Mitrandir Napisano 12 Sierpnia 2023 Share Napisano 12 Sierpnia 2023 Wygląda zacnie trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 12 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2023 @Mitrandir Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 12 Sierpnia 2023 Share Napisano 12 Sierpnia 2023 Bardzo podoba mi się ilość detali, które dorzucasz do modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 13 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2023 @skarczu Dzięki za dobre słowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 20 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) Ciąg dalszy: 1. Model zagruntowałem podkładem Vallejo 70.642 Black Primer Mecha, i zrobiłem preshade Valleho 71.270. Wyszło ładnie jak na mnie 2. Następnie cały efekt zepsułem nakładając docelowe kolory: Tamiya XF-19 i XF-23 -zbyt gruba warstwa i nie widać preshadingu spod spodu. To mój 3 model malowany aerografem i brak doświadczenia daje o sobie znać. Obawiam się kombinować z postshadingiem bo zepsuję jeszcze bardziej. Naprawię efekt washami (mam nadzieję). Poniżej model jeszcze bez lakierów. Gołym okiem różnica między odcieniami jest bardziej widoczna. 3. Kiedy farby sobie schły zabrałem się za działko. Oryginał wyglądał ubogo: Dlatego podłubałem przy wieżyczce dodając trochę detali: Wyszło ok, ale zestawowe lufy działka M-197 psuły efekt, dlatego złamałem postanowienie nieinwestowania w dodatki do tak drogiego zestawu i dokupiłem działko firmy MASTER nr AM-72-038 i efekt jest znacznie lepszy: Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez Yachieku 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 21 Sierpnia 2023 Share Napisano 21 Sierpnia 2023 18 godzin temu, Yachieku napisał: Wyszło ok, ale zestawowe lufy działka M-197 psuły efekt, dlatego złamałem postanowienie nieinwestowania w dodatki do tak drogiego zestawu i dokupiłem działko firmy MASTER nr AM-72-038 i efekt jest znacznie lepszy: A ja za cholerę nie mogę złożyć tego działka z mastera. Chyba mam za grube i niezgrabne paluchy... Jest na to jakiś patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 21 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2023 @bart207skw Godzinę temu, bart207skw napisał: Jest na to jakiś patent? Fakt, że części są bardzo małe i bez precyzyjnej pęsety pewnie bym nie dał rady. Zacząłem od wpasowania i przyklejenia do pierwszej lufy tego łącznika na środku, a potem tego u wylotu lufy. To był najtrudniejszy krok, bo potem po prostu wsuwałem kolejne 2 lufy i kleiłem. Na końcu mały bolec pomiędzy lufami i dysk u podstawy luf. Otwory w dysku wymagały powiększenia szpikulcem od pinezki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 4 Października 2023 Autor Share Napisano 4 Października 2023 (edytowane) Aktualizacja: Kalkomanie naniesione. Przy okazji nakładania zorientowałem się, że zamontowałem niewłaściwe wersje osłon silników (od AH-1Z) z wystającymi ramami świateł formacyjnych. Na tym etapie nie naprawię już błędu Co do samych kalek, to zero problemów z nakładaniem. Wydają się jedynie ciemniejsze niż w oryginale, co mogłem wyprostować używając ciemniejszego koloru góry kadłuba, gdybym wcześniej przymierzył, no ale trudno -kolejny błąd na moje konto. "Brudzing" również wykonany. Użyłem washy zrobionych z olei obtailunga -sephia i czarny plus cienie tamiya weatherine master. Do modelu dodałem klamki z ołowianego druta i sondę na osłonie przekładni. Na koniec lakier matowy Valleho Mecha i w końcu mogłem odkleić maski. W kolejnym kroku poprawiłem nieco wygląd wirnika ogonowego -dodałem cięgna z blaszki i ołowianego druta. Poniżej zdjęcie gołej wersji. Poniżej zdjęcie wirnika po poprawkach wraz innymi elementami gotowymi do malowania (wyrzutnie flar, wyrzutnie rakiet hydra, działko. Wirnik główny też przeszedł metamorfozę -połączyłem go z piastą i cięgnami z żywicy. Dodałem śruby z ołowianego druta. Po pomalowaniu połączyłem wszystko do kupy i jest już maszyna kompletna tylko jeszcze bez podwieszeń. Acha, dorobiłem jeszcze widoczną poniżej zagłuszarkę IR, ale nie jestem z niej zadowolony więc możliwe, że zrobię od nowa. Co do uzbrojenia podwieszanego, to planuję konfigurację asymetryczną: na wewnętrznych pylonach wyrzutnie hydra, na zewnętrznych 1 x AIM-9 i 2 x AGM-114 (tylko dwa helfajery zamiast czterech dla wyważenia sidewindera). Edytowane 4 Października 2023 przez Yachieku 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Października 2023 Share Napisano 4 Października 2023 Wygląda bardzo dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Października 2023 Share Napisano 4 Października 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 9 Października 2023 Share Napisano 9 Października 2023 bardzo ładny!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Października 2023 Share Napisano 9 Października 2023 Też się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 9 Października 2023 Share Napisano 9 Października 2023 Taka macałem w Iraku 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 11 Października 2023 Autor Share Napisano 11 Października 2023 W dniu 9.10.2023 o 21:03, Adamsky napisał: Taka macałem w Iraku Szczęściarz! Ja na żywo z AH-1 widziałem tylko Vipera w Ostrawie w czeskim camo. Chociaż Zetka lepsza od Whisky. to jednak ta druga wizualnie bardziej mnie kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 11 Października 2023 Share Napisano 11 Października 2023 3 godziny temu, Yachieku napisał: Szczęściarz! Ja na żywo z AH-1 widziałem tylko Vipera w Ostrawie w czeskim camo. Chociaż Zetka lepsza od Whisky. to jednak ta druga wizualnie bardziej mnie kręci. czy bycie na wojnie nazywał bym szczęściem -hmm- szczęściarz na pewno bo wróciłem . Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 12 Października 2023 Autor Share Napisano 12 Października 2023 10 godzin temu, Adamsky napisał: czy bycie na wojnie nazywał bym szczęściem -hmm- szczęściarz na pewno bo wróciłem . Pozdrawiam No tak, nie pomyślałem w jakich okolicznościach widuje się te maszyny. Wyrazy szacunku za Twoją służbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 11 Listopada 2023 Autor Share Napisano 11 Listopada 2023 (edytowane) Aktualizacja Zrobiłem uzbrojenie -całe jakie producent dodał do pudła. A wydaje mi się ono nieco egzotyczne, zwłaszcza jeżeli chodzi o AGM-114L, czyli Hellfire z radarem. Nawet nie wiem czy ta odmiana Cobry nimi strzelała, bo nie znalazłem na żadnych zdjęciach. Niewykorzystane uzbrojenie trafi również do mojej kolekcji takowego. Co do wersji naprowadzanej laserowo, to głowice zrobiłem z Clearfix`u Humbrola. To był eksperyment i wymagał cierpliwości, gdyż Clearfix tracił na objętości wysychając, więc trzeba było nałożyć ok. 5 warstw i czekać ok. 15 minut pomiędzy nimi. Poza tym poprawiłem zagłuszarkę IR i zrobiłem to w najbardziej głupi sposób jaki można to było zrobić, czyli wyciąłem mikroskopijne "kafelki" z przeźroczystego plastiku i przyklejałem ręcznie mozaikę. Narobiłem się jak głupi a efekt taki sobie No i poskładałem całość i tyle. Wyszło w mojej ocenie nie najgorzej. Sporo się nauczyłem przy okazji sklejania i mam nadzieję, że kolejne wyjdą lepiej. Zapraszam do galerii: Edytowane 11 Listopada 2023 przez Yachieku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi