Grzes Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 11 godzin temu, Kon_Bar napisał: będę musiał poprosić o 3-4 komplety Dołączam się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2023 (edytowane) Bardzo się cieszę zainteresowaniem, ale nie mówmy hop, najpierw wydrukuje je i zobaczymy wtedy. Myślę, że ostateczna wersja tak wygląda. Wydrukuję je na test w 1:72 i tak jak @Sławekb chciał w 33 Edytowane 5 Czerwca 2023 przez Vieh_san 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 Też bym nie pogardził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 Dwa komplety poproszę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 Godzinę temu, Piotr Dmitruk napisał: Dwa komplety poproszę Popieram Piotra, też poproszę dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2023 Drukuje się, zobaczymy jak wyjdzie ;D Tymczasem jeszcze zauważyłem, że łopaty głównego wirnika z zestawu chyba mają nie ten kształt. W zestawie są jednakowej szerokości na całej długości, a na schemacie z Aeroplanu zwęża się od pewnego momentu. Na zdjęciach niektóre śmigłowce mają takie, a niektóre takie. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 44 minuty temu, Vieh_san napisał: Drukuje się, zobaczymy jak wyjdzie ;D Tymczasem jeszcze zauważyłem, że łopaty głównego wirnika z zestawu chyba mają nie ten kształt. W zestawie są jednakowej szerokości na całej długości, a na schemacie z Aeroplanu zwęża się od pewnego momentu. Na zdjęciach niektóre śmigłowce mają takie, a niektóre takie. Co myślicie? Szukaj konkretnego egzemplarza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 Z tego co znalazłem, pierwsze egzemplarze miały łopaty równomiernie zwężające się ku końcom. Późniejsze to cóś takiego: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2023 47 minut temu, Mitrandir napisał: Szukaj konkretnego egzemplarza No właśnie, będę chyba robił SP-SXC, bo dzięki zdjęciom od @barszczo mam lewy bok i prawy z tyłem, ale ciężko wywnioskować kształt łopaty. Widzę, że SP-SAM też by pasował, chociaż ma trochę trudniejsze malowanie, ale na pewno widać, że to jest ten typ łopaty co na schemacie z aeroplanu. 41 minut temu, Grzes napisał: Z tego co znalazłem, pierwsze egzemplarze miały łopaty równomiernie zwężające się ku końcom. Późniejsze to cóś takiego: Teraz mi się przypomniało, czytałem, że faktycznie zmieniali te łopaty i każde następne miały zwiększony resurs. Pewnie stąd te zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 To co napisał Grześ to prawda......zdjęcie z Aeroplanu to wczesna wersja.....a ta trapezowata to późniejsza.......w twojej maszynie raczej będzie późniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 Jak zbierałem materiały do Mi-3 to trafiłem na taki rysunek Jak widać robiono różne. A i u nas były SM-1/300, SM-1/600, SM-1W i SM-1Wb, gdzie nie wiem, czy kształt, ale resurs był coraz większy (300, 600 i 800 godzin). Mi-1M SM-1W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 1 minutę temu, Kon_Bar napisał: Jak zbierałem materiały do Mi-3 to trafiłem na taki rysunek Jak widać robiono różne. A i u nas były SM-1/300, SM-1/600, SM-1W i SM-1Wb, gdzie nie wiem, czy kształt, ale resurs był coraz większy (300, 600 i 800 godzin). Mi-1M SM-1W Tu mam ciągle dylemat.....czy ten prosty kształt był stosowany w tamtych latach,czy to jakiś zamiennik wzięty z Mi-2.....do celów pokazowych(muzealnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2023 6 minut temu, Sławekb napisał: Tu mam ciągle dylemat.....czy ten prosty kształt był stosowany w tamtych latach,czy to jakiś zamiennik wzięty z Mi-2.....do celów pokazowych(muzealnych. Właśnie o tym samym myślałem, bo najczęściej ten prostokątny typ widziałem na eksponatach i jak dla mnie to wygląda na te z Mi-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 3 minuty temu, Vieh_san napisał: Właśnie o tym samym myślałem, bo najczęściej ten prostokątny typ widziałem na eksponatach i jak dla mnie to wygląda na te z Mi-2. Po tym jak Kon Bar pokazał te schemaciki ruskie.....to już naprawdę nie wiem....może i stosowali w późnym okresie eksploatacji takie jak w Mi-2..........?)....ale z fotek twojego modelu,który robisz ...to raczej trapezowe bym robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 Sm-1W fotka z epoki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) Przejrzałem jeszcze co nam oferuje Amodel: Edytowane 6 Czerwca 2023 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2023 Myślę, że w tych co bym chciał zrobić są te co w Mi-1MG. Wydrukowałem testowo kółka, ale muszę zmienić ustawienia drukarki i myślę, że będzie lepiej. Jest troszeczkę takich "nadlewek", głównie w miejscach gdzie podpórki łączą się z modelem. Powinno wtedy też wyjść dokładniej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 Ciekawe jak w 1/33 wyjdzie......hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) W kwestii łopat, SP-SAM miał wąskie: Mam jeszcze takie zdjęcie ze Świdnika pokazujące wersję późniejszą: Edytowane 6 Czerwca 2023 przez barszczo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2023 19 godzin temu, Sławekb napisał: Ciekawe jak w 1/33 wyjdzie......hehe. @Sławekb trochę Cię zaskoczę te większe to 1/33, ale spokojnie zmieniłem ustawienia drukarki i detal powinien być lepszy, no i jak się położy podkład to tak naprawdę dopiero widać wszystko dobrze, bo te żywica od drukarek jak jest cienka warstwa to staje się lekko przeźroczysta i ciężko wszystko wyłapać. Jak dobrze liczę to opona w 1/33 powinna mieć średnicę ~ 1,5 cm. Dziś jak wrócę po dobie z pracy to będzie gotowa poprawiona wersja i się zobaczy. Trzymajmy kciuki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Dokładnie 1,5 centymetra średnicy......w 1/ 33. Edytowane 7 Czerwca 2023 przez Sławekb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2023 Dobrze, poprawione mam. Nie wiem czy potrafiłbym wyciągnąć więcej z mojej drukarki, jakby była z rozdzielczością 8K zamiast 4K to myślę, że byłoby wtedy 1:1 modelu z programu. Tak czy siak ja jestem zadowolony, fotograf ze mnie żaden i foty są robione przy użyciu lupy, którą dostałem w 3 klasie szkoły podstawowej i telefonu ;D Jest poprawa względem pierwszej wersji. Pierwsze idą koła 1:33- po lewej stronie wersja poprawiona, po prawej stara. Widać wyraźniejsze szczegóły. Bieżnik, skala 1:33. Teraz skala 1:72, tak samo jak poprzednio lewa strona poprawiona, prawa to ta stara. Koło ma niecałe 7mm średnicy. Dalej 1:72. Lewa nowa, prawa stara. Bieżnik- niestety jednak dało się zrobić jeszcze gorsze zdjęcie ;D Szerokość opony 2mm Porównanie do zapalniczki. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Super jest!!!...byłem ciekaw co ci z tego wszystkiego wyjdzie i jednak można.....Kiedyś poprosiłem jedną firmę o zrobienie kół do Sm-1 i twierdzili,że będę zadowolony....nie powiem wydruk fajny,ale chyba nie przyłożyli się do dobrego zaprojektowania....: Edytowane 7 Czerwca 2023 przez Sławekb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2023 25 minut temu, Sławekb napisał: Super jest!!!...byłem ciekaw co ci z tego wszystkiego wyjdzie i jednak można.....Kiedyś poprosiłem jedną firmę o zrobienie kół do Sm-1 i twierdzili,że będę zadowolony....nie powiem wydruk fajny,ale chyba nie przyłożyli się do dobrego zaprojektowania....: Tak, fajnie wygląda wydruk, ja jeszcze sobie z ciekawości kombinuję, teraz drukuje się pod innymi kątami i jak wybiorę najlepszy to jeszcze spróbuję dodać więcej wygładzania krawędzi, może troszkę detal wtedy ucierpieć, ale będą o wiele mniejsze schodki. Jeszcze jak je będę miał wszystkie po próbach to prysnę podkładem żeby już ostatecznie je sprawdzić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 15 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2023 Ostateczną wersję zrobiłem i psiknąłem podkładem 1500. Tak to wygląda na przybliżeniu. Skala 1:72 Skala 1:33 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi