Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 182
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeszce jedno... co do tych 2 nowych farb. Okazło się, że mają zupełnie inny kolor (Humbrol Enamel) od tego jaki ma /wieczko/... O co chodzi?? Po pomalowaniu będą inne??

Napisano
Jeszce jedno... co do tych 2 nowych farb. Okazło się, że mają zupełnie inny kolor (Humbrol Enamel) od tego jaki ma /wieczko/... O co chodzi?? Po pomalowaniu będą inne??

Wymieszaj.

Napisano

Strasznie mnie to denerwuje, bo kupiłem już 3 takie same zielone humbrole (102, 117, 150) i co więcej, żaden mi nie pasuje ;/

Napisano

Humbrol tak czasem ma

Ale mam też takie podchwytliwe pytanie: pomieszałeś dokładnie te farby w puszce przed malowaniem?

Wymieszałem byłem specjalnie w sklepie i mi je wymienili bo też nie wiedzieli dlaczego;) (sory za tyle pytań ale dopiero zaczynam malować)

pozdrawiam

• 1 month later...
Napisano

Wszyscy krzyczą -WYMIESZAJ a ja powiem - niekoniecznie

Dlaczego?

Moje doświadczenia z farbami a zwłaszcza z emaliami pozwoliły wypracować inną metodę. Wiadomo że im cieńsza warstwa tym lepiej. Zamiast więc mieszać masę pigmentową z oliwą jaka zbiera się na powierzchni robię inaczej. Zbieram pigment z dna patyczkiem i umieszczam w pojemniczku w ilości niezbędnej do pomalowania danej powierzchni. w tymże pojemniczku rozcieńczam terpentyną balsamiczną do gęstości pozwalającej na naniesienie wybraną metodą. Co to daje zapytają niektórzy. Wiele - od krótszego czasu schnięcia po mniejszą grubość warstwy przy świetnym kryciu.

Polecam przetestować - a czy zostanie tak na stałe - Wasza decyzja

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Mam pytanie dotyczące podstaw malowania pędzlem.

Mam sobie XF-67 Tamki. Nakładam pierwszą warstewkę na detalu pędzelkiem. Czekam sobie 12h. Nakładam drugą warstwę i.... widzę jak pod pędzlem schodzi mi pierwsza warstwa i robią się dziury w pierwszej warstwie. Co jest grane?

Napisano

Wiem że to akryl. Podkładu nie dawałem, bo szkoda mi puszkę otwierać jeśli do meritum dojdę (jak dobrze pójdzie) może za pół roku ;)

Maluję scratchową ramkę dookoła kratki. Powierzchnia to jakieś 1mm x 8mm.

Napisano

Nie bardzo rozumiem z czym ci szkoda puszke otwierac. Jako podklad mozesz dac kazda emalie obojetnie w jakim kolorze.

• 2 months later...
Napisano

Mam takie pytanie, być może dla większości oczywiste - gdy ma się już model, to najpierw wszystko się skleja i potem maluje czy na odwrót? A może jeszcze inaczej?

• 7 months later...
  • 4 weeks later...
Napisano
Kupujesz farbke i pedzel. Farbke rozcienczasz, nanosisz na odtluszczony model za pomoca pedzla. Sam oceniasz ewentualna ilosc warstw farby

A tak serio, to sprecyzuj troszke pytanie, bo 'rady' to pojecie szerokie, a w tym wlasnie dziale znajdziesz duuuuzo, oj duuuzo na temat malowania modeli Pozdrawiam

Wstrząsaj farbę przez ok 30 sekund.

Maluj końskim włosiem.

Maluj rzwawo i pewnie.

Nałóż conajmniej 2 warstwy.

Pokryj lakierem bezbarwnym.