Skocz do zawartości

Mi-24 czyli krokodyl po husarsku (1/48 Trumpeter)

TAW

Rekomendowane odpowiedzi

ae0af7b91baa22347ac069f7bfd510f1.jpg

Cześć. Zwykle modelarsko poruszam się bardziej przy gruncie ale postanowiłem zrobić w końcu model śmigłowca, który mi się bardzo podoba. Przyznaję się bez bicia, ze nie znam się kompletnie na tym  sprzęcie więc wybaczcie jeśli będę stosował do określenia jakiegoś elementu sformułowania "to coś" albo jakieś inne "dzindziboły". Jednak wiem, że są tu spece więc jak coś to piszcie i poprawiajcie, bo chętnie się czegoś dowiem o tym pięknym sprzęcie.

A co do modelu to zaczęło się coś dziać w kokpicie. Wiele części jeszcze nie przyklejonych do dalszej obróbki i malowania.

a1e7bd1772710d132f6170dbdb91af86.jpg

Zacząłem też składać połówki kadłuba. Tu niemałym wyzwaniem okazało się osadzenie drzwi desantu. Trumpeter przewidział jedynie wersję otwartą i żeby zrobić zamkniętą trzeba było odciąć zawiasy z dolnych drzwi i osadzić je oddzielnie po lekkiej obróbce. Same drzwi też poszły do szlifowania bo nie mieściły się w przeznaczonych do tego otworach. Chociaż widać ślady walki to myślę, że obleci.

8f8c9f37dc29fc3dc560de971ba71a8a.jpg

Przeglądałem też elementy przezroczyste i natrafiłem na zonka. Widoczny szew na oszkleniu pilota wypukły z zewnętrznej strony.

f4b8fa5fdb4d10d6a4e133bbd3ee34e7.jpg

Jako że ja pancerniak, to nie mam za dużego doświadczenia z elementami przezroczystymi i nie wiem za bardzo jak się zabrać za ten szew i tu poprosiłbym o poradę. Chociaż też się tak zastanawiam czy to nie jakieś celowe działanie producenta bo dziwny jest ten szew - nie biegnie przez całą długość elementu i jest tylko jednostronnie wypukły więc może się na czymś wzorowali. Nie mam pojęcia i liczę na pomoc.

I jeszcze ogólny plan na ten model jest taki:

2423cfbcdb3ac1966d8b2d1a430f3af4.jpg

*Zdjęcie zamieszczone jedynie w celu dyskusji.

Planuję śmigłowiec w locie dlatego wszystko pozamykane. Mam też pytanie czy jest dostepny w kraju jakiś sensowny statyw z przezroczystym pałąkiem (Revell/ICM odpada ze względu na wielkość) czy trzeba będzie wykonać samemu z pręta pleksi?

• Like 10

Piękne to zdjęcie na pudle :super:

Szkoda tylko, że z tak ubogim uzbrojeniem.

27 minut temu, TAW napisał:

ae0af7b91baa22347ac069f7bfd510f1.jpg

• Like 1

2 godziny temu, Grzes napisał:

Piękne to zdjęcie na pudle 

Przecież kupuje się oczami, no i dobre bo polskie! Między innymi ten boxart sprawił, że mój model nie będzie stał na kołach.

Tutaj ładnie pokazano likwidację szwu na oszkleniu. Otwarte drzwi przedziału ładowni w locie  mogą być realne ale zdjęć nie szukałem, tutaj jakiś Mi-24 w takiej konfiguracji ale na ziemi, może wyjaśnią coś komentarze pod zdjęciem na stronie, ogólnie strzelców w akcji pokazują tylko przy otwartych oknach po obu stronach , desantNigerian_Air_Force_Mil_Mi-24V_Iwelumo-1. Nigerian-Air-Force-helicopter.jpg

Edytowane przez panmopsik
  • Thanks 1

Co do przezroczystego statywu: kupiłem kiedyś takie: https://www.aliexpress.com/item/1005001348949085.html

Dla Kamova Ka-52 w 1/72 jest idealny, ale Mi-24 jest większy, więc nie wiem jak by na tym wyglądał (ale mam też F-117 w 1/72 na takim i stoi stabilnie, więc powinno być ok, grunt to znaleźć odpowiednie miejsce, gdzieś w pobliżu środka ciężkości):

P4220170.JPG

Edytowane przez Grzego
  • Thanks 1

Dzięki @Grzego ale to będzie za małe. Nie dość że mi-24 jest większy sam w sobie to na dodatek mam w skali 1/48. No i chcę go pochylić do przodu coś na wzór zdjęcia z pierwszego postu, więc prawie dotykałby dziobem podłoża. Ale podstawka sama w sobie bardzo fajna - siadłaby tylko potrzebuję większej 😕 

10 godzin temu, panmopsik napisał:

Otwarte drzwi przedziału ładowni w locie  mogą być realne

W zawisie tak, w locie nie za bardzo.

• Like 1

7 minut temu, TAW napisał:

Dzięki @Grzego ale to będzie za małe.

Ach, wyleciało mi, że ten Mi-24 będzie w 1/48. To faktycznie - pewnie byłaby za mała. W takim razie chyba zamiast szukać czegoś, co i tak pewnie średnio spełni wszystkie wymagania  "prościej" byłoby zrobić wydruk 3D z przezroczystego PET-G 🤔

Napisano (edytowane)

Kolega Prowler27 przebazował do mnie załogę ze Zvezdy (wielkie dzięki!). Ale chłopaki wyglądali zbyt rosyjsko w tych hełmach więc trzeba było coś wyrzeźbić żeby ich ucywilizować. Powiększenie zdradza niedoskonałości ale na żywo nawet z bliska już jest nieźle a będzie to jeszcze szlifowane jak masa stwardnieje.

f4fd88a30edbc894e8e393fa5d607b5c.jpg

Jeszcze tylko onuce wymienić na skarpety i można przymierzać ich do kabiny :)

Edytowane przez TAW

W dniu 5.05.2023 o 09:11, Grzes napisał:

W zawisie tak, w locie nie za bardzo.

Nie jestem wielkim fachowcem od zastosowań bojowych Mi-24 ale biorąc na logikę skoro w drzwiach ładowni można montować KMPK czy jakiś inny km to służył on do ochrony desantu podczas wyładunku. Wyładunek desantu czy to w zawisie po sznurkach czy z przyziemieniem jest niebezpieczną fazą lotu śmigłowca bo śmigłowiec jest nieruchomy i można go stosunkowo łatwo ustrzelić może nie kałacha, bo jest opancerzony, ale ze zwykłego granatnika już tak. Zaryzykuję tezę, że drzwi są otwierane jeszcze w fazie lotu postępowego przed dolotem do miejsca wyładowania desantu. Przepraszam za czepialstwo ale z punktu widzenia lotniczego zawis to też lot.:piwo:

Przepraszam Tomka za ten OT.

• Like 1

• 4 weeks later...
12 minut temu, mirage3 napisał:

Na jednego załoganta to dotacja z PFRONu powinna być

No ba, że powinna - całą kabinę strzelca trzeba było przystosować żeby tam wszedł (pół głowy wystawało poza oszklenie ale uznałem, że lepiej będzie obciąć nogi 🤪 i podpiłować fotel). Modele Zvezdy i Trumpetera się jednak trochę różnią, ale po przymierzeniu nie będzie widać że nie ma butów.

Edytowane przez TAW
  • Like 1

Godzinę temu, mirage3 napisał:

Przynajmniej Józefy nie będą cisnąć w kopyta i ten przyjemny chłód latem :haha:

Piloci nie dostają Józefów tylko Buty Pilota Wzór 921A/MON

Buty Pilota Wzór 921A/MON Wojskowe Skórzane Polskie Oryginał Nowe

• Thanks 1

Kokpit skończony. Zegary i wskaźniki to kalkomanie a reszta malowana. Bez żadnych waloryzacji bo i tak idzie do zamknięcia ale coś tam na własną rękę podłubałem. Podniosłem główny celownik strzelca bo siedział za nisko, dorobiłem mu kabelki, które w prawdziwym śmigłowcu widać przez przednią szybę i dodałem szybkę celownika. Dorobiłem też jakiś celownik (lub cokolwiek to jest) po prawej stronie operatora bo go nie było a to dość duży brakujący detal. Z dodatkowego wyposażenia pilot otrzymał tylko lusterko wsteczne (drugie będzie na drzwiach), w którym jak widać na ostatnim zdjęciu może się przeglądać 😉

a6e2e349ae9aea14f78e726ba4105424.jpg

ee3c29fbbdd7675bac07eb9e0113a930.jpg

f5b2468fc265fb153deb75950ad1c871.jpg

a0650e603122dade420d737e67303297.jpg

86f92966f02cf68055634323c5f9877c.jpg

• Like 6

• 3 weeks later...