MVS_Works Napisano 23 Maja 2023 Share Napisano 23 Maja 2023 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jako pierwszy post na tym forum postanowiłem pokazać galerię jednego ze świeżo ukończonych modeli. Aichi M6A1-K Nanzan z tamiyi w skali 1/72. Model który wam prezentuje został zakupiony w zeszłym roku zaraz po tym gdy przeglądając prezentację tamiyowego katalogu zauważyłem że na rok 2022 Nanzan został wycofany z produkcji zatem nie czekając dłużej zdecydowałem się go nabyć odrazu by później nie musieć płacić 100 czy 300 złotych za model z drugiej ręki. Praca nad nim to była czysta przyjemność z małym wyjątkiem otóż krawędź natarcia statecznika pionowego była przesunięta na lewą stronę względem osi symetrii połówek kadłuba (nie wiem czy to był błąd wynikający z przeoczenia czy tamiya poszła drogą airfixa i myślała że to będzie fajny patent). Ostatecznie nie poprawiałem tego elementu gdyż nie chciałem sobie dokładać dodatkowej roboty. Malowanie główne to gunze w szpreju numer 58 czyli ten żółto-pomarańczowy stosowany na japońskie samoloty prototypowe lub szkolne. Było to pierwsze użycie tej farby, którą wcześniej zakupiłem celem pomalowania innego japończyka i malowanie skończyło się na 7 warstwach farby dla w miarę równego stonowania preszejdingu jaki uprzednio zrobiłem. Praktycznie połowa puszki poszła na pokrycie tego Nanzana. Kalkomania chodź gruba, położyła się całkiem ładnie z użyciem producenckiego płynu "Super Strong". Generalnie jestem zadowolony z tego modelu i stanowi on pewnego rodzaju pierwszy ukończony z tzw. Ery Nowożytnej modelarstwa które uprawiam. Tymczasem trzymajcie się i do następnego. Edytowane 23 Maja 2023 przez MVS_Works 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 Bardzo ładny model! Siedem warstw żółtej? Sporo... Ale tak to już jest z żółtą farbą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 Podoba mi się wycieniowanie. Zwłaszcza, że puszką malowany. Żółty, a nie nudny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MVS_Works Napisano 24 Maja 2023 Autor Share Napisano 24 Maja 2023 Kolekcjoner WP- Tak było. Farba ta, którą zresztą jest celulozową, z natury jest niemożliwa do położenia w mniejszej liczbie warstw niż ta którą napisałem. Początkowo nie byłem z tego tytułu zachwycony ale z biegiem czasu musiałem to zaakceptować i doprowadzić całość prac do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 Żółty to jest trudny kolor, ale z ciekawości się zapytam bo nie wyczytałem w opisie, jaki był kolor podkładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 Bardzo ładny. Żółty kolor trudny w malowaniu ale wyszło elegancko i do tego fajnie wycieniowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 Maja 2023 Share Napisano 26 Maja 2023 Bardzo ładny wzór paneli.W tle to ściana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Maja 2023 Share Napisano 26 Maja 2023 E tam, tło jest dość jednorodne, zdjęcia ostre po całości, nie ma co narzekać. Preshading..., no niech tam. Ale tej ziejącej szczeliny pod wiatrochronem u zaawansowanego modelarza to nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MVS_Works Napisano 26 Maja 2023 Autor Share Napisano 26 Maja 2023 5 godzin temu, greatgonzo napisał: [..]Ale tej ziejącej szczeliny pod wiatrochronem u zaawansowanego modelarza to nie kumam. To samo jest w hasegawie w B5N2 i nie mam na to za bardzo wpływu także wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 26 Maja 2023 Share Napisano 26 Maja 2023 No więc właśnie jedynie Ty masz na to wpływ, także tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi