abtb Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, Kon_Bar napisał: Potem lakier 2K (tez go chciałem wypróbować) 3 warstwy. Wyszło trochę grubo, ale przynajmniej gładko. Ty tak zawsze pod górę? A nie prościej psiknąć GX-2 Ueno black i mieć ładną czarną błyszczącą powierzchnię pod metaliki Edytowane 8 Stycznia 2024 przez abtb Cytuj
Kon_Bar Napisano 8 Stycznia 2024 Autor Napisano 8 Stycznia 2024 28 minut temu, abtb napisał: Ty tak zawsze pod górę? A nie prościej psiknąć GX-2 Ueno black i mieć ładną czarną błyszczącą powierzchnię pod metaliki No tak mam... Chciałem spróbować czegoś nowego. Najwyżej PF pójdzie na koniec półki (albo do k...reta ). GX-2czeka w kolejce na testy - w końcu nic tak nie podnosi wiedzy jak porażki Cytuj
abtb Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 5 minut temu, Kon_Bar napisał: GX-2czeka w kolejce na testy To jeszcze mi napisz, że cieniowałeś na czarnym 2 Cytuj
Woit Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 Bardzo interesująco wyszły Ci te malowanki metaliczne. Co do podkładu pod Metalliki to ja ostatnio do czarnego surfa dodałem po prostu błysku GX'a i miałem dwa w jednym za jednym psikaniem. 1 1 Cytuj
Kon_Bar Napisano 9 Stycznia 2024 Autor Napisano 9 Stycznia 2024 (edytowane) No to po 24 godzinach męska decyzja... Albo dostanę środek, który pozwoli mi efektywnie (no i najlepiej bez zamaczania środka - przecież mam tam kokpit) zmyć lakier 2K i nie zniszczyć plastiku albo... trzeba poszukać nowego PF-a z Edka. Na razie wszędzie widzę tylko "Stříbrné šípy" a nie bardzo wiem po co mi kolejny PFM (mam 2 a to już mi chyba wystarcza). A powód zawieszenia? Nie mogę patrzeć na utracone detale (jakie utracone?! zalane lakierem ot i cała prawda... ) i szkoda mi kolejnych godzin na kontynuowanie projektu. Zmusiłem się tylko do wytestowania kalek z numerami i szachownicami i... szukam Teraz czas na konkursy: dla chemików i MiG-omaniaków. Konkurs chemiczny: Czym usunąć lakier 2K Creativ Colors (akrylowy) - najlepiej bez wielogodzinnego moczenia całego modelu (bo szlag trafi wnętrze)? IPA, Sidolux (to miałem w domu) sprawdzone - nie działają Konkurs dla MiG-omaniaków: Powoli przymierzam się do budowy "szparek" - widzę, że nie będzie łatwo, bo modele dostępne są... mydlane (KP i Sabre). Dlatego myślę o poważnej akcji - transplantacji Praktycznie chciałbym wykorzystać przody (a może i tu część zastąpić przeszczepem z MiG-a F-13-go) a skrzydła i ogony pobrać z Edkowych MiG-ów. Dlatego proszę o krytyczne skomentowanie pomysłu, aby: do 66-400 wykorzystać skrzydła i ogon z PF-a do 66-600 wykorzystać skrzydła z PF-a i ogon z PFM-a do US wykorzystać skrzydła i ogon z PFM -a do UM wykorzystać skrzydła i ogon z MF-a (Interceptor) W obydwu konkursach nagrodą jest wewnętrzna satysfakcja odpowiadającego i poczucie wdzięczności autora konkursów Edytowane 9 Stycznia 2024 przez Kon_Bar 1 Cytuj
abtb Napisano 9 Stycznia 2024 Napisano 9 Stycznia 2024 18 minut temu, Kon_Bar napisał: lakier 2K Takie głębokie przemyślenia miałem od łykendu i aż blady strach na mnie padł - Boszsze! Lakieru w sklepach modelarskich nie ma, pewnie rozkupili bo Gunze zbankrutowało Ale zajrzałem do pierwszego lepszego i...............JEST Czyli wszystko działa i funkcjonuje normalnie Ja to już nic Konrad nie rozumiem - czarny podkład w macie, 2K, i jeszcze może jakiś Sidoluks - prosty przepis na katastrofę przy NMF Chyba się starzeję, skoro używam TYLKO chemii modelarskiej Podsumowując: poza robieniem sobie beki (sorry, ale mam dziś dobry dzień bo mi się ładnie dwa kolejne "śledzie" posuwają ku końcowi (z tego jeden w NMF)) to nie jestem w stanie nic pomóc w zaistniałej sytuacji 1 Cytuj
Kon_Bar Napisano 9 Stycznia 2024 Autor Napisano 9 Stycznia 2024 @abtb - bez stresu Chichotek należy się Czasami przychodzi ochota na eksperymenty i... czasami się udaje a czasami nie W sumie to widzę pozytywy tej sytuacji - w końcu użyłem lakieru 2K, nawet mam pomysł gdzie może mi się przydać (mam taki jeden model na półce hańby...). A że muszę zapłacić za te eksperymenty (i nie chodzi o kasę, ale głównie o zmarnowany czas)? Cóż - cena "wpisowego" do wiedzy i praktyki W sumie to mam jeszcze kilka błędów do popełnienia. Np. nie wyobrażam sobie kładzenia kalek na czysty metalik a już na 100% na zostawienie ich bez lakieru (bo jak tu zrobić wash?). Ciekaw jestem Twoich doświadczeń (bo w relacji "ławicowej" to chyba nie znalazłem nic na ten temat) 1 Cytuj
jachud3 Napisano 10 Stycznia 2024 Napisano 10 Stycznia 2024 Ja zmywam wszystko Cleanluxem - odrobina siuwaksu do miski, stara szczoteczka do zębów i szuru-buru. Żre farby aż miło. Cytuj
Moses Napisano 10 Stycznia 2024 Napisano 10 Stycznia 2024 Spróbuj zmywacza do akryli wamodu, na wacik i zmywasz model. Jak nie pójdzie, a i tak nie masz nic do stracenia, tool cleaner od Wamodu. Też wacikiem. Malo robiłem w sreberku modeli, ale tam gdzie robiłem to pomagal mi lakier Model Mastera do metallicow. https://www.mojehobby.pl/products/1469-Sealer-for-Metalizer.html Dzięki niemu nie traci się efektu metalozera, popatrz może w tym wypadku za varnishami alclada? A kalki bez błysku bezpośrednio na farbę można kłaść. Cytuj
lord_karton Napisano 10 Stycznia 2024 Napisano 10 Stycznia 2024 Skoro robisz eksperymenty z chemią niemodelarską, to możesz spróbować bezacetonowego zmywacza do paznokci. Cytuj
abtb Napisano 10 Stycznia 2024 Napisano 10 Stycznia 2024 (edytowane) 8 godzin temu, Kon_Bar napisał: Ciekaw jestem Twoich doświadczeń (bo w relacji "ławicowej" to chyba nie znalazłem nic na ten temat) Moje doświadczenia są stare jak węgiel i ogólnoużytkowane przez sklejaczy od zamierzchłych czasów Temat NMF-u w moich warsztatach wygląda następująco: - na model kładę gunzowego Siurfasera 1200 - oglądam, poprawiam wpadki, usuwam niedoróbki, dopieszczam - jak jest ok to psikam w miejscach poprawek po raz wtóry 1200, aby cały model był piknie jednakowy; - na tak przygotowany podkład idzie GX2 w cienkiej warstwie - na to kładę tzw. "ciemną stal" czyli mieszankę C008 i C028 w stosunku właściwym (po całości równiutko, bez żadnego cieniowania - model ma być jak "wytoczony" z kawałka stali bez żadnych przebitek czerni) - kolejny etap to robienie rozjaśnień - do mieszanki C008/C028 dodaję po kilka kropel C008 aby mieszanka była coraz jaśniejsza, aby na samym końcu popsikać sobie czystym C008. Jak się bawię w panele to na samym końcu fukam MC-218 (aluminium) - krok kolejny to wymalowanie wszelkiej maści pól kolorowych, pasków, itp. - po zakończonym malowaniu całość kryję dobrze rozcieńczonym lakierem bezbarwnym C46 (połysk) - na to kalki - jak kalki przeschną i płyny odparują(min. 24h) to psikam warstwę zabezpieczającą z C46 -a potem to już łoszyk i po tygodniu lakier końcowy C181 (pół mat/ pół polysk - zależy jak tłumaczyć) Mała uwaga (potwierdzona przez innych modelarzy) - oszczędnościowy LT (czyli ten od Wamodu) powoduje jakieś zamieszanie w strukturze molekularnej farb Guze i jest problem z uzyskaniem matu lub pół połysku. Np C181 z Wamodem "świeci" się jak połysk, ale z oryginalnym LT już jest dyskretnie półmatowy. Oczywiście moje doświadczenia i nauki mogą być błędne (i pewnie takie są ) więc zalecam daleko idącą ostrożność w ich stosowaniu i pokazywaniu na forum publicznym - mogą wystąpić zalewowe fale hejtu oraz niespodziewane wybicia szamba W kwestii "odratowania" to faktycznie trzeba spróbować zmywacza do akryli Wamodu - on to nawet "oleje" pozwala zmyć z plastiku. Nasączyć uszodłuba i miziać po powierzchni aż zacznie puszczać. I nie żałować - lać jak z wiadra Zmywacz na pewno nie działa na valejowe lakiery żywiczne - tego g.. to nawet ogień piekielny nie rusza Edytowane 10 Stycznia 2024 przez abtb 1 2 Cytuj
Moses Napisano 10 Stycznia 2024 Napisano 10 Stycznia 2024 Ogólnie LT czy wamodowski czy gunziakowy, wygładza powierzchnie przez co mat ginie, i robi się delikatny półmat. W tym wypadku zaradza używanie Thinnera gunziakowego https://www.mojehobby.pl/products/T-102-Mr.Color-Thinner.html?ads_details=PMaxWszystko&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA-vOsBhAAEiwAIWR0TUTycMYhrhclnTaTEoHaKd1Jfkd96dEftCQ-nKqNsj4f0Rce01gAzxoCMTcQAvD_BwE Ale teoretyzujw, bo nigdy nie używałem tego, ale wieszcze internetowi takoż piejo Cytuj
abtb Napisano 10 Stycznia 2024 Napisano 10 Stycznia 2024 17 minut temu, Moses napisał: gunziakowy, wygładza powierzchnie przez co mat ginie, i robi się delikatny półmat. Nic nie ginie, panie kierowniku, różnica polega na tym że LT różni się od T dodatkiem opóźniacza Cytuj
Kon_Bar Napisano 14 Stycznia 2024 Autor Napisano 14 Stycznia 2024 Dobra - PF czeka na dostawę części więc można spokojnie siąść do PFM-ów (tych mam zapas ) Zacząłem nietypowo od... szpachlowania skrzydeł. Niestety Eduard nie daje (a właściwie daje tylko w MF-ach) wybór skrzydeł z otworami rewizyjnymi i bez. Po obejrzeniu kilku zdjęć muzealnych PFM-ów wyszło mi, że nasze PFM-y takowych otworów nie miały. (zdjęcie z Internetu; PFM 01 w Krakowie) No to czas na Surfacer-a 500 Cały czas kombinuję jak by tu pomalować PFM-y (mają być 2: "A" i "N"). Przynajmniej jeden chciałbym z szarym kokpitem (czyli przed remontami), ale... zobaczymy co uda mi się wynaleźć w Internetach Cytuj
em Napisano 14 Stycznia 2024 Napisano 14 Stycznia 2024 54 minuty temu, Kon_Bar napisał: Dobra - PF czeka na dostawę części więc można spokojnie siąść do PFM-ów (tych mam zapas ) Zacząłem nietypowo od... szpachlowania skrzydeł. Niestety Eduard nie daje (a właściwie daje tylko w MF-ach) wybór skrzydeł z otworami rewizyjnymi i bez. Po obejrzeniu kilku zdjęć muzealnych PFM-ów wyszło mi, że nasze PFM-y takowych otworów nie miały. (zdjęcie z Internetu; PFM 01 w Krakowie) No to czas na Surfacer-a 500 Cały czas kombinuję jak by tu pomalować PFM-y (mają być 2: "A" i "N"). Przynajmniej jeden chciałbym z szarym kokpitem (czyli przed remontami), ale... zobaczymy co uda mi się wynaleźć w Internetach Wszystkie nasze Pf i Pfmy /wersji 76 i 94 / do pierwszego remontu miały szare szoferki. 1 Cytuj
barszczo Napisano 14 Stycznia 2024 Napisano 14 Stycznia 2024 Co prawda robiłeś już wersję R na jasno, ale PFMy też takie bywały. Rób takiego : 1 Cytuj
Kon_Bar Napisano 14 Stycznia 2024 Autor Napisano 14 Stycznia 2024 Właśnie chciałbym uniknąć kolejnego "białego" - też mam zdjęcia i PF-ów (np. 0612) i MF-ów (np. 6515). Tego zdjęcia nie kojarzę, ale nie wiadomo co to za maszyna 40xx a staram się nie robić S-F. A fajnie by pasował, bo ma GP-9, zamiast "bombki" (100 kg?) dałbym mu UB-16 i jest konfiguracja, jaka planowałem Na razie myślę o NMF z szarym kokpitem dla "A" i srebrzance i turkusowym kokpicie dla "N". Tu jest pewna rozbieżność, bo niektórzy twierdzą, że "N"-ki miały instalacje specjalną tylko do czasu remontów (może głównych?) a są zdjęcia turkusowego kokpitu z panelem "specjalnym" (np. 7904 - patrz wcześniej w relacji) więc albo to nie "nasz" 7904 albo jednak nie demontowano instalacji). Jeszcze poszukam. "Biały" zawsze damy radę (chyba, że ustalę dokładny numer "białego" PFM-a) Cytuj
em Napisano 14 Stycznia 2024 Napisano 14 Stycznia 2024 Tylko one ,te 21 nie były białe. Patrz aeroplan z 21. Jasno szary jak z F-15 z lat 80 tych. Poprzednikiem tego koloru na naszych 21 był ,,teflonowy jak w patelniach,, Cytuj
Kon_Bar Napisano 14 Stycznia 2024 Autor Napisano 14 Stycznia 2024 Godzinę temu, em napisał: Tylko one ,te 21 nie były białe. Patrz aeroplan z 21. Jasno szary jak z F-15 z lat 80 tych. Poprzednikiem tego koloru na naszych 21 był ,,teflonowy jak w patelniach,, Tak, kojarzę Dlatego „biały” piszę w uszach @em - kojarzysz morze kolorystykę wnęk dla PFM-ów przed i po remontach? Cytuj
kopernik Napisano 14 Stycznia 2024 Napisano 14 Stycznia 2024 W sprawie zmywacza może napisz do Pana Bilkiewicza. Ma w swojej ofercie różne cudowne preparaty. Cytuj
em Napisano 14 Stycznia 2024 Napisano 14 Stycznia 2024 49 minut temu, Kon_Bar napisał: Tak, kojarzę Dlatego „biały” piszę w uszach @em - kojarzysz morze kolorystykę wnęk dla PFM-ów przed i po remontach? Aż tak stary to nie jestem...niestety nie wrzucę zdjęć wnęk i osłon podwozia pfma sprzed hotelu kosmonautów, tam widać warstwy farby. Moim zdaniem można posiłkować się artykułem p.Sobocinskiego o Mig-21f13 że mini repliki. Na 7102 na pewno był nasycony zielony, ten z końca eksploatacji ,szaro zielony, srebrny oraz i tu znak zapytania żółto szara podkładowa jak amerykański primer. 1 Cytuj
Kon_Bar Napisano 15 Stycznia 2024 Autor Napisano 15 Stycznia 2024 PFM 94N w trakcie montażu Pomalowałem wnęki na żółty metaliczny i dodałem pomarańczowy wash (podobnie jak w PM-ie; wygląda chyba inaczej, ale zmieniłem źródło światła do zdjęć i chyba muszę jeszcze popracować nad kolorami) Całość pasuje jak LEGO (no dobra - tradycyjnie na końcu modułu ze skrzydłami dokleiłem 0,1mm ) W międzyczasie z nudów podszlifowałem osłonę dyszy wylotowej - przyda się lada moment 2 Cytuj
Kon_Bar Napisano 16 Stycznia 2024 Autor Napisano 16 Stycznia 2024 12 minut temu, em napisał: Czemu zaszpachlowales górę skrzydeł? W dniu 14.01.2024 o 12:11, Kon_Bar napisał: Zacząłem nietypowo od... szpachlowania skrzydeł. Niestety Eduard nie daje (a właściwie daje tylko w MF-ach) wybór skrzydeł z otworami rewizyjnymi i bez. Po obejrzeniu kilku zdjęć muzealnych PFM-ów wyszło mi, że nasze PFM-y takowych otworów nie miały. (zdjęcie z Internetu; PFM 01 w Krakowie) 1 Cytuj
Kon_Bar Napisano 19 Stycznia 2024 Autor Napisano 19 Stycznia 2024 Postępy niby są, ALE... mało interesujące Etapy strasznie przypominają te z poprzednich stron więc tylko dla kronik - pojawił się kokpit. Szary -> jednak taki będzie w PFM-N Widać też niedomknięty przedział na dziobie, ale nie liczcie na sensacje - po prostu część była tak spaczona, że najpierw wklejałem dziubek a potem dokleiłem resztę (już zrobione ) A cały projekt? Czekał 24h aż silikon łaskawie zsieciuje... Jak widać podjąłem kolejną próbę skopiowania dyszy (bo kleiłem ja chyba 4-ty raz). No i jest sukces Od lewej: oryginał, forma, kopia. Teraz MiG-usie będą miały takie same "nieEdkowe" dysze c.d.(chyba)n. 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi