p2288 Napisano 21 Lipca 2023 Autor Share Napisano 21 Lipca 2023 W między czasie, zagłębiam się w temat otrzymanych modeli. Model Ła7 należy do Pana Iwana Nikitowicza Kożeduba czyli 3 krotnego bohatera Związku Radzieckiego. Latającego na ła5/ła7 k numerze 27. Jako pierwszy zestrzelił me262. Myślę, że będzie to ciekawy warsztat. Jak jesteśmy w temacie me 262. Miesiąc temu trafiłem na ciekawe profile malowań Przejętych Sowieckich me262. Może się skuszę na jednego tym bardziej, że w drugiej reklamówce znajduje się me262. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Lipca 2023 Share Napisano 21 Lipca 2023 23 godziny temu, p2288 napisał: @Baas ArK wybacz, ale na b25 się napaliłem. Szkoda mi odmawiać ale wybacz Ja tylko tak, w razie "W". A ćwiczenie czyni mistrza, będą podglądał i kibicował. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 Ten Ła-7 to stare Kopro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 3 minuty temu, mig napisał: Ten Ła-7 to stare Kopro? Patrząc na pudełko to na 200%, pierwszy wypust z 1973; mam takiego na warsztacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 Tak jak myślałem patrząc na pudełko. Sklejałem go dawno temu ale już był pakowany w inne pudełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 22 Lipca 2023 Autor Share Napisano 22 Lipca 2023 37 minut temu, Slawek_26869 napisał: mam takiego na warsztacie Miło słyszeć, mam czego się bać biorąc go na warsztat? Widzę, że sprawnie weszliśmy w temat Ła7. Mam problem z doborem farb do niego. Zestaw AK real color Russia planes 43-45 wydaje mi się za ciemny na górę. Ma ktoś jakiś pomysł na jakie kolory z palety ak/tamiya go pomalować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 Z palety AK/Tamiya to nie wiem jakie farby ale góra to AMT-11, AMT-12, dół AMT-7. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 2 godziny temu, p2288 napisał: na jakie kolory z palety ak/tamiya go pomalować ? jak juz kiedys napisalem - najpierw pilnik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 2 godziny temu, p2288 napisał: Ma ktoś jakiś pomysł na jakie kolory z palety ak/tamiya go pomalować ? Tymi to nie wiem ale polecam farby MR. Paint, lepszych nie znajdziesz jeśli chodzi o radzieckie kolory z II wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 (edytowane) 3 godziny temu, p2288 napisał: Miło słyszeć, mam czego się bać biorąc go na warsztat? Widzę, że sprawnie weszliśmy w temat Ła7. Mam problem z doborem farb do niego. Zestaw AK real color Russia planes 43-45 wydaje mi się za ciemny na górę. Ma ktoś jakiś pomysł na jakie kolory z palety ak/tamiya go pomalować ? Ten Ła7 wymaga trochę szlifowania. Wnęki podwozia mają coś na kształt odwzorowania wnętrza, ale są nienaturalnie płytkie. Osłona kabiny jest za szeroka w stosunku do kadłuba. Tyle pamiętam sprzed kilku dekad, gdy go sklejałem. Czeka Cię trochę pracy, zanim zaczniesz mieszać farby.... PS. Acha, i kalki to katastrofa. Łatwo pękały już wtedy. Czerwone oznaczenia zwycięstw są prawie niewidoczne na tle zieleni. Lepiej rozejrzeć się za lepszymi. Edytowane 22 Lipca 2023 przez Wachmistrz Uzupełnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 4 godziny temu, p2288 napisał: Miło słyszeć, mam czego się bać biorąc go na warsztat? Patrząc na stary wrak (robiony w wieku szczenięcym +/- 35 lat temu) leżący u mnie w pudle z wrakami (do testów farb itp.) to osłona kabiny, osadzenie czoła kadłuba - osłona silnika i przejście płat-kadłub w dolnej części wymagają pewnej interwencji. O podwoziu głównym nie piszę, bo się nie uchowało. Po za tym prosty jak przysłowiowa konstrukcja cepa. 44 minuty temu, Wachmistrz napisał: PS. Acha, i kalki to katastrofa. Łatwo pękały już wtedy. Czerwone oznaczenia zwycięstw są prawie niewidoczne na tle zieleni. Lepiej rozejrzeć się za lepszymi. Na kalki w ostateczności można kupić wypust Hobby Bossa, lub spróbować użyć Microscale Decal Film albo czegoś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 22 Lipca 2023 Autor Share Napisano 22 Lipca 2023 (edytowane) 25 minut temu, Baas ArK napisał: można kupić wypust Hobby Bossa, lub spróbować użyć Microscale Decal Film albo czegoś podobnego. Widziałem, że jakaś firma wypuściła kalki asów którzy latali na Ła7 ale naszego Ivana tam nie było. Wypust hobby bossa wchodzi w grę bo za tyle samo kupię kalki. To i to 30zł pewnie Patrząc na liczbę utrudnień które będą zawsze i wszędzie w tych modelach to na początek strzelę hurricane od smera, tego całego na czarno albo Ła7. Zależy jak będzie z czasem w dobie szkoły Jeszcze czeka mnie pe8 w 1:72 od zvezdy, 65cm szerokości..... Edytowane 22 Lipca 2023 przez p2288 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 a nie lepiej tego La-7 z Edka przygarnac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 (edytowane) To jest najlepsze rozwiązanie. Ja swojego Ła-7 z Kopro wymieniłem na Eduarda. W wersji profi pack jest malowanie maszyny Ivana Kożeduba. Pe-8 ładnie prezentuje się na ramkach natomiast spasowanie jest słabe. Dużo szlifowania. Chyba na forum ktoś robił ten model. Edytowane 22 Lipca 2023 przez mig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 Ad Ła-7 Panowie, Kolega chce ćwiczyć/zrobić na tym co mu "skapło". To kwestia wymiany kalek, nie modelu. I tego się trzymajmy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 23 Lipca 2023 Autor Share Napisano 23 Lipca 2023 10 godzin temu, mig napisał: Wybacz, przypadkiem zaznaczyłem cytat a nie umiem usunąć 48 minut temu, Baas ArK napisał: Panowie, Kolega chce ćwiczyć/zrobić na tym co mu "skapło". To kwestia wymiany kalek, nie modelu. I tego się trzymajmy. Już nie chciałem się powtarzać, taki jest cel tego warsztatu i dobrze to kolega zauważył. Bardziej zrobić modele, "ćwiczyć" okazało się nietrafnym określeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 Aaaale... coś tu będzie robione, czy tylko po klawiaturze klepane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 23 Lipca 2023 Autor Share Napisano 23 Lipca 2023 Będzie robione, jak "kurier" przybędzie na białym koniu wraz z modelami. To ja już nie pisze, kolejny post już z budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 No Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 23 Lipca 2023 Autor Share Napisano 23 Lipca 2023 Przybył! Na pierwszy ogień poszedł hurricane II c od smera. Pierwsze kroki urozmaicania kokpitu. "Poduszkę" na fotelu wykonałem z patafixu. Pasy z taśmy. Kawałek podłogi wraz z przyciskami i "pudełkiem" (prawa strona) to polistyren. Spasowanie połówek idealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 Jak Hurri, to spoglądam. Poduszkę usuń, fotel był przystosowany do spadochronu siedzeniowego i dlatego był taki głęboki. Na prawej burcie w kokpicie, tam gdzie jest wklejony polistyren, był odrzucany panel który od wewnątrz wyglądał zupełnie inaczej. Podłogę pomijam, bo w prawdziwym samolocie jej nie było, ale rozumiem że to uproszczenie zostawiasz. Działaj dalej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 23 Lipca 2023 Autor Share Napisano 23 Lipca 2023 Dziękuję za rady, robiąc tą "podłogę" i kawałki polistyrenu miałem na myśli te elementy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 23 Lipca 2023 Autor Share Napisano 23 Lipca 2023 (edytowane) Trochę mnie poniosło Spasowanie bardzo dobre, jedyne szpary to te widoczne na zdjęciu czyli łączenia skrzydeł z kadłubem. Teraz szpachla do ręki i lecimy...w międzyczasie malowania itp. poprawiłem głębokość przestrzeni między lotkami a skrzydłami. Edytowane 23 Lipca 2023 przez p2288 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 27 Lipca 2023 Super Moderator Share Napisano 27 Lipca 2023 Temat zamknięty do odwołania, na prośbę autora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi