TAW Napisano 4 Maja 2023 Share Napisano 4 Maja 2023 Cześć. Zwykle modelarsko poruszam się bardziej przy gruncie ale postanowiłem zrobić w końcu model śmigłowca, który mi się bardzo podoba. Przyznaję się bez bicia, ze nie znam się kompletnie na tym sprzęcie więc wybaczcie jeśli będę stosował do określenia jakiegoś elementu sformułowania "to coś" albo jakieś inne "dzindziboły". Jednak wiem, że są tu spece więc jak coś to piszcie i poprawiajcie, bo chętnie się czegoś dowiem o tym pięknym sprzęcie. A co do modelu to zaczęło się coś dziać w kokpicie. Wiele części jeszcze nie przyklejonych do dalszej obróbki i malowania. Zacząłem też składać połówki kadłuba. Tu niemałym wyzwaniem okazało się osadzenie drzwi desantu. Trumpeter przewidział jedynie wersję otwartą i żeby zrobić zamkniętą trzeba było odciąć zawiasy z dolnych drzwi i osadzić je oddzielnie po lekkiej obróbce. Same drzwi też poszły do szlifowania bo nie mieściły się w przeznaczonych do tego otworach. Chociaż widać ślady walki to myślę, że obleci. Przeglądałem też elementy przezroczyste i natrafiłem na zonka. Widoczny szew na oszkleniu pilota wypukły z zewnętrznej strony. Jako że ja pancerniak, to nie mam za dużego doświadczenia z elementami przezroczystymi i nie wiem za bardzo jak się zabrać za ten szew i tu poprosiłbym o poradę. Chociaż też się tak zastanawiam czy to nie jakieś celowe działanie producenta bo dziwny jest ten szew - nie biegnie przez całą długość elementu i jest tylko jednostronnie wypukły więc może się na czymś wzorowali. Nie mam pojęcia i liczę na pomoc. I jeszcze ogólny plan na ten model jest taki: *Zdjęcie zamieszczone jedynie w celu dyskusji. Planuję śmigłowiec w locie dlatego wszystko pozamykane. Mam też pytanie czy jest dostepny w kraju jakiś sensowny statyw z przezroczystym pałąkiem (Revell/ICM odpada ze względu na wielkość) czy trzeba będzie wykonać samemu z pręta pleksi? 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 4 Maja 2023 Share Napisano 4 Maja 2023 Piękna sprawa Panie kolego. Oglądam z zaciekawieniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Maja 2023 Share Napisano 4 Maja 2023 Piękne to zdjęcie na pudle Szkoda tylko, że z tak ubogim uzbrojeniem. 27 minut temu, TAW napisał: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Maja 2023 Autor Share Napisano 4 Maja 2023 2 godziny temu, Grzes napisał: Piękne to zdjęcie na pudle Przecież kupuje się oczami, no i dobre bo polskie! Między innymi ten boxart sprawił, że mój model nie będzie stał na kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 4 Maja 2023 Share Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) Tutaj ładnie pokazano likwidację szwu na oszkleniu. Otwarte drzwi przedziału ładowni w locie mogą być realne ale zdjęć nie szukałem, tutaj jakiś Mi-24 w takiej konfiguracji ale na ziemi, może wyjaśnią coś komentarze pod zdjęciem na stronie, ogólnie strzelców w akcji pokazują tylko przy otwartych oknach po obu stronach , desant Edytowane 4 Maja 2023 przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzego Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 (edytowane) Co do przezroczystego statywu: kupiłem kiedyś takie: https://www.aliexpress.com/item/1005001348949085.html Dla Kamova Ka-52 w 1/72 jest idealny, ale Mi-24 jest większy, więc nie wiem jak by na tym wyglądał (ale mam też F-117 w 1/72 na takim i stoi stabilnie, więc powinno być ok, grunt to znaleźć odpowiednie miejsce, gdzieś w pobliżu środka ciężkości): Edytowane 5 Maja 2023 przez Grzego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Maja 2023 Autor Share Napisano 5 Maja 2023 Dzięki @Grzego ale to będzie za małe. Nie dość że mi-24 jest większy sam w sobie to na dodatek mam w skali 1/48. No i chcę go pochylić do przodu coś na wzór zdjęcia z pierwszego postu, więc prawie dotykałby dziobem podłoża. Ale podstawka sama w sobie bardzo fajna - siadłaby tylko potrzebuję większej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 10 godzin temu, panmopsik napisał: Otwarte drzwi przedziału ładowni w locie mogą być realne W zawisie tak, w locie nie za bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzego Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 7 minut temu, TAW napisał: Dzięki @Grzego ale to będzie za małe. Ach, wyleciało mi, że ten Mi-24 będzie w 1/48. To faktycznie - pewnie byłaby za mała. W takim razie chyba zamiast szukać czegoś, co i tak pewnie średnio spełni wszystkie wymagania "prościej" byłoby zrobić wydruk 3D z przezroczystego PET-G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 5 godzin temu, Grzes napisał: W zawisie tak, w locie nie za bardzo. też tak pomyślałem ale dzięki za potwierdzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 9 Maja 2023 Autor Share Napisano 9 Maja 2023 (edytowane) Kolega Prowler27 przebazował do mnie załogę ze Zvezdy (wielkie dzięki!). Ale chłopaki wyglądali zbyt rosyjsko w tych hełmach więc trzeba było coś wyrzeźbić żeby ich ucywilizować. Powiększenie zdradza niedoskonałości ale na żywo nawet z bliska już jest nieźle a będzie to jeszcze szlifowane jak masa stwardnieje. Jeszcze tylko onuce wymienić na skarpety i można przymierzać ich do kabiny Edytowane 9 Maja 2023 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 W dniu 5.05.2023 o 09:11, Grzes napisał: W zawisie tak, w locie nie za bardzo. Nie jestem wielkim fachowcem od zastosowań bojowych Mi-24 ale biorąc na logikę skoro w drzwiach ładowni można montować KMPK czy jakiś inny km to służył on do ochrony desantu podczas wyładunku. Wyładunek desantu czy to w zawisie po sznurkach czy z przyziemieniem jest niebezpieczną fazą lotu śmigłowca bo śmigłowiec jest nieruchomy i można go stosunkowo łatwo ustrzelić może nie kałacha, bo jest opancerzony, ale ze zwykłego granatnika już tak. Zaryzykuję tezę, że drzwi są otwierane jeszcze w fazie lotu postępowego przed dolotem do miejsca wyładowania desantu. Przepraszam za czepialstwo ale z punktu widzenia lotniczego zawis to też lot. Przepraszam Tomka za ten OT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2023 Piloci ze Zvezdy już po przeszkoleniu w naszym Air Force 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 Na jednego załoganta to dotacja z PFRONu powinna być 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) 12 minut temu, mirage3 napisał: Na jednego załoganta to dotacja z PFRONu powinna być No ba, że powinna - całą kabinę strzelca trzeba było przystosować żeby tam wszedł (pół głowy wystawało poza oszklenie ale uznałem, że lepiej będzie obciąć nogi i podpiłować fotel). Modele Zvezdy i Trumpetera się jednak trochę różnią, ale po przymierzeniu nie będzie widać że nie ma butów. Edytowane 6 Czerwca 2023 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 Przynajmniej Józefy nie będą cisnąć w kopyta i ten przyjemny chłód latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 Godzinę temu, mirage3 napisał: Przynajmniej Józefy nie będą cisnąć w kopyta i ten przyjemny chłód latem Piloci nie dostają Józefów tylko Buty Pilota Wzór 921A/MON 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 Józefy wersja AIR jak Nike 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 34 minuty temu, mirage3 napisał: Józefy wersja AIR jak Nike Michael Jordan tego by nie założył chyba, że po pijanemu.....Tom Cruise też chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 9 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2023 Kokpit skończony. Zegary i wskaźniki to kalkomanie a reszta malowana. Bez żadnych waloryzacji bo i tak idzie do zamknięcia ale coś tam na własną rękę podłubałem. Podniosłem główny celownik strzelca bo siedział za nisko, dorobiłem mu kabelki, które w prawdziwym śmigłowcu widać przez przednią szybę i dodałem szybkę celownika. Dorobiłem też jakiś celownik (lub cokolwiek to jest) po prawej stronie operatora bo go nie było a to dość duży brakujący detal. Z dodatkowego wyposażenia pilot otrzymał tylko lusterko wsteczne (drugie będzie na drzwiach), w którym jak widać na ostatnim zdjęciu może się przeglądać 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 Mam nadzieję, że dzielna załoga nuci już stary dobry kawałek. to były czasy!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2023 @robertmodelarz, ja się dziwie, że do tej pory jeszcze nie wygraliśmy Eurowizji. Już sama choreografia "baletu" rozkłada na łopatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Czerwca 2023 Share Napisano 10 Czerwca 2023 Godzinę temu, TAW napisał: ja się dziwie, że do tej pory jeszcze nie wygraliśmy Eurowizji. Już sama choreografia "baletu" rozkłada na łopatki Uwierz mi że są lepsze kawałki, mój absolutny numer jeden : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2023 Panowie, tego się nie da opisać słowami... Człowiek się czuje zażenowany od samego słuchania a co dopiero by to zaśpiewać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 taki OT, przy okazji jeszcze w temacie otwartych drzwi przedziału desantowego, wrzucam bo tych fotek za wiele nie ma (fot.Facebook) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi