marskan Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Model ukończony. Jeżeli ktoś zamierza robić wersję fińską, to warto rozważyć zakup modelu firmy Roden. Merit wymaga wielu przeróbek ze nie tylko ze względu na uproszczenia ale również wersję samolotu - przewidziana do budowy jest wersja brytyjska. Do zrobienia : piłowanie krawędzi spływu skrzydeł, sterów wysokości i kierunku, piłowanie osłony silnika z powodu jej złego kształtu, dorobienie fotela pilota - w przypadku wersji fińskiej, zakup osłony kabiny jeśli chce się zrobić otwartą, wymiana chłodnicy oleju, wymiana chwytu powietrza pod osłoną silnika - konieczne dorobienie nowej od podstaw ze względu na inny kształt i inne. Zaletą jest w miarę ładnie odwzorowany silnik. 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Podoba się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Bardzo fajny Gladiator, dużo zabawy ale efekt niezły . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 a juz chcialem zapytac,dlaczego samolot ma trzylopatowe smiglo..... Bardzo ladny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Bardzo malowniczy samolot. Przestrzenny, z kolorowymi aplikacjami. Świetnie się prezentuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Świetna praca! (Ale naciągi trochę luźne.) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 6 Maja 2023 Autor Share Napisano 6 Maja 2023 Dziękuje za wszystkie opinie. Cytat (Ale naciągi trochę luźne.) Niektóre z nich zerwały mi się już po przyklejeniu górnego płata. Mogłem je zrobić od nowa albo próbować "dokleić". Zdecydowałem się na drugie rozwiązanie i to niestety widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 2 godziny temu, marskan napisał: Niektóre z nich zerwały mi się już po przyklejeniu górnego płata. Przypomnij z czego je robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 6 Maja 2023 Autor Share Napisano 6 Maja 2023 Cytat Przypomnij z czego je robiłeś? Użyłem zwykłej wędkarskiej żyłki przeponowej firmy JAXON. Na rolce jest 25m - kosztuje ok. 7 zł. W tym przypadku jej średnica była odpowiednia do skali modelu i zastosowanego naciągu. Popełniłem jednak błąd przy nawiercaniu otworów w górnym płacie. Nawierciłem je idealnie pod rozmiar żyłki dlatego idealnie się ją przeciągało, a otwory były niewielkie. Jednak po zalaniu klejem cjanoakrylowym od góry płata niewiele się go wlewało w te otwory i kiedy zacząłem szlifować górny płat niektóre z naciągów zaczęły puszczać. Wtedy zacząłem ratować pozostałe, te jeszcze nie szlifowane wzmacniając je klejem od spodu płata (już pomalowanego i z nałożonymi filtrami itp.). Warto więc zrobić większy otwór niż przeciągana linka, naciągnąć i zalać klejem i dopilnować by klej zalał otwór. Zbyt mały otwór to mało kleju. Przy naprężeniach - a występują przy przecierce płata - istnieje ryzyko zerwania lub luzów na naciągach. Przy cięgnach steru kierunku i wykonując antenę użyłem produktu AK : https://ak-interactive.com/product/elastic-rigging-bobbin-super-thin/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 9 Maja 2023 Share Napisano 9 Maja 2023 Kurczę, coś jest w tym modelu, że na paru fotkach sprawia wrażenie realnej maszyny. Konstrukcja sama w sobie bardzo ładna i w dobrym wykonaniu - podoba mi się bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi