Skocz do zawartości

To nie moja bajka czyli bałałajka (a może i dwanaście)...

Kon_Bar

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Grzes napisał:

model Sabre Kits jest do kupienia czy z zasobów własnych?

Ja kupiłem chyba w MojeHobby 2 szt. Zakładam, że trzeba poszukać chwilkę, ale są :)

W dniu 7.06.2025 o 03:37, Kon_Bar napisał:

Wyjąłem z pudła "szparkę" w wersji U

Wiesz ty co - to się nazywa szpiegostwo i czytanie w cudzych myślach! Ja wiedziałem, że ten wyjazd na Babarybę skończy się podbieraniem tematów :haha:

Ale nic to - dam ci jakieś miesięczne fory i ruszam z tym samym tematem (choć ja mam w planach zarówno wersję 66-400 i 66-600) z tego samego zestawu.  Bardzo ciekawa koncepcja ożenku - pozwolisz że skorzystam :chytry:. Choć z drugiej strony to nie można być miękiszonem i wypadało by zrobić ten model w 100% z Sabrekits :haha:

• Haha 1

14 minut temu, abtb napisał:

Choć z drugiej strony to nie można być miękiszonem i wypadało by zrobić ten model w 100% z Sabrekits :haha:

Tobie to pewnie i z Sabre wyjdzie a u mnie nawet Edek nie doda uroku :D 

• Haha 1

Skusiłem się na tą koncepcję i w przypływie pomroczności jasnej zakupiłem dwupaka "Srebrne strzały" Eduarda w bardzo przyzwoitej cenie (160pln łącznie z kosztami poczmistrza :wink:). Trochę to takie asekuracyjne zachowanie - w razie niepowodzenia projektu zrobi się dwa czechosłowackie szturmowce i będzie git. Ale wracając do tematu - wersja U bazowała na wersji F-13. I tu pojawia się mały haczyk - podwozie. Wersja PF miała już inny rozmiar kół - wyraźnie większy niż w F-13 (nawet Reskit  w swoim odlewie "oponiarskim" podaje że koła są do wersji F/F13/U/US.

28459_rn.jpg.20b80e94d655a92de1c1fb36173eebb6.jpg

I w związku z tym rodzi się pytanie - co z goleniami podwozia - za krótkie/ za długie, co z pokrywami podwozia (szczególnie z tymi zamykającymi komorę w kadłubie - mają inną wielkość i chyba kształt ) I oczywiście trzeba przerobić  przetłocznia na kadłubie pod właściwy rozmiar kół:

OQ172mQ.jpg

h9Atb07.jpg

I jeszcze przetłoczenia na okaptowaniu "wydechu"

Tak dużo pytań - a odpowiedzi brak :haha:

PS

A może lepiej takiego frankejsztajna zrobić na bazie F-13 Modelswita :hmmm:

Edytowane przez abtb

4 minuty temu, Grzes napisał:

sprzedaż

Jest w tym sens i logika - kupiłem swego czasu koła do wersji MF i robiąc wersję SMT stwierdziłem, że nie ma co robić siary i kupiłem do wersji SMT - okazało się że różnica tkwi tylko w feldze. I co ciekawe -oba rodzaje felg (do MF i SMT) są w zestawie Eduarda :mrgreen:

Posiedziałem nad kabiną - jest sporo skracania, pasowania i... urywania, ale ostatecznie zaczyna to wyglądać trochę lepiej niż w zestawie Sabre. Cześć elementów dorabiam na podstawie części Eduarda (np. pasy), bo oczywiście tych z zestawów mimo wszystko brakuje (dobrze, że foteli czy paneli starczyło :D )  

2098489729_MiG-21U66-400007r.thumb.jpg.4134813894071f4b144cd9b7c22aea86.jpg

637143052_MiG-21U66-400008r.thumb.jpg.5fc48416e72eb5c62c4a739009560fdd.jpg

42 minuty temu, Kon_Bar napisał:

Posiedziałem nad kabiną

Z tą szybą pancerną to chyba trochę "odleciałeś" :wink:

Ja jej na fotkach tego typu samolotu nie widzę (może z racji wieku to i ślepy jestem :mrgreen:). Nawet budowa osłony kabiny raczej wyklucza takie rozwiązanie (stały wiatrochron czy jak to zwać czyli przednia część owiewki)

WLczoJZ.jpg

Edytowane przez abtb