Kon_Bar Napisano Niedziela o 10:58 Autor Share Napisano Niedziela o 10:58 1 godzinę temu, Grzes napisał: model Sabre Kits jest do kupienia czy z zasobów własnych? Ja kupiłem chyba w MojeHobby 2 szt. Zakładam, że trzeba poszukać chwilkę, ale są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Niedziela o 19:13 Share Napisano Niedziela o 19:13 W dniu 7.06.2025 o 03:37, Kon_Bar napisał: Wyjąłem z pudła "szparkę" w wersji U Wiesz ty co - to się nazywa szpiegostwo i czytanie w cudzych myślach! Ja wiedziałem, że ten wyjazd na Babarybę skończy się podbieraniem tematów Ale nic to - dam ci jakieś miesięczne fory i ruszam z tym samym tematem (choć ja mam w planach zarówno wersję 66-400 i 66-600) z tego samego zestawu. Bardzo ciekawa koncepcja ożenku - pozwolisz że skorzystam . Choć z drugiej strony to nie można być miękiszonem i wypadało by zrobić ten model w 100% z Sabrekits 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano Niedziela o 19:29 Autor Share Napisano Niedziela o 19:29 14 minut temu, abtb napisał: Choć z drugiej strony to nie można być miękiszonem i wypadało by zrobić ten model w 100% z Sabrekits Tobie to pewnie i z Sabre wyjdzie a u mnie nawet Edek nie doda uroku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Poniedziałek o 07:40 Share Napisano Poniedziałek o 07:40 (edytowane) Skusiłem się na tą koncepcję i w przypływie pomroczności jasnej zakupiłem dwupaka "Srebrne strzały" Eduarda w bardzo przyzwoitej cenie (160pln łącznie z kosztami poczmistrza ). Trochę to takie asekuracyjne zachowanie - w razie niepowodzenia projektu zrobi się dwa czechosłowackie szturmowce i będzie git. Ale wracając do tematu - wersja U bazowała na wersji F-13. I tu pojawia się mały haczyk - podwozie. Wersja PF miała już inny rozmiar kół - wyraźnie większy niż w F-13 (nawet Reskit w swoim odlewie "oponiarskim" podaje że koła są do wersji F/F13/U/US. I w związku z tym rodzi się pytanie - co z goleniami podwozia - za krótkie/ za długie, co z pokrywami podwozia (szczególnie z tymi zamykającymi komorę w kadłubie - mają inną wielkość i chyba kształt ) I oczywiście trzeba przerobić przetłocznia na kadłubie pod właściwy rozmiar kół: I jeszcze przetłoczenia na okaptowaniu "wydechu" Tak dużo pytań - a odpowiedzi brak PS A może lepiej takiego frankejsztajna zrobić na bazie F-13 Modelswita Edytowane Poniedziałek o 07:54 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Poniedziałek o 08:07 Share Napisano Poniedziałek o 08:07 (edytowane) Chyba jednak trochę spanikowałem 66-400: 66-600: Co zatem miał na myśli Reskit robiąc taki zestaw kół Edytowane Poniedziałek o 08:08 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Poniedziałek o 08:11 Share Napisano Poniedziałek o 08:11 3 minuty temu, abtb napisał: Co zatem miał na myśli Reskit robiąc taki zestaw kół Jak to co... sprzedaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Poniedziałek o 08:17 Share Napisano Poniedziałek o 08:17 4 minuty temu, Grzes napisał: sprzedaż Jest w tym sens i logika - kupiłem swego czasu koła do wersji MF i robiąc wersję SMT stwierdziłem, że nie ma co robić siary i kupiłem do wersji SMT - okazało się że różnica tkwi tylko w feldze. I co ciekawe -oba rodzaje felg (do MF i SMT) są w zestawie Eduarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano Poniedziałek o 08:20 Autor Share Napisano Poniedziałek o 08:20 Czujność jest potrzebna, bo nie takie babole "puszczałem" Tu jednak sprawdziłem w jednym ze źródeł i mam: Chyli akurat koła i opony są jak w PF 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 13 godzin temu Autor Share Napisano 13 godzin temu Posiedziałem nad kabiną - jest sporo skracania, pasowania i... urywania, ale ostatecznie zaczyna to wyglądać trochę lepiej niż w zestawie Sabre. Cześć elementów dorabiam na podstawie części Eduarda (np. pasy), bo oczywiście tych z zestawów mimo wszystko brakuje (dobrze, że foteli czy paneli starczyło ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu (edytowane) 42 minuty temu, Kon_Bar napisał: Posiedziałem nad kabiną Z tą szybą pancerną to chyba trochę "odleciałeś" Ja jej na fotkach tego typu samolotu nie widzę (może z racji wieku to i ślepy jestem ). Nawet budowa osłony kabiny raczej wyklucza takie rozwiązanie (stały wiatrochron czy jak to zwać czyli przednia część owiewki) Edytowane 12 godzin temu przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu No....przednia kabina odpowiada modelowi F-13, oczywiście oprócz tej nieszczęsnej szyby pancernej.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi