Sebastian76 Napisano 20 Lipca 2023 Share Napisano 20 Lipca 2023 Cześć, Równolegle do kolegi @halset chciałbym zachęcić Was do towarzyszenia mi przy pracy nad Pantera G (wczesna wersja). Będzie wdzięczny za każdą inicjatywę, pomoc, sugestię w zakresie historycznym, produkcyjnym czy też modelarskim. Myślę o wykonaniu konkretnego pojazdu który stanie się historyczną namiastką oryginału ( jeśli tylko umiejętności w pełnym zakresie na to pozwolą). Nie wybrałem jeszcze konkretnego czołlgu - Być może moglibyście mi w tym pomóc. Z racji, iż model ma już naniesiony zimmerit (moim zdaniem fantastyczny) to wiem już, że nie chce zasłaniać dolnej części kadłuba schurzen-ami - zresztą Pantera bez nich zawsze podbałla mi się bardziej . No wiec czas zaczynać. Mam nadzieję, że będziecie zaglądać. Pozdrowienia ! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 20 Lipca 2023 Share Napisano 20 Lipca 2023 Merytorycznie to raczej nie za wiele pomogę bo się nie znam, ale będę obserwował 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 20 Lipca 2023 Share Napisano 20 Lipca 2023 Jak ktoś gdzieś napisał, ten czołg i kilka innych pojazdów tworzą Drugowojenne Zoo. A ja w sumie lubię chodzić do zoo. Zwłaszcza takiego. Będę obserwował i może sam też coś podłapię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 20 Lipca 2023 Autor Share Napisano 20 Lipca 2023 No więc, aby jakoś rozpocząć inicjuje pierwszymi kadrami, które dokumentują rozpoczęcie prac. Dodatkowo detal zimmeritu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 20 Lipca 2023 Share Napisano 20 Lipca 2023 Ha! Też mam ten sam modelik, niestety w kolejce :x malowanie w moim przypadku front Zachodni styczeń lub luty 1945 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 20 Lipca 2023 Autor Share Napisano 20 Lipca 2023 21 minut temu, zyziek napisał: Ha! Też mam ten sam modelik, niestety w kolejce :x malowanie w moim przypadku front Zachodni styczeń lub luty 1945 U mnie też leżał prawie dwa lata na półce:) Został nagrodzony za cierpliwość - trafił na warsztat Malowanie - szukam inspiracji konkretnego czołgu, którego będę w stanie ogarnąć w kontekście malowania (skil) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 24 Lipca 2023 Autor Share Napisano 24 Lipca 2023 Mimo, iż dzisiejszy dzień upłynął mi na poszukiwaniu w internatach i publikacjach (jakimi dysponuję) inspiracji i historycznego wzoru dla mojego modelu (niestety jeszcze bez decyzji) to udało mi się warsztatowe sprawy popchnąć nieco do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 24 Lipca 2023 Autor Share Napisano 24 Lipca 2023 Byłbym także wdzięczny za podpowiedź w kontekście blaszek pasujących do Tacoma, które warto byłoby zastosować, aby podnieść historyczne walory modelu. Z góry dziękuję za wszelką pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 24 Lipca 2023 Share Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) Na pewno km w jarzmie kulistym tu do wyboru Master GM-35-027 lub Aber 35L-098. Nie wiem jakie jeszcze walory chciałbyś uwydatnić, uchwyty do osprzętu będą lepsze z druku 3D. Blaszki ujdą ale są bardzo pracochłonne Pytanie czy fartuchy będziesz zakładał? PS. No i zapomniałbym o lufie Aber 35L-300 Edytowane 24 Lipca 2023 przez zyziek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 Pracochłonności się nie boje - nigdzie nie gonię, a zależy mi na historycznym wyglądzie. Jedyne z czym mam wątpliwość czy byłbym w stanie ogarnąć formowanie wszystkiego co ma okrągłości i łuki - no ale z drugiej strony trzeba się uczyć i rozwijać. Jeśli chodzi o druk to jakiej firmy się trzymać ? - W dodatkach dopiero zbieram doświadczenie. Z detali: Na pewno zmieniam gąsienice - Zamówione Panzerwerk Design - Miałem okazję je już ogarniać przy moim poprzednim modelu (Stug III) i są wg mnie obłędne także biorę w ciemno do Pantery. Co do reszty to na pewno chciałbym, aby model nie był "fabryczny" - wiec błotniki, pojemnik na wycior lufy, tylne zasobniki chciałbym mieć blaszkowe, aby móc je nieco zmęczyć :). Szczególnie jeśli zdecyduje się na odwzorowanie tej z załączonego zdjęcia z 12 SS. Lufa na pewno wjedzie od Abera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 25 Lipca 2023 Share Napisano 25 Lipca 2023 https://emp3d.eu/pl/searchquery/Panther/1/default/5?url=Panther Może co nieco Ci się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 17 minut temu, zyziek napisał: https://emp3d.eu/pl/searchquery/Panther/1/default/5?url=Panther Może co nieco Ci się przyda Dzięki :). Zastanawiam się też nad rozwiązaniem kompleksowym: https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.V-PANTHER-Ausf.A-Early-Production-Full-Detail-Set-for-Takom-Kit.html Nie znam tylko firmy i czy można zaufać jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 25 Lipca 2023 Share Napisano 25 Lipca 2023 Zimmerit odlany zestawowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 25 Lipca 2023 Share Napisano 25 Lipca 2023 8 minut temu, Sebastian76 napisał: Dzięki :). Zastanawiam się też nad rozwiązaniem kompleksowym: https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.V-PANTHER-Ausf.A-Early-Production-Full-Detail-Set-for-Takom-Kit.html Nie znam tylko firmy i czy można zaufać jakości W Twoim modelu to ten zestaw: https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.V-PANTHER-Ausf.G-Early-Production-Full-Detail-Set-for-Takom-Kit.html Ten który wkleiłeś jest do A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 16 minut temu, mandrivecs napisał: Zimmerit odlany zestawowy? Zestawowy - prawda, że obłędny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 10 minut temu, zyziek napisał: W Twoim modelu to ten zestaw: https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.V-PANTHER-Ausf.G-Early-Production-Full-Detail-Set-for-Takom-Kit.html Ten który wkleiłeś jest do A Słusznie, Pośpieszyłem się przy klikaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 No dobra. Jak spadać to z wysokiej drabiny. Będę próbował wykonać model Pz.Kpfw. V Ausf. G, numer taktyczny 135, numer seryjny - Fgst.Nr.120404, wyprodukowany przez MAN`a z 1 Batalionu, 12 Dywizji SS "pociech Adolfa" (1./SS -Pz.Rgt.12). Zdobyty w rejonie Bretteville-l'Orgueilleuse. Dowódca czołgu Untersturmführer Karl-Willi Dietrich. Czołg został uszkodzony podczas bitwy, w nocy z 8 na 9 czerwca. Następnie czołg został dostarczony do Wielkiej Brytanii na poligon Bovington (Dorset), gdzie został użyty do przetestowania jego opancerzenia na stanowisku balistycznym. czerwiec 1944 Od razu pierwsze pytanie - Numery na wieży - Czarne czy czerwone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 25 Lipca 2023 Share Napisano 25 Lipca 2023 Na kolorowanki nawet nie zwracaj uwagi. Do poprawy - Odwrotnie mają założone w Kubince. Sowiety zawsze byli, są i będą dziadostwem. Podpatruję dalej. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 21 minut temu, meser262 napisał: Na kolorowanki nawet nie zwracaj uwagi. Tak jest 22 minuty temu, meser262 napisał: Do poprawy - Odwrotnie mają założone w Kubince. Sowiety zawsze byli, są i będą dziadostwem. Cholera - Prosty błąd (nieuwaga, rozkojarzenie - nie wiem) - Dziękuję za czujność ! 25 minut temu, meser262 napisał: Podpatruję dalej. jestem zobowiązany! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) Drobny update. Wydechy: Na szczęście w zestawie były dodatkowe odlewane osłony - dorobiłem widoczne w oryginale poprzeczki wewnątrz rur. Niestety nie wiem jaka była ich funkcja - być może to po prostu zwykłe wzmocnienie. Wjechały peryskopy i osłona kulowego jarzma karabinu. Zaszpachlowałem otwory (pod górne osłony wydechów), które wcześniej radośnie wywierciłem zanim zdecydowałem się na budowę Pantery 135. :))) Edytowane 25 Lipca 2023 przez Sebastian76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 12 godzin temu, Sebastian76 napisał: ...dorobiłem widoczne w oryginale poprzeczki wewnątrz rur. Niestety nie wiem jaka była ich funkcja - być może to po prostu zwykłe wzmocnienie. Podobno miało to uniemożliwić wrzucanie do wydechu granatów typu "Filipinka". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 27 Lipca 2023 Autor Share Napisano 27 Lipca 2023 Dotarły gąsienice. Moim zdaniem produkt najwyższe jakości. Zdecydowałem się na ich zastosowanie z dwóch powodów: - Wygląd bliski oryginałowi, - Naturalne, grawitacyjne zachowanie - co znacznie upraszcza odwzorowanie prawdziwych pojazdów. - Oszczędność czasu - dużo szybszy montaż niż zestawu kitowego, Zamieszczam kilka zdjęć porównawczych z gąsienicą z pudła. P.S - Dla jasności, nie jestem ambasadorem marki Panzerwork Design - Chwalę bowiem uważam, że należy promować fajne produkty - Zwłaszcza, że nasze polskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 27 Lipca 2023 Share Napisano 27 Lipca 2023 (edytowane) Jest różnica w detalu i to ogromna. Sam myślę,czy zvezdowskich ausf d early track nie zamienić w przyszłości na inne. Ale znalazłem kacapa na jutubie,co z każdej gąski ogniwa robisz z dwóch części wycinając element w środku,który ogółem ruch blokował i gąski sztywne a tak zrobił spoko,że zrobił z zestawowych ruchome. Ale czesci 2x strony gąsek to 296 części naliczyłem. Trexy nawet czy friule i inne to koszta 130zl wzwyż to tyle co obecnie model-kto co lubi. Powiem,wylegarnia pantier. Przez chwile myślałem,po wysokosci pudła,że to interior jakiś Edytowane 27 Lipca 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 27 Lipca 2023 Autor Share Napisano 27 Lipca 2023 5 godzin temu, MayonesEXG7 napisał: Jest różnica w detalu i to ogromna. Sam myślę,czy zvezdowskich ausf d early track nie zamienić w przyszłości na inne. Ale znalazłem kacapa na jutubie,co z każdej gąski ogniwa robisz z dwóch części wycinając element w środku,który ogółem ruch blokował i gąski sztywne a tak zrobił spoko,że zrobił z zestawowych ruchome. Ale czesci 2x strony gąsek to 296 części naliczyłem. Trexy nawet czy friule i inne to koszta 130zl wzwyż to tyle co obecnie model-kto co lubi. Powiem,wylegarnia pantier. Przez chwile myślałem,po wysokosci pudła,że to interior jakiś To prawda - "okociło" :). Zdawałem sobie sprawę, że pantery to w modelarskim świecie "za każdym rogiem", ale jakoś nie mogłem sobie odmówić - Bardzo lubie bryłę i proporcje tego czołgu wiec decyzja zapadała - i tak przeleżał 1,5 roku na półce. Ja raczej nie idę w ilości. Założenie mam takie, aby uczyć się maksymalnego odwzorowania oryginału - więc jestem w stanie zawsze ten budżet do każdego modelu powiększyć. Detale sprawiają mi chyba największą radochę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 27 Lipca 2023 Autor Share Napisano 27 Lipca 2023 Gąsienice poskładane. Miło, szybko i przyjemnie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi