Kawul Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 I jeszcze jedno pytanie da się jakoś zmyć nałożoną farbę?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Mroczkowski Posted October 13, 2010 Share Posted October 13, 2010 Nie wiem czy to wina farb... Te glutopodobne farby w zestawach italeri są powodem twoich problemów. Farbę zmyjesz cleanlux-em lub roztworem kreta. Ewentualnie zmywaczem farb akrylowych firmy Wa-Mod. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kawul Posted October 13, 2010 Share Posted October 13, 2010 Dzięki... Dziś kupiłem 2 i jest ok... Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kawul Posted October 14, 2010 Share Posted October 14, 2010 Jeszce jedno... co do tych 2 nowych farb. Okazło się, że mają zupełnie inny kolor (Humbrol Enamel) od tego jaki ma /wieczko/... O co chodzi?? Po pomalowaniu będą inne?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ariel007 Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 Humbrol tak czasem ma Ale mam też takie podchwytliwe pytanie: pomieszałeś dokładnie te farby w puszce przed malowaniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mart72 Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 Jeszce jedno... co do tych 2 nowych farb. Okazło się, że mają zupełnie inny kolor (Humbrol Enamel) od tego jaki ma /wieczko/... O co chodzi?? Po pomalowaniu będą inne?? Wymieszaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszKnight Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 co do zmywania farb uwazaj, ja uzyłem rozcieńczalnika i starłem przez przypadek linie podziałowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 Jeszce jedno... co do tych 2 nowych farb. Okazło się, że mają zupełnie inny kolor (Humbrol Enamel) od tego jaki ma /wieczko/... O co chodzi?? Po pomalowaniu będą inne?? Strasznie mnie to denerwuje, bo kupiłem już 3 takie same zielone humbrole (102, 117, 150) i co więcej, żaden mi nie pasuje ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruko95 Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 no jak kupiłeś wszystkie takie same to normalne że ci nie pasuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kawul Posted October 17, 2010 Share Posted October 17, 2010 Mam pytanie dlaczego jak maluje pędzlem (farba-humbrol enamel) to zostają takie jakby pęcherzyki powietrza?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kawul Posted October 17, 2010 Share Posted October 17, 2010 Humbrol tak czasem ma Ale mam też takie podchwytliwe pytanie: pomieszałeś dokładnie te farby w puszce przed malowaniem? Wymieszałem byłem specjalnie w sklepie i mi je wymienili bo też nie wiedzieli dlaczego;) (sory za tyle pytań ale dopiero zaczynam malować) pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted October 17, 2010 Share Posted October 17, 2010 no jak kupiłeś wszystkie takie same to normalne że ci nie pasuje Czytaj dokładnie. Takie same są po malowaniu. Z dekla i numeru inne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
re-zone Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Wszyscy krzyczą -WYMIESZAJ a ja powiem - niekoniecznie Dlaczego? Moje doświadczenia z farbami a zwłaszcza z emaliami pozwoliły wypracować inną metodę. Wiadomo że im cieńsza warstwa tym lepiej. Zamiast więc mieszać masę pigmentową z oliwą jaka zbiera się na powierzchni robię inaczej. Zbieram pigment z dna patyczkiem i umieszczam w pojemniczku w ilości niezbędnej do pomalowania danej powierzchni. w tymże pojemniczku rozcieńczam terpentyną balsamiczną do gęstości pozwalającej na naniesienie wybraną metodą. Co to daje zapytają niektórzy. Wiele - od krótszego czasu schnięcia po mniejszą grubość warstwy przy świetnym kryciu. Polecam przetestować - a czy zostanie tak na stałe - Wasza decyzja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spawacz Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 Jezeli ktos ma problemy z malowaniem skory na figurkach to prosze bardzo - ja po tym tutorialu juz ich niemam - efekt gwarantowany tylko stosowac sie do instrukcji http://www.scalemodeladdict.com/tips/how-to-paint-flesh-on-miniatures Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lancer Posted February 26, 2011 Share Posted February 26, 2011 Mam pytanie dotyczące podstaw malowania pędzlem. Mam sobie XF-67 Tamki. Nakładam pierwszą warstewkę na detalu pędzelkiem. Czekam sobie 12h. Nakładam drugą warstwę i.... widzę jak pod pędzlem schodzi mi pierwsza warstwa i robią się dziury w pierwszej warstwie. Co jest grane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Mroczkowski Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Za słabo wymieszana, tłusta powierzchnią pod pierwszą warstwą albo za sztywny pędzel. Rozcieńcz ją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lancer Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 To nie to. I odtłuszczone i rozcieńczone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwak Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Lancer tamka to akryle. Dales podklad? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lancer Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Wiem że to akryl. Podkładu nie dawałem, bo szkoda mi puszkę otwierać jeśli do meritum dojdę (jak dobrze pójdzie) może za pół roku ;) Maluję scratchową ramkę dookoła kratki. Powierzchnia to jakieś 1mm x 8mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwak Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 Nie bardzo rozumiem z czym ci szkoda puszke otwierac. Jako podklad mozesz dac kazda emalie obojetnie w jakim kolorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darth16 Posted May 3, 2011 Share Posted May 3, 2011 Mam takie pytanie, być może dla większości oczywiste - gdy ma się już model, to najpierw wszystko się skleja i potem maluje czy na odwrót? A może jeszcze inaczej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted May 3, 2011 Share Posted May 3, 2011 Malujesz tak jak tobie wygodniej , byleby nie naklejać kalek bezpośrednio na plastik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darth16 Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Czy przy malowaniu pędzlem konieczne jest rozcieńczanie farb, czy tylko przy użyciu areografu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mackozbogdanca Posted December 24, 2011 Share Posted December 24, 2011 Na pierwszej stronie tego wątku masz wszystko w punktach, łopatologicznie wymienione co i jak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
u4an Posted January 18, 2012 Share Posted January 18, 2012 Kupujesz farbke i pedzel. Farbke rozcienczasz, nanosisz na odtluszczony model za pomoca pedzla. Sam oceniasz ewentualna ilosc warstw farby A tak serio, to sprecyzuj troszke pytanie, bo 'rady' to pojecie szerokie, a w tym wlasnie dziale znajdziesz duuuuzo, oj duuuzo na temat malowania modeli Pozdrawiam Wstrząsaj farbę przez ok 30 sekund. Maluj końskim włosiem. Maluj rzwawo i pewnie. Nałóż conajmniej 2 warstwy. Pokryj lakierem bezbarwnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts