowanki. Będą też pewnie kalki. Jak znam życie gajowy z wąsami się o to postara, ale poczekajmy na zestaw ,,Abramsy w Wojsku Polskim''. Na razie jestem na wyjeździe i nie wnikam specjalnie w temat. Jednak skupiam się na razie na analizie porównawczej dokumentacji i modelu. W oparciu o dotychczas dostępne zdjęcia już znalazłem różnicę w oryginale i zestawie. Jak na razie na tym proponuję się teraz skupiać. Poniżej miejsce do przeróbki. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 7 minut temu, sas55 napisał: Spokojnie będą na pewno malowanki. Będą też pewnie kalki. Jak znam życie gajowy z wąsami się o to postara, ale poczekajmy na zestaw ,,Abramsy w Wojsku Polskim''. Na razie jestem na wyjeździe i nie wnikam specjalnie w temat. Jednak skupiam się na razie na analizie porównawczej dokumentacji i modelu. W oparciu o dotychczas dostępne zdjęcia już znalazłem różnicę w oryginale i zestawie. Jak na razie na tym proponuję się teraz skupiać. Poniżej miejsce do przeróbki. Pozdrawiam Andrzej Rozmawiałem z właścicielem marki ToroModel na BABARYBIE na temat kalek na nasze K2, K9 i Abramsy- niestety stwierdził, że nie przewiduje na razie produkcji tego rodzaju oznaczeń. Pozostaje Home Made..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 29 minut temu, sas55 napisał: Spokojnie będą na pewno malowanki. Andrzeju, ja jestem jak najbardziej spokojny Tak jak napisałem - zwróciłem uwagę na ciekawostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 10 Lipca 2023 Autor Share Napisano 10 Lipca 2023 42 minuty temu, sas55 napisał: Spokojnie będą na pewno malowanki. Będą też pewnie kalki. Jak znam życie gajowy z wąsami się o to postara, ale poczekajmy na zestaw ,,Abramsy w Wojsku Polskim''. Na razie jestem na wyjeździe i nie wnikam specjalnie w temat. Jednak skupiam się na razie na analizie porównawczej dokumentacji i modelu. W oparciu o dotychczas dostępne zdjęcia już znalazłem różnicę w oryginale i zestawie. Jak na razie na tym proponuję się teraz skupiać. Poniżej miejsce do przeróbki. Pozdrawiam Andrzej Odwołuję to co napisałem. Taka część jest w zestawie, ale tropię dalej 26 minut temu, robertmodelarz napisał: Rozmawiałem z właścicielem marki ToroModel na BABARYBIE na temat kalek na nasze K2, K9 i Abramsy- niestety stwierdził, że nie przewiduje na razie produkcji tego rodzaju oznaczeń. Pozostaje Home Made..... Kalki do polskich K2 będą w zestawie Hobby 2000. Zajrzyj do wątku o K2. Natomiast polskie Abramsy muszą jeszcze otrzymać rejestracje i inne oznaczenia. Może pojawia się jakieś nazwy własne. Tomek na razie może nie planuje, Bo musi być popyt na takie kalki. A skąd popyt jak fepy z RFM sprzedały się i nie wiadomo ilu chętnych będzie. Zresztą można zamówić gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 2 godziny temu, sas55 napisał: Poniżej miejsce do przeróbki. Pozdrawiam Andrzej Ta skrzynka z telefonem jest w modelu. Za to kopuła SCWS w modelu jest pozbawiona niektórych elementów. Nasze mają ja chyba jakąś zmodernizowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 12 Lipca 2023 Share Napisano 12 Lipca 2023 Czy jest na forum ktoś, kto ma aktualnie dostęp do tych czołgów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 12 Lipca 2023 Share Napisano 12 Lipca 2023 2 godziny temu, FAHR napisał: Czy jest na forum ktoś, kto ma aktualnie dostęp do tych czołgów? Ja ma jeden od RFM w magazynku. Chętnie sprzedam. Nówka nieśmigana w foliach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 12 Lipca 2023 Share Napisano 12 Lipca 2023 2 godziny temu, mandrivecs napisał: Ja ma jeden od RFM w magazynku. Chętnie sprzedam. Nówka nieśmigana w foliach! O czołgi mi chodzi, nie o model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 17 Lipca 2023 Autor Share Napisano 17 Lipca 2023 Dzień dobry, Kilka wątków, które otworzyłem ostatnio ma w podtytule stwierdzenie - tworzymy dokumentację. Temat dokumentacji ma w pewnych sytuacjach duże znaczenie i jest czasami dyskutowany przy okazji konkursów punktowanych. Są jednak i inne aspekty dokumentowania oryginalnych elementów w swojej pracy a także samej pracy nad odzwierciedlanym obiektem. Dokumentacja pomaga nam w pracy nad niedokładnie odzwierciedlonymi przez producenta modelu fragmentami oryginału i to jest oczywiste. Jednak przy okazji analizowania modelu RFM 5048 Abrams M1A1 FEP pojawiła się rzadka lecz ważna cecha gromadzenia dokumentacji. Dokumentacja może nam bowiem pomóc w korygowaniu instrukcji modelu. To rzadka wada i raczej producenci nie popełniają błędów w instrukcjach. Wyjątkiem jest tu omawiany model. Szczególnie niedoświadczeni modelarze mogą mieć kłopoty w takich przypadkach. Firmy produkujące x+1 wersji oryginału pakują często ramki do wszystkich wersji dodając tylko ramki do wersji aktualnej. Tak jest w przypadku np. wersji T-55 i tak jest w przypadku Abramsa FEP. Na razie znalazłem kilka elementów oryginału, których nie ma w instrukcji. Spokojnie, są one na ramkach. Sprawa dotyczy elementów zaznaczonych na poniższych zdjęciach. Analiza w toku c.d.n. Pozdrawiam Andrzej Pozostaje jeszcze ustalenie rzeczywistych kształtów tych elementów w ,,naszych'' Abramsach a temu będzie służył kompletny walkaround kiedy nasze wyjdą z ukrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Lipca 2023 Share Napisano 31 Lipca 2023 Ma być w Radomiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2023 Na dzisiejszej uroczystości zapowiadającej defiladę 15.08 był Abrams. Jeszcze bez rejestracji, ale za to z gadżetami z Leosia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 Gadżetami z Leosia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2023 To zdjęcie jest ciemne trzeba powiększyć i widać na przodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 8 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2023 Dzień dobry, Mamy kolejne fotki z przygotowań do defilady. Widać podstawy anten, zamocowane liny i powyżej przedstawiony element z Leosia. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 10 Sierpnia 2023 Share Napisano 10 Sierpnia 2023 I brak jakich kolwiek oznaczeń, mają jeszcze cztery dni i pięć nocy .Może jeszcze nas zaskoczą miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2023 Niestety. Kolejne zdjęcie i ciągle brak oznaczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi